A jód elengedhetetlen tápanyag a növekedéshez és a fejlődéshez. A jódhiány azonban mostanában olyan fejlett országokban is újra felütötte a fejét, mint például Új-Zéland, ezért az ország Élelmiszerbiztonsági Hatósága most jódozott sót propagáló kampányba kezdett.
"Mivel a jódot a szervezetünk nem képes előállítani, kívülről kell pótolnunk a táplálékunkkal. A jód elősegíti a normális növekedést és fejlődést a gyermekekben, segít fenntartani a test egészséges anyagcsere" - hirdeti a kampány.
Hogyan pótolható a hiányzó jód?
A hivatal a jódhiányon többféleképpen próbál enyhíteni: például tavaly szeptemberben a pékeknek meghagyták, hogy a kenyerekben a jódozatlan sót cseréljék fel jódozottra.
A hivatal egyben próbálja felhívni Új-Zéland lakosságának figyelmét a sófogyasztás korlátozására. "Ha túl sok sót veszünk magunkhoz, akkor fennáll a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, mely emeli a szívbetegségek kockázatát. Ha mégis egy kis sóval szeretnénk ízesíteni az ételünket, akkor egészségügyi előnyöket eredményezhet, ha jódozott változatot veszünk" - nyilatkozta a hatóság szóvivője a médiának.
Jódhoz egyébként más forrásokból is hozzájuthatunk: többek között alacsony zsírtartalmú tejből, tejtermékekből, tojásból és a tenger gyümölcseiből. Az algát tartalmazó ételek, például a sushi szintén közéjük tartozik.