Stabilizációs paktum után mond le Berlusconi

Események

Vágólapra másolva!
Stabilizációs intézkedések megszavazása után távozik hivatalából Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Előzőleg az olasz törvényhozás alsóházában megúszta azt a 2010-es zárszámadásról szóló szavazást, amelynek elutasítása a bukását okozhatta volna, de elveszítette a többségét. Berlusconi még két hetet nyert. A keddi események percől percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
13:28
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Csúcsra futott az olasz államkötvények hozama

Kedd délután három óra körül kezdődik az olasz parlamentben az ország 2010-es gazdálkodásáról szóló vita, ami a bizonytalan kormánytöbbség miatt Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és kormánya bizalmi szavazásává vált. A nemzetközi befektetők bizonytalansággal várják a szavazást, az olasz államkötvények hozamai történelmi csúcsra értek, reggel még megütötték 6,71 százalékos szintet is.

Az Európai Központi Bank célja korábban az volt, hogy kötvényvásárlásokkal 6 százalékos szint alatt tartsa az olasz állampapírok hozamát, mivel így még fenntartható az olasz GDP 120 százalékát kitevő adósság finanszírozása. (Minél magasabb az államkötvények hozama, annál drágábban hajlandóak hitelezni egy államnak a piacok. Az olasz pénzügyi gondokról bővebben itt olvashat.)

Eközben Görögországban lázasan folyik az új kormányfő keresése. A Wall Street Journal értesülése szerint még kedden megnevezhetik az új miniszterelnök-jelöltet, miután Jeórjiosz Papandreu vasárnap bejelentette, hogy lemond a miniszterelnöki posztról, és egy koalíciós kormány felállítását javasolja. A legesélyesebb jelölt a posztra Lukasz Papademosz, aki korábban az Európai Központi Bank alelnöke volt. A Wall Street Journal azonban arról ír, hogy Papademosszal megakadtak a tárgyalások, így hétfőn komoly esélyesként merült fel Panagiotisz Roumeliotisz, a Nemzetközi Valutaalap korábbi igazgatójának neve is.

13:39
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lesz meg időre az új görög kormányfő

Hiába reménykedtek abban, hogy a vasárnap lemondását bejelentő Papandreu miniszterelnök által megtartott utolsó kormányülésig megtalálják az utódját, ezt úgy tűnik nem sikerült elérni Görögországban, ahol a nap közepén várható a Papandreu-kormány búcsúülése.

13:49
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi távozását kéri szövetségese

Kedden délután, az olasz parlament honlapja szerint 15.30-kor lesz az a szavazás, amelybe belebukhat Berlusconi. Az olasz kormányfő legfőbb szövetségese, Umberto Bossi, az Északi Liga elnöke olasz napilapok szerint azt követeli, hogy Berlusconi még a szavazás előtt mondjon le tisztségéről.

13:53
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi 24 órás haladékot szeretne

A Repubblica olasz lap szerint Berlusconi a hétfő éjszakai kormányülésen azt mondta, hogy ha nem lesz meg a többség a délutáni szavazáson, akkor 24 órát kér, hogy mérlegelje, vissza tudja-e szerezni azt. Ha úgy dönt, hogy ez nem fog sikerülni, akkor nem fogja támogatni, hogy átmeneti kormányt állítsanak fel, hanem előrehozott választásokat szeretne.
14:00
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Három szavazat hiányozhat Berlusconinak

Az ellenzék várhatóan bemegy a szavazásra, hogy határozatképes legyen a parlament, de nem fognak szavazni. A Repubblica szerint Berlusconi 310 a 314 ellenében veszíthet, de ebbe már beleszámolták az Északi Liga 59 képviselőjét is, akik Bossi nyilatkozata alapján nem fogják támogatni a kormányt (az olasz törvényhozás alsóházában 630 képviselő van, hatan nem szavaznak, így a kormánytöbbséghez 313 képviselő kell).

14:05
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi megmentőjét akarják kormányfőnek

Az 1970-ben Szicíliában született Angelino Alfanót javasolja az átmeneti kormány élére Umberto Bossi olasz lapértesülések szerint. Alfano 2008-tól 2011 nyaráig Berlusconi igazságügy-minisztere volt. Nyár óta a kormányzó pártszövetség, a Popolo della Liberta főtitkára. Alfano nevét viselte az a 2008-as törvény, amelynek alapján Berlusconi és három másik közméltóság elkerülhette az ellene korrupció miatt folyó eljárásokat, így megtarthatta hivatalát.

14:07
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Nem örülnek a felmerült új kormányfőnek

A legnagyobb példányszámú, Berlusconi főhadiszállásán, Milanóban kiadott olasz napilap, a Corrierra della Serra internetes szavazásán részt vevők 83 százaléka nem tartja jó ötletnek, hogy Angelino Alfano vezessen egy esetleges átmeneti kormányt.

14:11
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Így lett eurógyilkos Olaszországból is

Akárhogy is jön ki a kormányválságból a finanszírozási gondokkal küszködő Olaszország, a következő vezetésnek óriási feladat szakad a nyakukba: a válságmentes időkben elbliccelt, a versenyképesség javításához elengedhetetlen reformokat kell végrehajtani, nehogy maga alá temesse az ország az egész eurózónát. Olvasson erről bővebben itt!

14:22
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Akit Berlusconi helyére szeretnének - kép

Forrás: AFP

14:24
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi nagy túlélő

Berlusconi ellen 2008-as, harmadik alkalommal történt megválasztása óta összesen több mint 50 alkalommal kezdeményeztek bizalmi szavazást, de mindet megúszta. Legutóbb október közepén nyerte meg az ellene a válság és a gazdaság nem megfelelő kezelése miatt indított szavazást, de korábban túlélt már sorozatos szexbotrányai, vagy épp korrupciós vádak miatti kezdeményezéseket is.

14:28
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

A magabiztos Berlusconi Brüsszelben - kép

Forrás: AFPO
Berlusconi október 26-án, a brüsszeli válságcsúcson

14:29
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Nézze élőben Berlusconi csatáját!

Aki szeretne élőben izgulni azon, hogy megbukik-e Berlusconi, az ide kattintson, itt lehet követni az olasz parlament ülését élőben. Értelemszerűen olaszul.

14:34
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Közel egynapos csúszásban a görög kormányfőkeresés

Tartsák készenlétben felmondásukat - kérte kormányának tagjait Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök, aki vasárnap jelentette be távozását - közölte a Reuters. A Guardian brit lap szerint az új kormányfő megtalálásával már majdnem 24 órát csúsznak Görögországban, miközben a végéhez ért Papandreu miniszterelnök által vezetett utolsó kormányülés.

14:41
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Ma nem fog történni semmi" - videó

Silvio Berlusconi szövetségesét, Umberto Bossit elkapták az újságírók. Nehezen érthető, hogy Bossi mit motyog, de mintha azt mondaná, "ma nem fog történni semmi". A Repubblica videóját itt nézheti meg (olaszul). Arról kérdezik, hogy azt kérte-e Berlusconitól, hogy "lépjen hátra?". Mire Bossi csak annyit mond: "Nem, azt kértem, 'tegyen egy lépést oldalra'".

14:50
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Megszorult, de nem fizetésképtelen"

"Olaszország olyan, mint egy gazdag ember, aki részmunkaidőben dolgozik, hitelkártya-tartozása van, és elvesztette a pénztárcáját. Megszorult, de nem fizetésképtelen" - írta a Twitteren az Economist brit gazdasági lap egyik munkatársa.

14:54
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Közel vannak a megegyezéshez a görögök

Közel állnak a megegyezéshez az új görög kormányfőről - jelentette görög kormányzati értesülésekre hivatkozva a BBC brit közszolgálati adó internetes híroldala. A frissen véget ért kormányülésen Papandreu távozó kormányfő állítólag arról beszélt, hogy a nap végére megtalálhatják utódját. A befutó jelölt állítólag Lukasz Papademosz az Európai Központi Bank volt alelnöke.

15:22
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Benyújtották lemondásaikat a görög kormánytagok

Benyújtották lemondásaikat a görög kormány tagjai, ezzel nyitva utat egy új kormány megalakulásának. Az új kormányfő állítólag Lukasz Papademosz az Európai Központi Bank volt alelnöke lehet, akivel azért húzódtak sokéig a tárgyalások, mert a meghatározott 100 napnál hosszabb időt szeretne a hivatalban tölteni.

15:31
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Kik lehetnek Berlusconi utódjai?

A BBC rövid összeállítást készített arról, kik jöhetnek szóba Silvio Berlsuconi esetleges utódjaként. Szerepel közöttük a Super Marióként is emlegetett Mario Monti, korábbi versenyképességi EU-biztos, közgazdaságtan-professzor; a Berlusconi jobb kezének tartott Gianni Letta, korábbi újságíró, három Berlusconi-kormányban is szolgáló kabinetfőnök; az Umberto Bossi által javasolt Angelino Alfano; illetve Renato Schifani szenátusi elnök, Berlusconi régi szövetségese.

15:40
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem látom a nagy egyetértést"

"Sok találgatást látok arról, hogy ki veszi át a hatalmat és így tovább, de nem látom a nagy egyetértést azokról a strukturális reformokról, amelyekre szükségünk lenne" - mondta a BBC szerint Emma Bonino ellenzéki szenátor.

15:45
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi megbúbolja Bossit - kép

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

15:56
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi harcol, "mint egy oroszlán"

Sergio Di Gregorio kormánypárti olasz képviselő azt mondta a BBC-nek: még mindig támogatja Berlusconit, de "igazi politikai krízishelyzet" alakult ki. "Nehézséget jelent minden egyes nap ebben a helyzetben, nagyon szűk a többségünk, és újra kell gondolnunk egyes oldalait. Nem szeretnék Berlusconi helyében lenni, állandóan a válsággal szembesülni, harolcni, mint egy oroszlán".

16:11
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lépne ki az eurozónából a lehetséges új görög kormányfő

"Én voltam, aki aláírta Görögország eurozónához csatlakozását, de nem én leszek az, aki aláírja a kilépését" - mondta egy görög lap szerint Lukasz Papademosz, az Európai Központi Bank volt alelnöke, aki várhatóan az átmeneti görög kabinetet vezeti majd.

16:33
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi, és lehetséges utódja Angelino Alfano - kép

Forrás: AFP

16:45
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Véget vethetünk ennek az őrületnek"

"Véget vethetünk ennek az őrületnek" - mondta az olasz parlamentben Ferdinando Casini, az Unione di Centro ellenzéki párt képviselője. A képviselők már arról a költségvetési szavazásról vitáznak, amely az olasz kormány bukását hozhatja.

16:49
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Itt az idő, hogy lapozzunk"

"Egy másik országban, egy más időben a felelős politikusok ebben a helyzetben hátrébb léptek volna a saját országuk érdekében. Ennek most semmi jelét nem látjuk" - mondta Berlusconiról Dario Franceschini, az ellenzéki Partito Democratico vezetője.

16:53
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem menekülünk el a felelősség elől"

"Felelőtlenség lenne" visszalépni, nem a piacok választják a kormányokat, megdöbbentő, hogy épp a baloldal veti fel, hogy lépjenek vissza - mondta Fabrizio Cicchitto, a kormányzó Popolo della Liberta részéről. "Ez a kormány mindent megtett, hogy kielégítse az európai elvárásokat" - mondta. "Nem menekülünk el a felelősség elől."

17:10
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdődik a szavazás az olasz parlamentben

Megkezdődött az a szavazás az olasz parlamentben, amely eldöntheti a Berlusconi kormányának sorsát.

17:12
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi szorult helyzetén élcelődik egy fapados légitársaság

"Kedves Silvio, itt egy másik esély, hogy elmenekülj Olaszországból" - ez a szöveg áll egy hirdetésben a Ryanair fapados légitársaság olasz honlapján. A légitársaság ezzel népszerűsíti 9.99 euróért kínált, Rómából induló egyirányú útjait.

Forrás: Ryanair

17:14
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Megszavazták a törvényt, de nincs többsége Berlusconinak

308 szavazatot kapott az olaszköltségvetésről szóló javaslat. Ezzel a törvényt megszavazták - mivel az ellenzék nem szavazott -, de nincs meg a többsége az olasz kormányfőnek.

17:18
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Nyilvánvalóvá vált, hogy nincs többsége a kormánynak"

"Nyilvánvalóvá vált, hogy nincs többsége a kormánynak" - mondta a szavazás után Pier Luigi Bersani, az ellenzéki Partito Democratico tagja. "Minden erőmmel arra kérem az elnök urat, hogy vegye kezébe a helyzetet" - üzente az olasz államfőnek. "Belrusconit feloldoztuk" - jelentette ki

17:19
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

A szavazás részletes eredménye

A költségvetési törvényre 308-an szavaztak igennel és egyvalaki tartózkodott. 321-en nem adták le a voksukat. Az olasz parlamenti többség 315 szavazat lenne, de hatan tisztségükből kifolyólag eleve nem szavaznak, ezért a gyakorlatban 312 szavazat jelenti a többséget. Ez ezúttal nem volt meg Berlusconinak.

17:35
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Elveszett a többség

Ellenszavazat nélkül ment át a 2010-es olasz zárszámadási törvény a kedd délutáni szavazáson. A törvény elbukása az olasz kormány bukásával is járt volna, de ellenszavazat egyetlenegy sem volt, mivel az ellenzék nem adott le szavazatot. Összesen 321 képviselő voksa hiányzott (több kormánypárti képviselő is csatlakozott a nem szavazó ellenzékhez), ami az olasz parlament többségét jelenti, vagyis a kormány kisebbségbe szorult.

17:48
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi: "Kapjuk össze magunkat, gyerekek"

A Repubblica olasz napilap internetes kiadása szerint Berlusconi a szavazás után visszavonult tanácskozni a kormányt támogató pártszövetség vezetőivel. A Repubblica szerint annyit mondott, "kapjuk össze magunkat gyerekek és azonnal döntsük el, mit teszünk".

17:53
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az államfőhöz tart Berlusconi

Berlusconi pár perccel a szavazás után elhagyta az olasz parlament épületét. Ignazio La Russa védemi miniszter azt mondta a Repubblicának, senki nem becsüli alá a mai szavazás eredményét. A lap szerint Berlusconi az olasz államfőhöz tart.

17:55
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi megnézte, ki volt ellene

A szavazás után Berlusconi állítólag azonnal elkérte a szavazási eredményeket, hogy megnézze, ki volt az, aki nem szavazott a kormánypártiak közül. Összesen 10 kormánypárti képviselő nem szavazott, és közülük került ki az egyetlen tartózkodó is.

18:02
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi: "Elárultak"

Miközben nézte a szavazási listát, a Repubblica szerint pártja képviselőinek azt mondta: "Elárultak. De vajon mit akarnak ezek?"

18:03
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Tárgyalások az elnöki palotában

Berlsuconin kívül az elnöki palotában ment az olasz Repubblica szerint a gazdasági miniszter és a belügyminiszter, valamint Angelino Alfano Berlusconi pártszövetségének elnöke, illetve a legnagyobb ellenzéki párt helyettes vezetője.

18:07
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi a szavazási listát nézi - kép

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

18:11
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

A lehető legrosszabb forgatókönyv

A Reutersnek nyilatkozó gazdasági elemzők szerint az olasz szavazás eredménye az események lehető legrosszabb kombinációja, mivel bizonytalanságban tartja a piacokat.

18:24
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi Bossival tárgyal

Berlusconi és legközelebbi tanácsadói Umberto Bossival, az Északi Liga vezetőjével, az olasz kormányfő legfőbb szövetségesével tárgyalnak - jelentette a BBC. Bossi a délutáni szavazás előtt távozásra szólította fel a kormányfőt.

18:30
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Benyújtom a lemondásomat" - ez szerepel Berlusconi papírján

Egy olasz fotoriporter belefényképezett abba a papírba, amely Berlsuconinál volt az ülésteremben a szavazás után. A papíron különböző lehetőségek vannak felsorolva:

"308(-8 áruló)";
"elbukott a többség";
"szavazás";
"tudomásul veszem, benyújtom a lemondásomat";
"köztársasági elnök";
"egy megoldás"

A kormánypárti képviselők a parlamentben várják, Berlusconi visszatérését.

18:56
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Kitartottunk 2008-tól egészen máig"

A kormányzó Popolo della Liberta egyik volt képviselője - aki a közelmúltban lépett ki a pártból - azt mondta, Berlusconi nem nevezheti őket árulónak. "Kitartottunk 2008-tól egészen máig, jól tenné, ha végiggondolná, kik voltak az igazi árulók."

19:03
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Nem gondolkozik a lemondáson Berlusconi

A Repubblica olasz lap Berlusconihoz közeli forrásokból úgy értesült, hogy a kormányfő nem gondolkozik a lemondáson, csak tájékoztatni akarja a köztársasági elnököt a kialakult helyzetről. Fél hétkor találkoznak.

19:11
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb rekordon az olasz államkötvények hozama

Újra csúcsot döntött az olasz államkötvények hozama - jelentette az AFP francia hírügynökség. Legutóbb 6,76 százalékra emelkedett, ilyen magas még soha nem volt az euro bevezetése óta. A portugál és az ír állampapírok hozama 7 százalékos volt, amikor a két ország uniós mentőcsomagot kapott tavaly ősszel, illetve idén tavasszal. A Repubblica szerint ugyanakkor az olasz tőzsde erősödött kedden.

19:33
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Bizalmi szavazást rebesgetnek Berlusconi ellen

Ha nem nyújtja be lemondását, bizalmi szavazást kezdeményez Berlusconi ellen az olasz balközép ellenzék. Az olasz munkaügyi miniszter hasonlóan nyilatkozott, szerinte egy bizalmi szavazással lehetne helyreállítani a jelenlegi bizonytalan helyzetet.

19:51
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Várjunk pár percet"

"Várjunk pár percet, a Quirinnaléban (az olasz államfő hivatalának helyet adó palotában) dönti el, mit tegyen" - mondta Umberto Bossi, Berlusconi legfőbb szövetségese az olasz kormányfőről, aki ezekben a percekben tárgyal a Giorgio Napolitano államfővel a kialakult helyzetről.

20:35
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi jegyzete - kép

 

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto
A könyebb olvashatóság miatt fejjel lefelé

20:37
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Eljött Berlusconi az államfőtől

Eljött Giorgio Napolitano olasz államfő hivatalából Silvio Berlusconi. A két politikus egy órán át tárgyalt.

20:48
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Kilenckor tanácskozik Berlusconi a kormánypártokkal

Este kilenckor tájékoztatja az államfővel folytatott tárgyalásának eredményeiről a kormányzó pártok vezetőit Berlusconi. Az élő tudósítást lezárjuk.

Emlékeztetőül: az olasz miniszterelnök kedd délután megúszta azt a 2010-es zárszámadásról szóló szavazást, amely a bukását okozhatta volna, de úgy tűnik, parlamenti többsége odaveszett. 308-an szavaztak a javaslat mellett, a többséghez 312 voks kellett volna. A törvény azért nem bukott meg, mert a Berlusconi ellenes képviselők (köztük 11 kormánypárti) nem szavaztak.

Berlusconit az ellenzéken kívül még legfőbb szövetségese is lemondásra szólította fel, de a kormányfő elzárkózott ettől. Állítólag előrehozott választást szeretne. Kora este egy órán át tárgyalt az olasz államfővel a kialakult hekyzetről.

21:01
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Stabilizációs intézkedések után távozhat Berlusconi

Az élő tudósítás lezárása után érkezett: A Repubblica olasz lap egy, az olasz köztársasági elnök hivatalából származó közleményre hivatkozva azt írja, hogy Berlusconi felajánlotta lemondását. Azt mondta az államfőnek, hogy lemond, ha a parlament elfogadja azokat a stabilizációs törvényeket, amelyek szükségesek a piacok és Olaszország európai partnereinek megnyugtatásához. Az államfő az összes politikai párt bevonásával kíván dönteni a folytatásról. Az nem derül ki, hogy az mikor fog megtörténni.

21:14
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Két hetet nyert Berlusconi

A Guardian brit lap szerint november közepén fogadhatják el azt a stabilizációs törvénycsomagot, amelynek megszavazásához kötötte lemondását Berlusconi. A kormányfőnek ezzel még két hete lehet hátra a hatalomban. Bővebb összefoglalót itt olvashat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!