Szinte minden sofőr úgy véli, hogy kiválóan vezet

Vágólapra másolva!
A legtöbb autót vezető sofőr úgy véli a kormány mögött, hogy mindenki másnál jobban vezet - állapították meg kanadai pszichológusok.
Vágólapra másolva!

Az Ottawai Egyetem pszichológusai 400 sofőrt kérdeztek meg arról, milyen képességeket tulajdonít magának az autóvezetést illetően. A kutatás eredményei szerint a legfiatalabbtól a legidősebbig, szinte kivétel nélkül mindenki nagyon jó véleménnyel nyilatkozott önmagáról.

A sofőrök alábecsülik a balesetek esélyét

A pszichológusok szerint ez a kevéssé kritikus önértékelés több balesethez vezethet, az ugyanis lehetetlen, hogy minden autóvezető kiváló képességekkel rendelkezzen. A sofőrök túlértékelt képességeikkel egyúttal alábecsülik a balesetek előfordulásának esélyeit és kockázatát.

A középkorúak általában jobbnak ítélték magukat, mint kortársaikat, és sokkal jobbnak, mint a fiatalokat vagy az időseket.

Ugyanakkor az idősek inkább a saját korosztályuk más tagjaihoz viszonyítva tartották magukat kiváló sofőrnek.

A beképzelt sofőr figyelmetlenebb

A kutatók szerint a veszély abban rejlik, hogy az önmagukat túlságosan jónak tartó sofőrök hajlamosak ehhez viszonyítva is viselkedni a kormány mögött, azaz, a magabiztosságuk miatt veszélyesen csökkenhet a figyelmük, ami miatt jóval nagyobb a kockázata annak, hogy balesetet szenvednek, vagy balesetet okoznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!