Amerikai kutatók eredményeiket az Annals of Internal Medicine (Belgyógyászati Szemle) című szakfolyóirat augusztus 3-i számában hozták nyilvánosságra.
A két évig tartó követéses vizsgálatba 307 elhízott felnőttet vontak be, akik azonban nem voltak cukorbetegek, és koleszterinszintjük is a normális határértéken belül volt. A tesztalanyok kétharmada nő, egyharmada férfi volt. A résztvevőket két csoportba osztották, az egyik csoport az Atkins nevével fémjelzett alacsony szénhidráttartalmú, a másik pedig az alacsony kalória- és zsírtartalmú étrendet követte.
A tanulmány végére mindkét típusú étrenddel testsúlyuk mintegy 7 százalékát adták le a résztvevők, a fogyás mértéke tehát nagyjából megegyezett a két csoportban. Különbség mutatkozott viszont az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintjében. Mint Gary Foster kutatásvezető, a Temple University munkatársa elmondta, a HDL-szint 23 százalékkal emelkedett az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél, ám csak 12 százalékkal a másik típusú diétán lévő embereknél.