Folytatódnak a rakéta- és dróntámadások, robbanások voltak Odesszában is

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Egy ukrán t-72-es harckocsi parancsnoka a Donyeck régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 489. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:03
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

06:12
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 6122 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4787 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 77 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:27
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Minden fronton előre haladtunk

"Minden harcosunk – a katonáktól a tengerészeken át a tábornokokig – nagyszerű munkát végez. Ma a harcosaink minden irányban előrehaladtak. Ez egy boldog nap. További ilyen napokat kívántam a srácoknak" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nap közben az egyik ukrán katonai egység tagjaival találkozott Bahmut közelében.

06:52
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin az orosz biztonsági szolgálatok vezetőivel tárgyalt

A Kreml képeket tett közzé Vlagyimir Putyinról, amint hétfő este megbeszélést tartott a legmagasabb biztonsági, rendészeti és katonai tisztviselőkkel.

Az egyik jelenlévő Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter volt, akinek menesztését Prigozsin követelte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. június 26-án Moszkvában találkozott az ország legfelsőbb biztonsági tisztviselőivel Forrás: AFP/Valery Sharifulin

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Forrás: AFP/Gavriil Grigorov
07:23
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenka kiáll a sajtó elé

Bár korábbi információk arról szóltak, hogy Putyin orosz elnök hétfő esti televíziós megszólalása után szintén a televízión keresztül Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is nyilatkozik, ez utóbbi végül elmaradt. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint ehelyett kedden újságírók elé áll a fehérorosz államfő és válaszol a Wagner-lázadás leverésével kapcsolatos kérdésekre.

07:52
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

A volt brit kormányfő Oroszország összeomlását várja

Liz Truss volt brit miniszterelnök felszólalt az alsóházban, és sürgette a kormányt, hogy készítsen tervet egy orosz összeomlás esetére.

James Cleverly külügyminiszter kezdetben nem válaszolt Truss asszony kijelentésére, később azt mondta, hogy "Oroszország vezetése az orosz népért van. Nem spekulálunk, és nem próbálunk jósolni, hanem megtervezzük és bevezetjük a készenléti intézkedéseket. És ezért - bármi legyen is ennek a konfliktusnak a kimenetele - felkészültek leszünk."

08:24
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Arab Emírségek Putyint támogatják

Az Egyesült Arab Emirátusok elnöke felhívta Vlagyimir Putyint, és kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja az orosz vezetés lépéseit – közölte a Kreml. A telefonhívás még június 24-én, szombaton történt.

A Kreml szerint Mohammed bin Zayed al-Nahayan Abu Dhabi koronaherceg érdeklődött a Wagner-lázadás értékeléséről. "Miután átfogó tájékoztatást kapott, az emirátusi vezető teljes mértékben támogatja az orosz vezetés lépéseit" - közölték az orosz hatóságok.

Az Öböl-menti állam illetékesei nem erősítették meg a telefonhívást.

08:57
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Három brit katonai gép megközelítette az orosz határt

Hétfőn az orosz légtérirányító rendszerek három légi célpontot észleltek nemzetközi légtérben, amelyek a Fekete-tenger felett közeledtek az Orosz Föderáció államhatárához. Miután egy szolgálatban lévő Szu-27-es vadászrepülőgép azonosította a légi célokat, azok visszafordultak.

A gépeket egy brit RC-135-ös felderítő és elektronikus hadviselési repülőgépként, valamint két Typhoon többcélú vadászrepülőgépként azonosították - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A brit gépek nem lépték át a határt, az orosz gépek pedig visszatértek a bázisukra.

09:31
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az eddig ismert Wagner-csoportnak valószínűleg vége

Továbbra is kérdéses Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport jövője. Egy brit szakértő szerint kizárt, hogy a zsoldosvezér Fehéroroszországba távozásával a Wagner is áttenné oda a bázisát. Sean Bell, a Sky News elemzője szerint sokkal valószínűbb, hogy

a zsoldosok Oroszországban maradnak és más néven, új vezetés alatt működnek tovább.

A katonai szakértő kevés esélyt lát arra, hogy a jól kiképzett, közvetlenül irányított és eddig jól fizetett Wagner-zsoldosok, akik nem az elnököt és az országot szolgálják, hanem pénzt keresnek, asszimilálódjanak egy olyan orosz hadseregbe, ahol többlépcsős parancsnoki láncolat működik, a sorkatonák pedig rosszul fizetettek, gyenge képzést kaptak és sokszor alulmotiváltak.

Az orosz kormány továbbra is kitart amellett, hogy a csoport jogilag nem is létezik, hiszen a katonai magánvállalkozások nem legálisak Oroszországban.

10:03
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrália 110 millió dolláros katonai segélyt ad Ukrajnának

Az ausztrál kormány ígéretet tett arra, hogy új, 110 millió dolláros katonai segélycsomagot szállít Ukrajna támogatásának következő fordulójában, beleértve a járműveket, a lőszert és a humanitárius finanszírozást.

10:54
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO-főtitkár is megszólalt a puccskísérletről

Az elvetélt Wagner-lázadás azt bizonyítja, hogy Moszkva stratégiai hibát követett el azzal, hogy háborút indított Ukrajna ellen - mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. „A hétvégi események Oroszország belső ügyei, és újabb demonstrációja annak a nagy stratégiai hibának, amelyet Vlagyimir Putyin elnök követett el a Krím illegális annektálása és az Ukrajna elleni háború során" – mondta Stoltenberg Litvánia fővárosában, Vilniusban tett látogatásán.

11:30
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Litván elnök: A NATO-nak erősítenie kell Keleten

Gitanas Nauseda litván elnök figyelmeztetett, hogy a NATO-nak meg kell erősítenie keleti szárnyát, ha Prigozsint Fehéroroszországba száműznék. A zsoldoscsoport orosz katonai vezetés elleni lázadási kísérletéről tartott állambiztonsági tanácsi ülést követően az államfő kijelentette: „Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egy része tisztázatlan tervekkel és tisztázatlan szándékokkal Fehéroroszországban köt ki, az csak azt jelenti, hogy tovább kell lépnünk. Erősítsük meg keleti határaink biztonságát!"
A NATO-tag Litvánia határos az Oroszországhoz tartozó, de attól területileg elkülönült kalinyingrádi területtel és Fehéroroszországgal is. A litván főváros mindössze 30 kilométerre van a fehérorosz határtól.

12:00
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin Rosztovból Szentpétervárra repült

A Wagner-csoport alapítójának, Jevgenyij Prigozsinnak a gépe június 25-én Rosztovból Szentpétervárra repült, miután elbukott az orosz kormány elleni lázadása – jelentette az IStories független orosz oknyomozó újságíró projekt. Az újságírók a FlightRadar repüléskövető oldalra hivatkoztak.
"Június 25-én egy Embraer Legacy 600 (RA-02795) repülőgép felszállt Szentpétervárról és kikapcsolta a transzponderét Rosztov megye közelében. Ugyanezen a napon 18 óra körül a gép ismét megjelent a radaron Tambov megye felett, és visszatért Szentpétervárra" – jelentette az IStories.
A Belarusian Hajun fehérorosz megfigyelőcsoport szerint Prigozsin második gépe, a BAe 125-800B (RA-02731) június 22-e óta Moszkvában tartózkodik.

12:42
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna dollármilliókat költ a dróntámadások kivédésére

Az ukrán infrastrukturális minisztérium a Facebookon jelentette be, hogy egyenként 1 millió dolláros támogatást nyújt három különálló ukrán vállalatnak az orosz dróntámadások elleni védekezés mechanizmusainak gyártására és bővítésére.

13:34
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna visszaverte az orosz légitámadást Bahmutnál

Az orosz erők 45 légicsapást hajtottak végre, és 38 rakétatámadást indítottak Lyman és Bahmut környékén. Ukrajna állítása szerint a támadást sikeresen elhárította.

14:02
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz vadászrepülőgépek a Balti-tenger felett

Az orosz védelmi minisztérium kedden kora reggel közölte, hogy taktikai vadászrepülőgép-gyakorlatot tartanak a Balti-tenger felett, amelynek fő célja a harci és különleges feladatok végrehajtására való felkészültség tesztelése.

14:32
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz Csendes-óceáni Flotta hajói megjelentek a Fülöp-szigeteknél

Az orosz Csendes-óceáni Flotta hajóinak egy különítménye megjelent a Fülöp-szigetek déli részén, hogy egy tengeri átkelés keretében feladatokat hajtson végre - jelentette kedden az orosz Interfax hírügynökség.

Az Interfax arról számolt be, hogy a legénység manővereket hajt végre "a haditengerészeti jelenlét demonstrálásával" az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Oroszország fokozza a védelmet az Ázsia-csendes-óceáni térséggel határos hatalmas távol-keleti régióiban, azzal vádolva az Egyesült Államokat, hogy kiterjeszti ottani jelenlétét, és biztonsági aggodalmakat kelt Japánban és az egész térségben.

15:03
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnának sikeresen visszafoglalt egy 2014 óta megszállt területet

Ukrajna nagy valószínűséggel visszafoglalt egy olyan területet, amelyet 2014 óta az orosz erők tartottak megszállva - közölte a brit védelmi minisztérium.

"Az ukrán légi erők kisebb előrenyomulást hajtottak végre keletre Krasznohorivka falutól, Donyeck város közelében, amely a régi ellenőrzési vonalon fekszik" - áll a napi frissítésükben.

15:36
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Hétmilliós hadseregre van szükség a Wagner-lázadás megismétlődésének elkerülésére

Egy magas rangú orosz tisztviselő mintegy hétmillió fős hivatásos hadsereg létrehozására szólított fel, annak érdekében, hogy az ország ne hagyatkozzon túlzottan a zsoldoscsoportokra.

"Az országnak nincs szüksége katonai magáncégekre és a hozzájuk hasonlókra" - mondta Leonyid Szluckij, a Liberális Demokrata Párt vezetője a Telegramon.

"Vannak problémák a reguláris hadseregben, de a zsoldoshadseregek nem tudják megoldani azokat".

16:29
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin tagadta a puccskísérletet

Prigozsin hétfőn adta ki első nyilatkozatát a lázadás óta, amelyben tagadta, hogy erői részt vettek volna puccskísérletben.

A Telegramon keresztül közzétett 11 perces beszédében Prigozsin azt mondta, hogy "az igazságért való felvonulással" tiltakozik az embereivel való bánásmód és a háború lefolytatása ellen.

A Wagner-erők átvették az irányítást a katonai parancsnokság felett a déli Rosztov városában, és 200 kilométerre előrenyomultak Moszkvától, mielőtt visszavonultak. Prigozsin elmondta, hogy erői tüzérséget állítottak fel Moszkvától délre, de úgy döntöttek, hogy "elég egy tiltakozó demonstráció".

17:02
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Kremencsukban

Robbanásokról számoltak be az ukrajnai Poltava régióban található Kremencsukban az ottani bevásárlóközpont elleni brutális rakétatámadás évfordulóján, amely legalább 18 ember halálát okozta.

Robbanásokat hallottak Kremencsukban

- mondta Jurij Ihnat, a légierő szóvivője.

"Várjuk, hogy a regionális közigazgatástól értesüljünk a robbanások következményeiről" - tette hozzá.

Az alerts.in.ua nyomkövető weboldala alapján helyi idő szerint 11 óra 53 perckor szólalt meg a légiriadó.

17:56
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkvába utazik a vatikáni békeküldött

Moszkvába látogat szerdán és csütörtökön Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború lezárása érdekében közvetíteni próbáló vatikáni békemisszió vezetője - jelentette be kedden a Vatikán.

A közleményben azt írták, a bolognai bíboros Ferenc pápa megbízottjaként azzal a céllal utazik az orosz fővárosba, hogy bátorítsa azokat "az emberiességi gesztusokat", amelyek hozzájárulhatnak "a jelenlegi tragikus helyzet megoldásához és egy igazságos békekötés elősegítéséhez".

Matteo Zuppi, aki egyben az olasz püspöki kar elnöke is, három hete járt Kijevben. Akkor a Vatikán azt közölte, alaposan meg akarják ismerni az ukrán vezetés álláspontját azzal kapcsolatban, hogy milyen módon képzelik el igazságos béke elérését.

18:46
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia megkezdte az ukrán F-16-os pilóták kiképzését

Dánia megkezdte az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeken az ukrán pilóták kiképzését. A pilótaképzési program hat-nyolc hónapig tart majd.

Erről a Politico című újság számolt be június 27-én Troels Lund Poulsen megbízott dán védelmi miniszterre hivatkozva.

19:36
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Sikeresen zajlik az ukrán ellentámadás

Sikeresen folyik az Oroszország által elfoglalt területek visszafoglalására indított, több hete tartó ukrán ellenoffenzíva - közölte hétfő éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"Ma a harcosaink minden irányban nyomultak előre, ez szerencsés nap" - mondta az elnök napi videóüzenetében, miután látogatást tett több frontvonalon lévő ukrán állásnál, és találkozott a katonákkal.

"Több ilyen napot kívántam a fiúknak" - mondta Volodimir Zelenszkij nyilatkozatában, amelyet egy vonatúton vettek fel.

Az államfő hétfőn az orosz erők által elfoglalt kelet-ukrajnai Bahmut város és a déli Zaporizzsja megye közelében lévő frontvonalakra látogatott el. Több kitüntetést adott át, közöttük az Ukrajna Hőse érdemrendet, amely az elnök által adható legmagasabb elismerés.

20:38
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Vasúti síneket ért szabotázs a Krímben

A krími Kirovszkij körzetben vasúti síneket rongáltak meg - erről a régió vezetője, Szergej Akszjonov számolt be június 27-én.

"Sérültek nincsenek, a helyszínen a szakszolgálatok dolgoznak. A javítási munkálatok körülbelül négy-nyolc órát vesznek igénybe" - közölte Akszjonov a Telegram-csatornáján.

20:49
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Ukrajna 259 harckocsit veszített az ellentámadás kezdete óta

Ukrajna az ellentámadásának kezdete, június 4-e óta 259 harckocsit és 780 páncélozott járművet veszített - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden katonatiszteket fogadott a Kremlben.

"Csak az orehovói (orihovei) irányban, amelyet az ellenség a fő csapásiránynak tart, és csak az elmúlt hét nap alatt az ellenség 280 egységnyi haditechnikát, köztük 41 harckocsit és 102 páncélozott járművet veszített" - hangoztatta az orosz elnök.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a támadásokkal próbálkozó ukrán hadsereg az elmúlt nap folyamán mintegy 600 embert veszített, közülük mintegy 325-öt a Donyec körzetében vívott harcokban. A megsemmisített katonai objektumok között nevezett meg egyebek között egy vezetésipontot, egy kommunikációs központot és két lőszerraktárt.

21:52
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Aljakszandr Lukasenka megerősítette, hogy Prigozsin megérkezett Fehéroroszországba

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat vezetője kedden megérkezett Fehéroroszországba.

Lukasenka, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett, közölte, hogy biztosították azokat a biztonsági garanciákat, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök ígért a lázadás vezetőjének.

"Igen, valóban ma már Fehéroroszországban van (Prigozsin)" - mondta a fehérorosz vezető.

A Pul pervogo Telegram-csatorna szerint Lukasenka egyben felidézte a lázadás idején történteket, amikor felvette a kapcsolatot Prigozsinnal. "Az első fél órában káromkodással zajlott a beszélgetés. Kizárólag. A káromkodások száma tízszer több volt, mint rendes esetben. Persze bocsánatot kért, majd káromkodásokkal kezdte elmondani nekem, mi történt" - ismertette.

Lukasenka fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Wagner-csapatok által elfoglalt Rosztov városában nem esett bántódása senkinek.

22:48
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország eddig mintegy száznegyven H-22-es rakétát vetett be Ukrajna ellen

Oroszország az Ukrajna elleni invázójának kezdete óta mintegy 140 darab pontatlan H-22 rakétát használt fel az ország támadására - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy keddi tévéműsorban.

A tisztségviselő kiemelte, hogy ezt a típusú rakétát már nem gyártják Oroszországban, mert elavultak, de még mindig van belőlük raktáron.

01:26
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Folyytatódnak az orosz bombázások

Orosz rakétacsapás érte kedden a kelet-ukrajnai Kramatorszk várost, két ember életét vesztette és huszonketten megsebesültek - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

Telegram-oldalán az ukrán tárcavezető arról számolt be, hogy két rakéta csapódott be a város területén. Hozzátette, hogy a sebesültek között egy gyerek is van.

Nem sokkal korábban Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója az ukrán televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a két rakéta Kramatorszk belvárosának egy éttermekkel teli, forgalmas részét találta el a késő délutáni órákban.

Tavaly áprilisban egy rakétatámadás 63 ember életét követelte a kramatorszki pályaudvaron.

06:30
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!