Vágólapra másolva!
A gének és nem a stressz, valamint az étrend befolyásolja elsődlegesen az őszülés folyamatát - igazolta egy dán kutatás.
Vágólapra másolva!

A kutatók 200 egypetéjű és kétpetéjű, 59 és 81 év közötti iker őszülését vizsgálták meg. Azt találták, hogy az egypetéjű, azaz azonos genetikai állománnyal rendelkező testvérek őszülési mintázata nagyon hasonló, míg a kétpetéjű ikerpárok tagjainál között komoly eltéréseket találtak.

A haj színéért a melanin nevű pigment felelős, melyet a hajtüszőben elhelyezkedő melanociták termelnek. Ezek a sejtek egy idő után kimerülnek, működésük leáll, és ilyenkor jelennek meg az ősz hajszálak. Az őszülés a már kinőtt szálakat nem fenyegeti, a melanintermelés elégtelensége esetén az adott hajszál töve lesz fehér, illetve kihullása után a helyébe kinövő újabb szál.

Korábban már ismert volt, hogy a tartós stressz, a gyász, a szorongás elősegíti mind az őszülést, mind a hajhullást. Ennek hátterében több, részben még ismeretlen mechanizmus áll: így egyebek között a szimpatikus idegrendszer aktiválódása miatt a fejbőr vérellátásának, anyagcseréjének megváltozása és esetleges hormonális hatások. A mostani kutatás azonban egyértelműen rámutatott, hogy a környezeti tényezők szerepe valójában elenyésző a génekhez képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!