A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Német és amerikai kutatóknak első ízben sikerült blokkolniuk a mesterséges édesítőszerek gyakori nemkívánatos kísérőjelenségét, a kesernyés mellékízt.
Vágólapra másolva!

A szabványirodalomból már korábban is ismert volt néhány molekula, amely elnyomja a kesernyés ízt, ám közülük egyik sem volt receptorspecifikus. Most viszont olyan blokkolókat találtak, és írták le működésüket, amelyek bizonyos érzékelőhöz kötődnek - magyarázta Wolfgang Meyerhof, a Német Táplálkozástudományi Intézet (DIfE) molekuláris genetikai osztályának vezetője a Current Biology című folyóiratban.


Az eredményt úgy sikerült elérniük, hogy kizárásos eljárással teszteltek több ezer anyagot: képesek-e az ember keserűíz-érzékelőit blokkolni. Az egyik vegyület, a GIV3727 jelű a 18 érzékelőből hatot megbénított, többek között azokat, amelyeket két gyakori édesítőszer, a szaharin és az aceszulfám K aktivál.


Lehetséges, hogy egyszer majd mind a 18 receptort sikerül blokkolni, de nehezítő körülmény, hogy a gátló anyagok általában nem egyes receptorokat, hanem azok kisebb csoportjait kapcsolják ki - fejtette ki Meyerhof.


A kutatás mérföldkőnek számít annak feltárásában, hogy az egyes receptorok milyen szerepet töltenek be az ízérzékelés egészében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!