A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Aknamezőre vezényelt egy századot egy ukrán parancsnok, mindenki meghalt

Események

Ukrajna, Oroszország, tüzérség, ágyú, háború, ukrán katona
This handout picture released by General Staff of the Armed Forces of Ukraine on September 21, 2022, shows Ukrainian artillerymen firing from a cannon along the front line at unknown location in the Ukraine. (Photo by General Staff of the Armed Forces of Ukraine / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GENERAL STAFF OF THE ARMED FORCES OF UKRAINE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 211. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
05:57
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT találja!

06:00
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Észak-Korea tagadja, hogy fegyvert vagy lőszert adna az oroszoknak

Észak-Korea közölte, hogy soha nem szállított fegyvert Oroszországnak, és nem is tervezi ezt - szerepel a KCNA észak-koreai állami hírügynökség szeptember 21-én közzétett nyilatkozatában, amely egy meg nem nevezett észak-koreai tisztviselőre hivatkozik.

06:07
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Bedugult az orosz-grúz határ - videó

Ahogy arról az Origo beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz államfő az ukrajnai hadműveletek miatt részleges mozgósítást rendelt el, a tartalékosokat kívánják behívni. Szergej Sojgu védelmi miniszter azzal egészítette ki Putyin bejelentését, hogy mintegy 300 ezer főt fognak mozgósítani.

06:22
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Elengedték az oroszok az Azovsztal parancsnokait

Az Azovsztal védelmének parancsnokai, köztük Denisz Prokopenko, az Azov-ezred vezetője, Szvjatoszlav Palamar parancsnokhelyettes és Szerhij Volinszkij tengerészgyalogsági parancsnok is azon 215 ember között voltak, akiket szeptember 21-én egy nagyszabású fogolycsere során engedtek el az orosz fogságból.

07:09
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint erre készül Oroszország

Videóbeszédet tartott Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ közgyűlésén, ebben többek között azt mondta, Oroszország tárgyalásokról beszél, de csak a visszavonulását akarja lassítani.

Az ukrán elnök szerint Oroszország a telet Ukrajna megszállt területén akarja tölteni, és felkészíteni az erőket egy új offenzíva megkísérlésére, vagy legalábbis erődítményeket akar kiépíteni a megszállt területeken, és katonai mozgósítást akar végrehajtani otthon.

 

07:49
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Tüntetések és letartóztatások Oroszország-szerte - videó

Oroszország 38 városában 1240 embert vettek őrizetbe a mozgósítás elleni tiltakozások miatt - írta a Sky News. A független OVD-Info tüntetésfigyelő csoport hozzátette, hogy közülük legalább 489 embert Szentpéterváron vettek őrizetbe.

08:27
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére szeptember 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 6008 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5210 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 201 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes - áll a tájékoztatásban.

08:54
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Készül a 8. szankciós-csomag Oroszország ellen

Az EU külügyminiszterei New Yorkban, az ENSZ éves közgyűlésén megállapodtak az Oroszországgal szembeni új szankciók előkészítésében és a Kijevnek történő fegyverszállítások növelésében - írja a Reuters.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint Vlagyimir Putyin részleges mozgósításról szóló bejelentése - amely ukrán területek annektálására irányuló lépéseket és az Oroszország védelmére szolgáló nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetést tartalmaz - pánikot és kétségbeesést mutat.

Miután Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter tájékoztatta őket, a miniszterek megállapodtak abban, hogy megbízzák csoportjaikat egy nyolcadik szankciócsomag előkészítésével, amely az orosz gazdaság relevánsabb ágazatait célozza, és továbbra is azokat az embereket veszi célba, akik felelősek az ukrajnai agressziós háborúért - mondta Borrell.

Az uniós miniszterek október közepén tartják következő hivatalos találkozójukat, amikor a szankciócsomagot hivatalosan is elfogadhatják.

10:09
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy orosz Mi-24-es helikoptert

Az ukránok megsemmisítettek egy orosz Mi-24-es helikoptert Herszonban - jelentették az ukrán fegyveres erők.

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság közölte, hogy az ukrán légierő szeptember 21-én 21 légicsapást hajtott végre, és a földről semmisített meg egy Mi-24-es orosz helikoptert a Herszon megyei Kosztromka közelében.

11:12
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok csapást mértek Zaporizzzsjára

A Zaporizzsja megye kormányzója, Starukh szeptember 22-én a Telegramon azt írta, hogy Oroszország csapást mért Zaporizzsja városára.

A kormányzó nem közölt további részleteket a támadásról, és azt mondta, hogy az áldozatok és a károk meghatározása még folyamatban van

11:55
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

A halálra ítélt briteket, Medvedcsukot és az Azov ezred parancsnokait is elengedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

A rijádi külügyminiszter közlése szerint Oroszország Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közvetítésével szabadon engedett tíz külföldit is, akiket az ukrajnai harcok során ejtettek fogságba: öt brit, két amerikai, egy marokkói, egy svéd és egy horvát állampolgárt.

A repülővel Szaúd-Arábiába szállított külföldiek között van a brit Shaun Pinner és Aidan Aislin, valamint a marokkói Brahim Szaadun is, akit a Donyecki Népköztársaságban zsoldosként ítélt halálra a bíróság.

Az ukrán hatóságok megerősítették a fogolycsere tényét. A történtekről a fősodorhoz tartozó orosz média ukrán és török forrásokra hivatkozva számolt be.

Ukrajna átadott 55 orosz hadifoglyot és az Ukrajnában hazaárulással vádolt Viktor Medvedcsukot, az Ellenzéki Platform - Az Életért nevű ukrán párt egyik vezetőjét.

Medvedcsuk egyik lányának Vlagyimir Putyin orosz elnök a keresztapja.

Oroszország 215 ukrán katonát, köztük 124 tisztet és - Andrij Jermak, az ukrán eljöki hivatal vezetője szerint - a szélsőjobboldali Azov ezred 108 tagját engedte el. A szabadon bocsátottak mintegy fele részt vett Azovsztal védelmében: köztük van Denisz Prokopenko és Szvjatoszlav Palamar Azov-parancsnok, valamint Dmitro Kozackij Azov-harcos, aki az üzem védőiről készített képeivel vált híressé. Az egyik felvétele Grand Press Photo-díjat kapott.

Kiszabadult a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szerhij "Volina" Volinszkij és Katerina "Ptaska" Policsuk mentős is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy az Azov-parancsnokok szabadon bocsátásában Recep Tayyip Erdogan török elnök közvetített. A felek megállapodtak, hogy az elengedett Azov-tagok a háború végéig török területen maradnak. Volodimir Zelenszkij élőben közvetített televíziós kapcsolásban beszélt a fogolycsere érintettjeivel.

12:39
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

5 civil meghalt Donyeckben

A tegnapi nap folyamán az orosz csapatok két civilt öltek meg Kurakhoveban, egyet Bahmutban, egyet Avdiivkában, egyet Karlivkában, és 12 embert megsebesítettek Donyeck megyében – mondta Pavlo Kirilenko, a megye kormányzója.

Kirilenko szerint a háború kezdete óta 873 civil halt meg Donyeck megyében, Mariupolt és Volnovakhát nem számítva.

13:06
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt a zaporizzzsjai támadásokban

Az elmúlt napban az orosz erők kilenc rakétát lőttek ki Zaporizzsjára, melyek infrastrukturális objektumokat és lakóépületeket rongáltak meg, valamint a támadásokban egy ember meghalt - mondta Olekszandr Sztarukh, helyi kormányzó.

13:42
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Nikopolban is meghalt egy ember az orosz támadásokban

Valentyin Reznichenko, a megye kormányzója szerint Oroszország a Dnyipro megyei Nikopolt is támadta egy Grad többszörös kilövésű rakétarendszerrel: 17 ház megrongálódott és egy ember meghalt.

14:34
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Ukrajna szerint a háború kezdete óta megsemmisítettek többek közt 2245 orosz tankot, 219 helikoptert és 15 hajót, valamint megöltek 55910 orosz katonát.

15:13
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatűz alatt volt Mikolajiv az éjszaka

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Herszontól északnyugatra fekvő Mikolajiv kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az oroszok nem sokkal éjfél után "masszív rakétatűznek vetették alá a várost, főként S-300-as légvédelmi rakétarendszerekkel".

Többemeletes épületek, gázvezetékek, vízvezetékek, mozi- és színházudvarok, valamint adminisztratív épületek sérültek meg, a rakétatűz következtében kigyulladt egy raktár - írja a Sky News.

Egyelőre nincs hír áldozatokról. Az információkat független forrásból még nem erősítették meg.

16:16
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

A mozgósítás előli tömeges menekülés esetén Lengyelország összehangolná lépéseit a balti országokkal

Erről Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke beszélt. Szerinte amennyiben valóban tömegesnek bizonyulna, emberek ezreit érintené a menekülés, az intézkedéseket össze kellene hangolni a térség többi államával, elsősorban a három balti országgal, de Finnországgal is. 

Lengyelország egyelőre nem készül a jelenleg érvényes előírások módosítására, a helyzet azonban dinamikusan változik

- mondta.

Lettország, Litvánia és Észtország az orosz mozgósítás előtt, hétfőn korlátozta a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. Később Lengyelország is hasonlóképpen módosította a vonatkozó előírásokat. Fenntartották a mentességet többek között az ellenzékiek számára, valamint humanitárius ügyekben is.

19:25
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nem volt kár Medvedcsukot átadni Oroszországnak

Nem sajnálja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy a mostani fogolycsere keretében átadták Oroszországnak Viktor Maedvedcsuk ukrán politikust és oligarchát, akit Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök "komájaként" emlegetnek.

Erről Zelenszkij legutóbbi videoüzenetében beszélt, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett csütörtökön.

Az elnök közölte, hogy Medvedcsuk Ukrajnában átesett a törvény által előírt minden nyomozati vizsgálaton, így "nem volt kár" kiadni őt.

"Oroszország egyik rajongóját cseréltük el kétszáz harcosra. Nem kár igazi harcosokért Medvedcsukot adni. Végigment minden nyomozáson, amit a törvény előír, Ukrajna mindent megkapott tőle, ami az igazság megállapításához szükséges a büntetőeljárásban" - szögezte le Zelenszkij.

Medvedcsuk az időközben feloszlott Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője volt. Az illetékes kijevi bíróság még tavaly májusban elrendelte házi őrizetbe helyezését pere kezdetéig.

A politikus-üzletembert hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával gyanúsították meg a hatóságok.

Az Ukrajna elleni orosz háború februári kezdete után azonban elhagyta azt a lakását, amelyben tartózkodnia kellett volna, és 48 napi bujkálás után ukrán katonai egyenruhába öltözve próbált külföldre szökni, ekkor tartóztatták le április közepén. Zelenszkij már akkor azt mondta, hogy javasolja ukrán hadifoglyokra kicserélni őt.

19:52
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán tüzérségi csapás érte az egyik donyecki piacot

Legkevesebb hat ember életét vesztette és további hat megsebesült, amikor ukrán tüzérségi csapás érte Donyeck egyik piaccsarnokát - közölte Alekszej Kulemzin, a város polgármestere csütörtökön a sajtóval.

Kulemzin szerint támadás érte a város több más részét is, beleértve az önkormányzat épületét. Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője nem zárt ki annak lehetőségét, hogy a támadást ismét francia gyártmányú CAESAR önjáró tarackokkal hajtották végre.

A Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alá került részén lévő Melitopol városban a központi piacon robbant pokolgép.

A helyi hatóságok szerint a detonáció következtében hatan megsebesültek.

A donyecki területvédelmi parancsnokság csütörtökön bejelentette, hogy a két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság "népi milíciája", orosz tűztámogatás mellett, elfoglalta az Artemivszk (Bahmut) közelében lévő Zsovanka települést.

20:37
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Hazugság az egymilliós mozgósításról szóló híresztelés

Hazugságnak nevezte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön azt a híresztelést, amely szerint az Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás nyomán akár egymillió embert is besorozhatnak.

Peszkov emlékeztetett rá, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter szerdán azt mondta: mintegy 300 ezer tartalékos behívását is tervezik, de "nem mindet egyszerre".

A besorozandók létszámára vonatkozó találgatásokra az szolgáltatott alapot, hogy a részleges mozgósításról szóló, tíz pontból álló rendeletnek az orosz elnöki sajtószolgálat által szerdán nyilvánosságra hozott változatából a 7. pont hiányzik.

Peszkov azt mondta, hogy a 7. pont hivatalos használatra készült, ezért nem hozhatja nyilvánosságra a tartalmát.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézve a szóvivő azt mondta, hogy a részleges mozgósítás elrendelését az ukrajnai helyzet megváltozása okozta, mert az ott elindított "különleges hadművelet" már kezdte elérni a kitűzött célokat, de Oroszország most már de facto a NATO-blokk egész logisztikai képességével áll szemben.

Túlzásnak nevezte az arról szóló híreket, hogy a részleges mozgósítás elrendelése rohamot indított el a repülőtereken és a határátkelőknél. Peszkov szerint erről rengeteg "hamis" információ kering.

22:32
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Népszavazás kezdődik négy szakadár és megszállt ukrajnai régióban az Oroszországhoz való csatlakozásról

Öt napig tartó népszavazás kezdődik pénteken az ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint a megszállt Herszon megyében és Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alá került területein az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Vezető nyugati hatalmak előre jelezték, hogy a népszavazás eredményét nem fogják elismerni, ugyanúgy, ahogy az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krímben megtartott referendumét sem.

Biztonsági okokból személyes szavazás mind a négy régióban csak a zárónapon, szeptember 27-én lesz, addig mozgóurnás szavazással vagy a szomszédos területeken lehet majd voksolni.

Oroszországban, ahová a csak a háború kezdete óta a védelmi tárca szerint több mint hárommillió embert evakuáltak, több száz választóhelyiség nyílik majd meg.

A Donyecki Népköztársaság 450 szavazóhelyiséget nyit meg a területén, több mint kétszázat Oroszországban. A Luhanszki Népköztársaságban ez az arány 461-201. Zaporizzsja megyében 394 "hazai" és 85 "külső" szavazóhelyiség lesz: Oroszországban, valamint a három másik referendumot tartó régióban.

Herszon megyében nyolc területi és 198 körzeti választási bizottság alakult, de a helyi lakosok a Krímben, Moszkvában és számos más orosz városban is szavazhatnak majd.

A TASZSZ hírügynökség összesítése szerint a donyecki régióban potenciálisan másfél millió, Herszon megyében 750 ezer, Zaporizzsja megyében pedig félmillió ember adhatja le szavazatát.

A Krími Köztársasági Politikai és Szociológiai Kutatóintézet telefonos felmérése szerint a Donyecki Népköztársaságban a válaszadók 86, a Luhanszki Népköztársaságban 87, Zaporizzsja megyében 83, Herszon megyében pedig a 72 százaléka fejezte ki szavazási szándékát.

22:43
szeptember 22, 2022
Vágólapra másolva!

Guterres: Nemzetközi jogba ütközne, ha Oroszország területeket csatolna el Ukrajnától

A nemzetközi jog megsértése lenne, ha a megszállt ukrán területeken tartandó, Oroszország által támogatott szavazások nyomán Oroszország területeket csatolna el Ukrajnától - adta értésre António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) ukrajnai háborúval foglalkozó rendkívüli ülésén.

Egy állam területének elcsatolása egy másik állam által erőszakkal vagy erőszakra utaló fenyegetéssel az ENSZ alapokmányának és a nemzetközi jognak a megsértését jelenti - jelentette ki az ENSZ vezető diplomatája.

Vlagyimir Putyin orosz elnök alig burkolt nukleáris fenyegetésére utalva Guterres nehezményezte, hogy "az egykor elképzelhetetlennek vélt nukleáris konfliktus ötlete vitatémává vált". Ez elfogadhatatlan - húzta alá.

Mindeközben a háború nem csitul, sőt "újabb lépésekkel távolodott el a béke kilátásaitól az iszonyat és vérontás végtelen körforgása felé" - fogalmazott.

Ismét kiemelte annak fontosságát is, hogy a háborús bűncselekmények elkövetőit vonják felelősségre tisztességes és független bírósági eljárásban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!