Fel nem tett kérdések Patkós Andrásnak

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Fel nem tett kérdések-rovatunkban a helyszínen elhelyezett gyüjtőládákba bedobott, illetve az info@mindentudas.hu címre beküdött kérdéseket tesszük közzé. Előadóink egy héten belül válaszolnak, s ezt cikk formájában ugyanitt olvashatják el. Továbbra is várjuk hozzászólásaikat a fórumokon is. Az alábbiakban a Patkós Andráshoz érkezett kérdéseket olvashatják.

Hogyan láthatunk 12-14 milliárd éves fényt, hisz amikor elindult, még a mi anyagunk is viszonylag közel volt ahhoz a helyhez, ahonnan az akkor indult fény indult - viszont a fény gyorsabban mozog, mint a mi anyagunk, ennyi idő alatt a rég le kellett volna a mi anyagunkat hagynia? (Zulthan)

Miből gondoljuk, hogy az ősrobbanás során keletkezett anyag sebességeloszlása egy maximumos volt? (Fügedi Ubul)

Biztosak lehetünk-e abban, hogy mindaz az anyag, aminek sugárzását/elnyelését képesek vagyunk követni, ugyanabból az ősrobbanásból származik? (Fügedi Ubul)

Milyen összefüggés van a gravitáció nagysága és az idő múlásának gyorsasága között (ld. az űrhajósok órái másképp járnak, mint a földi órák), ill. ebből mi következtethető a közvetlenül az ősrobbanás előtti kvázi végtelen gravitációjú állapota. Akkor hogy telt az idő? (Józsa András)

A gravitációs hatásnak van-e sebességhatára, és ha igen, ez milyen következménnyel jár? (F. György)

Nem kaptam választ fel tett kérdésemre! A vörös eltolódást nem okozhatja-e más, mint a doppler-hatás?
A fény sebességénél tudomásom szerint nincs nagyobb, a doppler-hatás szerintem nem jöhet számításba. Nem lehet, hogy vörös eltolódást a fotonok kölcsönhatása az anyaggal okozza?
Tehát a következtetés: a világegyetem nem tágul, hanem a csillagok messze vannak és a hosszú úton energiát vesztenek? (Dr. Barsi László)

A távolabbi ritkább világűr nem azért van, mert az anyag már újra összehúzódott? (Dr. Barsi László)

Megállapítható-e a mérési eredményekből, hogy hol volt a kiindulási pont az ősrobbanáskor? Gondolom nem mi vagyunk a világ közepe! (Dr. Barsi László)

Az inflációs elméletet elfogadva, ezek szerint a hideg (vagy hőmérséklet nélküli) kezdeti állapot egyben sűrűségét tekintve is hasonló volt-e (vagyis nem végtelen sűrűségű)? (jago)

Mennyiben igaz az az állítás, miszerint a táguló világegyetemmel együtt az eddig állandónak vélt fénysebesség vákuumban való terjedése is változott? (Nőtt.)
(Kis Csaba)

Az a nagyon pici, nagyon hideg dolog, amiből az egész univerzum lett, az micsoda?
(Koncz Andrea)

Készült-e matematikai modell egy "másik" univerzum létezéséről, és ha igen, akkor mi az "eredmény"? (Geller Tamás)

Miért vizsgálunk távoli galaxisokat, ha a szomszéd naprendszerbe sem látunk, ami némileg közelebb van? Nem erre kellene haladni? (Jean-Claude A Damme)

Az 1600-as években valami felfénylett a Sagittariusban. Az elmúlt négyszáz évben nem történt ilyen esemény. Mit változtat meg a világképben és a tudományban, ha ismét egy ilyen fel-fénylés lesz? (1600 után Galilei stb. volt, és egy 30 éves háború 1618-1648-ig). A sötét anyag fel-fényesedik? (US)

Mekkora volt az az anyag, amelyben bekövetkezett az ősrobbanás? Mint egy atom? Vagy a Föld? A Naprendszer? (Roóz Péter)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!