Folytatódik a fizikai előadássorozat az ELTE TTK-n

Vágólapra másolva!
Idén is folytatódik az ELTE TTK Fizikai Intézete fizikai előadássorozata, mely "Az atomtól a csillagokig" címmel indult 2005 decemberében. A két-három hetente megtartott előadásokra érdemes ellátogatni, hiszen a szervezők az eddigi sikeres előadások után olyan elismert tudósokat invitáltak a pulpitusra, mint Patkós András, Cserti József és Radnai Gyula.
Vágólapra másolva!
Az atomoktól a csillagokighttp://www.atomcsill.elte.huA sorozat honlapjaPlakát http://www.atomcsill.elte.hu/doksi/acs1_a4.pdfAz esemény plakátja

Az ELTE TTK Fizikai Intézetében 2005-ben döntöttek úgy, hogy a Mindentudás Egyeteme sikerén felbuzdulva előadássorozatot indítanak a fizika szerelmesei - középsikolás diákok és más érdeklődők - számára. A kéthetente csütörtökönként megrendezett programokkal a szervezők szeretnék felkelteni a diákok érdeklődését a fizika olyan érdekes és változatos témái iránt is, mint például a kvarkok és a fény világa, a fekete lyukak szerepe és viselkedése, a globális felmelegedés, vagy az emlékező fémek.

A nyitóelőadást Jánosi Imre tartotta december 1-én a globális klímaváltozásról és a természeti katasztrófákról. Azóta olyan neves tudósok számoltak be tudományterületük érdekességeiről, mint Horváth Gábor, Frei Zsolt, Dávid Gyula, Kürti Jenő és korábbi előadónk, Vicsek Tamás. (Az előadások hoz tartozó érdekességek, fóliák, hang- és videoanyagok letölthetők innen.)

Az előadók a modern fizika legújabb eredményeit, azok gyakorlati felhasználását, illetve az alkalmazás perspektivikus lehetőségeit ismeretetik meg továbbra is az érdeklődőkkel. Arra törekednek, hogy minden témát, színesen, közérthetően, sok demonstrációval és a leginkább hozzáértő előadó mutassanak be. Az előadások látogatása ingyenes.

Az előadások után lehetőség nyílik a beszélgetésre is, ahol a hallgatóság tagjai megvitathatják az aznapi témát az előadókkal. A sorozat célja az is, hogy a fiatalokat bevezesse a most változó felsőoktatási rendszer rejtelmeibe. A diákok így megtudhatják, milyen követelményekkel jár a három egymásra épülő cikluson alapuló egyetemi képzés.

Az előadások után a Csodák Palotája támogatásával egyszerű, de meglepő kísérleteket láthatnak az érdeklődők.

Az előadássorozat programja:

7. Február 16. Patkós András: Részecskék az Univerzumban

8. Március 2. Skrapits Lajos: Fizikai kísérletek bemutatója

9. Március 16. Tél Tamás: Örvények, festékek, káosz: a keveredés fizikája

10. Március 30. Kiss Ádám: Fizika a környezettudományban

11. Április 13. Tasnádi Péter: Fizika a meteorológiában: frontok, ciklonok,..., amit az időjárásról tudnunk kell

12. Április 27. Cserti József: A nanofizika új eredményei

13. Május 11. Vattay Gábor: Az Internet fizikája

14. Május 25. Radnai Gyula: A játékok fizikája

A sorozat helyszíne: ELTE TTK lágymányosi északi tömbje (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös terem (földszint 0.83 terem).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről