A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Veszélyes-e a magzatra az anya daganatterápiája?

Vágólapra másolva!
A nők, akiknél a terhességük alatt diagnosztizálják a rákot gyakran elutasítják a gyógyszeres kezelést, mert félnek, hogy ártanak vele a magzatnak. Egy friss nemzetközi vizsgálat szerint bár a kemoterápiában részesült nők gyermekei gyakrabban jönnek világra kisebb súllyal és idő előtt, általában jók az esélyeik és a fejlődési rendellenességek gyakorisága sem nagyobb körükben.
Vágólapra másolva!

Belga, holland és cseh kutatók 1998 és 2008 között összesen 215 olyan terhességet követtek nyomon ahol az anyánál rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. Az esetek 57 százalékában kezdték meg a kezelést a terhesség során, míg 27 százalékban a szülés utánra halasztották a gyógyszerezés. A többi esetben spontán vetéléssel vagy terhesség megszakítással végződött. A szülések 72 százalékban volt szükség mesterséges beindításra, az újszülöttek 54 százaléka jött világra koraszülöttként.

Az eredmények alapján Dr. Kristen Van Kalsteren, a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem kutatója azt javasolja, a terhességük alatt daganattal diagnosztizált nőket olyan centrumban kezeljék, ahol mind az anya, mind az újszülött intenzív osztályos ellátása biztosított.

Az eredményekről az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság 16. gyűlésén számoltak be Belgrádban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!