Lézerrel a nyaki fájdalmak ellen

Vágólapra másolva!
Az ún. lágylézer segíthet a krónikus nyakfájdalomban szenvedőknek. Nyaki fájdalmakkal az emberek csaknem negyede küzd.
Vágólapra másolva!

A lágylézer vagy alacsony energiájú lézerterápia (LLLT) a lézerfénnyel, - és nem a lézer koncentrált hőjével -, serkenti a szövetregenerálódást és csillapítja a fájdalmat.

Az ausztrál Sydney Egyetem Agy- és Elmekutató Intézetének orvosai a lágylézer kezelésben részt vettek eredményeit placebót kapott betegek tüneteivel hasonlították össze.

A lézeres kezelésben részesülteknél csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel enyhült a fájdalom, mint a kontroll csoportban. A terápián részt vett páciensek beszámolói szerint, ha a krónikus fájdalmat 100 pontos skálán mérnénk, a fájdalomérzet átlagosan 20 ponttal csökkent. A fájdalom enyhülése ráadásul közel 22 hétig kitartott.

A lágylézer hatékonysága más gyógyszerekkel és kezelésekkel való összehasonlításban is kedvező képet mutat. A Lancet brit orvosi lapban megjelent tanulmány szerzői azt javasolják, hogy érdemes a lézerterápiát edzésprogrammal kombinálva alkalmazni.

Potosan nem ismert, miben rejlik a lágylézer hatékonysága, valószínűleg a gyulladások útvonalait, az izomfáradtságot és a fájdalomjelek idegi átvitelét gátolhatja.

Az emberek 10-24 százaléka szenved krónikus nyakfájdalomban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!