A felbontott vitaminok már egy hét után hatástalanná válhatnak

Vágólapra másolva!
A konyhaszekrényben tárolt vitamintabletták már egy hét után is hatástalanná válhatnak a túl nagy páratartalom miatt - állítják szakértők. A bedugaszolt üvegekben történő tárolás sem gátolja meg a tabletták feloldódását.
Vágólapra másolva!

Táplálkozástudományi szakemberek szerint a kristályos anyagok, köztük a C-vitamin, a B-vitamin egyes formái és más táplálékkiegészítők hajlamosak oldódni, amely visszafordíthatatlan folyamat. Ez azt jelenti, hogy a konyhában és fürdőszobában tapasztalható magas páratartalom hatására a tabletták hatóanyaga el kezd feloldódni.

Lisa Mauer, az amerikai indianai Purdue Egyetem élelmiszertudomány docense ezért azt tanácsolja, a táplálékkiegészítőket csak száraz helyen tartsuk. "Tapasztalhatjuk, hogy a só vagy a cukor csomókká áll össze, ez az oldódás jele" - magyarázta Mauer az AFP-nek.

Ez a folyamat a termékek instabilitását okozhatja. "Ha a tabletta alkotórészei feloldódnak, csökken a minőség és az eltarthatóság, továbbá kevesebb tápanyaghoz juthatunk belőlük" - tette hozzá a kutatónő.

A bedugaszolt üvegek nem mindig védenek meg a jelenségtől. "Ha kinyitjuk, majd lezárjuk a csomagolást, megváltozik a nyomás" - adott magyarázatot a jelenségre Mauer. "Ha a fürdőszobában nyitjuk fel az üveget, mindig bejut valamennyi nedvesség és pára. Minden a körülményektől és a tabletta összetételétől függ. Már nagyon rövid idő, akár egy hét alatt is jelentősen csökkenhet egyes termékek C-vitamin tartalma."

Mauer a Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban jelentette meg eredményeit, és azt mondja, a csomagolás belsejében megjelenő folyadék vagy a kapszulákon látható barna foltok jelezhetik, hogy a készítmény megromlott. "Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem biztonságos" - tette hozzá a kutatónő. "De miért szednénk be egy olyan vitaminkészítményt, amely nem tartalmaz annyi hatóanyagot, mint amennyit szeretnénk?"

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!