Egyre sikeresebb az orosz előretörés, Zaporizzsja megye több mint 70 százalékát uralják már

Események

army conflict war Horizontal WAR AND CONFLICT WEAPON orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy CAESAR önjáró tarackból lőttek a kelet-ukrajnai orosz állások felé
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 331. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:05
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT találja.

05:18
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij megmondta, mi a céljuk

"Most államunknak és partnereinknek az a legfontosabb feladata, hogy nap mint nap fokozzuk Oroszország érzését, hogy Ukrajnában semmit sem fognak tudni elérni. Nem számít, mennyi időt töltenek a háborúval. Nem számít, mekkor az erőfeszítésük, és hány embert dobnak a Kreml urai a csatatérre" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

05:23
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna és az EU

Kijevben járt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki az ukrán törvényhozás tagjai előtt azt mondta: "Független és biztonságos Ukrajna nélkül nem lehet független és biztonságos Európa. Szabad Ukrajna nélkül nem lehet szabad Európa. Közös jövőnk van."

A belga poliikus felszólította az európai országokat, elsősorban Németországot, hogy mielőbb döntsön az Ukrajna által kért harckocsik átadásáról.

06:00
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

A tankok küldése felé hajlik az új német védelmi miniszter

Nem kell egyszerre küldeni a német és az amerikai harckocsikat – jelezte az új német védelmi miniszter. Ez az első jele annak, hogy valami megmozdult a német vezetésben az ukrajnai tankszállítások körüli tárgyalásokon.

Olaf Scholz kancellár kormánya eddig még nem engedélyezte német gyártmányú Leopard tankok exportját Ukrajnába, berlini források szerint ez attól függ, hogy Amerika elküldi-e Abrams tankjait. Arra a kérdésre azonban, hogy Abramset és Leopardokat egyszerre kell-e kiszállítani, Boris Pistorius védelmi miniszter azt mondta: "Nem tudok ilyen kikötésről."

Ez azt jelenti, hogy akár már ma megszülethet a megállapodás, amikor a NATO és 50 ország védelmi vezetői találkoznak a németországi Ramsteinben. Mivel ez év elején új orosz offenzíva várható, és a harckocsi-legénység kiképzése legalább 10 hetet igényel, a ramsteini találkozó lehet a nyugat utolsó esélye Ukrajna megfelelő felfegyverzésére.

Finnország és Lengyelország megállapodott abban, hogy Németország jóváhagyása esetén Leopard tankokat küldenek Ukrajnába, amelyeket a szakértők a háborúra legalkalmasabbnak tartanak.

06:28
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a dnyiprói áldozatok száma

Újabb haláleseteket jegyeztek fel, miután szombaton Dnyipróban rakétatalálat érte egy lakóházat. Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint a robbanás, amely az orosz támadások újabb hulláma közepette történt, 46 emberéletet követelt.

A Telegramon közzétett bejegyzésében elmondta, hogy egy kilencéves kislány is van a három súlyos állapotban kórházba szállított ember között. További 24 embert kórházban ápolnak orvosi felügyelet mellett. Összesen 80 ember megsebesült a támadásban – mondta a kormányzó. Hozzátette: az eltűntek listáján 11 ember szerepel.

06:52
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 4407 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5416 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 155 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 19-én 26 ember, köztük 11 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:25
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

A német vonakodást az amerikai válthatja fel

A világ 13 országában összesen 2000 német gyártmányú Leopard 2 tankot állítottak hadrendbe. Ezek exportengedélyének feloldását szeretné elérni Ukrajna, hogy hozzá juthasson az egyik legmodernebb és leghalálosabb harckocsikhoz. Olaf Scholz német kancellár már jelezte: zöld utat adnak a tankoknak, ha az Egyesült Államok is ad Abrams harckocsikat az ukránoknak.

Egy, a Sky Newsnak nyilatkozó elemző szerint a megoldást az Abramsek műszaki tulajdonsága bonyolítja: A kihívás az, hogy az amerikai Abrams tank 50%-kal több üzemanyagot használ, mint bármely európai társa, ezért hatalmas logisztikai kihívással kell szembenéznie annak, aki használja. Ráadásul ezek a tankok nagyon bonyolultak, nehezen kezelhetőek, rendkívül drágák, és hatalmas kiképzési terhet jelentenek. "Politikailag szinte biztos, hogy az amerikaiak azt mondják majd Európának: Eddig mi nyújtottuk a legnagyobb katonai támogatást, itt az ideje, hogy most ti lépjetek!"

08:13
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

NAÜ: Zaporizzsjában bármikor bekövetkezhet egy atombaleset

Az ENSZ nukleáris felügyeleti szerve szerint a világ beletörődött az orosz irányítás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű által jelentett jelentős veszélyekbe. Moszkva márciusban foglalta el az erőművet, Európa legnagyobb nukleáris telephelyét, ami az elmúlt hónapokban többször is tűz alá került, közvetlenül kockáztatva egy nukleáris katasztrófát. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója egy biztonságos zóna kialakításán dolgozik a létesítmény körül.
Grossi legutóbbi kijevi látogatásán azt mondta, hogy bármelyik nap megtörténhet egy atombaleset, és megismételte, hogy az erőműben nagyon bizonytalan a helyzet.

Aggódom, amiért úgy tűnhet, hogy a NAÜ főigazgatója folyamatosan farkast kiállt, de nem történik tragédia, az emberek számára pedig rutinná válik a figyelmeztetésem. Egy baleset bármikor megtörténhet, és az a kötelességem, hogy mindent megtegyek, hogy ez ne történhessen meg

- mondta Rafael Grossi.

A NAÜ-nek jelenleg négy szakértőből álló állandó jelenléte van Zaporizzsjában, de csak megfigyelőként lehetnek jelen az atomerőműben, utasításokat nem adhatnak.

08:43
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Washingtont még nem értesítették

Oroszország kémkedés vádjával eljárást indított egy amerikai állampolgár ellen – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Az FSZB nem mondta meg az illető nemét sem, csak annyit, hogy a gyanú szerint az Orosz Föderáció biztonsága ellen irányuló, biológiai témákban gyűjtött titkosszolgálati információkat. Ha bebizonyosodik a vád, 10-től 20 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Az Egyesült Államok vizsgálja a "meg nem erősített" jelentést, amely nem nevezte meg a személyt, és nem pontosították, hogy a gyanúsítottat letartóztatták-e. Vedant Patel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője azt mondta, hogy általában nem kapnak időben értesítést amerikai állampolgárok oroszországi fogva tartásáról, tárgyalásairól vagy ítéleteiről sem.

Az elmúlt években számos amerikai állampolgárt vettek őrizetbe Oroszországban, többségüket végül szabadon engedték az Egyesült Államokban fogva tartott oroszokért cserébe. Decemberben szabadult az amerikai kosárlabdasztár, Brittney Griner, miután kilenc év börtönbüntetésre ítélték kábítószer-birtoklásért. Jelenleg egy amerikai van orosz börtönben kémkedés miatt. Paul Whelan kanadai születésű tengerészgyalogos veteránt 2018-ban tartóztatták le, majd 2020-ban 16 év börtönre ítélték.

09:27
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Moldova légvédelmi segítséget kér

Moldova elnöke felszólította szövetségeseit, hogy segítsenek megerősíteni az ország légvédelmi képességeit légtérfigyelő és beavatkozó rendszerekkel.

Az egykori szovjet tagköztársaságnak csekély a védelmi költségvetése, de hosszú, feszült kapcsolata van Oroszországgal.

Moszkvának csapatai vannak Transznisztriában, Moldova egy elszakadt államában, amely három évtizede fennmaradt orosz támogatással.

Moldova nyugatbarát kormánya az orosz invázió óta határozottan támogatja Kijevet, és mindössze egy héttel azután, hogy az orosz csapatok tavaly februárban bevonultak Ukrajnába, hivatalos csatlakozási kérelmet nyújtott be az EU-hoz. Az ország azzal vádolta Moszkvát, hogy megpróbálja felhasználni befolyását a főleg orosz ajkú Dnyeszteren túli szeparatista mozgalomra, hogy destabilizálja a főként román ajkú ország többi részét.

„Oroszország megpróbálta mozgósítani a moldovai korrupt csoportokat és az oroszbarát pártokat azzal a céllal, hogy lerombolja a kormányt, a parlamentet és az elnökséget, és ez nem jelenti azt, hogy feladta, de eddig meg tudtuk őrizni a stabilitásunkat” - mondta Maia Sandu, Moldova elnöke.

09:47
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevben járt a CIA igazgatója

William Burns, a CIA igazgatója a közelmúltban titokban Ukrajna fővárosába utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel – közölte egy amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökséggel. „Burns igazgató Kijevbe utazott, ahol találkozott az ukrán titkosszolgálat munkatársaival, valamint Zelenszkij elnökkel, és megerősítette folyamatos támogatásunkat Ukrajna és az orosz agresszióval szembeni védelmének érdekében” - mondta az amerikai tisztviselő, aki nem kívánta megmondani, hogy mikor történt a látogatás.

10:00
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Brimstone rakétákat küld Nagy-Britannia

Nagy-Britannia 600 Brimstone rakétát tervez küldeni Ukrajnába, hogy támogassa az országot az Oroszország elleni harcban – jelentette be Ben Wallace védelmi miniszter. Az észtországi Tapa katonai támaszponton más védelmi miniszterekkel tartott megbeszélésen Wallace felvázolta az Ukrajna számára korábban bejelentett katonai támogatási csomagot, beleértve a Challenger tankok küldését.

A Brimstone egy 15 kilométeres hatótávolságú, egyszerre több célpont megsemmisítésére is alkalmas levegő-föld rakétarendszer.

Képes szuperszonikus sebességre, magas robbanékonyságú tankelhárító fejjel van felszerelve, radarral, illetve lézerrel vezérelhető.

10:32
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zaporizzsja megyei orosz előrenyomulásról számolt be egy Moszkva-barát tisztségviselő

Az orosz hadsereg műveleti ellenőrzése alá vont négy települést a Zaporizzsja megyei Orihiv közelében - jelentette ki Vlagyimir Rogov, a régió Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja csütörtök éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Rogov szerint az Orihivtól délnyugatra és délkeletre fekvő települések harci felderítés eredményeként kerültek orosz műveleti ellenőrzés alá. A várost tartják az ukrán csapatok, de a második védelmi vonalra vonultak vissza.

A tisztségviselő péntek hajnalban a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az elmúlt hónap során Zaporizzsja megyében több tucatnyi ukrán katona szökött át az orosz oldalra. Állítása szerint az ukrán területvédelembe besorozottakról van szó, akiket "erőszakkal" kényszerítettek harcra.
Rogov korábban azt mondta, hogy a nemrég még támadásra készülő ukrán erők változtattak taktikájukon és elkezdtek védelmi vonalat kiépíteni az általuk ellenőrzött területeken a régióban. A régió székvárosát, Zaporizzsját utcai harcokra készítik elő.

A RIA Novosztyi szerint az orosz hadsereg Zaporizzsja megye több mint 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság hatóságai közölték, hogy csütörtökön az ukrán tüzérség 35 alkalommal vette tűz alá régió területét, összesen 219 lőszert kilőve Donyeckre, Horlivkára, Jaszinuvatára, Makijivkára és Volnovahára. Utóbbi településen két civil életét vesztette.

11:00
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner akár 50 ezer katonával rendelkezhet

A brit védelmi minisztérium elkészítette legújabb hírszerzési tájékoztatóját. Ebben többek között az áll, hogy most már szinte biztosan akár 50 000 harcossal is rendelkezik Ukrajnában, és az ukrajnai hadjárat kulcsfontosságú elemévé vált.

A Wagner figyelemre méltóan gyors fejlődésen ment keresztül Jevgenyij Prigozsin csak 2022 szeptemberében ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert.

11:29
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Donyeckben

Pavlo Kyrylenko, Donyecki kormányzó a Telegramra posztolt, hogy közölje a tegnapi civil áldozatok számát. Azt írja: Január 19-én az oroszok négy donyecki civilt öltek meg: a régióban további három ember megsebesült. Jelenleg nem lehet pontosan megállapítani az áldozatok számát Mariupol és Volnovakha térségében.

12:01
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország Leopard tankokat ad

Paweł Jablonski, Lengyelország külügyminiszter-helyettese szerint Lengyelország kész a "nem szokványos" lépésekre, ha Németország ellenzi, hogy Leopárd harckocsikat küldjön Ukrajnába - írja a Reuters.

Az RMF FM magánrádióban arra a kérdésre, hogy lehetséges lenne-e tankok küldése Ukrajnába még Németország ellenállása esetén is, Jablonski azt mondta: "Azt hiszem, ha erős ellenállás lesz, készek leszünk akár ilyen nem szabványos akcióra is (...)".

Jablonski megismételte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábbi nyilatkozatát, aki csütörtökön jelezte, hogy egy szélesebb koalíció részeként akár Németország jóváhagyása nélkül is küldhet Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába.

12:30
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Visszautasított fegyverek

Az amerikai fegyvercsomag nem tartalmazta az ATA nagy hatótávolságú rakétákat, amelyeket Ukrajna kért - írja az AFP.

Az akár 300 kilométeres hatótávolságú rakéták lehetővé tennék Ukrajna számára, hogy olyan orosz utánpótlási útvonalakat és raktárakat támadjon meg messze a frontvonal mögött, amelyeket a jelenlegi HIMARS rakétarendszerekkel nem lehet elérni.

A nyugati partnerek azonban attól is tartanak, hogy Ukrajna a nagy hatótávolságú fegyverekkel mélyen orosz területre vagy a Krímre is csapást mérhet.

A Kreml figyelmeztetett a konfliktus "teljesen új szintre" való eszkalálódására, ha a Nyugat eleget tesz Ukrajna legújabb, nagyobb hatótávolságú fegyverekre vonatkozó felhívásának.

12:57
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai segély

Az Egyesült Államok csütörtökön újabb, 2,5 milliárd dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajnának, beleértve több száz páncélozott járművet és az ukrán légvédelem támogatását - írja a Reuters.

A támogatás 59 Bradley harcjárművet és 90 Stryker páncélozott személyszállító járművet foglal magában - közölte közleményében az amerikai védelmi minisztérium.

A legutóbbi amerikai csomagban szereplő 59 Bradley a januárban bejelentett 50 után érkezik. A páncélozott Bradley erős löveggel rendelkezik, és az amerikai hadsereg az 1980-as évek közepe óta használja a csapatok szállítására a harctereken.

A legutóbbi támogatás további lőszert is tartalmaz a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HIMARS), nyolc Avenger légvédelmi rendszert, több tízezer tüzérségi lövedéket és mintegy 2000 páncéltörő rakétát - közölte a védelmi minisztérium.

13:31
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Visszavert támadások

Ukrajna Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyékben 16 település közelében visszaverte az orosz támadásokat. Az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg hat ellenőrzőpontra, nyolc orosz ideiglenes támaszpontra és egy lőszerraktárra is csapást mért - jelentette a vezérkar.

13:53
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Németországi védelmi találkozó

Az ukrajnát támogató országok védelmi vezetői pénteken összegyűlnek a németországi Ramstein légibázison, hogy átbeszéljék az Ukrajnának nyújtandó jövőbeli támogatásokat - írja az Associated Press

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke várhatóan megvitatják az Egyesült Államok által küldött legújabb, hatalmas segélycsomagot, amely összesen 2,5 milliárd dollárt tesz ki, és amely először tartalmaz Stryker páncélozott járműveket.

14:27
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

A rettegett Wagner afrikai bányákból fegyverzi fel magát

Az orosz félkatonai szervezet, a Wagner-csoport kiterjeszti afrikai bányászati projektjeit, hogy milliókat vonjon be ukrajnai katonai műveleteinek támogatására – állítja egy nyugati tisztviselő a Politico szerint, amit a Mandiner szemlézett.

Az elmúlt évben a Wagner jelentősen kibővítette tevékenységi körét a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a bányászati nyereség csaknem 1 milliárd dollárra emelkedhet a hivatalos és a diplomáciai források szerint. Ezt a pénzt a csoport valószínűleg új fegyverek és harcosok beszerzésére fogja felhasználni – mondta a tisztviselő.

14:59
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország 400 millió eurós új katonai segélyt ígér Ukrajnának

Finnország újabb, 400 millió euró (434 millió dollár) értékű haditechnikai adományt jelentett be Ukrajnának. Az új adomány megháromszorozná az Ukrajnának nyújtott finn védelmi segélyek összértékét, így az eddigi összeg 590 millió euróra emelkedne - áll a védelmi minisztérium közleményében.

A minisztérium szóvivője elmondta, hogy a csomag nem tartalmaz Leopard 2 harckocsikat.

15:27
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: mélyponton az orosz-amerikai kapcsolatok

Az Egyesült Államokkal való kapcsolatok történelmi mélyponton vannak, és jelenleg nincs remény a javulásra Joe Biden hivatali ideje alatt - állítja a Kreml.

A szóvivő hozzátette, hogy a nyugati országok további tankokat szállítanak Ukrajnának, ami nem változtatna a konfliktus menetén, és csak tovább növelné az ukrán nép problémáit.

15:56
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz kémek

Ukrajna azt állítja, hogy hét orosz ügynököt tartóztatott le Dnyiproban, akiket a város elleni rakétatámadások segítésével vádolnak.

16:25
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb becsapódás

Orosz rakéta csapódott be egy kramatorszki óvoda közelében - közölte egy ukrán tisztviselő.

16:36
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia fontolóra veszi F-16-os repülőgépek szállítását

A holland kormány meg fogja vizsgálni annak lehetőségét, hogy F-16-os vadászrepülőgépekkel lássa el Ukrajnát, ha Kijev ezt kéri - jelentette az NL Times az ország külügyminiszterére, Wopke Hoekstra-ra hivatkozva.

16:55
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Sebesültek az orosz támadásban

Kijlo Timosenko, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője a Telegramra posztolta, hogy két ember megsérült Herszon térségében az orosz ágyúzás következtében. Az egyik, állítása szerint, egy 15 éves fiú, a másik pedig egy lábát vesztette el az incidensben.

17:09
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz felelősségre vonás

Nagy-Britannia csatlakozott a nemzetközi partnerek egy csoportjához, hogy büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményezzen Oroszország ukrajnai inváziója miatt - közölte James Cleverly külügyminiszter.

Oroszország "atrocitásai nem maradhatnak büntetlenül" - mondta Cleverly egy nyilatkozatban, amelyben a katonák és civilek halálát és ukránok millióinak kitelepítését említette.

17:24
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tanácskozás

Putyin megvitatja Moszkva "különleges katonai műveletét" a Biztonsági Tanácsával - jelentette az állami média a Kremlre hivatkozva.

A RIA hírügynökség szerint a megbeszélésen részt vett Dmitrij Medvegyev volt elnök, Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács titkára, Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint más magas rangú tisztségviselők.

17:41
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Németország a végsőkig kiáll Ukrajna mellett

Az első számú prioritás a légvédelem Ukrajna számára - jelentette ki Németország védelmi minisztere.

Boris Pistorius új védelmi minisztertől most érkeztek a kommentárok. Azt mondta, hogy Németország nem fog leállni, nem fog engedni Ukrajna támogatásából.

17:58
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők ellenőrzésük alatt tartják Klicsivkát

Az oroszok által támogatott donyecki erők azt állítják, hogy az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a Bakhmutól délre fekvő kis települést, Klicsiivkát. Kliscsivka, amelynek a háború előtt mintegy 400 lakosa volt, mintegy 9 kilométerre délre található Bakhmut városától, ahol a Wagner zsoldoscsoport harcba keveredett az ukrán erőkkel.

22:42
január 20, 2023
Vágólapra másolva!

Washington nemzetközi bűnszervezetnek minősítette a Wagner-csoportot

Az Egyesült Államok nemzetközi bűnszervezetnek minősíti a Wagner orosz katonai magáncéget - jelentette be pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora. Tájékoztatása szerint a napokban várható hivatalos intézkedés lehetővé teszi majd, hogy újabb szankciókat szabjanak ki a zsoldoscsapat ellen, amely az Ukrajna elleni orosz háborúban is jelentős szerepet játszik. A Fehér Ház pénteken közzétett egy november 18-ával dátumozott filmfelvételt, amelyen állítása szerint Oroszország és Észak-Korea között közlekedő orosz tehervagonokat lehetett látni. John Kirby szerint egy Moszkva által átvett észak-koreai fegyverszállítmányról van szó, amelyet a Wagner csoport ukrajnai harci tevékenységének támogatására szántak.
Nyilvánvalóan elítéljük Észak-Korea cselekedeteit, és sürgetjük Phenjant, hogy haladéktalanul hagyjon fel a Wagnernak küldött szállítmányaival- mondta a kommunikációs koordinátor.
Mint azt már korábban leszögeztük, ezek az észak-koreai fegyverszállítások az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak közvetlen megsértését jelentik- hangsúlyozta John Kirby, hozzátéve, hogy a vonatkozó információkat megosztották a világszervezet vezető testületének észak-koreai szankciókat felügyelő szakértői bizottságával.
Ezek a cselekmények is mutatják, hogy a Wagner kontinenseket átívelő fenyegetést jelent, ideértve komoly bűnügyi üzelmeit, de ezzel még nincs vége- hangoztatta John Kirby. A szóvivő már tavaly év végén azt állította, hogy Phenjan titokban jelentős mennyiségben szállít tüzérségi lövedékeket Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. Észak-Korea ugyanakkor következetesen tagadja, hogy fegyvereket vagy lőszert adna el Oroszországnak.
John Kirby beszámolt arról is, hogy az amerikai kormányzat információi szerint a Wagner csoportnak mintegy 50 ezer zsoldosa harcol Ukrajnában, ebből 10 ezer szerződéses, 40 ezer pedig börtönökből toborzott fegyveres. Washington tudomása szerint Jevgenyij Prigozsin, a csoport tulajdonosa havonta 100 millió dollárt költ a zsoldoscsapat fenntartására.Látunk a többi között hírszerzési jelzéseket arról is, hogy növekszik a feszültség a Wagner és az orosz védelmi minisztérium között. A Wagner rivális hatalmi központtá kezd válni az orosz hadsereghez és más minisztériumokhoz képest. Prigozsin és harcosai nyilvánosan bíráltak orosz tábornokokat és védelmi tisztségviselőket ukrajnai tevékenységük kapcsán- fűzte hozzá az amerikai illetékes. A Wagner csoport már 2017 amerikai szankciók hatálya alatt áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!