A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Érdemes jódozott sót használni

Vágólapra másolva!
Ha már sózod az ételt, használj jódozott sót!
Vágólapra másolva!

A jód elengedhetetlen tápanyag a növekedéshez és a fejlődéshez. A jódhiány azonban mostanában olyan fejlett országokban is újra felütötte a fejét, mint például Új-Zéland, ezért az ország Élelmiszerbiztonsági Hatósága most jódozott sót propagáló kampányba kezdett.

"Mivel a jódot a szervezetünk nem képes előállítani, kívülről kell pótolnunk a táplálékunkkal. A jód elősegíti a normális növekedést és fejlődést a gyermekekben, segít fenntartani a test egészséges anyagcsere" - hirdeti a kampány.

Hogyan pótolható a hiányzó jód?

A hivatal a jódhiányon többféleképpen próbál enyhíteni: például tavaly szeptemberben a pékeknek meghagyták, hogy a kenyerekben a jódozatlan sót cseréljék fel jódozottra.

A hivatal egyben próbálja felhívni Új-Zéland lakosságának figyelmét a sófogyasztás korlátozására. "Ha túl sok sót veszünk magunkhoz, akkor fennáll a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, mely emeli a szívbetegségek kockázatát. Ha mégis egy kis sóval szeretnénk ízesíteni az ételünket, akkor egészségügyi előnyöket eredményezhet, ha jódozott változatot veszünk" - nyilatkozta a hatóság szóvivője a médiának.

Jódhoz egyébként más forrásokból is hozzájuthatunk: többek között alacsony zsírtartalmú tejből, tejtermékekből, tojásból és a tenger gyümölcseiből. Az algát tartalmazó ételek, például a sushi szintén közéjük tartozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!