A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A földi élet fenntarthatóságának kérdései
Vágólapra másolva!

Az emberiség jelenleg nem fenntartható módon tevékenykedik: ahogyan most élünk, termelünk és fogyasztunk, az hosszú távon nem folytatható. Nem tartható fenn az erőforrások elhasználásának üteme, a környezet állapotának romlása és a gazdasági egyenlőtlenségek növekedése. A 21. században az emberiség halaszthatatlan feladata az, hogy ezen változtasson. Mi a jelenlegi helyzet, hol vannak tudásunk határai és mit tehetünk? Az előadás a számos probléma közül kiemel néhány aktuális kérdést: az ózoncsökkenést, a globális felmelegedést, a gyors klímaváltozás lehetőségét, a katasztrófák elkerülését és az energia biztosításának nehézségeit.

I. Mit jelent a fenntarthatóság?
Hosszú ideig úgy látszott, hogy elég a gazdasági fejlődéssel foglalkozni, a további problémákat a fejlődés majd megoldja. Az 1970-es években vált világossá, hogy a fejlődésnek - amit sokan azonosítottak a mennyiségi gyarapodással - korlátai vannak. A fenntarthatóság azt jelenti, hogy biztosítani tudjuk az emberi szükségleteket a jelenben, ugyanakkor képesek vagyunk megőrizni a környezetet és a természeti erőforrásokat a jövendő generációk számára.

II. Miért éppen most kezdünk a fenntarthatósággal foglalkozni?
Az emberiség létszáma több mint 6 milliárd, aktivitása megsokszorozódott. Az EU környezettel foglalkozó főbiztosa 2004 márciusában már úgy fogalmazott, hogy a Föld új földtani korszaka kezdődött meg: az antropocén kor, amikor az emberi tevékenység lényeges és néha domináns környezetformáló tényező. A Föld hatodik nagy kihalási időszaka valószínűleg az emberi tevékenység következménye lesz. A földtörténet során soha nem volt még példa a globális változások ilyen komplex rendszerére, amivel most szembesülünk.

III. Két globális probléma, amit az atmoszféra összetételének változása okoz
A földi életet többek között a légkör számunkra kedvező összetétele biztosítja. Két igen kis mennyiségben jelenlévő, de életfontosságú alkotóelem a sztratoszférában keletkező ózon és a szén-dioxid. Az ózon véd meg az ultraibolya sugárzástól, a szén-dioxid pedig - más üvegházhatású gázokkal együtt - biztosítja a kellemes klímát. Az emberi beavatkozás miatt az ózon mennyisége csökkenni kezdett, a szén-dioxid mennyisége azonban gyorsan növekszik.

  1. Ózon - példa a sikeres nemzetközi összefogásra
  2. A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok - egy megoldatlan probléma


IV. A gyors klímaváltozás lehetősége - lehűlhet-e Észak-Európa és Észak-Amerika?
Lehetséges, hogy ugyan a Föld az átlagot tekintve tovább melegszik, mégis lesznek olyan területei, amelyek az eddiginél hidegebbé válnak. Ennek oka az, hogy jelenleg Európa északnyugati része és Észak-Amerika a Golf-áramlat miatt kellemesen meleg, az óceán hatása nélkül a telek átlagosan 5oC-kal lennének hidegebbek. Az áramlat azonban le is állhat.

  1. A gyors klímaváltozás oka: az óceánok szerepe
  2. Mikor állhat le az óceáni szállítószalag?


V. Energia

Ma már a világ rendkívül nagy mennyiségű energiát használ fel. Ennek döntő többsége a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik, melyek nélkül az ipari forradalom sem lett volna lehetséges. Csakhogy a fosszilis energiahordozók korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre és előbb-utóbb elfogynak. A következő évtizedekben gyorsan növelni kell a megújuló források részarányát Európában és hazánkban is.

VI. Katasztrófák
A katasztrófák számának növekedése és az okozott kár még gyorsabb emelkedése is összefügg a nem fenntartható működéssel. Sok kedvezőtlen változás abból adódik, hogy nem fenntartható módon szerveződik az ipar, a mezőgazdaság vagy a közlekedés. Az ember okozta katasztrófák egy része megelőzhető, a mindenképpen bekövetkező természeti katasztrófák kártétele pedig jelentősen csökkenthető megfelelő felkészülés és elővigyázatosság alkalmazásával.

VII. Mit kell tennünk a fenntarthatóság eléréséhez?
Az utóbbi évtizedekben nemzetközi egyetértés alakult ki a fenntarthatóság fontosságáról és aktuális feladatairól. Nem elegendő azonban néhány intézkedés vagy néhány kisebb korrekció az ipar, a mezőgazdaság, a közlekedés vagy az energiatermelés működtetésében. Minden ágazat mélyreható átalakítására van szükség annak érdekében, hogy a valós szükségleteket úgy elégíthessük ki, hogy az erőforrásokat, a természet állapotát meg tudjuk őrizni a jövő generációk számára.

VIII. Összefoglalás - a környezet megőrzésének fontossága
Túlélése érdekében az emberiségnek együtt kell működnie a természettel. Abba kell hagyni a Föld erőforrásainak pazarlását, gyors felélését, és el kell kezdeni egy ésszerű, önmagát megújító működést. Az emberi életkörülményeket döntően fogja befolyásolni az, hogy mennyit tudunk, és hogy ismereteinket hogyan hasznosítjuk.

Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!