Fekete rizzsel a rák ellen

Vágólapra másolva!
A Kínában népszerű, a nyugati konyhában azonban mellőzött fekete rizs egyike lehet a szuperélelmiszereknek  - állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A gabonaféle szénhidrátban szegény, azonban rostban és olyan növényi anyagokban gazdag, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen. A Louisianai Állami Egyetem kutatói az Egyesült Államok déli részén termett fekete rizs korpáját vizsgálták és azt találták, hogy igen gazdag a vízoldékony antioxidáns hatású antocianinban. Ez adja számos sötét színű zöldség és gyümölcs, például az áfonya és a piros paprika színét és ez teszi feketévé a fekete rizst is. A kutatások azt sugallják, hogy ez a sötét színanyag nemcsak a káros szabadgyököket semlegesíti, de védi az artériákat és megelőzi a daganatok kialakulásához vezető DNS-károsodásokat.


"Már egy kanálnyi fekete rizsben több antocianin található, mint egy kanálnyi áfonyában, de emellett kevesebb benne a cukor és több a rost, továbbá az E-vitamin is" - mondta el dr. Zhimin Xu élelmiszervegyész. "Ha a bogyós gyümölcsöket szuperélelmiszereknek tekintjük, így kell tennünk a fekete rizzsel és rizskorpával is. Különösen a fekete rizs korpája lenne igen gazdaságos az antioxidáns-fogyasztás növelésének szempontjából."


A fekete rizst évszázadokkal ezelőtt "tiltott rizsnek" nevezték Kínában, mert csak a nemesek fogyaszthatták. Napjainkban a fekete rizst Ázsiában főként a tésztaételek, a szusi és a desszertek díszítésére használják. Az élelmiszergyártók azonban gyárthatnának a fekete rizs korpájából egészségesebb gabonapelyheket, italokat és édességeket is - állítja dr. Xu.


A rizs feldolgozása során őrléskor eltávolítják a gabona külső héját, hogy barna- illetve fehér rizst állítsanak elő, utóbbit fogyasztjuk leggyakrabban a mindennapokban. A barna rizs egészségesebb, mert több E-vitamint és antioxidánst tartalmaz, azonban dr. Xu és csapata szerint a fekete és lila színű rizs még ennél is egészségesebb. A fekete rizs ezen kívül egészséges ételszínezékként is felhasználható lenne, miközben egyes mesterséges színezékeket kapcsolatba hozták a gyermekek magatartászavaraival.


"A valóságban valószínűleg nem létezik egyetlen olyan élelmiszer, amely nagy hatékonysággal csökkenti a szívbetegség kockázatát. Sokkal nagyobb esélyünk van erre egy kiegyensúlyozott étrenddel. Egyes egészséges élelmiszerek, például napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztása hasznos, azonban még mindig nincs elegendő bizonyíték arra nézve, hogy kizárólag a szuperélelmiszerek fogyasztásával befolyásolhatjuk szívünk egészségét" - mondta el Victoria Taylor, a Brit Szív Alapítvány vezető dietetikusa.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!