Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket, így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is. Az őszibaracknak például 85-90 százaléka víz, ezért kiváló szomjoltó.
Gazdag a tápanyagtartalma
"Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van szervezetünkre. Ez a gyümölcs olyan, mint egy természetes antioxidáns, hiszen a hormonháztartást is karbantartja. Nem kell félni attól, hogy túl sokat eszünk belőle, mert nem lehet túladagolni"- áll a Napsugár Életház sajtóközleményében.
Az őszibarack A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas. A benne található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok pedig segítik az izmok képződését.
A székrekedés ellenszere
Ezentúl csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is. Tápértékének köszönhetően kitűnő gyümölcs a diétázók számára is, valamint bőr- és hajszépítő hatással is bír.
Szintén jól alkalmazható székrekedés esetén: célszerű 2-3 órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson. A Napsugár Életház kiemelten ajánlja a számítógép-használók számára, hiszen képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is.
Az őszibarack csupasz testvére a nektarin, amely belsejében nem, csak külsejében különbözik.
Jelenleg 500 őszibarack- és 300 nektarinfajtát ismerünk, de mivel a fákat 20-25 évente újra kell ültetni így újabb és újabb fajták jöhetnek létre.
Őszibarack finomságok
Vásárlás után a gyümölcs mosás nélkül még 2-3 napig eláll a hűtőben. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk egy kicsit melegedni a barackokat, mert igazi zamata szobahőmérsékleten jön csak ki.
Az őszibarackot elsősorban magában fogyasszuk, de íme néhány praktikus és egészséges recept is:
Őszibarack krémleves
Hozzávalók: 30 dkg őszibarack, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 1 dl tejszín, fahéj, citromlé, szegfűszeg
Elkészítés: A barackokat mosd meg, majd szeleteld fel. A szeleteket kevés fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és a mézzel keverd össze, majd 6-7 deciliter vízzel főzd meg és hűtsd le. Az egészet öntsd át turmixgépbe, add hozzá a tojás sárgáját és a tejszínt, majd turmixold habosra. Díszítéshez egy-két szelet barackot helyezz a leves tetejére.
Őszibarack krém
Hozzávalók: 1 db nagy őszibarack, 1,5 dl habtejszín, 2 dl tej, 2 teáskanál méz
Elkészítés: Mosd meg az őszibarackot, majd hámozd meg. Vágd fel apró darabokra és tedd a turmixgépbe. Öntsd hozzá a habtejszínt, a tejet, majd a mézet. Turmixold alaposan össze, amíg meg nem keményedik kicsit, végül tedd át kelyhekbe és helyezd el a hűtőben addig, amíg le nem hűl. Tálalás előtt őszibarack szeletekkel díszítsd!