Tudósnőket segítő egyezmény

Vágólapra másolva!
Angliában egyezményt írtak alá acélból, hogy a természetttudományok, a mérnöki tudományok és a technológia terén mutatkozó nemi egyenlőtlenségeket kiküszöböljék a szigetország egyetemein.
Vágólapra másolva!
Nők a tudományos életbenhttp://web.mit.edu/fnl/women/women.htmlEgy amerikai egyetemi felmérés anyaga (angol)Athena Projecthttp://www.athenaproject.org.uk/Az Athena Project honlapja (angol)Swanhttp://www.royalsoc.ac.uk/athenaswan/about.htmInformációk a Swan-ról (angol)

A hat pontból álló nyilatkozat, melyet az Athena Project és a Tudósnők Akadémiai Hálózata (Scientific Women's Academic Network, Swan) adott ki, meg akarja állítani a nők elszivárgását a tudomány világából. Minden egyetemnek, amely csatlakozik az egyezményhez, tartania kell magát a hat ponthoz, hogy így kulturális váltást érjenek el saját falaikon belül. A tervek szerint díjakat is ki fognak adni azoknak az intézményeknek, melyeknél érezhető változások zajlanak le.

Louise Archer, a Swan alapítója és a szövetség egyik létrehozója szerint "Ha valaki tagja lesz a körünknek, gyakorlati, pozitív változásokat indíthat el az egyetemeken. A díjak pedig elismerik és publikussá teszik a már elért jó eredményeket."



Az egyezmény célja, hogy az egyetemeket kész akciótervekkel segítse a probléma megfelelő megoldásában. Eddig tíz egyetem csatlakozott, köztük Bristol, Cambridge, Heriot Watt, Oxford és Southampton universitasa. A cselekvési tervek szerint a női tudósok munkafeltételeit tanszéki és szervezeti szinten egyaránt javítani kell. Archer szerint "az egyezmény izgalmas és innovatív, mivel a valós életből vett nézeteket vegyíti a tudomány területén dolgozó nők tapasztalataival az egész ország területéről."

Hiába szerez több nő tudományos fokozatot, mint férfi?

Hiába szerez több nő tudományos fokozatot, mint férfi?

LawrenceSummers



Az egyezmény hat pontja
1. A nemi egyenlőtlenségek tudatosítása elkötelezettséget és cselekvést kíván mindenkitől, álljon bár az intézmény bármilyen szintjén.
2. Ahhoz, hogy megragadjuk a nők tudományban való egyenlőtlen reprezentációjának tényét, szükséges a szervezet iránti attitűdök megváltoztatása.
3. Sürgető probléma, hogy egyre több nő hagyja el a tudományt.
4. A határozott, rövid időre szóló szerződések kifejezetten kártékony hatással vannak a nők tudományban való elhelyezkedésére.
5. A PhD-fokozat elnyerése után egy fenntartható akadémiai karrier beindítása különös nehézségek elé állítja a nőket, s a szervezet részéről támogatást igényel.
6. A vezetők körében tapasztalható diverzitás eltűnésének távolabbi kihatásai vannak, melyeket a szervezet meg fog vizsgálni.

Forrás: www.bbc.co.uk/news

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről