Az amerikai jobboldal jó úton a képviselőház visszahódítása felé

Események

amerikai félidős választások, választás
Washington, 2022. november 8. Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium előtt, a Mallon lengő nemzeti zászlók alatt egy kocogó a félidős kongresszusi választások napján, 2022. november 8-án. MTI/EPA/Will Oliver
Vágólapra másolva!
Ez volt élő közvetítésünk az amerikai félidős választásokról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül95 bejegyzés
22:17
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Donald Trump Ron DeSantis-ra szavazott

Donald Trump volt amerikai elnök megerősítette, hogy Ron DeSantis mellett tette le a voksát majd hozzátette, hogy izgalmas nap lesz ez mindenki számára. Trump Floridában, Palm Beach-en szavazott feleségével közösen.

22:54
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Hetekig késhet a kaliforniai szavazás eredménye néhány körzetben

Mivel rengeteg kaliforniai levélben szavaz, ezért nagy valószínűséggel több kulcsfontosságú helyszínen sem lesz még végeredmény napokig, de még az is elképzelhető, hogy hetekig. A Los Angeles Times szerint nem csak kongresszusi helyek sorsa maradhat nyitott az elkövetkező napokban, hanem a los angelesi polgármesteri verseny sem dől el, amíg a levélszavazatokat nem számlálják meg.

23:04
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Bombariadó miatt költöztették el az egyik szavazóhelységet

New Orleans külvárosában el kellett költöztetni az egyik iskolában kialakított szavazóhelységet, mivel már a héten másodjára volt bombariadó.

23:26
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Hány szék kell a republikánusoknak a szenátus megnyeréséhez?

A szenátusban összesen 100 széket lehet megszerezni, a döntéshozók hat évre kapnak mandátumot. Minden választási évben nagyjából a székek harmadáért folyik verseny. A demokraták jelenleg 50 székkel rendelkeznek, amivel többségük van, mivel egy döntetlen szavazás esetén az alelnök Kamala Harris szavazata dönt. Ennek értelmében a többség megtartásához elég, ha megtartják az 50 széket a szenátusban. Az előzetes felmérések szerint viszont ez nem fog sikerülni, a Fox News szerint 47 helyet a demokraták, 49-et a republikánusok szereznek meg, négy helyen pedig rendkívül szoros lesz a verseny. Ezek az államok Arizona, Georgia, Nevada és Pennsylvania. 

23:35
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Szakértő: Mélyül a szakadék a táborok között

Több szempontból is mélyül a szakadék a demokrata és a republikánus politikai tábor között az Egyesült Államokban - jelentette ki Steve Hayward, az UC Berkeley professzora kedden Budapesten, egy angol nyelvű konferencián. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hagyományokat folytatva az amerikai választások eredményeit is szakértők bevonásával elemzi. A konferencia társszervezője az Alapjogokért Központ volt.

Steve Hayward azt mondta, hogy az amerikai egyetemeken nagyon baloldali a szellemiség. Kiemelte: már nem igaz, hogy a Republikánus Párt a gazdagoké. Eltolódás figyelhető meg iskolázottság szerint is: sok, egyetemet végzett nő már a republikánusokat támogatja - hangsúlyozta.
A professzor azt mondta, hogy fontos lázadni a woke-mozgalom ellen.

Közölte, hogy a képviselőház 435 tagját kétévente újraválasztják, ezért itt nagy lehet a fordulat. A szenátorok, akik 100-an vannak, hat esztendőre kapnak mandátumot. Kétévente a harmadukat választják meg, így itt csupán kisebb cserélődés következhet be - ismertette Steve Hayward.
Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója úgy vélekedett, hogy az elnöki ciklus felénél a szavazók értékelik majd a demokraták és az államfő, Joe Biden munkáját. Az eredmény tükrözni fogja az amerikai emberek véleményét a vezető politikusaikról.

Megjegyezte, akárhogyan is alakulnak a félidős választások, eseménydús amerikai politika várható, amely az egész világra hatással lesz.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója azt hangoztatta, hogy sokkal több dolog köti össze az Atlanti-óceán két oldalán élőket, mint amennyi elválasztja őket. Isten, haza, család értékeit Európában és Amerikában egyaránt számos ember osztja - jegyezte meg.

Úgy vélekedett, hogy az amerikai félidős választások tulajdonképpen egy népszavazást jelentenek a Biden-adminisztrációról, amely meglátása szerint elhibázta a gazdaságpolitikát, támogatta a woke-mozgalmat és megnyitotta az Egyesült Államok déli határait.

Magyarországnak az a fontos, hogy igaz és megbízható partnere legyen az Egyesült Államok - mondta Szánthó Miklós, aki republikánus többséget kívánt lehetőleg a kongresszus mindkét házában.

Az eseményen panelbeszélgetésen Gladden Pappin, az MCC vendégoktatója arról beszélt, hogy jelenleg nagyon rossz a közbiztonsági helyzet sok amerikai városban. Ezt tetézi az infláció mértéke, valamint a rengeteg dezinformáció - fűzte hozzá.

Steve Hayward arra utalt, hogy a rendőrséget a demokraták gyengítették meg, ezért romlott a közbiztonság.

Simon Hankinson, a The Heritage Foundation tudományos főmunkatársa azt mondta, hogy sok amerikai szorul segítségre, az infláció káros hatását mindenki érzi, miközben többszörösen elítélt bűnözők járnak szabadon az utcán.

A panelbeszélgetés résztvevői nem értettek egyet egyértelműen abban, hogy a félidős választások eredménye megváltoztathatja-e Washington külpolitikáját. Simon Hankinson szerint ha több lenne a republikánus kongresszusi képviselő, akkor erősebbé válna a kapcsolat Magyarországgal. Steve Hayward ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a félidős választások kevésbé befolyásolják a külpolitikát. Gladden Pappin azt kívánta, bár ismernék jobban az amerikaiak az európai helyzetet.

23:47
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Illinois-ban kibertámadás történhetett

A Fox News értesülései szerint Champaign megyében, Illinois államban problémák vannak a szavazógépek rendszerhez történő csatlakozásával, valamint a szerverek is csak rendkívül lassan működtek. A helyi választási iroda is értesült a problémákról, ők nem zárták ki, hogy kibertámadás lehet a háttérben, ugyanis az elmúlt hetekben már több terheléses támadás is történt a szervereik ellen.

23:51
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Georgia államban már 2,5 millióan szavaztak

Georgia államban, amely a szenátusi verseny szempontjából kiemelten fontos, már 2,5 millió ember adta le a szavazatát, ami közel félmillióval több, mint 2018-ban.

00:30
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Republikánus jelölt üzent a baloldali médiának

Kari Lake arizonai republikánus kormányzójelölt nemrég kijelentette, hogy nem csak ezen a választáson, hanem a következőn is győzni fog és 8 éven keresztül ő lesz a média legnagyobb rémálma.

Ismét újságírót csinálok belőletek. Készüljetek fel! Szórakoztató nyolc év lesz" - jelentette ki az egyik helyi csatornának adott interjújában.

00:46
november 08, 2022
Vágólapra másolva!

Kifogytak a papírból Pennsylvania állam egyes körzeteiben

Egy luzerne megyei (Pennsylvania) bíró kiadta az utasítást, miszerint a szavazóhelyeknek tovább kell nyitva tartania, mivel több helyszínről is azt jelentették, hogy kezdenek kifogyni a papírból. Míg az állam más szavazóhelyei helyi idő szerint 20:00-kor zárnak, addig Luzerne megyében 22:00-ig nyitva maradnak.

01:05
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Zárnak az első szavazóhelyek

Hamarosan több államban is bezárnak a szavazóhelyek és megkezdődik a szavazatok számlálása.

01:18
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az infláció aggasztja a leginkább a választókat

A CBS News exit pollja szerint az általuk megkérdezettek 73 százaléka nem elégedett az Egyesült Államok jelenlegi helyzetével. Kiderült az is, hogy a válaszadók 46 százaléka szerint Joe Biden politikája rossz irányba viszi az országot. A CBS több témával kapcsolatban is kérdezte az embereket, akiket leginkább az infláció aggaszt (32%).

01:21
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

CBS: Az emberek 66 százaléka nem akarja, hogy Biden újrainduljon

A CBS News arról kérdezte a választókat, hogy támogatják-e Joe Biden 2024-es indulását az elnöki székért. A válaszadók kétharmada nemmel válaszolt a kérdésre.

01:26
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Indiana és Kentucky államokban bezártak a szavazóhelyiségek

Nagyjából fél óra múlva Georgia, Vermont, Virginia és Dél-Karolina államokban is bezárnak a szavazóhelyiségek. Az eredmények magyar idő szerint hajnali 1 óra után kezdenek majd érkezni.

01:43
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Komoly gondok Arizona államban

Maricopa megyében a szavazatszámláló-gépek 20 százaléka nem működik, az érintett helyszíneken emiatt nem fog megkezdődni a számlálás. Az érintett helyekről lezárt dobozokban fogják Phoenix belvárosába szállítani a szavazólapokat és ott számlálják majd őket.

01:47
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Néhány helyen elhárították a hibát

Maricopa megyében, Arizona államban, néhány helyszínen sikerült elhárítani a szavazatszámláló-gépekkel kapcsolatos hibát, miután állítólag megtalálták a hiba okát. Jelenleg 17 helyszínen már újra működik a rendszer, a technikusok a többi problémás helyszínen is dolgoznak a javításon. A Fox News szerint legalább 60 szavazóhelyiség volt érintett.

01:54
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Megvan az első republikánus siker

Harminc éve nem látott sikert könyvelhetnek el a republikánusok Guam szigetén a 2022-es félidős választáson – jelentette kedd este több hírportál is. A sziget lakossága ugyanis republikánus delegáltat választott a képviselőházi választáson, amire 1993 óta nem volt példa - írja a mandiner.hu.

02:02
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nagyon szoros a verseny Georgia államban

A Fox News szerint nagyon kevés választja el Raphael Warnock demokrata szenátort és Herschel Walker republikánus jelöltet.

02:04
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Republikánus siker születhet Dél-Karolinában

A Fox News szerint Dél-Karolinában, Kentucky-ban és Indiana államban republikánus siker várható, míg Vermontban a demokraták nyerhetnek.

02:08
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Republikánus kormányzó Dél-Karolinában

A Fox News szerint Henry McMaster republikánus kormányzó legyőzi Joe Cunninghamet, így második ciklusát kezdheti meg Dél-Karolina kormányzójaként.

02:16
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Fox: A legtöbb választó a gazdaság miatt aggódik

A Fox News elemzése szerint a választók közel fele (47%) szerint a gazdaság a legfontosabb kérdés, amellyel az országnak szembe kell néznie.

Ez majdnem ötször annyi, mint bármely más kérdés, például az abortusz (10%), a bevándorlás (9%), az éghajlat (9%), a bűnözés (8%), az egészségügy (7%), a fegyverpolitika (6%), a külpolitika (2%) és a koronavírus (2%).

02:21
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Georgia államban már van republikánus siker

Marjorie Taylor-Greene republikánus jelölt győzött Georgia állam 14. kongresszusi körzetében - írja a Breitbart.

02:28
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Rand Paul nyert Kentucky-ban

A republikánus Rand Paul nyert Kentucky államban a szenátori székért folytatott versenyben, ezzel már harmadik ciklusát kezdheti meg - számolt be róla az AP.

02:32
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Mike DeWine republikánus kormányzó nyert Ohióban

Mike DeWine republikánus kormányzót könnyedén választották újra Ohio államban - írja a Fox.

02:35
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Rendkívül szoros szenátusi versenyek

Ohio és Dél-Karolina államokban rendkívül szoros a verseny a szenátusi székekért. Előbbiben a republikánus jelölt kis előnnyel rendelkezik, míg utóbbinál gyakorlatilag semmi sem választja el Ted Budd és Cheri Beasley jelölteket.

02:43
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Marco Rubio nagyon vezet Floridában

Marco Rubio republikánus floridai szenátor közel félmillió szavazattal vezet kihívója, a demokrata Val Demings-szel szemben 64 százalékos feldolgozottságnál.

02:46
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Trump szerint nagyon jó republikánus eredmény fog születni

Donald Trump volt amerikai elnök szerint nagyon jó eredményt fognak hozni a félidős választások a republikánus párt számára, azonban aggodalmát fejezte ki az arizonai helyzet miatt, ahol komoly gondok voltak a szavazatszámláló-gépekkel.

02:55
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

A republikánusok a szavazás meghosszabbítását követelik Arizonában

Kari Lake republikánus képviselőjelölt és Blake Masters szenátusi jelölt kérvényezik, hogy az arizonai fennakadások miatt hosszabbítsák meg a szavazást az állam legfontosabb megyéjében. Szerintük ugyanis a korábban jelzett probléma a szavazógépekkel Maricopa megyében legalább a szavazóhelyiségek 36 százalékát érintette a jelentett 20 százalékkal szemben.

03:07
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Óriási republikánus siker Floridában

Marco Rubio nyerte a szenátusi széket és Ron DeSantis a kormányzói választást Floridában.

03:21
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Szoros verseny Pennsylvania és New Hampshire államokban

A New Hampshire-i szenátusi versenyben a hivatalban lévő demokrata Maggie Hassan és a republikánus Don Bolduc között még korai eredményt hirdetni. Hassan 2016-ban alig több mint ezer szavazattal nyerte meg ezt a mandátumot, így ő a legsebezhetőbb demokrata, aki ebben a ciklusban megméretteti magát.

Pennsylvaniában Josh Shapiro nagy előnnyel vezet Doug Mastrianóval republikánus kormányzójelölttel szemben a Fox News szavazóelemzése alapján, de szintén túl korai még eredményt hirdetni.

03:24
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb republikánus siker Floridában

Több amerikai újság szerint Anna Paulina Luna republikánus képviselőjelölt nagy meglepetésre nyert Florida 13-as számú körzetében.

03:29
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Több szenátusi és kormányzói verseny dőlt el

Az AP szerint Alabama államban a republikánus Katie Britt nyerte meg a szenátusi versenyt. Illinois államban a kormányzói és a szenátusi széket is a demokraták vitték el. Connecticut államban a demokrata Richard Blumenthal nyert a szenátusi székért zajló harcban, Markwayne Mullin republikánus jelölt pedig Oklahomában vitte el a szenátusi széket.

03:31
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Miami-Dade megye 2002 után ismét vörös

A dél-floridai Miami-Dade megyében az emberek többsége Ron DeSantis republikánus kormányzóra szavazott, ami azt jelenti, hogy a republikánusok 2002 után tudtak újra nyerni ebben a megyében.

03:33
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Republikáns kormányzó Arkansas államban

A republikánus jelölt és a Fehér Ház korábbi sajtótitkára, Sarah Huckabee Sanders az előrejelzések szerint megnyeri a kormányzói választást Arkansas államban.

03:39
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Eldőlhetett a verseny New Hampshire-ben is

Az NBC News szerint Chris Sununu republikánus kormányzót választják újra New Hampshire államban.

03:48
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Hogy áll eddig a verseny?

A Fox News szerint a szenátusban a republikánusok jelenleg 35 hellyel rendelkeznek, szemben a demokraták 39 székével (a republikánusoknak 51, a demokratáknak 50 kell a többséghez). A mai nap viszont a Fox 6 helyet adott a republikánusoknak, míg a demokraták csak 3 helyen nyertek eddig. A képviselőházban 40-21 az állás a republikánusoknak. Itt 218 szék kell a többséghez.

03:57
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Óriási meglepetés születhet Rhode Islanden

Rhode Islanden jelenleg a republikánus jelölt Alan Fung vezet demokrata ellenfelével szemben 70 százalék feletti feldolgozottságnál. Amennyiben Fung nyerne, az egyben hatalmas meglepetés, és óriási siker is lenne a republikánusok számára.

04:00
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Republikánus siker Dél-Karolinában

Henry McMaster dél-karolinai republikánus kormányzó történelmi jelentőségű újraválasztást nyert a demokrata jelöttel szemben.

04:10
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

DeSantis: Florida a szabadság és a józan ész citadellája

Az elmúlt négy évben az államunk és országunk lakosságai hatalmas kihívásokkal kellett szembenéznie. Florida kitartott! Florida volt a szabadság citadellája és a józan ész bástyája, nem csak az amerikaiak, hanem a világ számára is. Szembenéztünk a feladatokkal, állva kibírtuk az ütéseket, átvészeltük a vihart. Ígéreteket tettünk Florida lakosainak, és be is tartottuk azokat az ígéreteket. Ma, négy év után, az emberek is döntöttek: a szabadság itt marad - mondta DeSantis, miután újraválasztották Florida kormányzójának.

04:19
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Újraválasztották Texas republikánus kormányzóját

Greg Abbot legyőzte az elképesztő összegekkel támogatott demokrata jelöltet, Beto O'Rourke-ot, így harmadik ciklusát kezdheti meg Texas kormányzójaként.

04:26
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Bármi megtörténhet Ohio államban

A szenátusi székért folytatott versenyben Tim Ryan demokrata jelölt vezet 50,52 százalékkal, míg JD Vance republikánus jelölt a szavazatok 49,48 százalékét szerezte meg idáig. A feldolgozottság jelenleg 41 százalék, de továbbra is rendkívül szoros eredmény várható ebben a kulcsfontosságú államban.

04:37
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Elutasították a republikánusok indítványát

Egy arizonai bíróság elutasította a republikánusok által indított pert, amely arra irányult, hogy Maricopa megyében maradjanak nyitva tovább a szavazóhelyiségek, miután a nap folyamán korábban a szavazógépek 20-36 százaléka meghibásodott.

04:53
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Sok múlik Virginia államon

Három rendkívül fontos körzetben is szoros a verseny Virginia államban a képviselőválasztáson. A kettes körzetben a republikánus jelölt 64 százalékos feldolgozottságnál magabiztosan vezet, a szavazatok 55,24 százalékát megszerezve. A 7-es számú körzetben 84 százalékos feldolgozottságnál 51 százalékkal vezet a republikánus jelölt, míg a 10-es számú körzetben 83 százalékos feldolgozottságnál a demokrata jelölt vezet 52,76 százalékkal.

05:08
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Demokrata győzelem jöhet Colorado államban

A Fox News szerint az előzetesen vártnál szorosabban alakul a verseny Colorado államban a szenátusi székért, azonban úgy tűnik, hogy a demokrata jelölt Michael Bennet legyőzi republikánus kihívóját.

05:12
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Három újabb államban kezdődhet a számlálás

Nevada, Utah és Montana államban is bezárt minden szavazóhelyiség. Hamarosan az első eredmények is érkeznek majd.

05:14
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Missouriban nyert a republikánus szenátorjelölt

Eric Schmitt republikánus jelölt megnyerte a szenátusi széket Missouri államban.

05:27
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magabiztos republikánus vezetés Ohio államban

Az ohiói szenátori székért folytatott versenyben JD Vance magabiztosan vezet 70,67 százalékos feldolgozottságnál. Vance jelenleg a szavazatok 54 százalékát birtokolja, míg a demokrata Tim Ryan közel 46 százalékot kapott.

05:30
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő izgalmak Georgia államban

A republikánus szenátorjelölt Herschel Walker minimális előnnyel rendelkezik Raphael Warnock demokrata szenátorjelölttel szemben 70,5 százalékos feldolgozottságnál. Itt még valóban bármi megtörténhet, hiszen kevesebb, mint 25 ezer szavazat választja el őket egymástól. Az éjszaka folyamán ebben a párharcban már többször megfordult az állás.

05:34
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Észak-Karolina is szorosan alakul

Ted Budd republikánus jelölt 76 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 50,96 százalékát megszerezve vezet a demokrata Cheri Beasley-vel szemben. Ez viszont még közel sem végleges eredmény, nagyon szoros lehet a vége.

05:40
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Elsöprő republikánus siker Dél-Karolinában

Tim Scott republikánus szenátor sikeresen megtartotta a szenátusi székét Dél-Karolinában. Az eredmény nem végleges, de úgy tűnik, hogy hatalmas különbség lesz közte és a demokrata jelölt között.

05:52
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos államokban vezet a republikánus jelölt

Jelenleg Ohio, Észak-Karolina és Georgia államban is vezet a republikánus szenátorjelölt, de még mindig nagyon szoros a verseny. Szintén kiélezett a küzdelem Pennsylvania államban, ahol kevéssel, de a demokrata John Fetterman vezet a republikánus Mehmez Ozzal szemben.

06:01
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Pennsylvania államban demokrata győzelem született

A Fox News előrejelzése szerint Josh Shapiro demokrata főállamügyész legyőzi a republikánus Doug Mastrianót a kormányzóválasztáson.

Shapiro a megszámlált szavazatok 56%-ával vezet, míg Mastriano a szavazatok 42,3%-ával rendelkezik.

A két jelölt kampánya középpontjába a bűnözés kérdését állította. A jelöltek megfogadták, hogy keményen fellépnek az államot és a polgárokat nagymértékben sújtó kérdéssel szemben.

06:06
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Eldőlt az oklahomai kormányzóválasztás

Kevin Stitt republikánus jelölt magabiztosan nyerte az oklahomai kormányzóválasztást a demokrata Joy Hofmeisterrel szemben. Stitt második ciklusát kezdheti majd.

06:14
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

JD Vance lesz Ohio állam szenátora

A republikánus JD Vance magabiztosan nyerte meg a kulcsfontosságú Ohio állam szenátori székét. 87,28 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 53,59 százalékát szerezte meg, míg vetélytársa, a demokrata Tim Ryan a voksok 46,41 százalékát gyűjtötte be.

06:17
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Szenzációs republikánus siker Virginia államban

Virginia állam kettes számú körzetében Jen Kiggans republikánus képviselőjelölt legyőzte Elaine Luria demokrata jelöltet.

06:20
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Georgia államban is eldőlt a kormányzói verseny

Brian Kemp republikánus kormányzójelölt legyőzte Stacey Abrams demokrata jelöltet Georgia állam kormányzóválasztásán.

06:21
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magabiztos republikánus siker Iowában

Chuck Grassley republikánus szenátor 75 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 56,2%-ával ismét megnyerte Iowa állam szenátusi székét a demokrata Michael Frankennel szemben, aki a szavazatok 43,8 százalékát szerezte meg.

06:24
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nagyon vezetnek a republikánusok a képviselőházban

A Fox News eddig 152 széket adott a republikánusoknak, míg a demokratáknak csupán 95-öt. A többséghez a republikánusoknak összesen 218 székre van szükségük.

06:36
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Egyre szorosabb a verseny Arizona államban

A nap során talán a demokrata irányítású Arizona államra figyeltek a legtöbben, hiszen komoly botrányt okozott, hogy a legjelentősebb megyében a szavazógépek 20 százaléka nem működött. Jelenleg Katie Hobbs demokrata jelölt vezet a kormányzóválasztáson, azonban némiképp csökkent az előnye a republikánus Kari Lake-kel szemben. Még csak a szavazatok 48 százalékát dolgozták fel.

06:44
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

A republikánus jelölt már vezet Wisconsin államban

A szavazatok 76 százalékát dolgozták fel eddig, és ugyan nagyon szoros a verseny, de Ron Johnson republikánus jelölt vezet a szenátori versenyben Mandela Barnes demokrata jelölttel szemben.

06:53
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ki nyeri Észak-Karolinát?

A szavazatok 95,21 százalékos feldolgozottsága mellett Ted Budd republikánus jelölt vezet Cheri Beasley demokrata jelölttel szemben a szenátori választáson, ráadásul meglehetősen nagy előnnyel, több mint 100 ezer szavazattal. Papíron még van esélye fordítania Beasley-nek, de nagy valószínűséggel Budd fog nyerni ebben a fontos államban.

06:57
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Republikánus győzelem Dél-Dakotában

Kristi Noem republikánus jelölt nyerte a kormányzói választást Dél-Dakotában, ráadásul hatalmas különbséggel verte meg Jamie Smith demokrata jelöltet.

07:09
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Néhány szavazatnyi a különbség Kansasben

A kansasi kormányzói választáson csak nagyon kevés szavazat választja el Laura Kelly demokrata és Derek Schmidt republikánus jelölteket. Jelenleg 92 százalék fölött van a feldolgozottság, kevesebb mint 30 ezer szavazat van a jelöltek között.

07:48
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Így áll most a verseny

A Fox News számításai szerint nagyon vezetnek a republikánusok a képviselőházban, 176-140 az arány, a többséghez összesen 218 széket kell most elnyerni. A szenátusért zajló csata elképesztően szoros, a 100 fős testületben jelenleg 47-47 az állás.

08:38
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Idő kérdése

Ohióban, Georgiában és Virginiában is elhódítottak a demokratáktól képviselőházi helyeket a republikánusok, már csak az adatok beérkezésétől függ, mikor lehet majd bejelenteni, hogy visszahódították a képviselőházat a baloldaltól.

09:04
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy még heteket kell várni

A képviselőházi verseny jelenleg 192-163 a republikánusoknak (218 kell a többséghez, még 80 helyről várunk végeredményt), a szenátusban öldöklő a harc, 48-48 az állás, és 51 szenátusi hely kell a többséghez. Lesz olyan állam, ahol még hetekig nem lesz végeredmény, így könnyen lehet, hogy hosszú ideig nem derül majd ki, melyik párt lesz többségben a szenátusban (A Fox News számításai szerint).

09:08
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Trump jelöltje nyert Észak-Karolinában

Ted Budd republikánus képviselő győzött az észak-karolinai szenátusi választáson, és ezzel ismét meghiúsította a demokraták régóta tartó törekvését a szenátusi szék megszerzésére az államban.

Az, hogy Budd legyőzte Cheri Beasley-t, az állam legfelsőbb bíróságának volt bíráját, akitől a demokraták azt remélték, hogy ő lesz az állam első fekete szenátora, a legújabb csapás a pártra, amely 2008 óta több százmillió dollárt ölt Észak-Karolinába - a nélkül, hogy szenátusi vagy elnökválasztási győzelmet tudott volna felmutatni.

Budd az egyik legkonzervatívabb képviselő a képviselőházban, és Donald Trump volt elnök támogatta. Ez egyben aggasztó jel a demokraták jövőbeni észak-karolinai erőfeszítései szempontjából is, mindössze két évvel az után, hogy Joe Biden elnök szűken elveszítette az államot Donald Trumppal szemben.

09:34
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Republikánus siker Nebraskában

Don Bacon jelenlegi republikánus képviselő nyert Nebraska 2. kongresszusi körzetében az amerikai képviselőházi helyért, legyőzve Tony Vargas tagállami szenátort - derül ki az Associated Press előrejelzéseiből.

Nebraska 2. kongresszusi körzetét tekintik az állam egyetlen csataterének a képviselőházi küzdelemben. Az állam másik két másik kongresszusi körzetét a republikánusok foglalják el.

09:37
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy győzelmet hirdetett a republikánus vezető

Kevin McCarthy, a képviselőház eddigi kisebbségi vezetője kedden győzelmet hirdetett, mondván, hogy a republikánusok elegendő helyet szereztek ahhoz, hogy megfordítsák az irányítást az amerikai képviselőházban.

"Szeretnék köszönetet mondani a több millió támogatónak szerte az országban" - mondta McCarthy. "Egyértelmű, hogy vissza fogjuk szerezni a képviselőházat".

McCarthy a washingtoni győzelmi partin a támogatók tömegének elmondta, hogy ez a bravúr azért volt lehetséges, mert a republikánusok sokféle jelöltet állítottak be ebben a ciklusban.

"Ha hisz a szabadságban, a kemény munkában és az amerikai álomban, akkor ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy van helye a Republikánus Pártban" - mondta McCarthy.

10:07
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Harc a szenátusért

A Fox News által összegyűjtött szoros szenátusi versenyeket mutatjuk, amelyek meghatározhatják a kongresszus felsőházában a hatalmi egyensúlyt, vagyis hogy milyen többség lesz a szenátusban. Egy pártnak 51 mandátumot kell elérnie ahhoz, hogy többséget biztosítson a 100 fős testületben. 50-50 százalékos megoszlás esetén a demokraták irányítanak, Kamala Harris alelnökkel, aki szavazategyenlőség esetén szavaz (ahogy eddig, 2021 januárja óta).

 

Wisconsin

A hivatalban lévő republikánus szenátor, Ron Johnson reméli, hogy sikerül visszavernie demokrata kihívóját, Mandela Barnes kormányzóhelyettest.

 

Georgia

A republikánus Herschel Walker a hivatalban lévő demokrata szenátort, Raphael Warnockot akarja legyőzni a választási ciklus egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért versenyében. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát, akkor újabb fordulót tartanak, vagyis még hetekig, ha nem hónapokig függőben maradhat a verseny.

 

Nevada

A republikánus Adam Laxalt azt reméli, hogy meg tudja szerezni ezt a mandátumot a demokrata Catherine Cortez Masto szenátortól, aki második ciklusára pályázik. A közvélemény-kutatások szerint holtverseny van, és Laxaltnak van némi előnye.

 

Arizona

A hivatalban lévő demokrata szenátor, Mark Kelly a republikánus kihívóját, Blake Masterst próbálja visszaverni a választások napjáig tartó utolsó hetekben szorosabbá vált versenyben. A nemzetbiztonság mindkét kampányban fő téma volt, mindkét oldal élesen bírálta a Biden-kormányt a határválság kezelése miatt, vagyis itt is megtagadta a baloldali jelölt a saját pártjához tartozó sikertelen elnököt.

10:46
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

A demokraták legbőkezűbb adományozója Soros György volt

Arról ír a Mandiner az amerikai Newsweek magazinra hivatkozva, hogy a legtöbb pénzügyi segítséget a demokratáknak Soros György milliárdos spekuláns adta, aki összesen 128 millió dollárt (átszámítva 51 milliárd forintot) utalt a párt kampányára.

Soros a legtöbb pénzt a PAC Democracy II nevű politikai akcióbizottságnak adta, mely demokrata és liberális ügyeket támogat.

10:48
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magyar származású lesz Vermont állam első női képviselője

A magyar származású demokrata párti Becca Balint nyerte az amerikai Vermont állam egyetlen képviselőházi helyéért folyó versenyt a kedden megtartott félidős kongresszusi választásokon. Becca Balint eddig a vermonti szenátus elnöke volt, korábban pedagógusként dolgozott. Nagyapját megölték a holokauszt idején. Apja 1957-ben vándorolt ki Magyarországról az Egyesült Államokba. Becca Balint már ott született 1968-ban.

11:04
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs gratulált Florida óriási fölénnyel újraválasztott republikánus kormányzójának

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Twitter-oldalán gratulált Ron DeSantisnak, Florida újraválasztott republikánus kormányzójának. A sajtóhírek szerint az elnökjelöltségre aspiráló DeSantist meggyőző előnnyel, 99 százalékos feldolgozottság mellett

59,38 százalékkal választották újra, míg demokrata kihívója, Charlie Crist csupán 39,96 százalékot kapott.

11:20
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az állás jelenleg a Fox News szerint

A képviselőházban a republikánusok vezetnek 199-168 mandátummal, 68 képviselői hely eredményére még várni kell, a többséghez 218 mandátum szükséges.

Szenátusban 48-48 az állás, a többséghez 51 mandátum kell, de a demokratáknak valójában 50 hely is elég a 100 fős szenátusban, mert patthelyzet esetén a demokrata alelnök, Kamala Harris dönti el a szavazásokat. (A mindenkori alelnök a szenátus elnöke, és kizárólag akkor szavaz, ha döntetlen a szavazás.)

11:42
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb két republikánus győzelem valószínűsíthető a képviselőházban

Várhatóan a republikánus Derrick Van Orden fog nyerni Wisconsin 3. körzetében.

Mariannette Miller-Meeks republikánus képviselő pedig Iowa 1. körzetét viheti el.

12:16
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs gratulált Ohio újdonsült republikánus szenátorának

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója a közösségi oldalán sok sikert kívánt Ohio állam új szenátorának, a republikánus J. D. Vance-nek. J. D. Vance egyike azon új jelölteknek, akik Donald Trump támogatását élvezik.

Az újdonsült politikus 53,28 százalékkal nyert.

12:36
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

A republikánus Kevin McCarthy lehet Nancy Pelosi utódja a képviselőház élén

A képviselőház eddigi kisebbségi vezetője, a republikánus Kevin McCarthy veheti át a ház vezetését a demokraták veterán politikusától, Nancy Pelositól. McCarthy megválasztásához az kell, hogy a republikánusok megszerezzék a többséghez szükséges 218 mandátumot, de ez szinte biztosan meglesz.

Pelosival ellentétben McCarthy nagyon kritikusan szokott nyilatkozni Ukrajna amerikai támogatását illetően; a republikánus politikus többször kifejette, hogy „nem szeretné ész nélkül önteni a pénzt Ukrajnába".

13:01
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Eredmények Massachusettsből

Az Associated Press hírügynökség szerint mind a négy, eddig is hivatalban lévő demokrata képviselő (Richard Neal, Lori Trahan, Seth Moulton és Bill Keating) tudott újrázni a liberálisnak tartott Massachusetts államban.

13:12
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Donald Trump egykori szóvivője lett Arkansas első női kormányzója

Az MTI közleményéből kiderül: Trump volt szóvivője, Sarah Huckabee Sanders Chris Jones demokrata párti jelöltet győzte le a hagyományosan republikánus Arkansasban, ahol az egykori elnök továbbra is népszerű. Sanders 63,07 százalékot szerzett, míg Jones csak 35,09 százalékot. 

Az új vezető Mike Huckabee korábbi kormányzó lánya, kampányában pedig azt ígérte, hogy Joe Biden elnöksége és a radikális baloldal ellen fog küzdeni. Kedd esti győzelmi beszédében sem Trumpot, sem Bident nem említette.
Ez a választás arról szólt, hogy a csúcsra juttassuk Arkansast. Tudom, hogy Arkansas lehet az első, és elszántam magam arra, hogy én legyek az a vezető, aki ezt megcsinálja- szögezte le az állam új kormányzója.

13:34
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Dél-Karolinában meggyőző fölénnyel győzött az eddigi republikánus kormányzó

A Fox News összesítése szerint Henry McMaster dél-karolinai republikánus kormányzót másodszorra is újraválasztották (58,14 százalék), ezáltal ő lesz az állam leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője, amennyiben kitölti a mostani ciklusát. Dél-Karolinában kétszer négyéves ciklusra lehet megválasztani egy kormányzót, de McMaster annak köszönhetően válhat 10 évre az állam vezetőjévé, hogy 2017 elején ő váltotta a Donald Trump által ENSZ-nagykövetnek kinevezett korábbi kormányzót, Nikki Haley-t. A republikánus politikust első alkalommal így csak 2018-ban választották meg. 

14:51
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nacsa Lőrinc: A normalitás, a család eszméje és a józan ész lépett egyet előre

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője az Alapjogokért Központ konferenciáján a következőképpen értékelte az ottani félidős választások eredményét: „Az Egyesült Államokban a normalitás, a család eszméje és a józan ész lépett egyet előre". A kereszténydemokrata politikus kiemelte, hogy a magyar kormánypártok sokkal több mindenben értenek egyet amerikai testvérpártjukkal, a republikánusokkal, mint a jelenlegi demokrata vezetéssel.„Olyan politikát kívánunk az Egyesült Államokban is (...), amely a magyar nemzeti érdeknek megfelelő" – hangoztatta, majd hozzátette: örülnek annak, hogy a kongresszusban republikánus többség körvonalazódik.

15:41
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Magyarország barátai mind győztek az amerikai félidős választásokon

A magyar diplomácia vezetője,

Szijjártó Péter gratulált a Magyarország mellett kiálló, győztes republikánus politikusoknak.

A külgazdasági és külügyminiszter arról írt a közösségi oldalán, hogy: Mike Crapo, Adrian Smith, Mike Kelly és Mike Waltz határozottan kiállt hazánk mellett, amikor a Biden-adminisztráció válaszul arra, hogy a magyar kormány nem akart adókat emelni, felmondta a kétoldalú adóügyi megállapodást.

– fűzte hozzá a miniszter.

16:02
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

New York egyik körzetét elhódították a republikánusok

George Santos, újdonsült republikánus jelölt legyőzte New York állam 3-as számú körzetében a demokrata Robert Zimmermant, 54,19-45,81 százalékos arányban.

Ennek köszönhetően sikerült a republikánusoknak megszerezniük egy fontos körzetet a demokrata fellegvárnak tekintett New York államban.

16:22
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Georgia államban győzött a jelenlegi republikánus kormányzó

Stacey Abrams georgiai demokrata kormányzójelölt másodszor is alulmaradt a republikánus Brian Kemp kormányzóval szemben, de a Fox News szerint a vesztes ennek ellenére már jelezte, hogy nem tervez kiszállni a politikából.

A szenátusi helyért folyó versennyel ellentétben a kormányzói székért való küzdelem nem nevezhető szorosnak, 98,1 százalékos feldolgozottság mellett a republikánus Kemp 53,44 százalékon áll, míg a demokrata Abrams csak 45,85 százalékot kapott.

16:47
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Történelmi eredmény született Alabamában

A republikánus Katie Britt történelmet írt azzal, hogy ő lett az első nő, akit Alabamából választottak be a szenátusba - írta a Fox News.

Katie Britt lett Alabama történetének első megválasztott női szenátora Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sean Gardner

"Arról fognak címlapokat látni, hogy én leszek az első nő, akit valaha is megválasztottak az Egyesült Államok szenátusába Alabama államból. Azt fogják hallani, hogy talán én leszek a történelem legfiatalabb republikánus nője, akit megválasztottak az amerikai szenátusba" - mondta Britt Montgomery városában a támogatóinak. "Vagy talán azt, hogy én vagyok az egyetlen republikánus nő, akinek iskoláskorú gyermekei vannak a szenátusban."

17:09
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nagyon nagy izgalmak Georgiában

Az egyik legizgalmasabb küzdelem Georgia állam szenátori helyéért zajlik. Jelenleg 97,94 százalékos feldolgozottság mellett a demokrata párti Raphael Warnock vezet 35 ezer szavazattal Herschel Walker republikánus jelölttel szemben. Azonban mivel egyik jelölt sem érte el eddig az 50 százalékos támogatottságot, így könnyen lehet, hogy december 6-án ismét szavazni fognak az államban, mert csak akkor lehet kiosztani ott a szenátori helyet, ha az egyik jelölt 50 százalék plusz egy voksot szerez. 

17:40
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas republikánus győzelem egy New York-i körzetben

Mike Lawler, a republikánusok képviselőjelöltje megnyerte a New York 17-es számú választókerületet. Ellenfele, a demokrata párti Sean Patrick Maloney elismerte a vereségét - írta a Political Polls nevezetű oldal. A választókerület korábban a demokraták kezében volt, tehát a republikánusok egy nagyon fontos körzetet elhódítottak. 

18:03
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

A republikánusoké lehet a képviselőház

James Comer Kentuckyban megválasztott republikánus képviselő arról beszélt a Newsmaxnak, hogy úgy tűnik, a republikánusok elhódítják a képviselőházat, és ők lesznek többségben. Lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megpróbáljuk megoldani azokat a problémákat, amelyeket a Biden-kormányzat okozott - tette hozzá.

18:36
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Eredmények Massachusetts-ben

A demokraták mind a kilenc képviselőházi helyet megtartották a keddi félidős választások után- írta a Fox News.

A legszorosabb versenyt Massachusetts 9. kongresszusi körzetében vívták, ahol Bill Keating állt szemben a republikánus kihívóval, Jesse Brownnal. Bár Keating így is több mint 19 pontos győzelmet aratott Brown felett, aki a körzet szavazatainak nagyjából 40%-át szerezte meg, szemben Keating közel 60%-ával.

18:47
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ünnepelnek a republikánusok Washingtonban

A republikánusok választási győzelmét jelentette be az amerikai Kongresszus alsóházi republikánus kisebbség vezetője szerdán a támogatói előtt mondott beszédében.

Kevin McCarthy, aki hivatalosan a Képviselőház kisebbségi csoportjának vezetője helyi idő szerint hajnali két órakor azt közölte, hogy elegendő mandátumot nyertek ahhoz, hogy ki lehessen mondani, a republikánusok többségbe kerültek az alsóházban. Ahogy fogalmazott, "világos, hogy vissza fogjuk venni a Házat".

McCarthy a republikánusok washingtoni választási ünnepségén a győzelmet a republikánus képviselőjelöltek sokszínűségével indokolta. Azt mondta, hogy a párt szélesebbre tárja kapuit, mindenkinek helye van a Republikánus Pártban, aki hisz a szabadságban, a kemény munkában és az "amerikai álomban".

19:15
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Komoly republikánus siker Wisconsinban

Derrick Van Orden republikánus képviselőjelölt megfordította a versenyt Wisconsin állam harmadik kongresszusi körzetében, így legyőzte Brad Pfaff demokrata jelöltet. Ebben a körzetben már 26 éve nem nyert republikánus jelölt, ezért hatalmas sikerről beszélhetünk.

19:30
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Több évtizedes demokrata sorozatot törtek meg

Sean Patrick Maloney New York-i képviselő, a demokraták kongresszusi kampányát irányító bizottságának feje kikapott Mike Lawler republikánus jelölttől. Arra, hogy ilyen pozícióban választást veszít egy jelölt, már évtizedek óta nem volt példa.

19:40
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Már csak két szék kell a szenátusi többséghez

Ron Johnson republikánus szenátor fog nyerni Wisconsin államban a Fox News előrejelzése szerint. Ezzel a szenátusban már 49 széke lenne a republikánusoknak szemben a 48 demokrata székkel. A többséghez viszont a republikánusoknak 51 mandátumra van szüksége.

20:05
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Három billegő állam maradt

Georgia, Nevada és Arizona államban még nincs győztes. Ezekben az államokban dől majd el, hogy a republikánusok többséget tudnak-e szerezni a szenátusban. Ugyan még mindig nyílt a harc Alaszkában, de ott két republikánus jelölt küzd egymással. Nevadában a szavazatok több, mint felét dolgozták fel, kevéssel vezet a republikánus jelölt. Arizona államban 66 százalékos feldolgozottságnál a demokrata jelöltnél az előny, és 98 százalék feletti feldolgozottságnál szintén demokrata előny van Georgia államban. Utóbbi esetében viszont lehetséges, hogy egyik jelölt sem lesz képes megszerezni a szavazatok 50 százalékát, így második körre lesz szükség.

20:25
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lesz döntés Georgia államban

Több amerikai hírportál is arról számolt be, hogy Georgia államban egyik jelölt sem tudja megszerezni az 50 százalékot, így második fordulóra lesz szükség, ahol már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt fog indulni. Ennek dátuma december 6, tehát lehetséges, hogy a szenátusért folytatott versenyben sem lesz döntés addig.

00:01
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Így áll jelenleg a verseny!

Továbbra is rendkívül szoros a verseny az amerikai félidős választásokon. A szenátus sorsa minden bizonnyal nem fog eldőlni, hiszen Georgia államban második körre lesz szükség. Jelenleg a demokraták 48, míg a republikánusok 49 székkel rendelkeznek a szenátusban, a többséghez a demokratáknak 50, a republikánusoknak 51 székre van szüksége. A képviselőházban minden bizonnyal a republikánusok szerzik a többséget, jelenleg 206 hellyel rendelkeznek szemben a demokraták 182 székével. A többséghez ebben az esetben 218 székre van szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről