A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A tüntetők elégedetlenek, Janukovics keletre utazott

Események

kijev, ukrajna, tüntetések, rendőr barikád a parlament előtt
TOPSHOTS Riot police use an armoured personnel carrier (APC) as they stand guard outside the Parliament in Kiev during clashes with anti-government protesters on February 20, 2014. More than 60 protesters died from gunshot wounds on February 20 in fresh clashes between thousands of demonstrators and heavily-armed riot police in the heart of Kiev, a medic who works with the opposition said. "More than 60 protesters died today. They all have gunshot wounds," the EuroMiadan Medical Centre coordinator Svyatoslav Khanenko told AFP. AFP PHOTO/ ANDREW KRAVCHENKO
Vágólapra másolva!
Pénteken reggel még a barikádokat építették a Függetlenség téren, de délutánra nagy meglepetésre megállapodott egymással az ukrán ellenzék, az EU és Viktor Janukovics. Két napon belül hatályba lép a 2004-es alkotmány, és decemberben előrehozott választásokat tartanak Ukrajnában. A tüntetők azonban elégedetlenek a megoldással, ők ugyanis mindenképp Janukovics azonnali távozását szeretnék. Szombat délelőtt 10 óráig adtak haladékot az elnöknek, a péntek éjszaka várakozással telik. Ez történt február 21-én Ukrajnában.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül129 bejegyzés
01:20
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobb Szektor tagad

A Jobb Szektor vezetője hevesen tagadta, hogy a csoport támadást tervezne, ha a Janukovics nem mond le szombaton 10 óráig.

07:17
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Pihennek a tüntetők

Nyugodt volt az éjszaka Kijevben. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni riportja szerint miközben egyes tüntetők pihentek az általuk elfoglalt közeli épületekben, mások őrt álltak. Ha "váratlan látogató" érkezne - mondják -, akkor riasztják társaikat, akik "elegendő gyújtópalackot" készítettek már elő a hívatlanok fogadására.

07:19
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

De jön az utánpótlás

A Majdan térhez folyamatosan járművek érkeznek, amelyeken élelmet, autógumikat, követ és sódert szállítanak az útakadályokhoz. A közeli színpadon egymást váltva ellenzékiek szónokolnak. Arra szólítják fel az embereket, hogy utazzanak Kijevbe akciójuk támogatására. Mint mondták, most nem hagyják magukat megtéveszteni, mint ahogy a 2004-es "narancsos forradalmat" követően történt. "Ha új vezetők kerülnek hatalomra, folyamatosan ellenőrizni fogjuk őket. Ha ismét elárulnak minket, akkor újabb Majdant szervezünk" - mondják. 

07:21
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Az útburkolatból lett a barikád

A tüntetők megerősítették a nemrégiben emelt barikádokat, illetve újakat építettek a parlamenthez és a kormány épületéhez vezető Grusevszkaja utcában. Fél méter vastag és két méter magas falat húztak, hogy azzal védekezzenek a Berkut különleges rendőri és más különleges egységek ellen. Kőfalat vontak a parlament és a közeli stadion közötti területen is, és ehhez az útburkolatot használták fel.

07:21
február 21, 2014
Vágólapra másolva!
Rendőr a barikádok előtt - a képre kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Andrew Kravchenko

07:29
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A tüntetők elengedték a foglyaikat

A Kijev főterén tüntető ellenzékiek péntekre virradóra szabadon engedték az ukrán belügyi erők tagjait, akiket előző nap ejtettek rabul.

A tüntetők között ennek ellenére heves viták robbantak ki a témában. Amikor busz érkezett a szabadulók elszállítására, több mint százan körbevették a járművet. Néhányan azt javasolták, hogy a katonákat az őrizetbe vett tüntetőkre cseréljék ki. Végül a tüntetők többsége és parlamenti képviselők élő falat alkottak a katonák köré, és ennek köszönhetően menekítették ki őket.

Az elengedettek gyalog távoztak, mert a kisebbségben maradt elégedetlenkedők kilyukasztották a busz kerekeit.

07:37
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Szakadhat Ukrajna?

Ostobaságnak nevezte csütörtökön este közzétett nyilatkozatában Mihajlo Dobkin, Harkiv megye befolyásos kormányzója a nyugat-ukrajnai politikusok ukrán egységről vallott felfogását, szerinte a galíciaiaknak nincs joguk arra, hogy egész Ukrajna nevében beszéljenek. Szerinte a Harkivban élőknek egyáltalán nincs elege a jelenlegi hatalomból.

08:06
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Magyarország felkészült

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta folyamatosan monitorozza a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az ukrán-magyar határ menti kórházakban lévő szabad, illetve szükség esetén felszabadítható ágyak számát - olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában. A GYEMSZI azt közölte a lappal, hogy a kórházak eddig nem jeleztek megnövekedett betegforgalmat.

08:07
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Ledöntöttek egy Lenin-szobrot

Ellenzéki aktivisták ledöntötték Lenin tíz méter magas szobrát csütörtök este a közép-ukrajnai Zsitomirben. A Zhitomir.info internetes oldal értesülése szerint a város főterén álló, gránitból faragott alkotást előbb leöntötték benzinnel és gyújtófolyadékkal, majd megpróbálták felgyújtani. A szobor fejére többszöri próbálkozás után vontatókötelet dobtak és járművek segítségével, a mintegy 500 fős nézősereg üdvrivalgásának közepette, levontatták talapzatáról.

Ezt követően az összegyűltek mécsesekkel a kezükben elénekelték az ukrán himnuszt, majd darabokra verték az 1971-ben emelt emlékművet.

08:09
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Lemondott egy katonai vezető

Lemondott az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, tiltakozva az ellen, hogy a hatalom megpróbálja bevonni a hadsereget a válság rendezésébe. Jurij Dumanszkij altábornagy szerint a terv túl so kember halálához vezetne, és ebben nem akar részt venni.

08:19
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Háború van, értetek jöttem

Jurij Lucenko volt belügyminiszter felszólította a lembergi rendvédelmi szervek szolgálatban lévő és egykori tagjait, hogy fegyverrel induljanak Kijevbe a kormányellenes tüntetők védelmére. "Azért érkeztem Lembergbe (Lviv), hogy Kijevbe vigyem a volt és a szolgálatban lévő rendőröket. Úgy, mint a háborúban" - idézte péntekre virradóra az UNIAN hírügynökség Lucenko felhívását. 

08:34
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Egész éjjel egyeztettek

A Pravda szerint egész éjjel tárgyaltak Viktor Janukovicsék. Az egyeztetés legalább nyolc órája tart.

08:35
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

78 halott

A tüntetések hivatalos Twitter oldala szerint február 18 óta 78 kormányellenes tüntető vesztette életét a harcokban. 

08:39
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem Oroszország

A BBC élő közvetítése idéz egy amerikai nő leveléből, aki szerint vasárnap Ohio államban is tüntetések lesznek Ukrajnáért. "Ukrajna nem Oroszország" - véli Christine Charyton.

08:54
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Kis pihenő a következő tárgyalásig

A német és a lengyel külügyminiszter, az ukrán államfő, illetve ellenzék kilenc órán át tárgyalt az éjjel, az egyeztetéseknek fél órája lett vége. Senki se nyilatkozott a sajtónak. A tárgyalások néhány óra szünet után már a délelőtt folytatódnak.

08:56
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A TASZ Orbánt küldené

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levélben szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy lépjen fel az Ukrajnában "tomboló hatalmi önkény és erőszak ellen" és ajánlja fel közvetítő szerepét a válság békés rendezése érdekében.

09:00
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Megszületett az egyezség, kérdés, hogy mi az

Viktor Janukovics irodája kiadott egy közleményt, amely szerint eredményes volt az éjszakai tárgyalás az ukrán vezetés, az ellenzék, az EU képviselői, valamint Oroszország között. Az egyezségről részleteket nem árultak el, csak annyit, hogy ma délelőtt alá is írják.

09:20
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Még nincs megerősítés

Már húsz perce bejelentették, hogy megvan az egyezség, de egyelőre sem az EU, sem az ukrán ellenzék nem erősítette meg azt.

09:24
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán: Készen állunk

Magyarország minden eshetőségre felkészült az ukrán válsággal kapcsolatban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán szerint a magyar kormány, igaz a háttérből, de követi az eseményeket, és különösen a kárpátaljai magyarokra figyel. Beszámolt arról is, hogy ülésezett a magyar operatív törzs, a nemzetbiztonsági kabinet, továbbá a visegrádi országok belügyminiszterei is forródróton vannak, és találkozni is fognak a napokban.

 

09:35
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

16 rendőr halt meg

Eddig 16 rendőr halt meg az összecsapásokban, 130 rendőr pedig kórházi ápolásra szorult - közölte az ukrán belügyminisztérium.

09:57
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Még nyugalom van, de már épülnek a barikádok

Helyszíni jelentések szerint a nyugodt éjszaka után a péntek reggel is viszonylagos nyugalomban telik a kijevi főtéren. Néhány ezren vannak a Majdanon, és készülnek a rohamrendőrök esetleges újabb ostromára, gumiabroncsokat cipelnek a barikádokhoz az Insztitutszka utcából. A Majdanon létesített barikádok, illetve a tér környéki utcákon rohamrendőrök jelenleg nincsenek.

09:58
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Lezárnák a repteret

A Szegodnya című napilap internetes felületén arról adott hírt, hogy a tüntetők lezárták a boriszpili repülőtér felé vezető utat. Mintegy ötezer ember gyűlt össze a légi kikötő felé vezető út egyik kereszteződésénél, barikádot emelnek, és gumiabroncsokat halmoznak fel. Koordinátoruk azt mondta a lapnak, hogy a tüntetők meg akarják akadályozni a parlamenti képviselők távozását az országból. Korábban olyan hírek láttak napvilágot az ukrán internetes portálokon, hogy a honatyák családostul hagyják el az országot.

10:16
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Szimpátiatüntetés lehet Moszkvában

Az orosz ellenzék szimpátiatüntetésre készül Ukrajna moszkvai nagykövetségénél, de erre nem kért engedélyt a főpolgármesteri hivataltól. Az Interfax szerint az orosz ellenzékiek és társadalmi aktivisták az internetes közösségi oldalakon azt tárgyalják, hogy szombaton összegyűlnek Ukrajna moszkvai nagykövetsége előtt. A napokban egy húsz fős, engedély nélküli megmozdulást már feloszlattak a rendőrök az ukrán nagykövetségnél, akkor három ellenzéki aktivistát vittek el.

10:19
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Előrehozott választások jöhetnek

Előre hozott elnökválasztást, koalíciós kormány létrehozását és alkotmányos reformot is előirányoz az ukrán kormány és az ellenzék között létrejött megállapodás - közölte az ukrán állami televízió.

10:29
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Szkeptikusak a téren

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint az ukrán ellenzéknek a Janukoviccsal való megálllapodás előtt, még saját magával is meg kell egyeznie. A Reuters szerint a Függetlenség téren sátorozó tüntetők között egyöntetű a vélemény, hogy nem fogadnak el semmilyen megállapodást Janukoviccsal.

10:36
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Szabad a lengyel-ukrán-határ

Megszűntek az úttorlaszok Ukrajna és Lengyelország között, szabad az átjárás a határon. Tegnap több helyen is eltorlaszolták az utakat a lengyel határ felé Ukrajnában.

10:44
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Menekítik ki a feleségeket

Nagy tömegben hagyják el Ukrajnát a kormánypárti politikusok családjai. A kijevi reptéren ma háromszor annyi charter járat repül, mint egy átlagos pénteken. A reptér munkatársai szerint pedig tömegesen érkeznek drága autókón a nők a reptérre.

10:52
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Pofozkodás és rendőrök a parlamentben

Gépkarabélyokkal felfegyverzett rendőrök vannak az ukrán parlament épületében, mondta Ajrszenyij Jacenyuk, a Haza pártjának frakcióvezetője. Korábban a házelnök szünetet akart elrendelni, de ezt az ellenzéki képviselők nem támogatták. Ezután verekedés volt a parlamentben, írta a Twitteren a tüntetők csatornája, az Euromajdan.

11:00
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Átállt rendőrökről érkezett hír

A Twitteren egy fotóriporter bejegyzése után az a hír terjed, hogy a Lembergből Kijevbe vezényelt rendőrök bejelentették, hogy a "nép oldalán állnak". "Hol voltatok eddig?", kérdezték a tüntetők.

11:03
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Lövik a rendőröket

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint a "kijevi rendbontások résztvevői" tüzet nyitottak a rendőrökre.

11:11
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Ismét rendőrmentes a parlament

Az ukrán törvényhozás egy órás szünetet tart, hogy a 2004-es alkotmányt és a fogva tartott tüntetők szabadon engedéséről szóló törvényen dolgozzanak. A rendőrök időközben elhagyták az épületet.

11:13
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Üresek a boltok

Kiürültek a boltok polcai és a készpénz-automaták az ukrán fővárosban, miután a fokozódó erőszak miatt az emberek igyekeztek minél nagyobb élelmiszer- és készpénzkészletet felhalmozni. Eddig a tüntetések csak a Függetlenség tér környékét érintették.

11:19
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A rendőrök viszonozták a tüzet

Az ukrán rendőrség közlése szerint viszonozták a tüzet, amikor a kijevi Függetlenség téren rájuk támadtak a tüntetők - írja a Reuters.

11:24
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A mesterlövészek párbeszéde

Kikerült egy 15 perces felvétel az internetre a mesterlövészek tegnapi beszélgetéséről. A BBC idéz is belőle néhány mondatot. Az egyikben egy oroszul beszélő férfi készenlétre szólítja föl a társait, majd kiadja a parancsot, hogyha fegyveres tüntetőket látnak, lőjenek. A felvétel szerint a mesterlövészek feladata volt az akciózó rendőrök fedezése, valamint a magas épületek elenőrzése is.

11:26
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Az ellenzék kiengedné Timosenkót

Az ukrán ellenzék azt javasolta pénteken, hogy a parlament a nap folyamán fogadjon el olyan törvényt, amely felmentené a kormányellenes tüntetés résztvevőit a büntetőjogi felelősség alól és előirányozná Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök szabadlábra helyezését.

11:32
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Nem tudni vannak-e áldozatok

Egyelőre nem tudni, voltak-e áldozatai a legutóbbi összecsapásnak a Függetlenség téren. A hatóságok tájékoztatása szerint erősítést kellett küldeni a bajba került rendőrök kimentésére, miután tűz alá kerültek. A tüntetők egyelőre nem kommentálták az összecsapást - írja a Reuters.

11:36
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Égnek a gyertyák - fotó

Aktivisták gyertyákat gyújtanak a Kijevben elhunyt forradalmárok emlékére a Kárpátaljai megyei állami közigazgatási hivatal előtt tartott gyászmisén Ungváron. Forrás: MTI/Nemes János

11:37
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Rendőröket vetnek be a rendőrök ellen

Az Amnesty International úgy tudja, hogy lvivi rendőrök érkeztek Kijevbe, hogy megvédjék a tüntetőket a Berkuttól.

11:40
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Gyengül a hrivnya

Az ukrán hrivnya árfolyama majdnem két százalékkal gyengült a bankközi kereskedésben, miután felújultak az összecsapások a rendőrség és az ellenzéki tüntetők között Kijevben. Az év eleje óta mintegy 11 százalékkal gyengült az ukrán fizetőeszköz.

11:47
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Rossz, rosszabb, katasztrofális

Az ukrán válság miatt karnyújtásnyira van egy új orosz-amerikai hidegháború, a kialakult helyzetért sokkal nagyobb mértékben terheli a felelősség az Egyesült Államokat és a NATO-t, mint amennyire Oroszországot és Putyint - írta pénteken a pozsonyi Hospodárské Noviny. Obamának abban ugyan igaza volt, hogy Ukrajna egy sakkjátszma áldozata lett, csak elfelejtette hozzátenni, hogy a sakktáblát, amelyet most "Putyin, a stratéga" is használ, még Georg W. Bush" rakta az asztalra.

Az ukrán helyzettel a pozsonyi Sme pénteki kiadása is több írásban foglalkozik. A liberális szlovák lap "Weimar Kreml ellen" című írásában megjegyzi: "Európa ismét csak akkor ébredt fel, amikor már késő". Hozzáteszi: már csak "a rossz, a még rosszabb és a katasztrofális" forgatókönyvek közül lehet választani.

11:51
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Korlátoznák Janukovics jogkörét

A tíz évvel ezelőtti, 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről szóló törvényt kell megszavaznia az ukrán parlamentnek. Az ukrán média korábbi híradásai szerint a régi alkotmány visszaállítása része a Viktor Janukovics államfő és az ellenzék által péntekre virradóra kialkudott egyezségnek. Az ukrán parlament a 2004-es narancsos forradalom után módosította az alkotmányt, korlátozva az elnöki jogköröket, de 2010-ben az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a módosításokat.

11:58
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics szeptemberig maradna

A Reuters szerint olyan megállapodás született az ellenzék és Janukovics között, amely szerint az ukrán államfő jogköreit csak szeptembertől nyírbálnák meg. 

 

12:00
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Újra égnek a barikádok - fotó

A képre kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Bulent Kilic

12:08
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Napjaid vannak hátra

A tüntetők Facebook-csoportja, az EuroMaiden kiadott egy közleményt, amely szerint a Janukovics-éra az utolsó napjait éli Ukrajnában. 

12:12
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Ez nem megállapodás

"Még nem született megállapodás. Ami megszületett, az a megállapodás tervezete" - szögezte le Tusk a lengyel parlament előtt. Ennek aláírása Tusk szerint remélhetőleg a helyzet megoldásának kiindulópontja lehet, de a válság végső rendezésével kapcsolatban óvatosságra intett a lengyel kormányfő.

12:20
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Megjöttek a lvivi rendőrök

A több tucat lvivi rendőr közben megérkezett a Függetlenség térre. Vezetőjük szerint azért jöttek, hogy megvédjék a kijevi rendőröktől a tüntetőket. "Vannak fegyvereink, és tudjuk, hogy kell őket használni, és használni is fogjuk őket, ha kell. Meg fogjuk védeni az emberek jogait, hogy demonstrálhassanak a szabadságukért" - mondta.

12:23
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A Majdan tér - fotó

A képre kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Bulent Kilic

12:32
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Megerősítette az EU a megállapodást

Uniós forrásokra hivatkozva a dpa német hírügynökség is arról számolt be péntek délelőtt, hogy az ukrajnai konfliktusban szemben álló felek megállapodtak egy átmeneti kormány létrehozásában, valamint abban, hogy szeptemberig módosítják az alkotmányt és legkésőbb decemberben előre hozott elnökválasztást tartanak. A dpa hírügynökség Kijevben az európai uniós küldöttség magas rangú tagjaitól kapott információkat. Egy magas rangú uniós diplomata szerint azonban az ellenzék még változtatni akar a megállapodáson.

12:34
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Mi lesz velünk, ha szétesik Ukrajna?

Pattanásig feszült a helyzet Ukrajnában, bár az államfő szerint megvan a megállapodás, csütörtökön egy ugyanilyen bejelentés után több tucat embert megöltek. Az ukrán állam egyelőre még nem omlott össze, de a helyzet nagyon instabil. Itt vannak az okok, amelyek miatt nagy baj lenne, ha összeomlana az ukrán állam.

12:39
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Afgán veteránok csatlakoztak a tüntetőkhöz

Nagyjából 250 korábbi rendőr és ex-katona, köztük több afgán-veterán csatlakozott a tüntetőkhöz a Függetlenség téren.

12:43
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Az EU nem túl bizakodó

Az Európai Unió mindössze ideiglenes megállapodásra számít Viktor Janukovics és az ellenzék között - írja az AFP. A Függetlenség téren harcoló tömeg jó eséllyel semmilyen olyan egyezséget nem fog elfogadni, amely nem Viktor Janukovics azonnali távozásához vezet.

12:46
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Senkit sem érdekelnek az előrehozott választások

A tüntetők egyik arca nyilatkozott az ukrán Pravdának. Igor Lutsenko szerint ők Janukovics távozását követelik, nem pedig az előrehozott választásokat.

12:48
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Még türelmesek a tüntetők - fotó

A képre kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Bulent Kilic

12:52
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Boksz az ukrán parlamentben - videó

12:59
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszországnak fontos a Krím félsziget

Moszkva kész lenne háborúzni a Krím-félszigetért, hogy megvédje az ottani orosz kisebbséget és a katonai bázisát - ezt írta a Financial Times, orosz kormányzati forrásra hivatkozva. "Ha Ukrajna szétesne, az háborúhoz vezetne, mert megvédenénk érdekeinket úgy, ahogy Grúziában tettük", mondta a lap meg nem nevezett forrása. Az ukrán lapok szerint ez csupán orosz kardcsörtetés.

13:02
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Megjött az orosz nyomás

Dmitirj Medvegyev azt mondta, Oroszország nem ad addig kölcsön pénzt Ukrajnának, amíg Viktor Janukovics nem rendezte Ukrajna helyzetét. Ukrajna gazdaságát a folyamatos orosz kölcsönök tartják életben.

13:07
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Megvan a bejelentés

Viktor Janukovics bejelentette, mivel állapodott meg az ellenzékkel és az EU-val. Decemberben előrehozott választások lesznek, szeptembertől pedig visszaállítják a 2004-es alkotmányt, amely korlátozza Janukovics jogkörét.

13:10
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

10 napig biztosan nem változik semmi

A megállapodás szerint 48 órán belül meg kell szülessem az a törvény, amely lehetővé teszi a 2004-es alkotmány visszaálítását, és Ukrajna vezetését fokozatosan a parlament kezébe adja. Tíz napon belül pedig létre kell jöjjön a nemzeti egységkormány.

13:12
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Innentől nincs erőszak elméletben

Janukovics arra is ígéretett tett, hogy kivizsgálják, kik a felelősei az elmúlt napok erőszakos összecsapásainak, a vizsgálatban pedig részt vesz az Európai Bizottság is. A megállapodás szerint mostantól a hatóságok és az ellenzék is beszűnteti az erőszakot.

13:14
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Eközben ég a tűz a Függetlenség téren - fotó

Tűz ég a kormányellenes tüntetők egyik barikádjánál a kijevi Függetlenség terén. Forrás: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

13:19
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Ez csak egy darab papír

A Guardian idéz egy 28 éves férfit a barikádokról. "Ez csak egy darab papír, nem megyünk haza addig, amíg Janukovics le nem mond. Ez a nép akarata."

13:22
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Mi lesz a tüntetők válasza?

Nem okozhatott különösebb meglepetést a tüntetők számára Janukovics bejelentése. Korábban több olyan hír is napvilágot látott, hogy nem fogadják el a decemberi választásokat, és hogy Viktor Janukovics gyakorlatilag szeptemberig változatlan jogkörrel vezesse Ukrajnát. A kérdés már csak az, mit lépnek a Függetlenségi téren lévő ezrek.

13:24
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Átállt rendőrök menetelnek - fotó

A képre kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

13:31
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Dühös moraj

A tüntetők a megállapodás bejelentését megelőző percekben azt kántálták, hogy "ne egyezkedj, mondjál le", állítólag a bejelentést is dühös morajlással fogadták. Kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni, ugyanis még az ellenzék vezetői is elismerték korábban, hogy nem tudják irányítani a tömeget.

13:41
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Szabotőrök

Egy orosz tévé több tüntetőt is idéz, akik szerint ukrán rendőrségi egyenruhát viselő szabotőrök lőttek rájuk. "A saját embereiket lövik, hogy rákenhessék a kirobbanó vérfürdőt a hatóságokra" - állították egybehangzóan. Az orosz tévé a Gazprom tulajdonában van. 

13:43
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Martonyi is megszólal

Martonyi János külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az ukrajnai helyzetről ma délután négykor.

13:47
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Az ellenzékkel tárgyal az EU

A német külügyminiszter ezekben a percekben egy újabb tárgyalásra igyekszik az ukrán ellenzékkel, és a tüntetők vezetőivel.

13:51
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Áldást oszt a pap a téren - fotó

Kormányellenes tüntető áldást kap egy paptól a kijevi Függetlenség terén. A képre kattintva galéria nyíik. Forrás: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

13:55
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Harkiv nem kér az új világból

A harkivi polgármester óva intette a nyugat-ukrajnai tüntetőket, hogy megpróbáljanak egy kijevi összetűzést kiprovokálni Ukrajna második legnagyobb városában. Korábban a harkivi kormányzó is azt mondta, hogy a Harkivban élőknek egyáltalán nincs elege a jelenlegi hatalomból.

14:05
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Nyugalomra intett a lengyel külügyminiszter

Nyugalmat kér az emberektől, és arra emlékeztett, hogy a megállapodás tervezettel egyik fél sem lehet száz százalékig elégedett.

14:09
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs megállapodás

A német külügyminiszter szerint nem állapodtak meg a felelk, ezért a német, francia és lengyel külügyminiszterek Kijevben maradnak, és tovább egyeztetnek. 

14:18
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovicsot sarokba szorították

Az európai uniós külügyminisztereknek a válság megoldására tett javaslatai Viktor Janukovics kapitulációját jelentik - állapították meg vezető orosz napilapok pénteken. Arról írnak, hogy a nyugati közreműködés egyértelműen az ellenzék javára történt, és Janukovicsot lényegében sarokba szorították a bejelentése előtt. 

14:29
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Így pihen egy hazafi - fotó

Egy tüntető alszik, miközben társai építik a barikádot. A képe kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Bulent Kilic

14:33
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Kiújultak a harcok

A Kyiv Post szerint a parlament felől hangos robbanások hallatszanak, és kiújultak a harcok.

14:40
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Békét szeretne a pápa

Ferenc pápa és a világ összes tájáról összesereglett püspökök Rómában találkoztak, és az erőszak beszüntetésésre szólították fel az Ukrajnában küzdő feleket.

14:44
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Valakik vért akarnak

A BBC idéz egy a Majdanon lévő tüntetőt, aki szerint ez a megállapodás semmit sem ér. "Úgy tűnik nekem, hogy mindenki aki részt vesz ebben az ügyben, nem akar mást, csak vért. Akárki is szerzi meg a hatalmat, az én szavazatomra nem számíthat, mert véres játszmát játszott.

14:47
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Bizakodó miniszterek

A Guardian helyszíni tudósítója szerint a német és a lengyel külügyminiszter is bizakodó volt, miután tárgyalt a téren lévő tüntetőkkel. A két miniszter most Viktor Janukoviccsal egyeztet.

14:51
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Az orosz képviselőnek nem tetszik a megállapodás, hazamegy

Nem írta alá az ukrajnai válság rendezését célzó megállapodás tervezetét az orosz közvetítő. Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi ombudsmanja még pénteken elutazik Kijevből Moszkvába. Egyelőre Janukovicson kívül senki sem fogadta el a megállapodást.

14:53
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Nem bomba volt, hanem tűzijáték

A lap újságírója szerint tűzijáték robbant, tévesen hitte, hogy kiújultak a harcok. A Majdanon és környékén jelenleg nyugalom van, írta a Twitteren.

14:59
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Lengyelország sem bízik a gyors békében

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint nem érdemes arra fogadni, hogy a következő órákban, vagy a következő napokban Ukrajnában minden jóra fordul.

15:03
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Klicsko még tárgyalni akar

Vitalij Klicsko azt mondta, hajlandó aláírni egy EU által összehozott megállapodást Viktor Janukoviccsal, de előtte még beszélni akar a tüntetőkkel, ami előrevetíti, hogy nem ez az a megállapodás, amit Klicsko alá fog írni.

15:12
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Hidegháború Oroszország és Európa között

Nemcsak a tüntetők csapnak össze a hatóságokkal, hanem Oroszország és az Európai Unió is megütközik egymással Ukrajnában. Az új hidegháború küszöbén.

15:16
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A halál szimbolikája - fotó

A képre kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Bulent Kilic

15:18
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Aláírod, vagy meghalhatsz

A lengyel és a német külügyminiszter borús arccal távoztak az ellenzékkel való megbeszélésről, írta a Twitteren az ITV tudósítója. Radoslaw Sikorski állítólag azt mondta az ellenzék vezetőinek, hogy „ha nem támogatják ezt a megállapodást, akkor a rendkívüli állapot és a hadsereg jön, ti pedig halottak lesztek”.

15:21
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Visszavonulnak a rendőrök

Sietősen hagyják el a parlament körzetét autóbuszokon a korábban odavezényelt rendőrök Kijevben, a fővárosba vezető útvonalakon pedig feloldották a közlekedési korlátozásokat.

15:27
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Klaus: Ukrajna Oroszországhoz tartozik

Václav Klaus volt cseh államfő szerint Ukrajnának Oroszországhoz kell tartoznia, az Európai Unió és az Egyesült Államok nem veszik figyelembe a valóságot és felelőtlenül viselkednek, amikor támogatják az ukrán radikálisokat, azt az illúziót keltve, hogy lehetséges Ukrajna nyugati orientációja.

"Ukrajna mai formájában nagymértékben mesterséges egység, amely csak két évtizede a Szovjetunió széthullása következtében vált önálló állammá" - állítja Klaus az ukrán helyzettel kapcsolatos pénteken Prágában kiadott nyilatkozatában.

Úgy véli: Ukrajna gazdaságilag mélyen a posztszovjet térségben gyökerezik, sok tekintetben függ Oroszországtól, össze van vele kötve, s ez nem is lehet másképp.

15:32
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Meglepő fordulat

Oleh Tyahnibok ukrán ellenzéki vezető közölte: a Függetlenség terén tüntetők támogatják a belpolitikai válság megoldására vonatkozó megállapodást.

15:33
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Elfogadják a megállapodást a tüntetők

A német külügyminisztérium szerint a német és a lengyel külügyminiszter meggyőzték a Majdan civil tanácsát, adjon felhatalmazást az ellenzéknek, hogy aláírják a megállapodást. Klicsko stábja az ITV-nek azt mondta, hogy a tüntetők elfogadják az éjjel kidolgozott megállapodás második változatát.

15:39
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Szabad az út

A közlekedési rendőrök megszüntették a forgalmi korlátozásokat Kijevben és környékén. Minden út szabadon járható, jelentette a kijevi Espreso tévé.

15:45
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Gyorsan alá is írhatják

„Aláírásra készülünk. Jó kompromisszum Ukrajna számára. Esélyt ad a békének. Lehetőséget ad a reformokra és Európára. Lengyelország és az EU támogatja.” – írta a Twitteren Radoslaw Sikorski külügyminiszter.

15:52
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Még annál is gyorsabban aláírhatják

Vitalij Klicsko szóvivője megerősítette, hogy Klicsko és a másik két ellenzéki vezető jelenlegi Viktor Janukovics rezidenciáján van, és készülnek a megállapodás aláírására.

15:58
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

De a nacionalisták nem egyezkednek

A tüntetés egyik fő motorja, a nacionalista Jobb Szektor nem hajlandó aláírni a megállapodást Janukoviccsal. A A nemzeti radikális párt vezetője szerint ez a megállapodás nem garantálja Viktor Janukovics távozását, ezért folytatják a forradalmat.

16:01
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Megvan a megállapodás!

Aláírta a megállapodást az ellenzék és Viktor Janukovics.

16:07
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Még egy órája is úgy tűnt, hogy ez nem történhet meg

Viktor Janukovics ukrán elnök vállalta, hogy előre hozott elnökválasztást kezdeményez, továbbá beleegyezett az alkotmányreformba és egy nemzeti egységkormány megalakításába. Janukovics azonban nem engedett a hatalomváltást követelő tüntetők legfőbb követelésének, miszerint haladéktalanul mondjon le az államfői posztról. Az alkotmányreform a tervek szerint szeptemberig elhúzódhat, és csak decemberre írnák ki az előre hozott elnökválasztást, de tíz napon belül olyan törvényeket fogadnak el, amelyek Janukovics kezéből a parlamentébe adnák a hatalmat. A tüntetőkenk mindössze annyi volt a feltétele, hogy a jelenlegi belügyminiszter és főügyész nem lesz tagja a következő kormánynak.

16:13
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Megoldhatatlan probléma

Egy szevasztopoli férfi levelét idézi a BBC. "Ukrajna déli és keleti részén élők így sem fognak olyanra szavazni, aki teljesen el akar szakadni Oroszországtól. Ukrajna mindig is egy két részre szakadó ország marad függetlenül attól, hogy mit akarnak az ország északi, vagy nyugati részén, vagy hogy mit akar az Unió és mit akar Amerika."

 

16:16
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Békével hazamennek? - fotó

A képre kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Daniel Slim

16:26
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Strasbourg vizsgálatba kezd

Soron kívüli vizsgálatot és gyorsított eljárást rendelt el a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy olyan perben, amely az e heti kijevi események miatt indult - közölte pénteken a bíróság.

Ez a második olyan beadvány, amely az ukrán válság miatt született, és amelyet sürgősséggel tárgyalnak a strasbourgi bírák. Február elején Ihor Szirenko ügyét vette előre a bíróság, aki azért perelte be Ukrajnát, mert a kijevi tömegoszlatás alkalmával megverték és jogellenesen fogva tartották.
Jurij Derevjanko a február 18. óta zajló rendőri erőszak miatt tett panaszt az emberi jogi bíróságon, és azt állítja, hogy a hatóságok éles lőszert, robbanóanyagokat és a hideg ellenére vízágyút vetettek be a tiltakozók ellen, több embert is megöltek.

 

16:35
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Bosznia a következő?

Az Európai Unió védelmi miniszterei szerint az ukrajnai helyzet több mint nyugtalanító, de az Athénben tartott kétnapos informális tanácskozásuk során a közelmúltban Bosznia-Hercegovinában történt zavargások miatt is aggodalmukat fejezték ki, továbbá a Közép-afrikai Köztársaságban kialakult humanitárius válsághelyzetre is felhívták a figyelmet 

16:37
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Le kell adni a fegyvereket

A most elfogadott megállapodás része az is, hogy az illegálisan tartott fegyvereket 24 órán belül le kell adni, miután életbe lépett a 2004-es alkotmányt hatályba helyező törvény - írja a BBC.

16:40
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A tüntetők nagy része morog

A Függetlenség téren megkezdték a tüzek eloltását, miközben a BBC helyszíni tudósítója szerint a téren lévők többsége elégedetlen a megállapodással, és azzal, hogy Janukovics marad. 

16:45
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A harmadik amnesztia

A megállapodás részeként a parlament amnesztiát fog hirdetni az utcai események kapcsán. Ez lesz a harmadik amnesztia, amit a zavargások idején hirdetnek.

16:55
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Nekik kéne hazamenniük

A képre kattintva galéria nyílik. Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

17:00
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Megszavazták a régi alkotmányt

Az ukrán parlamentben 386 képviselő szavazatával visszaállították a 2004-es alkotmányt.

17:03
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot úsztak meg az ukránok

A lengyel külügyminiszter megerősítette az ITV-nek, hogy rendkívüli állapot bevezetésével fenyegette az ellenzéket. "Tudomásom szerint a belügyi csapatok készültségben voltak", mondta Radoslaw Sikorksi.

17:20
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Sikorski fenyegetőzik

Az alábbi videón hallható, ahogyan az épp Kijevben tárgyaló lengyel külügyminiszter meglehetősen erős szavakkal felvázolja a kormányellenes tüntetések egyik vezérének, mi történik, ha nem támogatják a megállapodást. "Ha nem támogatják, statárium lesz, mindannyian halottak lesznek." - mondja.

17:32
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Az amnesztiát is megszavazta a parlament

A feltétel nélküli amnesztiát is megszavazta az ukrán parlament - írja a BBC. Ez a már őrizetbe vett tüntetőkre is vonatkozik.

17:36
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Háromnapos gyász Kárpátalján

Háromnapos gyászt hirdetett az ukrajnai hatalom elleni tüntetések során életüket vesztett áldozatok emlékére pénteken a Kárpátaljai megyei tanács. A vasárnapig tartó közös gyász megtartását Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke rendelte el. Ennek értelmében a hét utolsó három napján a legnyugatibb ukrajnai megye területén működő vállalatoknak és intézményeknek félárbocra kell ereszteniük a fekete gyászszalaggal megjelölt ukrán állami zászlót. A szórakozóhelyeken, vendéglátóipari egységekben korlátozni kell a rendezvények, ünnepségek megtartását és a zenelejátszást. A különböző felekezeteknek gyászistentiszteletet kell tartaniuk az elhunytak emlékére.

(MTI)

17:38
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Nem hitelez az orosz bank

Nem ad hitelt csütörtök óta sem magán-, sem jogi személyeknek a Szberbank (Sberbank) ukrajnai leányvállalata - közölte az orosz pénzintézet elnöke pénteken Moszkvában. German Gref elmondta, hogy az intézkedés ideiglenes jellegű és főként az "utcáról csak úgy betérő" ügyfeleket érinti.

Mint fogalmazott, a Szberbank ukrán ügyfeleinek úgysincs idejük a kölcsönök intézésével foglalkozni. A legnagyobb orosz állami bank elnöke arról is tájékoztatott, hogy ukrajnai leányvállalatuk a belpolitikai válság közepette is rendben működik, csak azok a bankfiókok vannak zárva, amelyek a tüntetések helyszíne, a kijevi főtér közelében találhatóak.

(MTI)

17:43
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Sokan elégedetlenek

A Majdan tér tüntetőinek egy része elégedetlen a megállapodással: néhány százan elindultak a parlament és az elnöki hivatal felé, írta a Twitteren egy kijevi újságíró.

17:47
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Martonyi sajtótájékoztatója

A magyar kormány üdvözli az ukrajnai megállapodást - mondta Martonyi János külügyminiszter délutáni sajtótájékoztatóján. A miniszter közölte: a Külügyminisztérium kétmillió forintos gyorssegélyt küld az ukrajnai sérültek kezelésére, a pénzösszeget az Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben juttatja el az érintettekhez. Ezen túlmenően hazánk kész súlyos, elsősorban égési sérültek befogadására.

Martonyi újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a helyzet elfajulásáért és a vérontásért a nagyobb felelősség a magyar kormány szerint is az ukrajnai hatalmat terheli, de mindkét fél elítélhető az erőszak alkalmazásáért.

17:53
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki vezetők nem az embereket képviselik

"Az ellenzéki vezetők nem képiviselik az összes embert, és a Majdant sem képviselik" - mondta Dana Pavlicsko, egy Függetlenség téri tüntető a BBC World TV-nek. Szerinte a megállapodás nem lesz elegendő a tüntetések beszüntetéséhez.

18:02
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics nem mosolyog

Mosoly nélkül állta végig a megállapodási ceremóniát Janukovics elnök - jelentette a Reuters tudósítója. Klicsko pedig direkt másik székre ült a rendezvényen, csak hogy ne kerüljön az elnök mellé. A kézfogások elől viszont egyik fél sem tért ki.

18:20
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobb Szektor sincs elragadtatva

A jobboldali radikális Jobb Szektor is elítélte az ellenzéki vezetők és Janukovics megállapodását. A Twitteren azt írták, "az ellenzék gyilkosokkal készül koalícióra lépni".

A Jobb Szektor az a csoport, amelynek nevét csütörtök éjjel a zsitomiri Lenin-szobor ledöntői skandálták, miután Molotov-koktélokat dobtak az emlékműre.

18:34
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Az SZBU bekeményít

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) "szigorú intézkedéseket hoz az állam területi épsége és sérthetetlensége ellen irányuló támadások megakadályozására" és büntetőjogi eljárást indít az ilyen tevékenységekben részt vevő személyek ellen - figyelmeztetett a titkosszolgálat a honlapján pénteken nyilvánosságra hozott közleményében.

Az SZBU szerint az ukrajnai helyzet arról tanúskodik, hogy egyes politikusok, önkormányzati képviselők, társadalmi szervezetek vezetői, radikális nézeteket valló emberek kísérletet tesznek arra, hogy előkészítsék a talajt a társadalmi konfliktus mélyítéséhez, autonómiakövetelő és szakadár nézeteket terjesszenek a lakosság körében.

Az SZBU értesülései szerint egyes képviselők "tárgyalásokba kezdtek külföldi államok képviselőivel", és "már nyíltan folynak tárgyalások az ország esetleges több részre osztásáról, megsértve az alkotmányos rendet".

(MTI)

18:45
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenkót is kiengedné a parlament

A parlament az uktán büntető törvénykönyv módosításával kikövezte az utat Timosenko szabadon bocsátásához - írja a Reuters. Azokat az intézekdéseket helyezték hatályon kívül, amik alapján bebörtönözték a politikusnőt.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

18:50
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Menesztik a belügyminisztert

A parlamenti képviselők a belügyminiszter menesztésére is igennel szavaztak. Vitalij Zaharcsenkó Janukovics egyik legfőbb szövetségesének számított, a tüntetők hetek óta követelik a távozását.

Egy tüntető Zaharcsenkó távozását követeli - a miniszter portréja középen. Forrás: AFP/Yuriy Kirnichny

19:19
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A tüntetők készülődnek

Több twitterező is arról ír, hogy a tüntetők mozgósítással készülnek az éjszakára. Egyikük egy képet is posztolt, melyen az látható, ahogyan egy hatalmas katapultot vontatnak a Majdanra.

19:24
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics is gyászt hirdet

Viktor Janukovics ukrán elnök is gyásznapot hirdetett, mint mondta, február 22-én és 23-án gyásznapot tartanak azokért, akik "a tömeges zavargásokban" vesztették életüket.

19:30
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Csend a Majdanon

Csendben áll a tömeg a Majdanon, most emlékeznek az elhunytakra.

20:00
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Ellenőrzőpontok Kárpátalján

Megerősített ellenőrző posztokat állít fel a kárpátaljai rendőrség a Kárpátok hágóin, hogy megakadályozza fegyveresek és lőfegyverek bejutását Kárpátalja területére a szomszédos nyugat-ukrajnai megyékből.

A Kárpátalja megyei rendőrség sajtószolgálatának pénteki jelentése szerint a rendőrök és társadalmi aktivisták által közösen felügyelt ellenőrző pontok létrehozására azért van szükség a Kárpátaljára vezető utakon, mert a szomszédos nyugat-ukrajnai megyék területén az utóbbi napokban több esetben jutottak illetéktelenek kezébe lőfegyverek katonai és rendőrségi létesítményekből.

A közlemény szerint az ellenőrző pontok szombaton, kijevi idő szerint 18 órától kezdik meg működésüket a Vereckei-, Toronyi-, Tatár- és Uzsoki-hágón át vezető utakon. A posztok mellett melegedőket és elsősegélynyújtó helyeket is létesítenek.

(MTI)

20:29
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Eddig 24-en hagyták ott Janukovics pártját

Egyre több képviselő hagyja ott az ukrán kormánypártot, a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártját. Eddig 24 képviselő távozott a parlamenti frakcióból - közölte pénteken Ruszlan Kosulinszki, az ukrán parlament alelnöke.

A frakció legnagyobb létszáma 205 volt a 450 tagú parlamentben. Megfigyelők szerint a bomlási folyamat különösen azóta indult meg, hogy Janukovics engedményeket tett az ellenzéknek. Andrij Klujev, az elnöki hivatal vezetője pénteken azt állította, hogy azok, akik csütörtökön az ellenzék támogatóira és a rendfenntartó erők tagjaira lőttek, provokátorok voltak. Arra nem tért ki, hogy kiknek az érdekében gyilkoltak ezek az emberek.

(MTI)

21:08
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobb Szektor ultimátuma

A radikális Jobb Szektor szombaton délelőtt 10 óráig adott ultimátumot Janukovicsnak a lemondásra - írja a BBC. Azt mondják, ha eddig az időpontig nem távozik az elnök, akcióba lépnek. Mikor Klicsko a Majdanon próbálta megvédeni a Janukoviccsal kötött megállapodást a tüntetők előtt, egy aktivista felszaladt a színpadra, kivette a kezéből a mikrofont, és bekiabálta, hogy Janukovicsnak szombaton délelőtt 10-ig mennie kell.

21:58
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Koporsók a Majdanon

Az utcai harcok során életét vesztő kormányellenes tüntető koporsóját viszi a tömeg Kijev belvárosában 2014. február 21-én Forrás: AFP/Bulent Kilic

22:25
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Nem jó most Lenin-szobornak lenni

Ukrajna-szerte dőlnek a Lenin-szobrok. A kelet-ukrajnai Poltavában az ukrán himnuszt énekelték, amikor a város főutcáján ledöntötték talapzatáról az egykori kommunista vezér emlékművét. Az akcióban nagyjából százan vettek részt. A szobordöntőket néhány tucat idős hölgy akarta megakadályozni tettükben, azt kérve, ne kövessenek el vandalizmust. A szobrot többszöri próbálkozással sem tudták elmozdítani a helyéről, holott több kötelet is átvetettek a nyakán, végül egy Kamaz teherautó segítségével ez sikerült. A rendfenntartó erők ki sem szálltak a helyszínre - tudósított az lb.ua hírportál.

Az ugyancsak keleti Dnyipropetrovszkban a kormányellenes tüntetők összecsaptak a helyi kommunistákkal, előbbiek vörös zászlókat égettek. A tüntetők megkezdték a Lenin-szobor ledöntését.

A közép-ukrajnai Zsitomir városában csütörtök éjjel szintén ledöntöttek egy Lenin-szobrot. Az úgynevezett Jobb szektor nevű csoport száz aktivistája először égő benzines palackokat hajigált a hatalmas gránitszoborra, majd autósok segítségét kérték annak elmozdításához. A szobordöntés csak sokadjára sikerült, késő estére egy Posta feliratú járművel húzták le a szobrot.

Az ukrán főváros, Kijev szívében álló Lenin-szobrot tavaly decemberben bontották le nacionalista ellenzéki tüntetők.

(MTI)

22:48
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Klicsko bocsánatot kér

Klicsko, az Ellenzéki UDAR (Ütés) párt vezére bocsánatot kért, amiért korábban, az ellenzék és az elnök közötti megállapodás aláírásakor kezet fogott Janukoviccsal. A volt boxolót beszéde közben kifütyülték a Majdanon.

23:42
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Romániában is szolidárisak

Szimpátia tüntetés és gyertyagyújtás az ukrán tüntetőkért Bukarestben. Forrás: AFP/Mircea Restea

23:45
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

A tüntetők várnak

Mindenki a holnap délelőtt 10 órát (magyar idős szerint 9) várja, eddig adtak ugyanis haladékot Viktor Janukovics elnöknek a pénteken alárírt megállapodással elégedetlen tüntetők a távozásra. Janukovics egyelőre nem nyilatkozott.

00:48
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics Harkovban

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy újságíróknak tartott tájékoztatón Washingtonban azt mondta, hogy a minisztériumban úgy vélik: Janukovics elhagyta Kijevet és az Ukrajna keleti részén található Harkovba utazott, hogy stabilizálja ottnai támogatottságát - írja a Guardian.

A külügyminisztériumi szóvivő azt is közölte, hogy vizsgálják azokat az információkat, melyek szerint a délután menesztett ukrán blügyminiszter, Vitalij Zahercsenkó Fehéroroszországba menekült.

00:57
február 21, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin aktivizálódna

Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök majd egy órán át telefonon egyeztettek az ukrán helyzetről. A Reuters szerint a beszélgetés során Putyin azt mondta: Oroszország része kiván lenni a pénteken kötött megállapodás végrehajtásának. A hír arra nem tér ki, pontosan hogyan képzeli el ezt a hozzájárulást az orosz elnök.

Putyin szavai részben ellent mondanak annak, hogy Vlagyimir Lukin, az Ukrajnába küldött emberjogi ombudsman nem írta alá a pénteken kötött megállapodát, mert mint mondta: "nem világos, ki és hogyan fogja végrehajtani a megállapodást."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!