Bombázások az észak-gázai övezetben, Libanont is rakétákkal lövi Izrael

Események

Israeli attacks on Gaza continue on the 22nd day Gaza,Humanitarian crisis,Israel,Israeli-Palestinian conflict,war Horizontal
GAZA, GAZA - OCTOBER 28: The sky lights up after Israeli forces dropped illuminating bombs on Gaza on October 28, 2023. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 23. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
07:34
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:38
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lassan helyreáll a távközlési és internetszolgáltatás Gázában

A Gázai övezet több térségében helyreállt a távközlési és internetszolgáltatás vasárnapra virradóra palesztin telekommunikációs források szerint, a hírt az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette.

A terület péntek este kezdődött kommunikációs blokádja miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudtak kommunikálni, így például a mentők sem tudtak a sebesültekről. Szombat este a gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, már több mint 8000 ezer halálos áldozata van az övezetet ért izraeli támadásnak. A tárca által aznap reggel bejelentett szám 7703 volt. Ugyanekkor Mirjana Spoljaric, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke elfogadhatatlannak nevezte a térségben élő civilek megpróbáltatásait, és felszólította a nemzetközi közösséget, ne nézze tétlenül szenvedésüket. Egyúttal ismét felszólította az iszlamistákat, engedjék szabadon az elhurcolt túszokat. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat esti tel-avivi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelet a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett "az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt", és ismételten felszólította a palesztin polgári lakosokat, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, ahol az izraeli támadás összpontosul.

07:43
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu: A Hamász elleni háború hosszú és nehéz lesz

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háború hosszú és nehéz lesz, és készen állunk rá - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat esti tel-avivi sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök közölte, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelet a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett "az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt", és ismételten felszólította a palesztin polgári lakosokat, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, ahol az izraeli támadás összpontosul. Benjámin Netanjahu a Joav Galant védelmi miniszterrel és Beni Ganzcal, a háborús kabinet tagjával közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a több mint kétszáz túsz kiszabadításáért a szárazföldi hadművelet során.A kormányfő igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy folytatódnak-e a túszok kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a szárazföldi offenzíva idején. Benjámin Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el. A kormányfő közölte, nem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek szerint Iránnak közvetlen köze lett volna a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadáshoz, de hozzátette, hogy tudomása szerint a Hamász katonai kiadásainak 90 százalékát Teherán finanszírozza.

09:22
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Aknavetőtűzben súlyosan megsebesült egy izraeli tiszt

Két izraeli katona sérült meg Gáza északi részén, amikor egységüket aknavetőtűz érte.

11:17
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Emberek ezrei törnek be segélyközpontokba a Gázai övezetben

Emberek ezrei törtek be az ENSZ Segély- és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) több raktárába és elosztó központjába a Gázai övezet középső és déli részén, és búzalisztet és más „alapvető túlélési cikkeket" vittek el – közölte az ENSZ ügynökség.

Az ügynökség közleménye szerint az egyik Deir al-Balah-i raktárban az UNRWA tárolja az Egyiptomból érkező humanitárius konvojok készleteit.

11:18
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Megindult a mentőakció az izraeli túszokért

Az izraeli hadsereg megindította földi mentőakciót Gázában, hogy kiszabadítsa a terroristák fogságában lévő túszokat.

12:08
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael 450 célpontot támadott meg

Az izraeli hadsereg vasárnap hajnalban közölte, hogy az elmúlt 24 órában további 450 Hamász-célpontra mértek csapást, és növelik a szárazföldi erők számát Gázában – írja az AFP.

12:32
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael elhalasztja a gázai hadműveletet

Izrael felfüggesztette a gázai övezetben végrehajtandó nagyszabású szárazföldi hadművelet terveit. A döntés az Egyesült Államokkal egyetértésben született. Erről a The New York Times (NYT) számolt be amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

13:20
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF felszólította Gáza északi részének lakóit, hogy költözzenek délre

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ismét felszólította a Gázai övezet északi részének polgári lakosságát, hogy vonuljanak délre, ahol megkaphatják a szükséges humanitárius segítséget - mondta Daniel Hagari dandártábornok, az IDF szóvivője.

Khagary hangsúlyozta, hogy a költözés átmeneti intézkedés lenne. Jelezte, hogy ott a civilek vizet, élelmet és gyógyszert kaphatnak majd.

13:36
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Felerősödtek a bombázások az észak-gázai övezetben

Izrael az elmúlt órákban fokozta bombázásait a Gázai övezet északi részén, a legsúlyosabb támadások a Jabaliya menekülttábor melletti területen történtek - számolt be az Al Jazeera tévécsatorna.

Megjegyezték, hogy a tábor közelében egy egész területet támadtak, és több tucat lakóépületet teljesen megsemmisült.

14:02
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael elrendelte egy kórház evakuálását

Egy Gázában dolgozó humanitárius csoport azt állítja, hogy parancsot kapott Izraeltől az al-Kudsz kórház evakuálására – írja a Sky News.

A Palesztin Vörös Félhold Társaság (PRCS) azt állította, hogy a kórházat bombázzák. bejegyzésben.

Ma reggel razziák történtek a létesítménytől 50 méterre – közölte a PRCS.

"A PRCS éppen most kapott komoly fenyegetést a megszálló hatóságoktól, hogy azonnal evakuálják a Gázai övezetben található al Quds kórházat, mivel azt bombázni fogják" - írták.

14:29
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 8000 ember halt meg Gázában

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 8005-re nőtt a Gázában meghaltak száma, ezek közül 3342 gyerek.

15:09
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF csapást mért Libanonra, miután az Izraelbe lőtt rakéták nyílt területen landoltak

Számos Libanonból kilőtt rakéta zuhant le nyílt területen a Dov-hegy közelében, ami arra késztette az izraeli erőket, hogy csapást mérjenek a kilövési helyekre - közölte vasárnap az IDF.

15:46
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF mélyen Gázában

Az elmúlt napokban az IDF megerősítette jelenlétét a palesztin területen, és megkezdte a biztonsági sorompó építését amely sikeresen tartja távol a Hamász terroristákat – írja a Jerusalem Post.

16:22
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael növeli a Gázába küldendő segélyek mennyiségét

Izrael az Egyesült Államok kérésére jelentősen növeli a Gázai övezetbe juttatandó segély mennyiségét - jelentette be vasárnap az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége, a COGAT egyik vezetője.

Elad Goren elmondta, közös izraeli-amerikai-egyiptomi csoport dolgozik majd a segélyek bejutásán az Egyiptom és Izrael közötti, Gázai övezettől 40 kilométerre délre lévő Nicana átkelőnél.

A segélyeket szállító teherautókat át fogják vizsgálni a határnál, a szállítmányok az ENSZ Gáza déli részén működő lévő szervezeteihez kerülnek - közölte.

A vízellátásra kitérve Goren elismerte, az egyelőre "a szükséges mérték alatt van", ám kiemelte: így is elegendő víz áll az emberek rendelkezésére. Aláhúzta, hogy az övezet vízszükségletének 90 százaléka palesztin területekről érkezik, csak 10 százalék Izraelből.

16:49
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

A palesztinok aknavetőkkel lőtték az izraeli állásokat

Az Al-Kudsz Brigádok aknavetőgránátokkal lőtte az izraeli katonai erőket Rafah keleti részén - derül ki a csoport Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményéből.

A csoport azt is közölte, hogy rakétákkal lőtték Netiv Ha'Asara települést - írja az Aljazeera.

17:15
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa tűzszünetet és a túszok elengedését szorgalmazta

Ferenc pápa vasárnap tűzszünetet szorgalmazott Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között, és újfent az ez utóbbi által elhurcolt túszok elengedését sürgette.

Senki se adja fel a fegyverek elhallgattatásának lehetőségét - jelentette ki a katolikus egyházfő a vatikáni Szent Péter téren mondott vasárnapi áldásában.

"Tűzszünetet!" - emlékeztetett Ferenc pápa Ibrahim Faltasz atyának, a Vatikán egyik szentföldi képviselőjének nemrég tett televíziós felhívására. 

17:48
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dróncsapást hajtott végre Izrael Libanonban

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint dróncsapást hajtottak végre egy dél-libanoni terrorsejt ellen, amely vasárnap rakétákat lőtt ki a Dov-hegy térségére.

Az izraeli hadsereg hozzátette, hogy a rakétatámadásra válaszul vadászgépek egy Hezbollah-állást is eltaláltak - írja a The Times of Izrael.

18:23
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Világszerte több nagyvárosban is voltak palesztinpárti megmozdulások

Iszlámábádban, Bejrútban és Athénban is több ezren vonultak vasárnap az utcákra a palesztinok melletti szolidaritási tüntetésekre a gázai övezeti harcok leállítását követelve.

"Készek vagyunk életünket áldozni az al-Aksza mecsetért" - hangoztatta az iszlámábádi megmozduláson Sziradzs ul-Hakk szenátor, a Dzsamiat-i-Iszlami párt vezetője a tömeg előtt.

Kijelentette, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász nem minősül terrorszervezet, s milliós tüntetésre szólított fel november 19-én szolidaritásból a gázai lakossággal.

A pakisztáni fővárosban összesereglett tömeg egyebek között az Egyesült Államok elleni jelszavakat skandált, mondván, hogy Washington barátai "árulók".

18:59
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos összecsapások a Gázai övezet északi részén

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint csapataik több palesztin terroristával is végeztek a Gázai övezet északi részén zajló összecsapások során.

Az egyik incidens során több Hamász terrorista jött elő egy alagútból a Gázai övezet északi részén, az Erez átkelő közelében, és összecsapott az izraeli erőkkel. Az IDF szerint több terroristát megöltek, másokat pedig megsebesítettek - írja a The Times of Izrael.

Más összecsapásokban is több palesztin fegyveres meghalt - tették hozzá.

19:38
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva mindent megtesz a túszok kiszabadításáért

Oroszország mindent megtesz a Hamász palesztin radikális mozgalom által elfogott túszok szabadon bocsátásáért - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő jelentette ki vasárnap a Rosszija 1 televíziós csatornán.

"Minden megteszünk, ami szükséges, minden útvonalon. Az első természetesen a politikai munka a nemzetközi platformokon, az ENSZ-ben, hogy kilobbizzuk a legfontosabb dolgot, nevezetesen a tűzszünetet, az erőszak beszüntetését, globálisan azt - amit feszültségcsökkentésnek neveznek" - mondta Zaharova.

Korábban Daniel Hagari izraeli katonai szóvivője közölte, hogy 229 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben. Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja, aki pénteken Hamász-küldöttséget fogadott Moszkvában, szombaton azt mondta, hogy ígéretet kapott nyolc orosz állampolgárságú fogoly szabadon bocsátására.

20:07
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország felszólítja Izraelt, hogy védje meg a ciszjordániai palesztin lakosságot

A francia külügyminisztérium szerint véget kell vetni az Izrael által megszállt Ciszjordániában a telepesek által elkövetett erőszaknak, amely a közelmúltban több palesztin civil megöléséhez és lakóhelyének elhagyásához vezetett - írja az Aljazeera.

"Franciaország felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy tegyenek azonnali intézkedéseket a palesztin lakosság védelme érdekében" - áll a minisztérium közleményében.

20:34
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu és Biden telefonon egyeztetett a háborúról

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel az Izrael és a Hamász közötti háború legújabb fejleményeiről.

A telefonbeszélgetés részletei egyelőre nem ismertek.

Korábban Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, hogy Biden hangsúlyozni fogja, hogy "az izraeli hadseregnek minden lehetséges erőfeszítést meg kell tennie annak érdekében, hogy a gázai szárazföldi művelet során különbséget tegyen terroristák és palesztin civilek között" - írja a The Times of Izrael.

20:59
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

ICC főügyésze: Nem szabad semmilyen módon akadályozni a segélyszállítmányokat

Nem szabad semmilyen módon akadályozni a Gázai övezet civil lakosságának szánt segélyszállítmányokat - jelentette ki vasárnap Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a rafahi határátkelőnél tett látogatása alkalmával.

Az X-en közzétett felvételen reményét fejezte ki, hogy hamarosan a palesztin térségbe, illetve Izraelbe is ellátogathat.

"Nem szabad, hogy bármi is akadályozza gyerekek, nők és férfiak - civilek - humanitárius segélyezését, ők ártatlanok" - hangsúlyozta Khan.

21:21
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah lelőtt egy izraeli drónt

A Hezbollah azt állítja, hogy egy föld-levegő rakétával lelőtt egy izraeli drónt Libanonban és az izraeli területen belül csapódott földbe.

A drónt Khiam közelében találták el, mintegy 5 kilométerre az izraeli határtól - tette hozzá a Hezbollah a Reuters hírügynökség jelentése szerint.

Ez az első alkalom, hogy a Hezbollah bejelentette egy izraeli drón lelövését - írja az Aljazeera.

21:45
október 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael szerint 239-en lehetnek a Hamász fogságában

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szerint eddig 239 túsz családját értesítették arról, hogy szeretteiket a Gázai övezetben tartják fogva.

Elmondása szerint a szám nem végleges, mivel a hadsereg új információkat is vizsgál.

"Ez egy felfoghatatlan szám. A túszok között vannak külföldi munkavállalók is, időbe telik, amíg mindenki családjához eljutunk" - mondta.

A 239 fő nem tartalmazza a négy kiszabadult túszt - a péntek este elengedett anyát és lányát, Judith és Natalie Ra'anan-t, valamint a hétfő este kiszabadult idős nőket, Yocheved Lifshitz-et és Nurit Cooper-t.

Hagari elmondása szerint az eltűntek száma, akiknek a sorsa ismeretlen, jelenleg 40-re tehető - írja a The Times of Izrael.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!