Visszaemlékezés a KUTATÓ DIÁKOK táborában végzett munkámra

Vágólapra másolva!
Lajtár Istvánné kémia-fizika szakos középiskolai tanár a Kutató Diákok mozgalmáról írt.
Vágólapra másolva!

1995-ben négy-öt tanulóval indultam el környezetvédelem és gyógynövények témakörben az országos versenyeken.

Hulladékgazdálkodással is foglalkoztunk, főbb témaköreink még a hulladékhasznosítás a és a biogáz termelése és felhasználása volt. Ebben a témakörben Kolozsi Gergely nyújtott kiemelkedő teljesítményt. A későbbiekben saját városunk vizeinek és tavainak a védelme volt a főbb témánk.
A Csónakázó-tó és a város melegvizű forrásainak vizsgálatával a város balneológiai fejlődését kívántuk elősegíteni.

Nagyon sok pályamunka készült a városunk határában levő Gátról, a strand vizének vizsgálatáról, mivel be akarják zárni a gyógyvízzé nyilvánítható kutat.

Néhány tanítványommal a gyógynövények vizsgálatát végeztük, az Aloe és Papaya gyógynövényekből beadott esszépályázatunk eredményét még szívszorongva várjuk.

Iskolánkban elég sok határon túli magyar diák van, ők nálam mindig a szó szoros értelmében otthonra találnak. Így született meg a vajdasági Földi Zita esszépályázata is, aki egy hetes üdülést nyert a Duna televíziótól és mai napig a legszebb emlékként tartja számon.

Októberben az a megtiszteltetés ért, hogy iskolám, a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola rendezhette meg az egyik regionális konferenciát.
A nyáron két tanítványom örömmel vesz részt a júliusi konferencián.

Jómagamat alapító tagnak érzem, mentorként a határon túliakat is segítve.

Mivel elég alacsony a hozzánk beiratkozott tanulók értelmi színvonala, így én csak az előbb vázolt köröket tehetem meg mindaddig, amíg nyugdíjba nem vonulok, melyet emberi számítás szerint két év múlva tervezek.

Lajtár Istvánné

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről