Folytatódik az orosz előrenyomulás, romokban Ukrajna infrastruktúrája

Események

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region 2023,Armed,armored,army,artillary,Forces,military,Russşa,soldie Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború, Donyeck
DONETSK, UKRAINE - JANUARY 07: Ukrainian soldiers work with "pion" artillery in the northern direction of the Donbass frontline as Russia-Ukraine war continues in Donetsk, Ukraine on January 7, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 319. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:52
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi tudósításunkat itt találja.

07:04
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozzák a támadásokat az oroszok

Az orosz erők aknavetőkkel, tüzérséggel és tankokkal ágyúzzák az ukrán katonai állásokat – jelentette az ukrán vezérkar.

07:07
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Harkov megyét és Zaporizzsját támadták

Az orosz erők január 7-én este rakétatámadást indítottak a Harkov melletti Merefa közösség ellen, egy embert megsérült– jelentette Oleh Sziniehubov, Harkov megye kormányzója.

Az orosz erők Zaporizzsja külvárosait is megtámadták – jelentette Anatolij Kurtiev megbízott polgármester, hozzátéve, hogy hamarosan további részletek is közölnek.

08:08
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4887 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 18440 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 192 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 7-én 71 ember, közülük 22 gyerek érkezett Budapestre vonattal

08:40
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint az oroszok gátat robbanthatnak Luhanszkban

Az orosz erők felrobbanthatják a Szvatove-víztározó gátját Luhanszk megyében, hogy lassítsák az ukrán erők előrenyomulását – jelentette az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ január 7-én.

09:15
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország a tűzszüneten dolgozik

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője szerint Törökország hosszú távú tűzszünet létrehozásán dolgozik az orosz-ukrán háborúban.

09:50
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem kerítik be Bahmutot

Az orosz offenzíva a Donyeck megyei Soledarban nem utal Bahmut közelgő bekerítésére - közölte a Háborúkutató Intézet.

10:12
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt a Merefa elleni támadásban

Harkov megye kormányzója, Oleh Syniehubov a Telegramon azt írta, hogy január 7-én egy 50 éves férfi meghalt a Harkovtól mintegy 30 kilométerre fekvő Merefa városát ért orosz rakétatámadás következtében.

10:42
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szankciókkal sújt több mint száz orosz művészt és közéleti személyiséget

Ukrajna szankciós listára helyezett több mint száz - túlnyomó többségében - orosz művészt és más közéleti személyiséget, köztük az opera, a filmművészet és a popzene néhány kiemelkedő alakját - derült ki az ukrán elnöki hivatal által szombaton közzétett rendeletből.

A listán szerepel a Bécsben élő, 2006 óta osztrák állampolgársággal is rendelkező Anna Nyetrebko világhírű operaénekes, akit korábban amiatt ért bírálat, hogy túlságosan közel áll a Kremlhez, és hogy nem eléggé kritikus Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben. Szankciókkal sújtják továbbá Filipp Kirkorov bolgár-orosz popénekes-zeneszerzőt, Nyikita Mihalkov Oscar-díjas orosz filmrendezőt, Alekszandr Dugin orosz filozófust és közéleti szereplőt, valamint Marita Szimonjant, az orosz állami televízió vezetőjét is.

Összesen 119 személy - köztük három ukrán állampolgár - nem léphet be Ukrajna területére a rendelet értelmében, ukrajnai vagyonukat pedig befagyasztják.

11:31
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Két hőerőmű megsérült Donyeckben

Két hőerőművet megrongáltak ukrán lövedékek az ország orosz ellenőrzés alatt álló Donyecki terület oroszlakta részein - közölték vasárnap moszkvai tisztségviselők.

Az előzetes információk szerint a lövésekben megsérültek a Zuhres és Novij Szvit települések.

12:02
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Visszavert támadások

Az ukrán erők 16 település elleni támadást vertek vissza az elmúlt nap folyamán - közölte az ukrán hadsereg.

Az ukrán vezérkar napi frissítésében azt írta, hogy olyan helyeket, mint Szoledar és Bakhmut támadták a Kreml erői.

12:30
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán védelmi tisztségviselők szerint Oroszország halálos áldozatainak száma most 111 170 fő. Az ukrán vezérkar vasárnapi legutóbbi frissítésében azt közölte, hogy további 430 orosz katonát öltek meg.

Az ukrán hatóságok becslése - amely jellemzően magasabb a nyugati becsléseknél - azt is állítja, hogy Moszkva további három harckocsit és három tüzérségi rendszert veszített.

13:00
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

1 civil meghalt, 8 megsérült Bakhmutban

Orosz lövések egy civilt megöltek, nyolc másik pedig megsebesült a Donyecki területhez tartozó Bakhmutban az elmúlt nap folyamán - közölte Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója a Telegramban január 8-án.

13:30
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Áramkimaradások

A hidegebb időjárás miatt minden ukrán területen energiafogyasztási korlátokat vezettek be - közölte vasárnap az Ukrenergo.

Ha ezeket a határértékeket túllépik, vészhelyzeti áramkimaradásokat vezetnek be - közölte a vállalat. A korlátozások nem vonatkoznak majd az éjszakai órákra.

13:58
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Lehetséges ukrán offenzíva

A brit hírszerzés szerint az orosz parancsnokok "nagy valószínűséggel a két szektor egyikében zajló nagyobb ukrán támadás lehetőségével vannak elfoglalva". Legutóbbi frissítésében a brit védelmi minisztérium azt írta, hogy Oroszország azt gyanítja, hogy támadásra kerülhet sor vagy az északi Luhanszki területen, vagy Zaporizzsjában.

Egy nagyobb ukrán áttörés Zaporizzsjában komolyan megkérdőjelezné az oroszországi Rosztov régiót és a Krímet összekötő orosz "szárazföldi híd" életképességét" - mondta a minisztérium.

A tárca hozzátette: "Az ukrán siker Luhanszkban tovább ásná alá Oroszország háborús célját, a Donbasz felszabadítását." Annak eldöntése, hogy e fenyegetések közül melyik fenyegetés elhárítását helyezzék előtérbe, valószínűleg az orosz hadműveleti tervezők egyik "központi dilemmája", mondta a brit hírszerzés.

14:32
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnában van a világ legnagyobb aknamezeje

Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök szerint a háború miatt 250 000 négyzetkilométeres aknamező alakult ki a háború sújtotta országban.

"Ez jelenleg a világ legnagyobb aknamezeje" - mondta Shmyhal a dél-koreai Yonhap hírügynökségnek.

Az elaknásított terület Shmyhal szerint Ukrajna teljes szárazföldi területének több mint 40 százalékával egyenlő.

Ez nemcsak az emberek közlekedését nehezíti meg, hanem jelentős fennakadásokat okoz a mezőgazdaságban is, amely az egyik fő iparágunk" - mondta.

15:01
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: Csaknem nyolcmillió ember menekült el Ukrajnából

Ukrajna orosz megszállása a második világháború óta a legnagyobb menekülthullámot indította el - közölte az ENSZ menekültügyi szerve.

Több mint 7,9 millió ember menekült el az országból, további 5,9 millió pedig belső menekült" - mondta Katharina Lumpp, az UNHCR németországi képviselője.

A csaknem 14 milliós összlétszám az ország mintegy 41 milliós összlakosságának több mint egyharmadát teszi ki.

15:33
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és Fehéroroszország együtt gyakorol a városi hadviselésre

Oroszország és Fehéroroszország fokozta a közös katonai kiképzést, amelynek középpontjában a városi hadviselés áll - jelentette vasárnap a fehérorosz védelmi minisztérium tévécsatornája.

Ez azután történt, hogy a fehérorosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy Moszkva és Minszk fegyverekkel, katonákkal és speciális felszereléssel erősítette meg közös katonai csoportosulásukat Fehéroroszországban, és közös repülőgyakorlatok megtartását tervezik.

A két szövetséges közötti fokozott katonai együttműködésre Ukrajnában és a Nyugaton olyan spekulációk közepette került sor, amelyek szerint Moszkva Fehéroroszországot egy újabb, Ukrajna elleni, északról indított támadás kiindulópontjaként használhatja.

Minszk tavaly február 24-én engedélyezte Moszkvának, hogy fehérorosz területet használjon arra, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

16:13
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy több mint 600 ukrán katonát öltek meg a kelet-ukrajnai épületek elleni nagy erejű rakétatámadásban, amelyekben ideiglenesen ukrán erőket szállásoltak el - írja a Reuters.

Azt mondta, hogy a Kramatorszk edást intézett egy orosz laktanya ellen Makiivkában, a Donyecki terület Moszkva erői által ellenőrzött részén.lleni csapás bosszú volt azért, hogy Ukrajna az év elején halálos táma

16:51
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna lelőtt egy orosz drónt

Ukrajna Keleti Légierő Parancsnoksága lelőtt egy orosz felderítő drónt Dnyipropetrovszk terület felett - jelentette január 8-án Valentyn Reznichenko, Dnyipropetrovszk terület kormányzója. További részleteket nem közölt.

Ukrajna szeptember óta több mint 500, Oroszország által indított drónt lőtt le az ukrán fegyveres erők légiereje szerint

17:30
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

50 ukrán katona tért vissza orosz fogságból

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak január 8-án jelentette, hogy 50 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból és adtak vissza Ukrajnának egy fogolycsere keretében - számol be minderről a The Kyiv Independent.

A visszatértek között állítólag 33 tiszt és 17 közlegény és őrmester van. Yermak megjegyezte, hogy a visszatértek az ukrán fegyveres erők, a területvédelmi egységek, a haditengerészeti erők, az Állami Határőrszolgálat, a Nemzeti Gárda és a különleges műveleti erők állományába tartoztak.

18:18
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és Fehéroroszország közös légi hadgyakorlatot tart január végén

Közös légi hadgyakorlatot tart az orosz-fehérorosz regionális katonai egység légi köteléke január 16-tól február elsejéig - közölte vasárnap a minszki védelmi minisztérium Telegram-oldalán.

"A repülés-taktikai manőverekbe a fehérorosz fegyveres erők minden repülőterét, gyakorlóterét és légvédelmét is bevonják" - olvasható a közleményben, amely szerint az orosz légierő egységei már meg is érkeztek Fehéroroszországba.

A fehérorosz-orosz közös katonai erőt tavaly hozták létre a fehérorosz védelmi miniszter akkori közlése szerint tisztán védelmi céllal.

18:57
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

A legmagasabb rangú állami kitüntetést kapta a boszniai Szerb Köztársaság vezetésétől Vlagyimir Putyin

A boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének nemzeti ünnepe alkalmából annak vezetése, ez az államalakulat legmagasabb kitüntetése.

Az elismerés tényét a díjazott távollétében jelentette be vasárnap Milorad Dodik boszniai szerb elnök. A dicséretet az orosz elnök "a boszniai Szerb Köztársasági iránt tanúsított hazafias gondviselés és szeretet" miatt érdemelte ki - mondta.

Milorad Dodik szerint Vlagyimir Putyin személyesen is sokat tett az Oroszország és a szerb köztársaság közötti politikai és baráti kapcsolatok fejlesztése és megerősítése érdekében, ezzel pedig hozzájárult a boszniai országrész fejlődéséhez.

Hozzátette: személyesen adja majd át az orosz elnöknek a kitüntetés a következő találkozójuk alkalmával.

20:04
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja Ukrajna a kramatorszki orosz rakétatámadásról

Az ukrán fegyveres erők cáfolták azon orosz állításokat, miszerint a kelet-donyecki régióban végrehajtott rakétacsapás 600 ukrán katona halálát okozta.

Serhii Cherevatyi szóvivő szerint "az orosz állítások nem igazak."

Az orosz hadsereg tegnap este fél 12-kor hét rakétával támadta Kramatorszk városát - írja a Sky News.

20:44
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas területek vannak elaknásítva Ukrajnában

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek adott nyilatkozatában - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett - kijelentette, hogy Oroszország létrehozta Ukrajnában a világ legnagyobb aknamezőjét.

A kormányfő szavai szerint az orosz agresszió miatt 250 ezer négyzetkilométeres aknamező alakult ki az országban.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz nemzeti gárda fegyveresei agyonlőttek hat orosz katonát, akik megadni készültek magukat az ukrán hadseregnek. A közlemény szerint az eset a Zaporizzsja megyei Csisztopillja településnél történt még december 5-én.

00:53
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg rakétákat lőtt ki Donyeck Petrovszkij kerületére

Az ukrán katonák újabb öt, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij kerületében – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központ.

05:38
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről