Egészségesebbek leszünk-e a drágább vitamintól?

Vágólapra másolva!
A vitaminok 16 százalékát különböző ügynöki hálózatokon keresztül vásároljuk, de vajon tényleg többet ér a drágább C-vitamin az egyszerű csomagolású gyógyszertári terméknél vagy csak a marketingköltséget fizetjük meg? 
Vágólapra másolva!

"A C-vitamin az C-vitamin, függetlenül attól, hogy mennyit kell fizetni érte, az egyetlen mérvadó különbség az lehet, hogy milyen mennyiségben tartalmaznak tényleges hatóanyagot az adott termékek. Ha a milligramm szám megegyezik, akkor - ártól függetlenül - a hatás is hasonló - nyilatkozta lapunknak Wollák Zsuzsanna dietetikus.


Jobban bízunk a drágább termékben?

A vitaminok eladási statisztikáiból mégis az tűnik ki, hogy a magyarok egyre szívesebben vásárolnak ügynöki hálózatoknál a drágább vitaminokból, mintsem hogy beérjék olcsóbb, bárhol beszerezhető termékekkel. Az elmúlt két évben 28 százalékról 21 százalékra csökkent a vitamint vásárló háztartások aránya a lakosságon belül, azonban az összes megvásárolt vitamin forgalma kis mértékben növekedett. Bár leggyakrabban továbbra is gyógyszertárban szerezzük be a vitaminokat, az egyéb források szerepe fokozatosan nő. A patikákban megvásárolt vitamin készítmények aránya 2006 és 2008 között 79 százalékról 62 százalékra esett vissza.

"A vitaminok piacán a patikaliberalizáció hatása elsősorban az ügynöki hálózatok szerepének ugrásszerű növekedésében jelentkezik. Így nem a gyógyszerforgalmazás számára újonnan megnyíló csatornák - például a drogériák - tudták a legtöbbet profitálni, hanem a még könnyebb elérhetőséget és nagyobb bizalmat biztosító személyes értékesítési formák" - mondta el kérdésünkre dr. Lantos Zoltán, a GfK LHS Healthcare divízióvezetője.

Amíg 2006 első félévében az MLM-hálózatok a vitamineladás 3 százalékát tudhatták magukénak, addig ez az arány 2008 első felére 16 százalékra ugrott fel, ami két év alatt igen jelentős emelkedésnek számít. A szám azt jelenti, hogy ma minden hatodik vitamin készítményt ügynökön keresztül vásárolják meg a fogyasztók. A háttérben az MLM-hálózatok gyors terjeszkedése áll, hisz manapság szinte mindenkinek az ismerősei között akad legalább egy "vitamin- és tisztítószerügynök", igaz sokan még most is csak azért lépnek be a terjesztői hálózatba, hogy saját maguk számára olcsóbban vásárolják meg a termékeket. Másrészről vonzó perspektíva a beígért pluszjövedelem, aminek a legtöbb esetben alapfeltétele a vásárlás.

A "rábeszélő" faktor

Fontos ok, ami az ügynöki hálózatok felé billenti a mérleget, a személyes konzultáció. Ameddig egy gyógyszertárban a hozzáértő gyógyszerész csak néhány mondatban vázolja fel az adott vitamin szervezetre gyakorolt hatásait, addig az ügynökök kisebbfajta prezentációval rukkolnak elő minden egyes termék esetében. A részletes információk alapján az ügynök által kínált vitamin értékesebbnek tűnhet a vevő számára, és így könnyebben fizet ki akár tízszeres árat is a gyógyszertárihoz képest. Ha az egyszerű C-vitaminról kiderül, hogy gyógyírt jelenthet a reumától elkezdve a fáradékonyságig szinte mindenre, tulajdonképpen még jó üzletnek is tűnhet, hogy "csak" 3000 forintot fizetünk az egészségünkért.

A C-vitamin azonban csak egy példa sok közül, hiszen mióta az egészségmegőrzés központi kérdéssé vált sok ember életében, szinte mindent el lehet adni ezzel az indokkal. A különböző vitaminok elöntötték a boltok polcait, por, tabletta vagy ital formájában - óriási különbségek vannak a különböző márkák termékei között. A drogériákban kapható sajátmárkás vitaminok ára sokszor kevesebb mint fele, a nagy ügynöki hálózatok által kínált drágább termékeknek. A szakember szerint azonban a termékek között nincs akkora minőségbeli eltérés, ami indokolná a magas árkülönbséget.

"Hatással van az árra az alapanyag beszerzési forrása. Ennek ellenére, a hatás szempontjából mindegy, hogy a C-vitamin Kínából érkezett-e vagy máshonnan. Nincs különbség a B12-vitamin olcsóbb és drágább változata között sem. Az árak nagy eltéréseit sokszor a magas marketingköltségeknek köszönhetjük. Mindemellett az is fontos, hogy egy komplex vitamin esetében kikérjük a szakértő véleményét, legyen szó háziorvosról vagy dietetikusról, ugyanis csak akkor érhetünk el kellő hatást, ha személyre szabottan juttatunk vitaminokat a szervezetünkbe" - válaszolta kérdésünkre Wollák Zsuzsanna dietetikus.


Elképesztő ígéretek az internetről - mi mindent tudhat egy vitamin készítmény?

- Megakadályozza azt, hogy a dohányfüstben, szmogban, szalonnában, az iparilag feldolgozott húsokban levő nitrátok rákképző anyaggá váljanak - áll az egyik C-vitamin készítmény tájékoztató anyagában
- A 100%-ban természetes méhpempőt a méhek kizárólag a királynő számára termelik. Jól ismert, hogy a méhpempő javítja az anyagcserét, növeli az energiát, segít a stressz leküzdésében, lassítja az öregedés hatásait és kiküszöböli a fáradtságot - olvasható az egyik legismertebb MLM hálózat honlapján
- Bizonyított, hogy a nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitel - 500 mg, vagy akár nagyobb mennyiség is - különösen, ha táplálék-kiegészítésként történik, megelőzi a rák számos fajtájának, a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a nátha vagy az influenza, a hályog, vagy akár az asztma és az allergia kialakulását - állítja egy másik honlap, habár ezek a kijelentések orvosilag egyelőre még nem igazoltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről