Vágólapra másolva!
2006. október 30-án az MTA rendkívüli közgyűlésén döntéseket hozott a reformfolyamatról. Beszámolónk az eseményről.
Vágólapra másolva!

Az MTA Roosevelt téri központi épületében délelőtt 10 órakor nyilvános ünnepi tudományos ülést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából. Az angol nyelvű előadások előtt köszöntőt mondott Király Béla hadtörténész, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója.

Elnöki beszédhttp://www.mta.hu/index.php?id=634&backPid=390&tt_news=3140&cHash=9465cbac43Vizi E. Szilveszter beszédének teljes szövege

Az ülés délután folytatódott munkaközgyűléssel. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója megnyitó beszédében a napjainkban gyorsan változó gazdasági-társadalmi elvárások és a tudomány, a tudósok kapcsolatáról beszélt. A világ vezető gazdasági-innovációs hatalmainak vezetőit, George W. Bush-t és Angela Merkelt idézte, amikor az alapkutatások jelentős növeléséről, illetve a tudományos intézetek és egyetemek önállóságának növeléséről beszélt.

Az Akadémia reformfolyamatában döntő fontosságú, hogy az autonómia és a szakmai/erkölcsi tekintély elsőrendű szempontok legyenek. A széles közvélemény is tisztában van mindezzel, amikor ma az Akadémiát tartja a leghitelképesebb társadalmi intézménynek hazánkban. Vizi professzor méltatta elődei munkásságát is: Kosáry Domokos alatt az Akadémia képes volt alkalmazkodni a megváltozott politikai rendszerhez. Glatz Ferenc elnöksége jelentős intézeti szerkezeti átalakítást hozott, ami az intézethálózat szakmai eredményességét is javította.

Vizi E. Szilveszter saját elnöksége első három évének legjelentősebb eredményei között tartja számon a Mindentudás Egyeteme előadássorozatát, melynek révén a magyar tudóstársadalom sikeresen nyitott a magyar társadalom felé. Az UNESCO-val közösen szervezett World Science Forum szintén a tudósok és a közvélemény közötti párbeszéd megteremtésén fáradozott - sikerrel.

Az Akadémia jelenlegi legfontosabb feladatai közé tartozik a brüsszeli 7. keretprogram fő célkitűzéseihez és a Nemzeti Fejlesztési Terv irányvonalaihoz történő csatlakozás - ez utóbbi kidolgozásában egyébként az MTA is részt vett. A 2005 májusában újraválasztott akadémiai vezetőség reformbizottságot hozott létre, melyben a köztestület mellett helyet kaptak a kormányzat, a társadalom és a gazdasági élet kiemelkedő személyiségei is. Az Akadémia továbbra is szigorúan ragaszkodva a politikamentességhez, azt tekinti céljának, hogy 2007-2013 között kutatásra-fejlesztésre minél több uniós forrást tudjon mozgósítani. Új kutatóhelyek, új projektek támogatásával Magyarországból közép-európai tudományos központot lehet majd létrehozni. Vizi E. Szilveszter a napi politikai csatározásokon túlmutató üzenetek megfogalmazására szólította fel a rendkívüli közgyűlés tudós résztvevőit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről