Putyin a francia elnökkel és a német kancellárral tárgyalt

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, evakuálás, lakos, lakosok, lakosság, Irpiny, Ukrajna
Residents evacuate the city of Irpin, north of Kyiv, on March 10, 2022. - Russian forces on March 10, 2022 rolled their armoured vehicles up to the northeastern edge of Kyiv, edging closer in their attempts to encircle the Ukrainian capital. Kyiv's northwest suburbs such as Irpin and Bucha have been enduring shellfire and bombardments for more than a week, prompting a mass evacuation effort. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 15. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül68 bejegyzés
05:22
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

35 ezren kijutottak az ostromlott városokból

Legalább 35 ezer civilt menekítettek ki szerdán több ostromlott ukrán városból - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A politikus szerda este jelentette be, hogy Szumi, Enerhodar városok és a főváros, Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül kimenekítették.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy az evakuálások csütörtökön folytatódnak, és további három humanitárius folyosó nyílik meg a kilenc napja ostrom alatt álló Mariupol, a délkeleti Volnovaha és a keleti Izjum városokból.

05:27
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb humanitárius folyosókra lenne szükség

A Mariupol kikötővárosából történő evakuálások az elmúlt napokban többször is kudarcba fulladtak, amiért Kijev és Moszkva egymást hibáztatta. Az ukrán elnök bízik enne, hogy ma újabb folyosó nyílik Mariupolnál.

05:27
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Gyerekkórházat is ért találat

Gyermekkórháznak és szülészetnek otthont adó egészségügyi létesítményt ért szerdán orosz belövés Mariupolban. A város kilenc napja tartó ostromának már 1207 halálos áldozata van - közölte a polgármesteri hivatal szerda este a Telegram közösségi oldalon.

05:53
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki a mariupoli gyerekkórház - videó

08:09
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

A hideg időjárás nem kedvez az oroszoknak

Éjszaka már most is nulla fok alatti hőmérséklet a jellemző, az elkövetkező napokban azonban még tovább csökkenhet a hőmérséklet Ukrajnában. Az ukrán főváros felé tartó, azonban napok óta nem mozduló hadoszlop harckocsijai, páncélozott harcjárművei és csapatszállítói ennek következtében „negyventonnás mélyhűtőkké" alakulhatnak át - számolt be a The Independent brit napilap a Magyar Nemzet szemléje alapján.

lapnak nyilatkozó Glen Grant védelmi szakértő szerint - aki többek között az ukrán haderő modernizációs reformja alatt tanácsadóként dolgozott Kijevben - ez végső soron ahhoz vezethet, hogy a katonák feladják a konvoj védelmét és a környező falvakban, városokban, akár magukat is feladva keresnek menedéket.

- Amennyiben nem jár a motor egész éjszaka, úgy a tankok mélyhűtővé válnak. Nem ülhetnek egy helyben tétlenül, mivel a járművekben a halál vár rájuk - mutatott rá a szakértő.

08:11
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Zsitomirnál folytatódott éjszaka a bombázás

A Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomirban két kórházat és egy villamos erőművet ért bombatalálat az éjszaka - írja a Sky News. Áldozatokat egyelőre még nem jelentettek.

08:16
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház újabb szankciót és segélycsomagot fogadott el

Az amerikai képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, amivel 13,6 milliárdos segélycsomagot adhatnak Ukrajnának. Azokat a jogszabályokat is elfogadták, hogy megtiltsák az orosz olaj amerikai importját - írja a Sky News

08:28
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Akhtirka városát is bombázták az éjszaka, egy gyerek és két nő halt meg

Akhtirka városát is bombázták az éjszaka, írja a BBC. Három civil áldozatot, két nőt és egy 13 éves fiút jelentettek. Az ukránok szerint a bombázás nem sokkal éjfél után kezdődött, lakónegyedeket ért, illetve egy gázvezeték is megsérült.

08:40
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Négy ember halt meg egy Harkov melletti faluban

A Harkov melletti Slobozhanske nevű falut is megtámadták az oroszok az éjszaka, írja a BBC. A támadásban négy ember, köztük két gyerek halt meg, egy ötéves kislányt pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Harkovban egy bevásárlóközpontot ért találat, áldozatokról egyelőre nincs hír.

Harkov városközpontja 2022. március 9-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba
08:49
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az Amazon is kivonul Oroszországból és Fehéroroszországból

Az Amazon többet nem szállít ki Oroszországban és Fehéroroszországban. A streamingszolgáltatása, a Prime Video sem fog működni a két országban, illetve az Amazon Web Services-re sem lehet regisztrálni - írja a BBC.

09:20
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Egy palack vízzel hatástalanítanak egy orosz bombát az ukránok - videó

Már több mint 1,8 millióan nézték meg az ukrán NEXTA TV videóját, amin az látható, hogy két ukrán tűzszerész - miközben a közelükben bombák robbannak - egy palack víz segítségével hatástalanítanak egy orosz bombát.

A teljes cikket itt olvashatja.

09:30
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Szerdán 4425-en érkeztek Budapestre Ukrajnából

Az ukrajnai háború elől 4425 ember, köztük 1080 gyerek érkezett szerdán Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 83 ember, köztük 39 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A menekültek ellátása, szállítása és elszállásolása érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

09:36
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Lassulhat az oroszok előrenyomulása, mutatjuk térképen

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz előrenyomulás lelassult.

A teljes cikket itt olvashatja.

09:42
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Dmitro Kuleba megérkezett a béketárgyalás helyszínére

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba megérkezett Antalyába, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel fog találkozni.

Recep Erdogan török elnök abban reménykedik, hogy a tárgyalás eredménye egy állandó tűzszünet lesz.

09:59
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Hét humanitárius folyosót nyitottak Ukrajnában

Hét humanitárius folyosót nyitottak Ukrajnában, írja a The Guardian. Az információ az ország miniszterelnök-helyettesétől származik. Az egyiket Mariupolban nyitották, de ma reggel is bombázták a várost, ahol tegnap egy szülészeti és gyermekklinikát ért találat. Szumi kormányzója szerint három csoport indult el a városból, miután megegyezés született a tűzszünetről.

09:59
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikai alelnök Lengyelországba érkezett, hogy Ukrajnáról tárgyaljon

Kamala Harris amerikai alelnök szerda este érkezett Varsóba, aki egyébként háromnapos lengyelországi és romániai útján részt vesz az ukrajnai háborúról szóló találkozókon - írja a Fox News.

Kamala Harris amerikai alelnök (j) integet a Washington közelében fekvő, Maryland állambeli Andrews egyesített támaszponton 2022. március 9-én. Az alelnök repülőgépével Lengyelországba és Romániába utazik. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában Forrás: MTI/AP/AFP pool/Saul Loeb
10:03
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov is megérkezett a béketárgyalásra

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megérkezett az orosz-ukrán béketárgyalások helyszínére Antalyába - írja a Sky News

10:05
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Egy Putyinhoz köthető osztag állítólag Zelenszkij elnökre vadászik

Rebekah Koffler volt amerikai hírszerző betekintést enged a Wagner-csoport működésébe a „Jesse Watters Primetime" című műsorban - írja a Fox News. Koffler elmondja, hogy a Wagner-csoport bárkit eltűntet, ha arra szükség van, és ők Putyin legkegyetlenebb emberei. Ha a hírek igazak, akkor arra készülnek, hogy levadásszák Zelenszkij elnököt.

10:27
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Három halálos áldozata van a mariupoli szülészet bombázásának

Mariupol helyettes polgármestere szerint három ember, köztük egy gyerek halt meg, amikor az oroszok tegnap bombatámadást indítottak a szülészeti klinika ellen. 17-en, többségükben terhes nők pedig megsérültek.

Égő autó a bombatámadásban megrongálódott mariupoli gyermekkórháznál 2022. március 9-én Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka
10:32
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a beketárgyalás Antalyában

Megkezdődött az orosz és az ukrán külügyminiszter, Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba találkozója Antalyában csütörtök délelőtt. A találkozót a török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu szervezte meg - írja a Sky News.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a béketárgyaláson Antalyában 2022. március 10-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Cem Ozdel
11:02
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Lukasenka szakértőket küld Csernobilba

Aljakszandr Lukasenka elnök elrendelte, hogy fehérorosz szakértők menjenek Ukrajnába, hogy biztosítsák a csernobili atomerőmű áramellátását - írja a Sky News.

11:28
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint 200 ezer menekült érkezett Magyarországra

Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius segélyakciója zajlik, mivel a háború kitörése óta már több mint 200 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az Országgyűlés ülésén.

Napirend előtti felszólalásában a tárcavezető arról számolt be, hogy Ukrajna felől eddig 201 706 fő lépett be Magyarországra.

Leszögezte: a magyar állam intézményei felkészültek arra, hogy minden menekültről gondoskodjanak, a hosszabb ideig maradók számára munka, gyermekeik számára pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátás lesz biztosítva.

A teljes cikket itt olvashatja.

11:42
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint eddig 2,3 millió ember hagyta el Ukrajnát

Az ENSZ szerint már több mint 2,3 millió ember hagyta el Ukrajnát. 112 ezer fő más országból származott - írja a Sky News.

11:50
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország kilép az Európa Tanácsból

Az orosz külügyminisztérium azt közölte, hogy a továbbiakban nem vesznek részt az Európa Tanácsban, a kontinens vezető emberi jogi szervezetében, amelyet a második világháború humanitárius megbotránkozásaira válaszul alapítottak - írja a The Guardian. A Kreml azt mondta, hogy a NATO-tagok aláássák az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmét szolgáló európai testületet. A valóságban Oroszországnak az Európa Tanáccsal fennálló kapcsolatát mindig is konfrontáció jellemezte - írja a portál.

11:56
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Hét orosz milliárdos üzletember vagyonát fagyasztották be az Egyesült Királyságban

Hét orosz milliárdos üzletember vagyonát fagyasztották be az Egyesült Királyságban - írja a The Guardian. Köztük van Roman Abramovics, a Chelsea futballklub tulajdonosa, Oleg Gyeripaszka üzletember, Igor Szecsin, a Rosznyefty igazgatótanácsának elnöke is.

12:12
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kuleba: Nem történt előrelépés a tűzszünet kérdésében

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Szergej Lavrovval történt tárgyalás után sajtótájékoztatót tartott - írja a Sky News. Elmondta, hogy nem történt előrelépés a tűzszünet kérdésében, de hajlandó lenne újra találkozni Lavrovval, ha lenne lehetőség "tartalmas beszélgetésre". Hozzátette, hogy addig nem lehet befejezni a háborút, amíg az azt elkezdő országnak "nincs szándékában" véget vetni neki.

Szerinte most Mariupolban a legsúlyosabb a helyzet Ukrajnában, és a két legfontosabb feladat az ostromlott városból kivezető humanitárius folyosó működtetése, és egy legalább 24 órán át tartó tűzszünet elérése.

Elmondta, hogy Lavrov szerint Oroszország azt várja Ukrajnából, hogy feladja a harcot, de reméli, hogy az orosz külügyminiszter tárgyalni fog a béketárgyaláson elhangzottakról az orosz kormánnyal.

12:22
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov: A különleges hadművelet folytatódni fog

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is nyilatkozott a béketárgyalás után. Elmondta, hogy humanitárius folyosókról tárgyaltak, amiknek útvonalát a két ország csapatai fogják eldönteni - írja a Sky News.

A BBC kérdésére, hogy lehetséges-e a tűzszünet, Lavrov azt válaszolta, hogy a "különleges hadművelet" folytatódni fog. Azt is elmondta, hogy a nyugati országok "veszélyesen viselkednek" azzal, hogy védelmi eszközöket adnak Ukrajnának. Szerinte Ukrajnában a "nacionalisták" a civileket használják emberi pajzsként.

"Nem támadtuk meg Ukrajnát" - mondta a sajtónak. Szerinte Oroszország fenyegetve érezte magát, és meg kellett védenie a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság lakosságát.

 

12:39
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Vissza kellett fordulnia egy segélyszállító konvojnak Mariupolnál

A Sky News azt írja, hogy vissza kellett fordulnia egy Mariupol felé tartó humanitárius konvojnak, mivel a várost újból bombázzák.

13:00
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Peszkov: A Kreml utána fog nézni a mariupoli kórházat ért támadásnak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint utána fognak nézni a mariupoli szülészeti és gyermekklinikát ért támadásnak. Előző nap, a bombázás után közvetlenül azt mondta, hogy az orosz hadsereg nem támad civilekre.

"Mindenképpen megkérdezzük a hadseregünket, mert nincs egyértelmű információm arról, mi történt pontosan ott. A hadsereg pedig biztosan meg tudja ezt mondani" - nyilatkozta csütörtökön Peszkov. Ugyanakkor más orosz kormánytagok szerint a kórház bombázásáról szóló hírek hamisak voltak.

A szerdai támadásban a legfrissebb hírek szerint három ember, köztük egy gyerek halt meg, tizenheten pedig, főleg várandós anyák pedig megsérültek.

13:22
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Hontalanok is kaphatnak fegyvert Ukrajnában

Egy új ukrán törvény értelmében ukrán civilek és külföldiek is tüzet nyithatnak "ellenséges harcosokra" - számolt be a helyi média.

A hétfőn életbe lépett jogszabály szerint a legálisan Ukrajnában tartózkodó külföldiek mellett

hontalanok is kaphatnak fegyvert, és bevethetik őket a támadásban részt vevő orosz katonák ellen.

A fegyverek kiadását a belügyminisztérium fogja szabályozni. A fegyvereket és a megmaradt lőszereket legkésőbb a hadiállapot megszűnését követő 10 napon belül vissza kell szolgáltatni.

Egy fiatal nő tanulja az AK-47-es használatát Lviv-ben március 4-én Forrás: AFP/Daniel Leal

A háború első napjaiban

válogatás nélkül adtak ki támadófegyvereket és lőszert a lakosságnak,

főleg Kijevben. A lövöldözéseknek csakis a szigorú kijárási tilalom bevezetése vetett véget.

A Kreml bírálta az új törvényt.

– Ha valaki fegyverrel a kezében megtámad egy orosz katonát, akkor ő is célponttá válik – szögezte le az orosz elnöki hivatal.

13:25
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov szerint nem szülőotthont, hanem nacionalisták bázisát bombázták le Mariupolban

Hamisak azok az állítások, amelyek szerint az orosz hadsereg szerdán szülészetre mért volna csapásokat Mariupolban – mondta Szergej Lavrov az ukrán külügyminiszterrel történ találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Lavrov szerint hamis állítás, hogy az orosz erők egy szülészetre mértek csapást Mariupolban Forrás: AFP PHOTO / National Police of Ukraine / handout

A szóban forgó épületben

Lavrov szerint már nem voltak egészségügyi dolgozók és szülőanyák,

hanem valójában az azoviak néven ismert ukrán ultranacionalista zászlóalj fegyvereseinek táborhelye volt.

13:39
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Videón Zsitomír bombázása

Egy lakóházat, egy hőerőművet és két kórházat ért légicsapás a Kijevtől nyugatra található Zsitormírban. A közösségi oldalon közzétett videón látható, ahogy egy repülőgép elhúz a város felett, majd hatalmas robbanások hallhatók.

13:48
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov: Putyin nem utasítana el egy találkozót Zelenszkijjel

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utasítana el találkozót Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, hogy megvitassanak bizonyos "konkrét kérdéseket" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Törökországban, ukrán kollégájával folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

13:54
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kátya az első mentett állat, aki megérkezett a nyíregyházi állatkertbe - videó

Megérkezett az első mentett állat Ukrajnából, a Nyíregyházi Állatparkba - írta az intézmény közösségi oldalán csütörtökön.

A beszámoló szerint

a kis fehérpamacsos selyemmajmot egy Kijev mellől menekülő család hagyta a Záhonyi határállomáson

azzal a kéréssel, hogy szeretnék, hogy ha a Nyíregyházi Állatpark befogadná az állatot.

A park munkatársai kedd este elhozták az állatot, aki most karanténban van. Az intézmény a család számára is felajánlott szállást, de ők nem éltek ezzel: tovább indultak Budapestre végcéljuk, Németország felé.

– Kátyát, a kis nőstény majmocskát állatorvosunk megvizsgálta és egyedi azonosítóval is ellátta. A mindösszesen 14 centiméteres 200 grammos állat mentálisan és fizikálisan is jól van, jó étvággyal fogyasztja - most már biztonságban - a napi eledelét, amely gyümölcsökből, főtt húsból és ízeltlábúakból áll – írják.

13:58
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Scholz és Macron is beszélt Putyinnal

Olaf Scholz és Emmanuel Macron is beszélt Vlagyimir Putyinnal telefonon csütörtökön az ukrajnai háborúról a Kreml szerint - írja a Sky News.

A német kormány is megerősítette a beszélgetést, azt írták, hogy Sholz és Macron is az azonnali tűzszünetet kérte Putyintól, illetve Ukrajna és Oroszország minél előbbi kiegyezését sürgették. A három vezető a következő napokban is szoros kontaktban marad.

14:14
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb két szállodalánc adja fel a terjeszkedési terveit Oroszországban

A Novotel és az Ibis szállodalánc francia tulajdonosa közölte, hogy felfüggesztette az összes tervezett oroszországi szállodanyitást és -fejlesztést, valamint az orosz cégekkel való együttműködést, bár továbbra is működteti több mint 50 szállodáját az országban, hogy 3500 orosz alkalmazottját támogassa.

Az Accor volt az első nemzetközi szállodalánc, amely bejelentette, hogy felhagy terjeszkedési terveivel Oroszországban, amit a Hilton (egyebek között az LXR Hotels & Resorts, Waldorf Astoria, Hilton márkák) és a Hyatt is követett. A Marriott és az IHG még nem nyilatkozott.

"Döntöttünk arról, hogy felfüggesztjük fejlesztési tevékenységünket és új oroszországi beruházásainkat. A döntés azonnal hatályba lép" - áll a Hyatt üzletlánc hivatalos honlapján.

A Hilton lánc szerdán bejelentette, hogy bezárta moszkvai irodáját, és felfüggeszti az oroszországi szállodák építését. A cég közleménye szerint továbbra is figyelemmel kísérik az oroszországi helyzetet.

Korábban az Accor vezérigazgatója, Sébastian Bazin lemondta az erre a hétre tervezett találkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az idei évre az Accor tervei között öt új szálloda megnyitása szerepelt Oroszországban. Az Accor 50 szállodát működtet az országban, ebből 21 található Moszkvában.

Az Airbnb és a Booking.com foglalási szolgáltatók leállították tevékenységüket Oroszországban.

14:33
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Rajtaütés az orosz tankokon Brovainál - videó

Kijev központjától 35 kilométerre, Brovai közelében az ukrán erők rajtaütöttek az orosz tankokon. Az esetről drónfelvétel készült.

14:59
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Vitalij Klicsko szerint kétmillió ember hagyta el Kijevet

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szerint eddig 2 millió ember hagyta el az ukrán fővárost - írja a Sky News.

15:13
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

A Lush is kivonul Oroszországból és Fehéroroszországból

Ezúttal a Lush kozmetikai cég zárja be üzleteit Oroszországban és Fehéroroszországban. Oroszországban 48 üzlete van a cégnek - írja a Sky News.

15:29
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Andrzej Duda: Újabb szankciókat kell kivetni Moszkvával szemben

Megengedhetetlen, hogy az ukrajnai háborúban az orosz katonai műveletek az emberirtás jegyeit viselik, újabb szankciókat kell kivetni Moszkvával szemben - szorgalmazta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Kamala Harris amerikai alelnökkel közös sajtóértekezleten.

Duda aláhúzta: segíteni kell Ukrajnán, ez ügyben egységre és szolidaritásra van szükség a NATO-n, az Európai Unión, valamint más nemzetközi szervezeteken belül.

"Az Egyesült Államok a szankciókat illetően egyértelműen élenjáró, és világosan ki kell mondani, hogy ezek a szankciók működnek" - húzta alá Duda.

Washington a héten új szankciócsomagot jelentett be, amelynek értelmében az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot.

15:38
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Sok civil áldozat a Donyec-medencében

Az elmúlt napban az orosz csapatokkal vívott harcok következtében öt polgári személy vesztette életét a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, köztük egy kisgyermek, és hat civil halt meg a szomszédos Luhanszk megyében - közölte az ukrán országos rendőrség csütörtökön a Telegram üzenetküldő portálon.

A Donyec-medencében az elmúlt 24 órában legalább 27 polgári lakos sérült meg. Ezenfelül a nyugati országrészben, Zsitomir megyében halt meg robbanás következtében egy polgári személy.

Súlyos légi és tüzérségi csapások érték Donyeck megye déli részét, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városát és Volnovaha települést, illetve azok peremvidékeit, de támadások voltak a Donyecktől északra fekvő Kramatorszk és Szvitlodarszk térségében is. Károk keletkeztek 34 objektumban, köztük két általános iskolában, egy főiskola, valamint egy gyermekkórház és egy szülőotthon épületében.

15:40
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Légvédelmi rakétarendszert semmisít meg egy ukrán Bayraktar drón - videó

15:47
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev közelében vert vissza az ukrán hadsereg egy orosz támadást - videó

15:48
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok minden irányban feltartóztatták az orosz előrenyomulást - ezt állítja a vezérkar

Az ukrán védelmi erők minden irányban feltartóztatták az orosz csapatok előrenyomulását, utóbbiak az eddig elfoglalt állásaikat tartják, illetve csapatátcsoportosításokat hajtanak végre - közölte a kijevi vezérkari főnökség csütörtökön délben kiadott közleményükben.

– Egyebek mellett

– fűzte hozzá a vezérkar.

Az ukrán védelmi erők minden irányban feltartóztatták az orosz csapatok előrenyomulását - közölte a kijevi vezérkari főnökség Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba

A közlemény szerint az ukrán erők felszabadították a Kijevtől északra fekvő Moscsun települést. A vezérkar figyelmeztetett: nem kizárt, hogy orosz szabotőrcsoportok kísérelnek meg behatolni Kijevbe, a környékbeli településekről evakuált civileknek álcázva magukat.

Az ország déli részén fekvő Mikolajiv környékén több településre próbálnak behatolni az orosz erők. A Krím-félszigetnél az orosz balti flotta egyik tengerészgyalogos dandárjának taktikai csoportjából érkeztek erősítésként katonák.

Az ukrán északi hadműveleti parancsnokág a Facebookon közölte, hogy Csernyihiv irányában megsemmisítették az orosz erők egyik, Iszkander-M típusú rakétarendszerrel támadó egységét, amely lakónegyedekre mért csapásokat. Részleteket erről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, beleértve az okozott veszteségeket.

15:54
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Lakóépületbe csapódik egy bomba Mariupolban - videó

16:24
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkvába utazott Gerhard Schröder

Moszkvába utazott csütörtökön Gerhard Schröder, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon az ukrán helyzetről - értesült a Politico. A cikk szerint az egykori német kancellár az után érkezett az orosz fővárosba, hogy korábban az ukrán delegáció egyik tagjával egyeztetett Törökországban.

Gerhard Schröder Moszkvába utazott, hogy Putyinnal tárgyaljon Forrás: AFP/John Macdougall

A cikkben megjegyzik, hogy Schrödert számos kritika érte, mert az orosz támadás után sem szakította meg orosz kapcsolatait, és megtartotta vezető beosztását a Rosneftben és a Gazpromban.

16:26
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Megkapta Ukrajna az IMF 1,4 milliárd dolláros támogatását

Már ukrán számlán van az az 1,4 milliárd dollár, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán gyorsított eljárásban hagyott jóvá - közölte csütörtökön az ukrán központi bank elnöke.

Kirill Sevcsenko azt mondta, hogy a pénzt részben a költségvetés legfontosabb kiadásainak a finanszírozására fordítják, illetve segít fenntartani a fizetési egyensúlyt.

Krisztalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója kedden jelentette be, hogy aznap elküldték jóváhagyásra az igazgatótanácsnak az 1,4 milliárd dollár kölcsön folyósításáról szóló javaslatot. Georgieva akkor úgy fogalmazott, hogy a pénzügyi támogatás célja segíteni Ukrajnának megbirkóznia a háború okozta sokkal.

Georgieva megjegyezte, hogy szerinte az Ukrajna körüli helyzetnek és az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak mellékhatásai és hosszú távú következményei lesznek. Ez elsősorban az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos országokat, valamint a nyersanyagárakat érinti.

Georgieva azt is elmondta, hogy még nincs pontos becslésük arról, hogy mennyivel zsugorodhat az orosz gazdaság, de nagyon valószínűnek tűnik a recesszió.

16:44
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kivonul a Goldman Sachs Oroszországból

A Goldman Sachs leépíti üzleti tevékenységét Oroszországban, megfelelve a szabályozói és engedélyezési követelményeknek - írja a The Guardian a bank csütörtöki bejelentése alapján. Ezzel ők az első Wall Street-i bank, amely Oroszország ukrajnai agressziója után kivonul az országból. 

A Goldman már napokkal ezelőtt megkezdte moszkvai munkaerejének átköltöztetését Dubajba, miután többen jelezték, hogy máshol szeretnének dolgozni.

16:48
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki Mariupol a mai bombatámadások után - videó

16:57
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Szlovákia nem vétózza meg az uniós energiaembargót

Szlovákia 85 százalékban függ az orosz gázimporttól és 100 százalékban az orosz olajtól,

ennek ellenére nem blokkolna egy olyan javaslatot az EU-n belül, amely ezek behozatalát megtiltaná

- írja az Új Szó Karol Galek gazdasági államtitkár csütörtöki bejelentése alapján.

– Ha Európa úgy dönt, hogy leállítja az orosz gáz és kőolaj behozatalát, Szlovákia nem él majd a vétójogával. Ilyen esetben azonban elvárjuk, hogy az EU biztosítsa az energiabiztonságunkat – mondta Galek, aki azt is hozzátette: biztosak akarunk lenni abban, hogy van mivel pótolni ezeket a forrásokat.

17:25
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőjével tárgyalt Szergej Lavrov

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával tárgyalt Szergej Lavrov Antalyában csütörtökön.

Rafael Mariano Grossi a Twitter-oldalán azt írta, hogy

az orosz külügyminiszterrel, amely során lépéseket tettek az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonsága és védelme felé.

17:30
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Nem tudják azonosítani a holttesteket Mariupolban

Sok embert úgy temetnek el, hogy nem lehet azonosítani – mondta Mariupol polgármestere a Sky News szerint. 

Vadim Bojcsenko szerint a hullaházak zsúfolásig megteltek, és a holttesteket már nem szállítják el a városban. A halottakat már tömegsírokba temetik.

Szerhij Orlov alpolgármester tegnap azt mondta, hogy a két héttel ezelőtti bombázás óta legalább 1200 ukrán halt meg a városban. Ma már azt tette hozzá, hogy ez a szám három-négyszer ennyi is lehet.

17:43
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kína mielőbbi tűzszünetet remél

Vang Ji kínai külügyminiszter a csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia, valamint Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetésein Kína reményét fejezte ki, hogy az orosz és az ukrán felek mielőbb tűzszünetet hirdetnek.

A kínai külügyi tárca vezetője elmondta: Peking reméli, hogy a nemzetközi közösség tovább biztatja és támogatja a feleket a tárgyalások folytatásában, és ezekhez megfelelő környezetet és feltételeket teremt.

A miniszter ismét aláhúzta: Kína ellenzi az egyoldalú szankciókat. Úgy vélekedett, a "korlátlan szankciók" felborítják a nemzetközi ellátási lánc stabilitását, és az élelmiszer- és energiaválság felerősödéséhez vezetnek, amely minden ország lakóinak árt. Vang ezért minden felet nyugalomra intett, és a feszültségek enyhítésére tett hathatós lépéseket sürgetett.

A francia külügyminiszter a közlemény szerint arról beszélt, hogy az ukrajnai konfliktus nem csupán Európa biztonságára, hanem a világrendre és a világpiacra is negatív hatást fejt ki. Le Drian egyetértett Vanggal abban, hogy lépéseket kell tenni a humanitárius válság elkerülése, valamint a problémák diplomáciai rendezése érdekében.

A kínai külügyminiszter olasz hivatali kollégájával történt egyeztetésekor pedig - a kínai külügyi közlemény szerint - a fentieken kívül hangsúlyozta: Kína sajnálatosnak tartja, hogy az ukrajnai helyzet a jelenlegi állapotig fajult.

18:00
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország teljesíti energiaszállítási kötelezettségeit

Oroszország teljesíti minden kötelezettségét, hogy energiahordozókkal lássa el Európát és a világ más régióit - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtöki kormányülésen.

Elmondta, hogy

az ukrán gázszállító rendszer is teljesen fel van töltve az Európába irányuló orosz gázszállítási szerződések értelmében.

Putyin: Oroszország teljesíti minden kötelezettségét, hogy energiahordozókkal lássa el Európát és a világ más régióit Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Maksim Blinov

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan politikát folytató országok a Moszkva ellen bevezetett szankcióikra hivatkozva polgáraikat a "nadrágszíj behúzására és melegebb ruha viselésére" szólítják fel, pedig az orosz fél maradéktalanul eleget tesz energiaszállítási kötelezettségének.

18:02
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin Macronnal és Scholzcal a rendezésről tárgyalt

Telefonon tárgyalt egymással Ukrajnáról Vlagyimir Putyin orosz elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Olaf Scholz német kancellár - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal csütörtökön Moszkvában.

"Folytatták Ukrajna témájának megvitatását" - mondta Peszkov, aki egyéb felvilágosítást nem adott a megbeszélésről.

A TASZSZ meg nem nevezett német kormányzati forrásra hivatkozva azt írta Berlinből, hogy a német és a francia vezető azonnali fegyvernyugvást sürgetett Oroszországtól. A tájékoztatás szerint Macron és Scholz ragaszkodott hozzá, hogy a válság megoldását mindenképpen ukrán-orosz tárgyalás révén kell elérni.

18:07
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

52 ezer menekült érkezett Lengyelországba csütörtök délutánig

52,1 ezer menekült érkezett Lengyelországba csütörtök délután 3 óráig. Ez

harminc százalékkal kevesebb, mint a szerdai adat

- közölte a lengyel határőrség.

A háború február 24-i kezdete óta eddig több mint 1,4 millióan érkeztek az országba.

18:12
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Külső irányítás alá kell venni a bezárt külföldi cégeket Putyin szerint

A bezárt külföldi cégek "külső irányítás" alá vételét sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánnyal csütörtökön tartott videókonferenciáján.

Hangsúlyozta, hogy

és hogy az országban maradó külföldi befektetők jogait a kormánynak meg kell védenie.

A külföldi tulajdonban lévő vállalatok bezárásával kapcsolatban határozott fellépést sürgetett. Azt mondta, hogy ezeknél a cégeknél "külső irányítást" kell bevezetni, és olyan embereknek kell átadni őket, "akik dolgozni akarnak".

– Ehhez elegendő jogi, piaci alapú eszköz áll rendelkezésre – mondta az orosz elnök.

18:25
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnai menekülteket fogad be Kanada

Kanada ukrajnai menekülteket fogad be, és ennek érdekében egyszerűsíti a befogadási és a munkavállalással összefüggő eljárásokat - közölte Justin Trudeau kanadai kormányfő csütörtökön Varsóban, miután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt.

A közös sajtóértekezleten Trudeau bejelentette:

Kanada megduplázza, 30 millió dollárra növeli az ukrajnai humanitárius segítségnyújtásra szánt eszközeit.

– Szívesen befogadjuk az Ukrajnából érkező menekülteket – jelentette ki Trudeau, hozzátéve: ennek érdekében 117 millió dollárt különítenek el a bevándorlási eljárás felgyorsítására.

Rámutatott: Kanadában népes ukrán közösség él. Újságírói kérdésre elmondta: annyi menekültet fogadnak be, "amennyit csak lehet".

18:49
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

A Sony és a Nintendo is felfüggeszti oroszországi exportját

Felfüggeszti oroszországi exportját a Sony és a Nintendo, csatlakozva az Ukrajna orosz lerohanása ellen tiltakozó más nyugati cégekhez.

Korábban olyan világcégek, mint a McDonald's, a Coca-Cola, az Ikea, az Adidas és a Chanel, jelentették be oroszországi tevékenységének átmeneti befagyasztását.

A Microsoft, a Sony amerikai versenytársa a játékpiacon, a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti termékei és szolgáltatásai "újabb eladását" Oroszországban.

Az Apple beszüntette iPhone-jai és táblagépei oroszországi forgalmazását, a Facebook, a YouTube (Google) és a Twitter blokkolják Európában az orosz állami média közléseit.

A Google nem értékesít reklámokat Oroszországban, és kilátásba helyezte, hogy "a közeli napokban" felfüggeszti a Play áruházában a fizetési lehetőséget Oroszországból, így a felhasználók onnan nem vásárolhatnak alkalmazásokat, játékokat vagy digitális javakat, csak az ingyenes alkalmazások maradnak elérhetők számukra.

19:20
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Horvátország és Szlovénia további ukrajnai menekülteket fogadott be

Horvátországba eddig 4500, Szlovéniába pedig 2500 ukrajnai menekült érkezett - közölte a két ország belügyminisztériuma csütörtökön.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a menekültek 47 százaléka nő, 42 százaléka gyermek és 12 százaléka férfi. Többségük családoknál, barátoknál talált menedéket - tette hozzá.

Kiemelte: az Európai Bizottság (EB) szolidaritási platformot hoz létre az ukrajnai menekülteket befogadó országok támogatására, és Horvátország már jelezte, hogy kész 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyről gondoskodni.

Ales Hojs szlovén belügyminiszter elmondta: eddig 800 ukrán állampolgár kért nemzetközi védelmet Szlovéniában, de az országban tartózkodók száma összesen 2500-ra tehető.

Többségük magánszállásokon, rokonoknál, barátoknál húzza meg magát - fűzte hozzá.

Megjegyezte: Szlovénia 20-30 ezer menekültet kész befogadni, de összesen akár 200 ezerről is tudna gondoskodni.

A szlovén kormány szerda késő esti ülésén határozott az ukrán menekültek ideiglenes védelméről. A döntés aktiválja az ukrán állampolgárok szlovéniai tartózkodásának és munkavállalásának rendezését célzó törvényt, amely egyben felgyorsítja a védelem megadásának folyamatát is.

Az ukrán menekülteknek így nem kell többé nemzetközi védelmet kérniük Szlovéniában.

A jogszabály azokra vonatkozik, akik 2022. február 24-én, vagy azt követően hagyták el Ukrajnát az orosz hadsereg támadása miatt.

Az ideiglenes védelemre azok a személyek is jogosultak, akik nem ukrán állampolgárok, de ott menekültstátusszal rendelkeztek, vagy nemzetközi védelemre voltak jogosultak.
Az ideiglenes védelem egy évre szól, és legfeljebb két alkalommal hat hónapra meghosszabbítható.

19:31
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét kudarcba fulladt a civilek evakuálása Mariupolból

Ukrajna ma ismét megpróbált evakuálni több ezer civilt, a harcok által legsúlyosabban érintett városokból - írja a Sky News.

A legfrisssebb hírek szerint Mariupolból egyetlen civil sem tudott elmenekülni. 

Szumi városát 12 000 embernek sikerült elhagynia autóval és busszal, onnan már a tegnapi napon is ezreknek sikerült elmenekülnie.

Továbbra is kérdéses viszont, hogy Kijev, Izjum, Volnovakha és más érintett városokból mikor sikerül a civil lakosság kimentése.

20:06
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb nagy külföldi cégek építik le kapcsolatukat Oroszországgal

Az Ukrajna elleni orosz háború elleni tiltakozásul újabb világcégek jelentették be csütörtökön, hogy teljesen vagy részlegesen leépítik a kapcsolatukat Oroszországgal.

A Philip Morris International Inc. dohányipari konszern (PMI) bejelentette, hogy felfüggeszti a tervezett oroszországi beruházásokat, beleértve az új termékek bevezetését, valamint a beruházásokat az innovációs, kereskedelmi és gyártási tevékenységekbe.

A PMI emellett megerősítette az oroszországi gyártási tevékenység csökkentésére irányuló terveit az ellátási lánc zavarai és a változó szabályozások közepette.

A cég 1992-ben jelent meg Oroszországban, ahol jelenleg 3200 embert foglalkoztat.

Az orosz üzletág 2021-ben a PMI globális bevételének körülbelül 6 százalékát adta.

A Hugo Boss AG német ruházati és divatcikk-kereskedő vállalat azt közölte, hogy ideiglenesen bezárta oroszországi üzleteit, felfüggesztette minden kiskereskedelmi tevékenységét és az online értékesítést is.

A cég bevételének mintegy 3 százaléka származott Oroszországból és Ukrajnából.

Az amerikai John Deere, a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója arról jelentett, hogy felfüggesztette szállításait Oroszországba és Fehéroroszországba.

A cég oroszországi Orenburgban található gyárában vető- és talajművelő berendezések 9 típusát állítják elő, valamint 8R traktorokat és S, illetve W sorozatú kombájnokat szerelnek össze.

Ugyancsak csütörtökön jelentette be a Rio Tinto Plc, a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata azt a tervét, hogy megszakít minden kereskedelmi kapcsolatot az orosz vállalkozásokkal.

A Rio Tinto többségi tulajdonosa a Queensland Alumina (QAL) timföldfinomítónak Ausztráliában, amelyben az orosz Ruszal cégnek 20 százalékos részesedése van. Értesülések szerint a Rio Tinto valamilyen formában meg akarja szüntetni ezt a partnerséget.

A Rio Tinto emellett üzemanyagot és egyéb termékeket vásárol Oroszországból, egyebek között a mongóliai Oyu Tolgó-i arany- és rézprojekt számára.

20:56
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

400 ezer embert evakuáltak az ukrán városokból

Az ukrán belügyminiszter szerint 400 ezer embert evakuáltak a bombázott ukrán városokból. A tűzszünet több helyen kudarcot vallott, csütörtökön több ezer ember nem hagyhatta el Mariupolt, miközben folytatódott a heves ágyúzás.

Humanitárius folyosók létrehozását ma hét ukrán régióban kísérelték meg: Szumi, Mariupol, Izyum, Volnovakha, Trostianets, Krasznopil és Kijev régiójában.

22:28
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol célpontjait nem támadták- állítja az orosz védelmi minisztérium szóvivője

Az orosz légierő nem hajtott végre csapásokat Mariupol térségében lévő földi célpontokra - jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. "Semmilyen feladatot sem hajtott végre földi célpontok ellen az orosz légierő Mariupol közelében" - mondta.
Azt állította, hogy a mariupoli 3. számú kórház elleni szerdai állítólagos "légicsapás" valójában "teljességgel megrendezett provokáció" volt, amelynek célja szerinte az oroszellenes hangulat fenntartása volt Nyugaton. Beszámolója szerint a mariupoli egészségügyi létesítmények, köztük a 3. számú kórház már február végén leálltak, a személyzetet és a betegeket "a nacionalisták" elzavarták.
Konasenkov a városból elköltözött szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a kórházat a kedvező taktikai elhelyezkedése miatt az Azov ukrán nacionalista zászlóalj erőddé alakította át. Azt mondta, hogy az épület külső és belső sérülései nem származhattak légibombától, mert az az összes falat ledöntötte volna.A tábornok háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a városban körülzárt "nacionalistákat", akiknek "provokációi" szerinte az ostromgyűrű szorosabbra húzásával szaporodni fognak. Azzal vádolta az Azov zászlóaljat, hogy tagjai szerinte "nyolc éven át tudatosan és különös kegyetlenséggel pusztították a civileket" a Donyec-medencében.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki antalyai sajtótájékoztatón hamisnak nevezte azok az állításokat, amelyek szerint az orosz hadsereg szerdán egy szülészetnek otthont adó létesítményre mért csapást Mariupolban. 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán megosztott a Twitteren egy videót, amelyen a mellékelt szöveg szerint egy mariupoli romos kórház volt látható, amelynek udvarába több lövedék vagy bomba csapódott be.

23:39
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Pénteken humanitárius folyosót nyitnak öt ukrán városból

Az orosz haderő március 11-én az ukrán városok közül Kijevből, Csernyihivből, Harkivból, Mariupolból és Szumiból humanitárius folyosót nyit a civilek evakuálására - jelentette be csütörtök este Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

"Március 11-én moszkvai idő szerint tíz órától az Oroszországi Föderáció tűzszünetet hirdet, és kész humanitárius folyosókat biztosítani", azaz szavatolja az emberek, autóbuszkonvojok és polgári járművek áthaladását - mondta Mizincev.

A tájékoztatás szerint az Ukrajnát két hete támadó erők Kijevből két útvonalon nyitnak kimenekítési útvonalat: az egyik Oroszországba vezet a fehéroroszországi Homel érintésével, ahonnan az emberek repülőn folytathatják útjukat, a másik dél felé visz az ukrán féllel egyeztetve. Csernyihivből szintén az említett két útvonal közül választhatnak a távozni szándékozók.

Szumit ugyancsak két irányba hagyhatják el az emberek: az oroszországi Belgorod felé, ahonnan aztán légi vagy vasúti közlekedéssel folytathatják útjukat az általuk tetszőlegesen választott úti célok, illetve az átmeneti befogadóközpontok felé. A másik útvonal - a kijevi vezetéssel egyeztetve - az ukrajnai Poltava irányába vezet.

Harkivot szintén egyrészt Belgorod felé lehet majd elhagyni, továbbá az ukrán kormányerők kezén lévő Ungvár, Lviv (Lemberg) és Ivano-Frankivszk irányába.

Mariupolt a dél-oroszországi Taganrog és az ukrajnai Novoazovszk települését érintve lehet elhagyni Rosztov-na-Donu városának irányába.

Mizincev hangsúlyozta: Oroszország számára fontos, hogy az ukrán fél péntekre virradóra írásban garantálja a humanitárius folyosók biztonságát. Hozzátette, hogy Moszkva mindemellett folyamatos összeköttetést javasolt a helyi lakosok és külföldi állampolgárok kimenekítéséhez szükséges információcseréhez.

00:08
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország felkészültsége most a legerősebb- a NATO Katonai Bizottságának elnöke szerint

- jelentette ki a NATO Katonai Bizottságának elnöke magyarországi látogatásán az észak-atlanti szövetség csütörtökön kiadott közleménye szerint.

Magyar Honvédség - a kép illusztráció Forrás: Facebook/Magyar Honvédség

A NATO a hivatalos honlapján azt írta: Rob Bauer kedden és szerdán tartózkodott Magyarországon. Ezalatt ellátogatott a keleti ukrán-magyar határhoz, és megtekintette a Keleti Pajzs gyakorlatot is.
Szerdán Ruszin-Szendi Romulusszal, a Magyar Honvédség parancsnokával és Szabó Istvánnal, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkárával is megvitatta a jelenlegi biztonsági helyzetet, a NATO válaszlépéseit és a jelenlegi humanitárius válság kérdéseit. Ezt követően az elnök tájékoztatót kapott a Magyarországon folyó fokozott éberségi tevékenységekről.

- fogalmazott a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

Elismerően szólt arról is, ahogy a magyar katonák segítenek a civil hatóságoknak megbirkózni a növekvő menekültáradattal.

Úgy értékelte: a magyar katonák együttérzéssel, elhivatottan és professzionálisan kezelik a helyzetet.
A Keleti Pajzs gyakorlaton a katonákhoz szólva Rob Bauer elismerését fejezte ki a Magyar Honvédség bátorságáért. Azt mondta: büszke rá, hogy a magyar katonák is tagjai annak a 3,2 millió egyenruhás "testvérből" álló közösségnek, amely ezt a szövetséget védi - olvasható a NATO honlapján.

00:49
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

A brit kormány a legkeményebb szankciós intézkedéseit léptette érvénybe Moszkvával szemben

A nemzetközi közösség "hatalmas horderejű intézkedéseket hozott Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni invázió miatt"de az eddig megtett lépések sem elégségesek, tovább kell fokozni a Moszkvára gyakorolt nyomást - mondta csütörtökön Liz Truss brit külügyminiszter.

Truss az Atlantic Council nevű washingtoni elemzőműhely és tanácskozó fórum hallgatósága előtt szólalt fel.
A brit külügyminiszter szerint London olyan helyzetet akar teremteni, amelyben Oroszország nem férhet hozzá pénzeszközeihez, nem tudja elvégezni fizetési tranzakcióinak elszámolását, nem tudja fenntartani kereskedelmi forgalmát, hajói nem tudnak kikötni és repülőgépei nem tudnak leszállni.
Elmondta: a brit kormány az ország történetének eddig legkeményebb szankciós intézkedéscsomagját léptette érvénybe Moszkvával szemben, kétszáznál több személyt és vállalatot sújtott büntetőintézkedésekkel, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnököt.
Truss hozzátette: a brit szankciók 300 milliárd font (több mint 135 ezer milliárd forint) értékű orosz banki vagyoneszközt érintenek, többet, mint bármely más ország szankciói.
A brit külügyminiszter szerint együttműködésre van szükség annak érdekében is, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) igazságot szolgáltasson, és ennek módja Vlagyimir Putyin felelősségre vonása.
Liz Truss szerint mindemellett véget kell vetni a stratégiai léptékű függőségeknek, mivel ez rosszhiszemű világpolitikai szereplőkkel szemben teszi kiszolgáltatottá a nyugati országok gazdaságait és biztonságát.Európa továbbra is mélységesen rá van utalva az orosz energiahordozókra, és ez alapvető fontosságú bevételekhez juttatja Putyint, tehát ennek véget kell vetni. 
Hozzátette: a hét legfejlettebb ipari hatalom csoportja (G7) közös menetrendet alakít ki arra, hogy e függőséget egyszer és mindenkorra felszámolja.

05:42
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk itt véget ért

Az orosz-ukrán háború pénteki fejleményeit ITT köetheti tovább percről percre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!