Vágólapra másolva!
Közép-Európa legnagyobb hagyományos tókerülő versenye, az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj felvezetéseként négy napos közösségi rendezvényt tartanak Balatonfüreden, a tókerülő nevét viselő Kékszalag PORT kikötőben. A szervezők kiemelt célja, hogy népszerűsítsék a sportágat, valamint a balatoni vízitúrázás örömét minden korosztály számára.

A balatoni Kékszalag túraversenyt megelőző napokban különleges, a sportághoz kapcsolódó programokkal várják az aktív életmód, azon belül is a vízi sportok, a vízitúrázás szerelmeseit Balatonfüreden a Kékszalag PORT kikötőben. A 2024. július 14-én, vasárnap kezdődő programon elsőként a legfiatalabb korosztályt szólítják meg, ugyanis délután már számos aktivitással találkozhatnak a látogató családok. A gyermekek megismerkedhetnek a vitorlázás alapjaival egy sailmaker szimulátornak köszönhetően, elsajátíthatják a hajózáshoz kapcsolódó legalapvetőbb csomók megkötését, valamint vitorlás kézműves termékeket készíthetnek animátorok segítségével, melyeket haza is vihetnek emlékbe. 

A kikötő területén az érdeklődők megcsodálhatják a párizsi olimpiára készülő Érdi Mária és Vadnai Jonatán hajóosztályainak egy-egy példányát a versenyzők vitorláival, 

valamint szurkolói kártyát is begyűjthetnek, illetve az olimpiák történetéről is láthatnak tablókiállítást. 

MLS Raiffeisen Fifty-Fifty, Kékszalag
Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj felvezetéseként négy napos közösségi rendezvényt tartanak Balatonfüreden
Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Az elkövetkezendő napokban is várja a kikötő a balatoni hajózás iránt érdeklődőket. Igény szerint tárlatvezetésre nyílik lehetőség a Balaton teremben lévő vitorlástörténeti kiállításon, valamint a hazai vitorlázás és a Kékszalag történetével is meg lehet ismerkedni. Esténként a központi rendezvényteremben, a kikötő hangárjában elindul a Vitorlás Mozi, ahol a sportághoz kötődő játék- és dokumentumfilmeket láthat a közönség. 

Szerdán a Kékszalagot megelőző estén pezsgős koccintásra várják mind a tókerülő verseny résztvevőit, mind pedig azokat az érdeklődőket, akik szeretnének találkozni, kötetlenül beszélgetni a regattán indulókkal. Az est folyamán a zenét dj Titz Krisztián szolgáltatja majd a közönségnek.

A Kékszalag PORT kikötőben is a Kékszalagra hangolunk, éppen ezért fontosnak tartottuk, hogy olyan többnapos rendezvénnyel készüljünk a balatonfüredieknek, 

valamint a térségben látogatóknak, ahol minél szélesebb körben megismerhetik a sportágat, valamint a balatoni vitorlástúrázás örömét. A Kékszalag minden évben egy komoly megmérettetés, ahol számos olyan család, baráti társaság indul, akik nem kifejezetten a versenyzés, sokkal inkább a vitorlázás és azon belül is a túra öröméért állnak rajthoz. Szeretnénk őket is vendégül látni ezeken a napokon" - mondta Holczhauser András a Kékszalag PORT Kikötő vezetője, a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ ügyvezetője, aki hozzátette, a szervezésben a Magyar Vitorlás Akadémia csapatát hívták segítségül.

Horváth Boldizsár Emlékverseny, vitrorlázás
A Kékszalag történetével is megismerkedhet a közönség az ingyenes rendezvényen
Fotó: Balatonfüredi Yacht Club

Örömmel fogadtuk el a Kékszalag PORT vezetőségének felkérését, hogy a Balaton legtradicionálisabb vitorlás eseménye, a Kékszalag felvezetéseként segítsünk egy többnapos program létrehozásában. 

Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a lehető legszélesebb korosztályt a kikötőbe csábítsuk. Várjuk tehát a gyermekeket, családokat, és nem utolsó sorban a Balaton, valamint a vitorlázás és vízisportok szerelmeseit" - árulta el Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia vezetője.

Az ingyenes rendezvény keretei között a kikötőben megtekinthető a tavaly, szintúgy a Kékszalag ideje alatt bemutatott Privát Balaton kiállítás tablósorozata is. 

Kapcsolódó cikkek

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről