Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

ARPA
Advanced Research Project Agency, az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásszervezési ügynöksége.

ARPANET
A világ első csomagkapcsolt hálózata volt, amely már a mai internet alapelvei szerint működött.

Berners-Lee, Tim
Angol mérnök, a World Wide Web feltalálója, a svájcban található CERN-ben dolgozott a WWW kifejlesztésének idején (1990-1993).

Cerf, Vinton
Amerikai informatikus, az "internet atyja", a TCP/IP technológiát kifejlesztő kutatócsoport vezetője.

CERN
Centre Européenne pour la Recherche Nucléaire, európai részecskefizikai kutatóintézet, ahol a World Wide Webet kitalálták.

DNS
Domain Name System, Domain Name Service, az interneten a doménnév -> IP cím leképezést megvalósító világméretű, elosztott adatbázis.

doménnév
Jonathan Postel által kidolgozott elnevezési rendszer, melynek segítségével a hálózatba kapcsolt számítógépeinknek olyan összetett, mégis könnyen kezelhető neveket adhatunk, amelyek kifejezik az adminisztratív struktúrát is.

Ethernet
A XEROX cég által 1976-ban kifejlesztett alacsony szintű hálózati technológia lokális hálózatok megvalósítására. Az eredeti kb. 3 Mbit/s sebességű Xerox Ethernetet azóta jelentősen továbbfejlesztették, megjelentek a 10 Mbit/sec, a 100 Mbit/sec (FastEthernet) és az 1000 Mbit/sec (GigabitEthernet), sőt ennél is gyorsabb változatok. A világ legelterjedtebben használt lokális hálózati technológiája.

gateway
Az internet azon építőelemének logikai neve, amely a lokális hálózatokat a kommunikációs csatornák segítségével más lokális hálózatokhoz kapcsolja.

GPS
Global Positioning System, globális helymeghatározó rendszer. (Lásd Papp László előadását!)

grid
Internettel összekapcsolt, egy-egy feladat közös elvégzéséért összehangoltan működő számítógépek (illetve az általuk kínált szolgáltatások) sokasága.

host
Számítógép-hálózatba kapcsolt szerkezet, amely lehet számítógép vagy bármi más intelligens eszköz is.

HTML
HyperText Markup Language, a weboldalak struktúráját leíró speciális nyelv, kódolás.

HTTP
HyperText Transfer Protocol, az Internet egyik legnépszerűbb alkalmazásának, a World Wide Webnek az alkalmazásszintű (magas szintű) protokollja, amely a TCP/IP-re épül.

internet
Inter-net, hálózatok közötti kapcsolat, (lokális) hálózatok hálózata.

IP-cím
Az internetbe kapcsolt hostok egyértelmű azonosítását lehetővé tevő 32 bites szám.

ISO/OSI
International Standard Organization / Open Systems Interconnect, a TCP/IP alternatívájának (vetélytársának) szánt, európai eredetű hálózati technológia, amelyet azonban a TCP/IP teljesen kiszorított.

lokális hálózat (LAN, Local Area Network)
A fizikailag egymástól nem túl messze lévő számítógépeket összekapcsoló hálózat. Tipikusan egy-egy intézmény, szervezet vagy cég adott telephelyén működő számítógépeit kapcsolja össze.

Milnet
Amerikai katonai hálózat, amely internet technológián alapul.

NCSA
National Center for Supercomputing Applications, Az amerikai Urbana Champagne (Illinois állam) egyeteme mellett működő kutatóközpont, ahol az első grafikus webböngészőt (X-Mosaic) kifejlesztették.

patrónus
Védőszent, oltalmazó.

penetráció
Elterjedtség. Itt az internet elterjedtségére utalunk vele.

Pheidippidész
Híressé vált maratoni hírnök, aki az ókorban a perzsák partraszállásának hírét futva vitte, hogy Spártából segítséget hívjanak az athéniaknak, ám útja végén belehalt a kimerültségbe.

protokoll
A hálózatba kapcsolt számítógépek közötti kommunikáció módját leíró szabálygyűjtemény.

router
Útválasztó berendezés, amely elvégzi a csomagkapcsolás műveletét, és ezáltal gondoskodik arról, hogy a lokális hálózatok közötti kommunikáció során minden adatcsomag a helyes irányban haladjon tovább

TCP/IP
Transmission Control Protocol / Internet Protocol, az internet-technológia két legfontosabb protokollja, amelyekről az egész protokollcsomagot elnevezték

URL
Universal Resource Locator, az interneten található különböző típusú információ-objektumokra való hivatkozást lehetővé tevő egységes címzési rendszer.

W3C
World Wide Web Consortium, a híres amerikai MIT egyetemen működő non-profit szervezet, amelyet Tim Berners-Lee irányít, és a webbel kapcsolatos technológiák továbbfejlesztését és szabványosítását koordinálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!