A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban közzétett tanulmány elkészítésekor a statsiztikában használatos metaanalízist használták, amely lehetővé teszi, hogy a világ számos pontján elvégzett vizsgálatok eredményeit összevetve pontosabb eredményeket kapjanak. Összesen nyolc jelentős vizsgálat eredményeit elemezték, amelyeket négy országban: az Egyesült Államokban, Svédországban, Japánban és Nagy-Britanniában végeztek el, valamennyi esetben a résztvevők már túl voltak egy szív-érrendszeri eseményen. A betegség kezdete utáni években a kutatók nyomon követték a betegeket, feltérképezték életmódbeli szokásaikat, beleértve az alkoholfogyasztást is. A vizsgálatokba összesen 16 351 embert vontak be.
"Azt figyeltük meg, hogy a rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás olyanokra is jótékony hatással van, akiknek korábban volt már szívrohamuk vagy stroke-juk" - mondta el Simona Constanzo epidemiológus, a tanulmány vezető szerzője. "Ezeknél az embereknél nemcsak az újabb roham esélye csökken, de az összes halálozás kockázata is, az alkoholt nem fogyasztókhoz képest."
A hatás nagyon hasonló az egészségesekben megfigyelthez. "A kockázatcsökkenés körülbelül 20 százalékos" - folytatta Constanzo. "Ez azt jelenti, hogy minden öt eseményből egy megelőzhető. Ez óriási előnyt jelent, közel akkorát, mint az egészségesek esetében."
"Csoportunk már régóta tanulmányozza a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatásait" - nyilatkozta Augusto Di Castelnuovo, a statisztikai részleg vezetője. "Okunk van azt hinni, hogy az alkoholos italok védő hatása hasonló úton működik a szív-érrendszeri betegek esetében is."
A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a kulcsszó a mértékletesség. "Amikor mérsékelt alkoholfogyasztást emlegetünk, teljesen mást értünk alatta, mint amit a tévében és a filmekben látunk" - fejtette ki Licia Iacoviello, a környezet- és genetikai epidemiológiai laboratórium vezetője. "A mérsékelt alkoholfogyasztáson azt értjük, amikor valaki rendszeresen fogyaszt kis mennyiséget az egészséges életmód, például a mediterrán étrend keretein belül. Az étkezésekhez elfogyasztott sör vagy bor mindig is része volt a mediterrán kultúrának. Az eredmények azonban még egy kérdést vetnek fel: nemcsak mértékletes, de rendszeres alkoholfogyasztásra van szükség. Ha valaki a heti alkoholmennyiséget egy-két napra elosztva fogyasztja el, az mindenképp káros."
"A pozitív eredmények ellenére úgy gondoljuk, senki ne kezdjen amiatt inni, hogy egészségesebb legyen" - figyelmeztet Giovanni de Gaetano, az egyetem kutatólaboratóriumainak vezetője. "Ezek inkább egy adott életmódnak adóznak elismeréssel. A beteg emberek esetében pedig különös gonddal kell eljárnunk, ezért azt ajánljuk, hogy mindenki beszélje meg orvosával, mennyi alkoholt szabad elfogyasztania."