A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Reumások, csak óvatosan a zöldségekkel

Vágólapra másolva!
Mindenki jól emlékszik gyermekkorából a szülei által szajkózott mondatra: "zöldséget muszáj enni, a zöldség egészséges". A reumatoid artritiszben szenvedők állapotán egyes zöldségek azonban jelentősen ronthatnak.
Vágólapra másolva!

Az USA-ban már az 1940-es években napvilágot látott az az elmélet, hogy a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó zöldségek rontják az ízületi gyulladásban szenvedők állapotát. A felfedezés egy amerikai növénytermesztő, Norman F. Childres nevéhez fűződik, aki azt vette észre, hogy amikor étrendjéből kiiktatta a burgonyaféléket, saját ízületi gyulladása javult.

Ennek hátterében az állhat, hogy a burgonyafélékben található szolanin gátolja a kalciumcsatornák működését, ez az oka a gyulladás, a fájdalom és a merevség kialakulásának.

A burgonyafélék családjába tartozik a paradicsom, a burgonya, a padlizsán és a különböző édes és csípős paprikafajták. Az A-vitaminban gazdag édesburgonya és a jamgyökér viszont nem tartozik ebbe a körbe.

A dietetikusok egy része vitatja a burgonyafélék ilyen jellegű hatását. Ami biztos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás, a dohányzás elhagyása és a rendszeres fizikai aktivitás segít a reumatoid artritiszben szenvedőknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!