Egyre nő az orosz-amerikai összecsapás kockázata, Medvegyev a harmadik világháború veszélyére figyelmeztet

Események

conflict weaponry armament Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katona egy RPG-vel lő a donyecki régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 427. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
06:02
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:23
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán külügyminiszter: Elengedhetetlen a NATO-csatlakozás

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy „elkerülhetetlen", hogy országa csatlakozzon a NATO-hoz, és bírálta a csatlakozás elleni érveket.

A Foreign Affairs magazinban megjelent cikkében Kuleba úr kifejtette, miért kell a NATO-nak felvennie Ukrajnát, és arra buzdította a tagokat, hogy hagyjanak fel a kifogásokkal azzal kapcsolatban, hogy ennek miért nem szabad megtörténnie. Úgy látja, hogy egyelőre hiányzik a tagokból a politikai akarat.

"A jó hír az, hogy minden új érv gyengébb, mint az előző. A rossz hír az, hogy a folyamatos cáfolat értékes időt pazarol az emberek biztonságának rovására. Ukrajnának szüksége van a NATO-ra, a NATO-nak pedig Ukrajnára" - mondta az ukrán külügyminiszter.

06:36
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Újjáépítenek hat szétlőtt települést

Ukrajna dollármilliárdokat készül fordítani hat olyan város újjáépítésére, amelyek súlyosan megsérültek az orosz invázió során. Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy Kijev nyugati partnerei "átfogóan és új elvek szerint" építik újjá a következő városokat: Borodianka és Moshchun Kijev közelében, északon Jahidine, keleten Trosztianetsz és Tszirkunyi, délen pedig Poszad-Pokrovszke.

"Ez azt jelenti, hogy nem bizonyos házakat és épületeket építenek újjá, hanem mindent - rendszerszemlélettel, új tervezéssel és a települések teljes átalakításával" - mondta Smihal. Hozzátette: az újjáépítés azért fontos, hogy az ukrán civilek lássák: "az újjáépítés valóság", noha a háborúnak még nincs vége.

07:01
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml cáfolta a Putyinról szóló pletykákat

A Kreml visszautasította és hazugságnak nevezte azokat az állításokat, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök dublőröket használna. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt a pletykát is visszautasította, hogy a 70 éves vezető ideje nagy részét egy nukleáris bunkerben tölti.

„Mindenki látja, milyen az elnökünk: mindig is megaaktív volt és most is az – a mellette dolgozók alig tudnak lépést tartani vele" – tette hozzá Peszkov.

A Kreml ismételten elutasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint Putyin beteg lenne.

07:29
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 5042 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5175 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül 72 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

07:53
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Cselek és csalások mindkét oldalon

Számos kommentátor ragadta meg az elmúlt napok ukrán támadásairól szóló jelentéseket annak bizonyítékaként, hogy az ország régóta várt tavaszi ellenoffenzívája megkezdődött.

A Sky News védelmi elemzője, Michael Clarke professzor kifejtette, hogy bár Ukrajna valószínűleg még nem döntött a teljes offenzíva kezdeményezése mellett, a háború most a következő szakaszba lépett. "Az a nézetem, hogy egy cselek és csalások sorozatának kezdetét látjuk, valószínűleg mindkét oldalon. Ebben a tekintetben elkezdődött a következő szakasz" - mondta.

„Hacsak az ukránok nem akarnak igazi meglepetést okozni – és ez veszélyes lenne –, Kijevnek még időre van szüksége. Még mindig sok átszervezésre van szükség, és fegyvereket kell felhalmozni egy offenzívához. Néhány NATO-ország lassan teljesíti a fegyverszállítási ígéreteit. És ugyanilyen fontos, hogy az időjárás még mindig nedves, és a talaj még mindig nem száradt ki kellően, ráadásul az előrejelzések szerint a következő két hétben sok esőre kell számítani" - mondta az elemző.

08:21
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország kiutasította az orosz nagykövetség öt munkatársát

Svédország tájékoztatta Oroszországot, hogy kémkedés gyanúja miatt öt alkalmazottat kértek fel a stockholmi orosz nagykövetség elhagyására. Tobias Billstrom külügyminiszter nyilatkozata szerint tevékenységük "összeegyeztethetetlen" diplomáciai státuszukkal.

A svéd SAPO belbiztonsági ügynökség szerint "minden harmadik svédországi orosz diplomata hírszerző tiszt".

Csaknem két hete a szomszédos Norvégia jelentette be, hogy kiutasít 15 orosz diplomatát, akik szerintük kémek.

08:52
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev a harmadik világháború veszélyére figyelmeztetett

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, egy moszkvai oktatási fórumon arról beszélt, hogy napról napra nő az atomháború veszélye.

"Nem tudom megmondani, mi az utolsó csepp a pohárban, mi lehet a kiváltó ok, de valamikor megtörténhet" - mondta. "Mindannyiunknak azon kell dolgoznunk, hogy a globális konfrontáció, a teljes körű harmadik világháború veszélye ne valósuljon meg." Kitartott amellett, hogy Oroszország nem akarja, hogy ez megtörténjen.

Medvegyev elmondta, hogy fiatalként a barátaival szokott beszélgetni az Egyesült Államokkal való konfrontációról, a Varsói Szerződés és az Észak-atlanti Szövetség közötti konfrontációról. "Akkor ez valamiféle hipotetikus, távoli és lehetetlen forgatókönyvnek tűnt. De ezt most nem mondhatom, bármilyen szomorúan is hangzik" - zárta gondolatait.

09:36
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre nő az orosz-amerikai összecsapás kockázata

Folyamatosan nő a két atomhatalom, Oroszország és az Egyesült Államok közötti közvetlen katonai összecsapás kockázata – idézett a Tass hírügynökség egy magas rangú orosz diplomatát. Vlagyimir Jermakov, a külügyminisztérium nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáért felelős vezetője az orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy Washington a Moszkvával folytatott magatartásával fokozza a kockázatokat.

10:05
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb 1,5 milliárd eurós uniós támogatás érkezik Ukrajnába

Az EU által Ukrajnának nyújtott közvetlen költségvetési támogatás teljes összege 2023-ban eddig 6 milliárd euró. Erről az ukrán pénzügyminisztérium tett közzé adatokat. Eközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy további 1,5 milliárd eurót biztosít az országnak.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket mondta: „További 1,5 milliárd eurót nyújtunk Ukrajnának éves makroszintű pénzügyi támogatási csomagunk keretében. Továbbra is segíteni fogunk Ukrajnának abban, hogy ellenálljon Oroszország agressziójának, fenntartsuk intézményeit és infrastruktúráját, és döntő fontosságú reformokat hajtsunk végre."
A bizottság honlapja szerint ezzel az orosz agresszió kezdete óta (a bizottságtól és az EU-tagállamoktól) rendelkezésre álló teljes támogatás több mint 50 milliárd euróra nőtt. Ez nem tartalmazza a háború elől menekülő ukránok ellátására adott pénzügyi támogatást.

10:28
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna gyorsan bővíti drónhadseregét

A frontvonalon egyre növekvő igények miatt Ukrajna felgyorsította a kis teljesítményű drónok beszerzését és gyártását. A kormány enyhítette a drónalkatrészekre vonatkozó behozatali törvényeket, a már több mint 108 millió dollárt összegyűjtő Army of Drones (AOD) adománygyűjtő kampány pedig anyagi hátteret is ad a bővítéshez.
Az AOD eddig körülbelül 400 magánszemélytől kapott hobbi drónokat és további 3300-at építettek vagy vásároltak. Ezek jellemzően kisebb és olcsóbb, leginkább filmezésre tervezett berendezések, amelyeket harci felderítéshez használnak, miközben Kijevben már nagyobb kamikaze drónokat fejlesztenek és gyártanak.

11:00
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev elismerte a dróntámadást

Kijev elismerte, hogy ő állt egy dróntámadás mögött a Szevasztopoli-öbölben – erősítették meg az ukrán hatóságok. A tisztviselők azonban visszautasították azokat az orosz állításokat, amelyek szerint a támadás veszélybe sodorta a gabonafolyosó működését.

11:32
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva ellenőrzése alá vont két külföldi energiacéget

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta két külföldi energiacég orosz eszközeinek ideiglenes ellenőrzéséről szóló rendeletet, jelezve, hogy Moszkva szükség esetén más társaságokkal szemben is hasonló lépéseket tehet. A rendelet – amely felvázolja a lehetséges megtorlást külföldi orosz vagyon lefoglalása esetén – kimutatta, hogy Moszkva már fellépett az Uniper SE orosz részlege és a finn Fortum Oyj vagyona ellen.

12:01
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia visszafordítja a migránsokat

A litván parlament megszavazta, hogy a határőrök visszafordítsák az országba illegálisan belépő migránsokat. Litvánia határos az EU-tagországokkal, Lettországgal és Lengyelországgal, valamint Fehéroroszországgal és Kalinyingrád orosz exklávéjával. 2021-ben Lettország szükségállapotot hirdetett, Litvánia pedig szögesdrót-kerítés tervezésébe kezdett, hogy megakadályozza, hogy rekordszámú migráns lépje át határát Fehéroroszországból.

12:29
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika a Nemzetközi Büntetőbíróság tagja marad

Dél-Afrika elnöke, Cyril Ramaphosa azt mondta, hogy országa nem tervezi elhagyni a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), annak ellenére, hogy az országot kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt korábban azt közölte, hogy fontolgatja az ICC-ből való kilépést a többiekkel szembeni "tisztességtelen bánásmód" miatt – jelentette az Amerika Hangja. Az elnöki hivatal szerint a párt nyilatkozata egy „kommunikációs hiba" volt.
A Nemzetközi Büntetőbíróság a múlt hónapban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az ICC tagjaként Pretoria köteles lenne letartóztatni az orosz államfőt, amikor az dél-afrikai földre lép. A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika gazdasági szövetségeként megalakult BRICS országcsoport idei csúcstalálkozójának a Dél-Afrikai Köztársaság ad otthont augusztusban, amelyre az orosz államfőt is várják.

13:08
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Urántartalmú lőszereket is küldött Ukrajnába az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság „több ezer Challenger 2 lőszert küldött Ukrajnának, köztük szegényített urántartalmú páncéltörő töltényeket" – közölte James Heappy, a brit fegyveres erők minisztere az Egyesült Királyság parlamentjének honlapján tett nyilvános megkeresésre válaszolva. Hozzátette, hogy biztonsági okokból a brit kormány nem kommentálja az ukrán használati arányokat.
Oroszország londoni nagykövetsége válaszul azt állította, hogy az Egyesült Királyság "nem lesz képes kibújni a felelősség alól az Ukrajna Fegyveres Erőinek átadott szegényített urántartalmú lövedékek használatának következményeiért" - jelentette a Tass orosz állami hírügynökség a Telegramon.
Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma válaszul azt mondta, hogy a szegényített urán szabványos komponens, és semmi köze a nukleáris fegyverekhez vagy képességekhez. A szegényített urán nagyjából két és félszer sűrűbb, mint az acél, így különösen hatékony a nehézpáncélzat áttörésére.

13:35
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov szerint a gabonaexport megvitatása nem járt eredménnyel

Gyakorlatilag semmilyen eredmény nem született a gabona- és műtrágya exporttal kapcsolatosan, és Moszkva a nyugati országokat hibáztatja a patthelyzet kialakulásáért - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter kedden New Yorkban.

Oroszország jelezte, hogy amennyiben nem teljesül az export akadályait felszámoló követelések listája, nem fog beleegyezni az export május 18-a utáni meghosszabbításába.

Lavrov az ENSZ New York-i székházában tartott sajtótájékoztatóján méltatta Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt hogy "megállapodásra jussanak azokkal az országokkal, amelyek szankciókat jelentettek be az Oroszországi Föderáció ellen, de nem született eredmény.

14:04
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov figyelmeztet az EU rekordsebességű militarizálódására

Oroszország külügyminisztere Szergej Lavrov arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió "rekordsebességgel militarizálódik", és agresszívan törekszik Oroszország megfékezésére.

Az Associated Press jelentése szerint egy sajtótájékoztatón a külügyminszter azt mondta, hogy nincsenek kétségei afelől, hogy ma már "nagyon kevés különbség" van az EU és a Nato között. Lavrov elmondta, hogy nemrég aláírtak egy nyilatkozatot, amely szerinte lényegében kimondja, hogy a 31 tagú Nato katonai szövetség biztosítja a 27 tagú EU politikai és gazdasági szervezetének biztonságát.

Nyilvánvalóan a "stratégiai partnerségükről" szóló januári EU-Nato nyilatkozatra utalt, amely szorosabb együttműködést sürget Oroszország ukrajnai invázióját követően a fejlődő biztonsági fenyegetésekkel való szembenézés érdekében - írja az Associated Press.

14:32
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők 15 szabotőrt és 30 ukrán katonát semmisítettek meg Herszon közelében

Az orosz Dnyipro csoport egységei 15 ukrán szabotőrt, és 30 ukrán katonát és az ukrán egységek egyik raktárát semmisítettek meg Herszon irányában - közölte a csoport sajtóközpontjának vezetője, Alekszej Rulev.

15:20
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Kína rámutatott az Oroszországgal szembeni teljes exporttilalom következményeire

A Global Times szerint a G7-országok úgy vélik, hogy az Oroszországba irányuló export teljes betiltása pusztító következményekkel járni, többek között magára a Nyugatra nézve is. Ha ilyen döntés születne, a világot súlyos energia-, élelmiszer- és gazdasági válság fenyegetné.

A nyugati országoknak az orosz gazdaság teljes szétzúzására irányuló céljáról való lemondás azonban lehetetlennek tűnik, még akkor is, ha egy ilyen stratégia mindenki számára veszteséget jelentene.

A Global Times úgy véli, hogy a G7-országok nem fogják enyhíteni az oroszellenes szankciókat, sőt növelni fogják a nyomást Oroszországra.

A kiadvány ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az amerikai hegemónia elkerülhetetlen hanyatlása miatt az USA fő szövetségeseinek összeomlása is elkerülhetetlen lesz.

Washingtonban egyre nagyobb az aggodalom arra nézve, hogy Oroszország megbirkózik a szankciókkal és veszélyt fog jelenteni a Nyugat kollektív hegemóniájára - tette hozzá a lap.

15:47
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz katonai repülőgépeket fogtak el a Balti-tenger felett

Két Szuhoj Szu-27-es vadászgépet és egy Iljusin Il-20-ast azonosítottak a német és a brit erők - közölte a német légierő, és a Twitteren több képet is közzétett a gépekről repülés közben.

16:16
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna aggódik, hogy Fehéroroszország is részt vesz a harcokban

Ukrajna egyre jobban aggódik amiatt, hogy Moszkva szövetségesét Fehéroroszországot meggyőzi, hogy közvetlenül vegyen részt a harcokban.

Minszkben a közelmúltban megalakult egy légvédelmi egység, amely feltehetően Moszkva néhány rakétaegységét állomásoztatja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hónap elején az északnyugati Volinyi régióban meglátogatta a határőrséget, és azt mondta, hogy az országnak "készen kell állnia" egy esetleges fehéroroszországi invázióra.

16:37
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el két ukrán régióban

Légiriadót rendeltek el az ukrajnai Kirovohrad és Cserkaszi területen - derül ki az ukrán digitális átalakításért felelős minisztérium online térképéről.

A riasztás Kirovohrad régióban 10.15-kor szólalt meg, egy perccel később pedig a cserkaszi régióban.
Az orosz fegyveres erők 2022. október 10-én kezdtek csapásokat az ukrán infrastruktúra ellen, két nappal a krími híd elleni terrortámadás után, amely mögött az orosz hatóságok szerint az ukrán különleges szolgálatok állnak. A csapások energetikai, védelmi, katonai és kommunikációs létesítményeket céloztak. Azóta minden nap légicsapásokat vezényelnek ukrán régiókba, esetenként az egész ország területére.

17:00
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

A fehérorosz hadsereg tanulmányozta az Iszkander rakétarendszer működését

A fehérorosz fegyveres erők tanulmányozták az Iszkander-M taktikai rakétarendszer működését és a taktikai speciális lőszerek használatát. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be újságíróknak április 26-án.

A fehérorosz rakétaspecialisták kiképzésére április 3-tól a Déli Katonai Körzet egyik gyakorlóterepén került sor.

Április 14-én Viktor Khrenin fehérorosz védelmi miniszter kijelentette, hogy a fehérorosz hadsereg Iszkander-komplexumokra és taktikai nukleáris fegyverekre (TNW) vonatkozó kiképzése április 23-ig befejeződik. Azt is kijelentette, hogy szükség esetén Fehéroroszország stratégiai nukleáris fegyvereket is beszerezhet. Az ehhez szükséges helyszíneket már előkészítették.

17:22
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna hamarosan kifogyhat a szovjet légvédelmi rendszerekből

Leonkov katonai szakértő szerint Ukrajna hamarosan szovjet légvédelmi rendszerek nélkül maradhat, mivel a hozzájuk szükséges lőszert csak Oroszországban gyártják. Olekszij Leonkov katonai szakértő április 26-án az Izvesztyija című lapnak nyilatkozott. A NATO-országok azonban pótolni fogják a hiányt.

Nem maradnak légvédelem nélkül. Csak az a kérdés, hogy a Nyugat mennyit hajlandó adni. Ha a helyzet egyértelműen vesztésre áll, valószínűleg leállnak a szállítások. De egyelőre nincs tendencia arra, hogy leállnának. Folytatódni fognak- zárta mondandóját.

18:04
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő orosz siker a fronton

Orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán akár 300 katonát is megsemmisítettek Donyeck térségében. Az orosz hadsereg közlése szerint az ellenség két gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, D-20 és Msta-B tarackokat, egy Akatsiya önjáró tüzérségi állványt, valamint egy Nagy-Britanniában gyártott L118 tarackot vesztett.

18:12
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Telefonon tárgyalt a kínai és az ukrán elnök

Hszi Csin-Ping kínai elnök telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Erről a kínai központi televízió számolt be szerdán. Hszi Csin-Ping a Zelenszkijjel folytatott beszélgetés során kijelentette, hogy Kína szorgalmazni fogja a mielőbbi tűzszünet elérését Ukrajnában. Szerinte a párbeszéd és a tárgyalások jelentik az egyetlen lehetséges kiutat a konfliktusból. Kína külön megbízottját fogja Ukrajnába küldeni a válsághelyzet megoldása érdekében, valamint hozzátette, hogy a telefonbeszélgetést az ukrán fél kezdeményezte - mondta a kínai elnök.

18:37
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin: véres csata zajlik Bahmutért

Bahmutért "véres csata" zajlik, amelybe most már több ukrán különleges egység és "rengeteg zsoldos" is bekapcsolódott - közölte Jevgenyij Prigozsin, a város ostromában kulcsszerepet játszó Wagner katonai magánvállalat alapítója sajtószolgálatán keresztül szerdán. A "zsoldosok" kilétével kapcsolatban azt állította, hogy "egész nap lengyel beszéd hallatszik". Prigozsin ezúttal azt jósolta, hogy az ukrán hadsereg az esőzések elállta után indíthat majd ellentámadást. A zsoldoscsoport vezetője szerint az utolsó eső május 2-ra várható, és körülbelül egy hétre van szükség a talaj felszáradásához. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy az ellenoffenzíva a győzelem napjára várható-e. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz rohamegységek Bahmutban "folytatták az ukrán fegyveres erők alegységeinek felszámolását", a biztosító légideszant erők pedig meghiúsították az északi és a déli szárnyon indított ukrán ellentámadási kísérleteket. A tábornok az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 450 főben nevezte meg. Mint mondta, elérhette a háromszázat azoknak a katonáknak és "zsoldosoknak" a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. (Bahmut is ehhez a fontszakaszhoz tartozik.) Szavai szerint különböző frontszakaszokon nyolc ukrán diverzáns- és felderítő csoportot számoltak fel. Konasenkov a megsemmisített ukrán eszközök és objektumok között említett egyebek között egy Szu-25-ös harci gépet, két vezetésipontot és két tüzérségi lőszerraktárt.

19:40
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy orosz vadászgép

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy egyik MiG-31-es vadászgépük balesetet szenvedett és lezuhant a murmanszki régióban. A repülőgép kiképzőrepülés közben zuhant le, a fedélzeten tartózkodó pilóták katapultáltak, így sérülés nélkül túlélték a balesetet – közölte az orosz Védelmi Minisztérium.

20:10
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

A Bloomberg szerint Európa lépései sikertelenek voltak abban, hogy függetlenítse magát az orosz gáztól

Meghiúsult Európa azon törekvése, hogy szélerőművek segítségével függetlenítse magát az orosz gáztól - jelentette a Bloomberg április 25-én. Így Rasmus Errbo, az Orsted A/S európai energetikai részlegének vezetője szerint Európa nem halad elég gyorsan az energetikai projektben. Egy évvel ezelőtt Németország, Belgium, Hollandia és Dánia nyilatkozatot írt alá, amely szerint felgyorsítják a tengeri szélerőművek építését, hogy 2030-ra elérjék a 65 GW-ot, ami körülbelül ötszöröse a jelenlegi kapacitásnak. Emellett az új "szélerőműparkok" építésére fordított kiadások is csökkentek.

21:17
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy orosz kulturális központ Cipruson

Jelentős károkat okozott egy ismeretlen eredetű tűz egy orosz kulturális központban Ciprus fővárosában, Nicosiában szerdán - közölte a helyi tűzoltóság. A lángok dél körül csaptak fel az épületben, amely a főváros kereskedelmi központjának szívében található. A tűzoltóknak alig két óra alatt sikerült megfékezniük a tüzet. Andreasz Kettisz, a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a tűz okát a rendőrséggel együtt vizsgálják, és ha szükséges, más állami szerveket is bevonnak a nyomozásba. A kulturális központ a közvélekedés szerint szoros kapcsolatban áll a ciprusi orosz nagykövetséggel. Az épületben kiállításokat és színdarabokat szoktak rendezni.

23:47
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kemény üzenete a lengyeleknek

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője április 26-án közölte, hogy Varsó lépésére komoly orosz reakció lesz a válasz azután, hogy befagyasztják Oroszország nagykövetségének és kereskedelmi missziójának számláit. Oleg Morozov, az Egységes Oroszország Párt politikusa szerint a Lengyelországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok szintjét ügyvivőre kell süllyeszteni, és le kell zárni a moszkvai lengyel nagykövetség épületét. A Duma Védelmi Bizottságának alelnöke, Alekszej Zsuravlev kijelentette, hogy a lengyelországi orosz nagykövetség számláinak befagyasztására diplomatikusan kell válaszolni, például meg kell fosztani a lengyeleket minden olyan épülettől, amelyek Oroszország területén vannak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről