A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bahmut sorsa még mindig nem dőlt el, folytatódnak a véres harcok

Események

conflict armament Horizontal orosz ukrán háború
Fehérorosz ellenzékiekből, Ukrajna védelmére alakult egység önkéntes katonái egy 120 mm-es aknavetőt töltenek be a frontvonalban, Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 411. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:57
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:07
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 4177 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8596 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 10-én 41 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:14
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Német segítség Ukrajnának

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megemlítette, hogy két héten belül újabb katonai segélycsomag érezik Németországból, benne páncélozott járművekkel, légvédelmi eszközökkel, lőszerekkel és orvosi felszereléssel.

Azt mondta: minden, ami erősíti Ukrajna védelmét az orosz terrorral szemben, megvéd mindenkit a partnerországokban, Európában és a világon.

06:41
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnöknél járt Richard Branson

Richard Branson brit milliárdos Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrár elnökkel, aki később bejelentette, hogy az üzletember az elnök adománygyűjtő projektjének nagykövete lesz.

A United 24 kezdeményezés Ukrajna számára gyűjt adományoakt - elsősorban pénzt. A szervezet nemzetközi nagykövetei között van mások mellett Mark Hamill színész, Andrij Sevcsenko labdarúgó, Elina Szvitolina teniszező, Barbra Streisand színész-énekes és Bear Grylls tévés műsorkészítő is.

07:45
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Találat ért egy mentőt és egy herszoni kórházat is

Az ENSZ jelentése szerint találat ért egy kórházat a legutóbbi Herszon elleni orosz támadás. Orosz lövedék megrongált egy mentőautót és megsebesített két egészségügyi dolgozót a régióban – közölte Stéphane Dujarric szóvivő, aki emlékeztetett, hogy az egészségügyi dolgozókat és létesítményeket a nemzetközi humanitárius jog értelmében védeni kell.

08:19
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut sorsa még mindig nem dőlt el

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy „felperzselt föld" taktikát alkalmaznak Bahmut városában. "A bahmuti helyzet nehéz, de ellenőrizhető" – mondta, hozzátéve, hogy a város védelme folytatódik. A donyecki régió oroszok által beiktatott vezetője azt mondta, hogy az orosz erők Bahmut több mint 75%-át ellenőrzik, ugyanakkor szerinte még mindig túl korai lenne bejelenteni a totális orosz győzelmet.

08:50
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna tagadja, hogy módosítanának a terveiken

Ukrajna cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az amerikai titkos dokumentumok kiszivárgása miatt kénytelen lett volna módosítani néhány katonai tervet a régóta várt ellentámadás előtt. Mihajlo Podoljak elnökhelyettes azt mondta, hogy Kijev stratégiai tervei változatlanok maradtak, de a konkrét taktika mindig változhat.

09:17
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Két ukrán tarackot lőttek ki az oroszok

Az orosz hadsereg feltehetően tíz ukrán katonát és két 2SZ1 "Gvozdika" önjáró tüzérségi tarackot semmisített meg Herszon térségében – mondta Alekszej Rulev, a Dnyepr-csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak. Tájékoztatása szerint a csoport elektronikus hadviselési berendezései hét ellenséges drónt is kiiktattak Aljoski, Pescsanovka és Golay Pristan települések közelében.

09:48
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megerősíti a légvédelmét Finnország irányában

Oroszország azt tervezi, hogy fokozza a légvédelmet északnyugati határa mentén, hogy ellensúlyozza Finnország NATO-csatlakozását – közölte a légierő egyik parancsnoka. Andrej Demin altábornagy, az űrrepülési erők főparancsnok-helyettese azt is elmondta, hogy az orosz légvédelem további reformjait

kétségtelenül tervezik és meg is fogják valósítani.

10:13
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml a francia béketeremtési szerepet kritizálta

A Kreml szerint nehéz elképzelni, hogy Franciaország szerepet vállaljon az ukrajnai béke közvetítésében, mivel Párizs „közvetve és közvetlenül is érintett ebben a konfliktusban Ukrajna oldalán". A francia elnök, Emmanuel Macron a múlt héten Kínába látogatott, ahol sürgette kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget, hogy térítse vissza Oroszországot a béke útjára.

10:47
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

5000 szakemberre van szükség Ukrajna aknamentesítéséhez

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter becslése szerint akár 30 évig is eltarthat az oroszok által telepített aknák teljes eltávolítása Ukrajna területéről, amihez legalább 5000 képzett szakemberre és rengeteg technikai eszközre lesz szükség. A becsléshez Horvátország szolgált példaként, ahol a konfliktus befejeződése után évente átlagosan 50 kilométert tisztítottak meg az aknáktól.

Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat korábban 10 év környékére becsülte az aknamentesítés idejét.

11:28
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

A taposóaknák százakat ölnek meg

Becslések szerint az orosz hadsereg 174 000 négyzetkilométernyi területen ásott el taposóaknákat Ukrajnában.

A Harkovi régióban több taposóaknát találtak, mint bárhol máshol Ukrajnában. Szeptember óta legalább 27 ember halt meg és 118-an sérültek meg taposóaknák miatt csak ebben a régióban.

12:24
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Herszonban gránát miatt két civil sérült meg.

Egy 20 éves beregszászi férfi és egy nő súlyosan megsérült egy orosz drónról ledobott gránát miatt - közölte Oleksandr Prokudin, a herszoni terület kormányzója.

12:56
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja a Deutsche Welle

Akár 800 000 orosz is illegálisan költözött Krímbe, írta meg a Deutsche Welle.
Tamila Tasheva, a Krími Autonóm Köztársaság képviselőjére hivatkoztak, aki azt nyilatkozta:

Azt tanácsoljuk az orosz betelepítetteknek, hogy hagyják el a Krímet, amíg van ilyen lehetőségük. Azok számára, akik nem hallgatnak ránk, Ukrajna törvénykezésében létezik egy olyan eljárás, mint a kényszerített kiutasítás

- hangsúlyozta Tasheva.

13:29
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Bolgár vadászrepülők Ukrajnának

A Bolgár Védelmi Minisztérium tárgyalásokat folytat MiG-29-es repülőgépek Ukrajnának történő átadásáról, azzal a feltétellel, hogy modernebb gépeket kapnak cserébe a szövetségesektől.

13:54
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Tegnap az ukránok 50 orosz támadást vertek vissza

Az orosz csapatok a jelentések szerint arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy offenzívákat folytassanak a Donyecki területen található Lyman, Bahmut, Avdijivka és Marinka felé. Az ukrán csapatok április 10-én 52 orosz támadást vertek vissza ezeken a területeken - közölte reggeli frissítésében az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

14:14
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Drónnal támadták a repteret

Egy bombával felszerelt drón támadta meg a Belgorod város repülőterét.
A robbanószerkezettel ellátott drón a repülőtér kerítésének ütközött és lezuhant. Áldozatok és sérültek nincsenek, a repülőtér azonban jelenleg zárlat alatt van.

14:52
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna azt állítja 500 orosz halt meg tegnap

Az ukrán hadsereg legfrissebb becslése szerint az elmúlt 24 órában újabb 500 orosz katona halt meg. Ukrajna szerint a háború kitörése óta Oroszország összesen 179 320 katonát vesztett.

15:22
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódnak a véres harcok Bakhmutban

A keleti Bakhmut városáért folyó harc még mindig tart, a Wagner-csoport zsoldosai és az ukrán védők küzdenek egymással.

Az ISW ma arról számolt be, hogy a Wagner harcosok állítólag továbbra is háborús bűnöket követnek el, többek között "ukrán katonák lefejezésével".

Az amerikai székhelyű kutatóintézet hozzátette, hogy Oroszország még mindig nyerésre áll Bakhmutban, de ezt jelentős veszteségek árán éri el.

15:50
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc régióban is támadtak az oroszok

Oroszország 9 ukrán régiót támadott meg az elmúlt 24 órában és összesen 114 településre mért csapást, 40 infrastrukturális létesítményt megrongálva. A tegnapi bombázásokban 7 ember sérült meg - közölte az ukrán védelmi minisztérium.

16:11
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna támadást indít a Fekete-tengeren

Az Ukrajnai Védelmi Miniszter újabb támadást jelentett be az orosz flotta ellen a Fekete-tengeren.

Vannak olyan tények, amelyek még ismeretlenek az ellenségünk számára, ami azt jelenti, hogy újabb meglepetést tudunk okozni a tengeren. Csak a megfelelő pillanatra várunk

- mondta a miniszter.

16:54
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

8500 civil halt meg Ukrajnában az ENSZ szerint

Becslések szerint mintegy 8500 civilt öltek meg azóta, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai invázióját - közölte az ENSZ egyik szerve.

Az ENSZ emberi jogi szerve azonban hozzátette, hogy még sok ezer további, nem megerősített halálesetre számítanak Ukrajna-szerte.

18:46
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Dán védelmi miniszter: Még nyár előtt döntés születhet modern nyugati vadászgépek átadásáról Ukrajnának

Még nyár előtt döntés születhet modern nyugati vadászgépek átadásáról Ukrajnának - mondta el Troels Lund Poulsen dán ügyvivő védelmi miniszter kedden.

A tárgyalások időbe telnek, mert az országoknak együtt kell cselekedniük, de már rövidtávon döntés születhet a kérdésben - magyarázta a tárcavezető ukrajnai látogatása során.

Dánia nem egyedül fog erről határozni, hanem több országgal együtt, és az amerikaiakkal is egyeztetni kell az ügyben - hangsúlyozta a miniszter.

Szlovákia és Lengyelország március végén, illetve április elején kezdett szovjet tervezésű MiG-29-es vadászgépeket küldeni Ukrajnának.

A Kijev által kért modern nyugati repülőgépeket azonban még nem szállították le, annak ellenére, hogy több nyugati ország is tett ilyen irányú felajánlást.

19:40
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna F-16-os harcigépekhez keres pilótákat

Felhívást intézett a pilótákhoz és a szakemberekhez Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, hangoztatva, jelentkezzenek azok, akik "hajlandóak és képesek" az amerikai F-16-os vadászgépek használatára és irányítására, csatlakozzanak Ukrajna védelméhez.

Erről a Tanjug hírügynökség írt kedden az UNIAN ukrán hírportálra hivatkozva.

A politikus akkor közölte felhívását, amikor az ukrajnai Odessza város médiaközpontjában találkozott a dán ügyvezető védelmi miniszterrel, Troels Lund Poulsennel.

Reznyikov közölte: a felhívás azoknak a pilótáknak szól, akik képesek az F-16-os típusú harcigépek irányítására és hajlandóak részt venni a háborúban. "Nyitva áll előttük az ajtó" - mondta a tárcavezető.

20:28
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

A litván hadsereg is részt vesz ukrán katonák németországi kiképzésében

Katonai kiképzőket küldött Litvánia Németországba, hogy ott - német és belga kollégáikkal együtt - részt vegyenek ukrán katonák kiképzésében az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében - közölte kedden a litván hadsereg.

A német hadsereg által vezetett kiképzőprogram május 15-ig tart.

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter márciusban jelentette be, hogy Litvánia nagyjából negyven kiképzőt tervez Németországba küldeni, hogy segítsenek az ukrán katonák továbbképzésére szánt különböző kurzusok megtartásában.

22:03
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

IOM Magyarország: A japán kormány tovább támogatja az ukrajnai háború érintettjeit Magyarországon

A japán kormány tovább támogatja az ukrajnai háború érintettjeit Magyarországon - tájékoztatott az ENSZ migrációs szervezetének (IOM) magyarországi képviselete kedden.

A közlemény szerint a japán kormány elkötelezte magát, hogy 926 583 dollárnyi támogatást nyújt a magyarországi szervezet számára.

A támogatás révén "az IOM-nak lehetősége nyílik a válság sújtotta emberek számára az életvédelmi segítségnyújtás megerősítésére Magyarországon" - írták.

A projekt célja, hogy "humanitárius segítséget nyújtson, beleértve az IOM által biztosított szállásokat és az alapvető szükségleteket az ukrajnai háború miatt Magyarországra menekült, legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő személyek számára, miközben hozzájárul az önellátást elősegítő környezet kialakításához".

20:07
április 15, 2023
Vágólapra másolva!

Megtiltja az ukrán gabona importját a lengyel kormány

Lengyelország megtiltotta a gabona és más élelmiszerek importját Ukrajnából – közölte egy kormánytisztviselő. Az intézkedéssel a lengyel kormány a hazai gazdákat igyekszik megvédeni. Az Európai Unióban termelt gabonánál jóval olcsóbb ukrán gabona óriási veszélyt jelent a közép-európai gazdákra.Változatlanul barátai és szövetségesei vagyunk Ukrajnának. Támogatjuk.... de minden államnak kötelessége megvédeni állampolgárai érdekeit– mondta Jaroslaw Kaczynski, a párt vezetője. Kaczynski elmondta, Lengyelország kész tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával a gabonakérdés rendezése érdekében, és az ukrán felet már értesítették a döntésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!