A barna rizs véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés ellen

Vágólapra másolva!
A rizsről magas rosttartalma miatt régóta azt tartják, hogy az egészséges étrend fontos eleme. Azonban nem minden rizsnek egyforma a tápértéke, ráadásul a barna rizs, szemben a fehér rizzsel, védőhatással rendelkezik a magas vérnyomással, és az érelmeszesedéssel szemben - állítják a philadelphiai Temple University fiziológus kutatói.
Vágólapra másolva!

A Satoru Eguchi vezette kutatás eredményei szerint a barna rizs egyik felszabaduló összetevője gátolja az angiotenzin II hatását - ez a vegyület hozzájárul a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásához. A munkában szerepet vállalt a Wakayana Orvosi Egyetem számos munkatársa is. Az eredményekről Dr, Eguchi munkatársa, Dr. Akira Takaguri áprilisban számolt be a Kísérleti Biológia éves kongresszusán Anaheimben.


Japánban néhány népszerű rizsfajta fehér középső része és a barna rostos külső réteg közötti rétege gazdag oligoszacharidokban és rostokban. A munkacsoport arra koncentrált, vajon az itt előforduló anyagok képesek-e az angiotenzin II gátlására.


Először a kérdéses részből kivonatot készítettek, ezt különböző vegyületekben oldották fel (alkohol, metanol, ecetsav). Ezután az oldatok erekből származó simaizom-sejtekre gyakorolt hatását vizsgálták - a simaizom alapvetően meghatározza az érfal rugalmasságát; a magas vérnyomás és az érelmeszesedés közvetlenül károsítja ezeket a sejteket.


Az ecetsavban oldott kivonat csökkentette az angiotenzin II simaizom-sejtekre kifejtett aktivitását. Ez megmagyarázza azt a régóta megfigyelt jelenséget, hogy Japánban kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint az Egyesült Államokban, ugyanis ott a rizs nem számít elsődleges étrendi összetevőnek.


"Az eredmények alapján úgy tűnik, van valami a rizsben, amelyet felhasználhatunk a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében" - mondta Dr. Eguchi.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!