Sorra érkeznek a világ politikusai Izraelbe, nőtt a túszok száma

Események

Horizontal Izrael Hamász
Izraeli katonák járőröznek a Gázai övezet határa mentén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 14. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül57 bejegyzés
06:38
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:52
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Sürgős költségvetési kérelem

Az amerikai elnök azt mondta, hogy sürgős költségvetési kérelmet fog küldeni a Kongresszusnak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy továbbra is támogatni tudják Ukrajnát és Izraelt. Azt mondta, hogy Amerika ellenfelei figyelik, hogyan zajlanak le a konfliktusok, és az eredménytől függően újabb háborúkat szíthatnak a világ más részein.

A finanszírozási igény várhatóan nagyjából 100 milliárd dollár lesz a következő évben. A pénteken bemutatásra kerülő javaslatban várhatóan Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak humanitárius segítségnyújtásra, valamint határvédelemre szánnak pénzt.

"Ez egy intelligens befektetés, amely generációkon keresztül megtérül az amerikai biztonság számára" - mondta Joe Biden.

06:56
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Akár már ma megnyílhat a rafahi határátkelő

A közösségi oldalakon közzétett ellenőrizetlen képek és felvételek azt mutatják, hogy betonakadályokat távolítottak el a rafahi határátkelő egyiptomi oldaláról. A jelentések azt sugallják, hogy hamarosan megnyílhat a határ, hogy korlátozott mennyiségű humanitárius segélyt vigyenek be Gázába – bár hivatalos megerősítés még nem érkezett erről.

A határon már több száz létfontosságú készletet tartalmazó teherautó sorakozott fel.

07:14
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Heves tűzváltás volt a libanoni határon

Egy libanoni civil meghalt az izraeli-libanoni határ közelében az ENSZ békefenntartó erői szerint. A térségben heves tűzváltások zajlottak az izraeli hadsereg és a Hamász szövetségese, a Hezbollah militáns csoport között. Izrael lövöldözéssel válaszolt, miután a csoport korábban rakétákat lőtt ki egy izraeli állásra Manra faluban.

A libanoni hadsereg azt állította, hogy az izraeliek hét médiamunkást vettek célba, egyikük meghalt, egy másik megsebesült.

07:41
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas sátortáborban élnek a kitelepítettek

Hatalmas sátortábort emeltek a kitelepített palesztinok elhelyezésére Gáza déli részén, miután százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat. Az izraeli szárazföldi invázió közeledtével a családok menedéket keresnek az ENSZ által biztosított létesítményekben.

Gázának égető szüksége van hatalmas mennyiségű humanitárius segélyre, ám a jelentések szerint csak korlátozott készlet érkezne a régióba.

08:02
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Von der Leyen: A konfliktus kiszélesedhet

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztetett, hogy valós veszély a konfliktus kiszélesedése. Azt mondta, hogy Izrael és szomszédai között is folyamatos párbeszédnek kell lennie.
"Láttuk, hogy az arab utcák dühvel telnek meg az egész régióban. Tehát a regionális továbbgyűrűzés veszélye valós" - fogalmazott.

Von der Leyen szerint Irán, a Hamász finanszírozója "csak a káosz tüzét akarja szítani". Bírálta Irán szerepét a háttérben, és azt mondta, hogy az ország kérdés nélkül biztosította a Hamász által a támadásokhoz használt fegyverek 93%-át.

08:18
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyosan megfenyegettek egy brit-iráni komikust

Az izraeli felyzet miatt személyét érintő biztonsági fenyegetéseket kapott Omid Djalili, brit-iráni komikus, aki ezért kénytelen volt lemondani csütörtök esti fellépését a Shropshire-i Festival Drayton Centerben.

Az előadást törölték a színház és a humorista weboldaláról is.

08:40
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai hadihajó nyitott tüzet a Vörös-tengeren

A BBC információi szerint az amerikai haditengerészet egyik hadihajója a Vörös-tengeren lelőtt három cirkáló rakétát és több drónt, amelyeket Jemenből lőttek ki, és a Pentagon szerint Izraelre irányulhattak.

08:58
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Vízum nékül utazhatnak az Egyesült Államokba az izraeliek

Az Egyesült Államok vízummentességi programot indított, amely lehetővé teszi az izraeliek számára, hogy vízumkérelem nélkül maximum 90 napra beutazzanak az országba.

Az Egyesült Államok szeptember 27-én jelentette be, hogy felveszi Izraelt a vízummentességi programba, és az országot felveszi a 40, főleg európai és ázsiai országból álló kiválasztott csoportba, amelyek állampolgárai három hónapig vízum nélkül tartózkodhatnak az országban.

Az eredeti tervekkel ellentétben nem november 30-tól indul a program, hanem már tegnap hatályba lépett az intézkedés.

09:30
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Gusztustalannak nevezte Biden érveit a republikánus szenátor

JD Vance ohiói szenátor, aki ellenzi az Ukrajnának nyújtott további segélyeket, bírálta, és gusztustalannak nevezte Joe Biden televíziós beszédét.
"Halott gyerekeket használ Izraelben, hogy eladja a katasztrofális Ukrajnával kapcsolatos politikáját a szkeptikus amerikaiaknak" - írta a közösségi oldalán. "Nem ugyanazok az országok, nem ugyanazok a problémák, és ez a törekvés, hogy Izraelt politikai fedezékként használják fel, sértő."
Tom Cotton arkansasi szenátort megdöbbentette, hogy Biden beszédében nem Iránra összpontosított többet.

09:44
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Durva hiba csúszott az automata fordításba

A Meta elnézést kért, miután néhány palesztin Instagram-felhasználó profiljába beszúrta a „terrorista" szót, mert a cég szerint hiba történt az automatikus fordításban. A probléma olyan felhasználókat érintett, akik a profiljukon angolul írták a „palesztin" szót, a palesztin zászló hangulatjelét és az „alhamdulillah" szót arabul írták. Amikor automatikusan lefordították angolra, ez a mondat így hangzott: „Dicséret az istennek, a palesztin terroristák a szabadságukért harcolnak."
Az Instagram-felhasználók azzal vádolják a platformot, hogy cenzúrázzák a Palesztinát támogató bejegyzéseket.
Azóta megoldották a problémát. Az automatikus fordítás most így szól: „Hála Istennek".

10:00
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A palesztin jogokat hiányolja a kínai különmegbízott

Kína közel-keleti különmegbízottja azt mondta, hogy az izraeli-gázai válság oka a palesztin jogok biztosítékának hiánya. Zhai Jun Katarban találkozott orosz kollégájával, Mihail Bogdanovval. Megerősítette Peking Moszkvához való igazodását a gázai válság enyhítésére tett erőfeszítéseikben.

10:18
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

203 túsz lehet Gázában

Becslések szerint 203 embert, köztük 30 kiskorút és kisgyermeket, valamint 20 60 év feletti embert tartanak túszként Gázában - közölte a Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató katonai forrásokra hivatkozva. A Hamász 200-250 túszról beszél, állításuk szerint több mint 20 túszt öltek meg izraeli légicsapások, de további részleteket nem közöltek.
Izrael azt állítja, hogy a túszokat Gázába vitték, de pontos tartózkodási helyük az enklávéban nem ismert, ami bonyolultabbá teszi a mentésüket. Úgy gondolják, hogy sokakat tarthatnak fogva a Gáza alatti alagutak rendszerében, amelyet az izraeli csapatok „gázai metrónak" neveznek.

10:31
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael evakuálja a libanoni határvárost

Az izraeli védelmi minisztérium jelentése szerint Izrael evakuálni fogja a lakosokat Kiryat Shmona városából, közel a libanoni határához.
A Hamász október 7-i izraeli támadása óta megszaporodtak a libanoni határon átnyúló tűzharcok.
A határkerítéstől alig 2 km-re lévő városban több mint 20 ezren laknak, őket az állam költségére vendégházakban helyezik el.

10:47
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-vezető: A Közel-Kelet a szakadék szélén van

A Közel-Kelet a szakadék szélén van az Izrael és a Hamász közötti háború eredményeként - mondta Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének főbiztosa a BBC-nek. Arra figyelmeztetett, hogy az erőszak az egész régióra kiterjedhet.
Lazzarini a Gázában élő civilek súlyos helyzetére figyelmeztetett, és ismét humanitárius segélyfolyosókat kért a területre.
Jeruzsálemben elítélte a Hamász Izrael elleni támadását, és "borzalmas és barbár mészárlásnak" nevezte azt, de nem hiszi, hogy még több civil meggyilkolása a jövő biztonsága és békéje érdekében állna a régióban

11:14
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Sunak csütörtökön Jeruzsálembe látogatott

Sunak csütörtökön Jeruzsálembe látogatott, hogy támogatást nyújtson Izraelnek, és megpróbáljon tárgyalni a Hamász által ejtett túszok szabadon bocsátásáról, valamint a Gázában élő emberek humanitárius segélynyújtásának megkönnyítéséről.

Később csütörtökön Szaúd-Arábiában találkozott Mohammed bin Szalmán koronaherceggel, ahol arra biztatta a vezetőt, hogy használja Szaúd-Arábia vezetését a térségben a stabilitás támogatására.

11:38
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael több mint 100 célpontot támadott

Az Izraeli Védelmi Erők frissítést tettek közzé az X-en, amelyben ez állt:

Az éjszaka folyamán vadászgépek a terrorszervezetek több mint száz hadműveleti célpontját támadták meg a Gázai övezetben, megsemmisítve alagútaknákat, lőszerraktárakat és több tucat hadműveleti parancsnokságot.

A támadások során az IDF és a Shin Bet megsemmisített egy terroristát. A terrorista részt vett a Gázai övezetben végrehajtott gyilkos terrorakciókban."

Az IDF közölte, hogy „a terrorista szervezet légierejének egy osztagát - amely rakétákat tervezett egy repülőgépre - megsemmisítették".

12:03
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadások érték az amerikai erőket Irakban

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva jelentette, csütörtökön rakéták és drónok találták el az amerikai erőknek otthont adó iraki katonai bázisokat.

Több robbanás is hallatszott az Ain al-Asad légitámaszponton belül, az iraki hadsereg pedig lezárta a területet, és kutatási akcióba kezdett – jelentette a Reuters. Nem világos, hogy voltak-e áldozatai ezeknek a támadásoknak.

Ez azután történt, hogy az Iránnal felsorakoztatott iraki fegyveres csoportok a múlt héten azzal fenyegetőztek, hogy célba veszik az Egyesült Államokat, mert Izraelt támogatja a Hamász ellen.

12:16
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli légitámadás az Al Omari mecsetnél

Izraeli légitámadás rombolta le a történelmi Al Omari mecsetet a Gázai övezet északi részén - jelentette a gázai belügyminisztérium közleménye szerint az AlJazeera.

12:16
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Percenként hullanak a bombák a Rafahi átkelőnél

Egyiptom és Gáza déli része között – a rafahi határátkelőnél – már ma megnyílhat egy kulcsfontosságú segélyfolyosó, hogy bejussanak Gázába az égetően szükséges szállítmányok.

Mohsen Sarhan, az Egyiptomi Élelmiszerbank vezérigazgatója azonban azt mondta a BBC-nek, hogy a segélyszállítást akadályozhatja, ha folytatódik az intenzív bombázás a rafahi átkelőnél.

„Ami megakadályoz minket abban, hogy bejussunk, az az, hogy az izraeli hadsereg folyamatos támadásokat indít. Most nyolc napja állomásozunk a határon, és percenként hullanak bombák" – mondta a BBC Newsday című műsorában.

12:32
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 1000 kínai állampolgár hagyta el Izraelt

A kínai külügyminisztérium szerint több mint 1000 kínai állampolgár hagyta el Izraelt a háború közepette. Eközben, miközben a halálos áldozatok száma növekszik, és a palesztinok humanitárius helyzete romlik, Kína béketárgyalásokra szólított fel.

Izraeli katonák járőröznek a Gázai övezet határa mentén. Forrás: AFP/Jack Guez
12:36
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Mi az a rafahi átkelő?

A rafahi határátkelő Gáza legdélebbi kijárata, és az egyiptomi Sínai-félszigettel határos.

Csak két másik határátkelő van ezenkívül a Gázai övezetbe: Erez, amely Izrael és Gáza északi része közötti átkelő, valamint a Kerem Shalom, amely kizárólag kereskedelmi áruk csomópontja. Mindkettő be van zárva.

Rafah jelenleg a humanitárius segítségnyújtás egyetlen átkelőhelye. Az átkelő egyiptomi oldalán több tucat üzemanyagot és humanitárius árukat szállító teherautók parkolnak, és várják a nyitást.

Az egyiptomi sajtó szerint a rafahi átkelő pénteken több órára megnyílik, miután az Egyesült Államok megállapodást kötött a nyitásról.

12:48
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli páncélozott személyszállító járműveket láttak Rámalláhban

Szemtanúk Rámalláhban azt állítják, hogy izraeli páncélozott személyszállító járműveket láttak behatolni a megszállt ciszjordániai városba. Az interneten közzétett videókon is látható volt a ritka behatolás a város központjában.

13:17
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Felkészítették az izraeli katonákat a Gázai övezet elleni támadásra

Joáv Galant izraeli védelmi egy beszédében a Gázai övezet elleni támadásra készítette fel lélekben az izraeli katonákat - jelentette a helyi média pénteken. A miniszter egy olyan elitalakulat előtt beszélt, amely az övezet határához közel készenlétben áll a tervezett támadásra. Galant - mint mondta - felelősséget vállal az összes akcióért, amelyet az izraeli hadsereg az elmúlt két hétben végrehajtott a Hamász palesztin iszlamista szervezet támadásának megtorlásául, és győzelemig tartó harcra buzdította a katonákat.

- szögezte le.

- emlékeztetett.

Palesztin civilek egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. október 19-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. Forrás: MTI/AP/Fatima Sbair

Aki ártani akar Izraelnek, az megbánja ezt, mert olyan nagy árat fog fizetni érte. (...) Arra kérlek benneteket, hogy öljetek meg minden terroristát. Ez a szabály. Bízunk bennetek és számítunk rátok. Ma még csak messziről látjátok Gázát, de belülről is látni fogjátok

- mondta. A katonai szóvivő péntek reggeli jelentése szerint az éjszaka az izraeli hadsereg több mint száz célpontot támadott a Gázai övezetben: alagutak bejáratát, lőszerraktárakat és több tucatnyi parancsnoki vezetési pontot lőttek. Az egyik légicsapásban megöltek egy terroristát, aki részt vett az október 7-i izraeli tömeggyilkosságokban, és egy rakétaindításra készülő osztagot is likvidáltak.

A hadsereg az északi határnál, a Libanonból érkező rakétákra válaszul pénteken is támadta a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom hadállásait,

és a szóvivő közlése szerint harci helikopterek lecsaptak egy háromtagú terrorista csoportra, amely éppen páncéltörő rakétákkal készült támadni Izraelt. Az izraeli hatóságok elrendelték a libanoni határnál lévő legnagyobb település, a több mint huszonkétezer lakosú Kirjat Smona kiürítését is.

13:30
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A közel-keleti eszkaláció elkerülése érdekében szólaltak fel európai vezetők

Tamim Bin Hamad Al Thani sejk, Katar emírje és Rishi Sunak brit miniszterelnök egyetértett abban, hogy meg kell akadályozni az erőszak eszkalálódását a Közel-Keleten, és sürgősen humanitárius segélyt kell eljuttatni Gázába.

Hangsúlyozták, hogy feltétlenül el kell kerülni az erőszak eszkalálódását az egész régióban, és egyetértettek abban, hogy a vezetők felelőssége, hogy mindent megtegyenek ennek megakadályozására

- közölte Sunak hivatala a két vezető találkozóját követő nyilatkozatában.

13:46
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael evakuálja a lakosokat a libanoni fellángolás után

Izrael közölte, hogy több mint 20 000 lakost evakuál Kirjat Smonából, a Libanonnal közös északi határ egyik legnagyobb városából, miután heves, határokon átnyúló tűzpárbaj tört ki.

Az izraeli-libanoni határon folyamatos, de eddig korlátozott összecsapások zajlanak a közel két héttel ezelőtt kitört gázai háború óta. Izrael már korábban is zárt katonai zónává nyilvánított néhány területet a határ mentén, így a lakosok kénytelenek voltak elköltözni.

Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben a dél-izraeli Szderótből fotózva 2023. október 20-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta:

13:58
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Svéd iskolákban és óvodákban is dolgoznak dzsihadisták

Egy vizsgálat alapján kiderült, hogy svéd szabadidőközpontokban, óvodákban és szociális intézményekben is dolgoznak az ISIS egykori dzsihadistái dolgoznak – írta meg az Euractiv. A Mandiner szemléje szerint

az Iszlám Államból Svédországba visszatért 83 azonosított személy közül 21 jelenleg gyerekekkel, fiatalokkal és kiszolgáltatottakkal dolgozik.

Egy dzsihadista harcos. Forrás: 888.hu

– jelentette ki Lotta Edholm svéd oktatási miniszter. Lotta Edholm ezen túl kijelentette, hogy szerinte a svéd társadalom túlságosan naiv volt. Azóta vizsgálatot indítottak az ügyben.

14:13
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A halálos áldozatok száma emelkedik, több mint 4000-en eltűntek

További információkat kapott az AlJazeera Ashraf al-Qidra gázai egészségügyi minisztériumi szóvivőtől, aki egy sajtótájékoztatón beszélt. Elmondása szerint eddig 4.137 ember halt meg a Gáza elleni izraeli támadásokban, köztük 1.661 gyermek. Al-Qidra szerint

13 260 sebesült és több mint 4000 eltűnt van.

14:23
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az UNRWA további két alkalmazottja meghalt Gázában

Az UNRWA, az ENSZ palesztinai menekültekkel foglalkozó ügynöksége szerint további két kollégát öltek meg Gázában, így a háború kezdete óta 16-ra nőtt a számuk.

– áll a X-en közzétett bejegyzésben.

14:41
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Filippo Grandi: katasztrofális következménye lesz a műveletek folytatásának

Katasztrofális következménye lesz a Gázai övezeti lakosokra nézve, ha az izraeli hadsereg elindítja tervezett szárazföldi hadműveletét az övezet ellen - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Tokióban Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Állíthatom, hogy bármilyen további eszkaláció vagy csak az eddig műveletek folytatása egyszerűen katasztrofális lesz a gázai lakosság számára

- fejtette ki. Grandi kiemelte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nincs hivatalos mandátuma a palesztin területeken vagy Izraelben. Hozzátette viszont, hogy "osztja azokat a rendkívüli aggodalmakat, amelyet sok kollégája, köztük az ENSZ főtitkára hangoztat a konfliktus miatt".
Azt is mondta, hogy amennyiben a konfliktus Libanonra és más országokra is átterjed, annak következményei "beláthatatlanok lesznek".

14:57
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Évtizedek óta nem támadott ennyit az izraeli légierő

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szerint "évtizedek óta" nem volt példa az izraeli légierő Gázai övezet elleni támadásainak ütemére. Hagari a konfliktusról szóló napi frissítésében tette a megjegyzéseket. Hozzátette, hogy a légierő együttműködik az izraeli hírszerzéssel a hadjáratban.

15:18
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Továbbra is rakétákkal támadja Izraelt a Hamász - videó

Továbbra is rakétákkal támadja Izraelt a Hamász iszlamista terrorszervezet, miközben Libanon felől a Hezbollah ugyancsak folyamatosan támadásokat indít izraeli területek ellen. Izrael ezekre légicsapásokkal válaszol. Közben az izraeli védelmi miniszter egy olyan elit alakulat előtt beszélt, amely az övezet határához közel készenlétben áll a tervezett támadásra. A miniszter győzelemig tartó harcra buzdít.

15:32
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ főtitkára a segélyek bejuttatását sürgeti Gázába

Az ENSZ főtitkára, António Guterres pénteken az egyiptomi Sínai-felszigetre utazott, ahol azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi humanitárius segítség minél előbb bejuthasson a Gázai övezetbe.

Az Egyesült Államok közölte, hogy az egyiptomi Sínai-félsziget és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőn keresztüli segélyküldésről szóló megállapodás részleteinek tisztázása még mindig folyik. A háború kitörése előtt naponta 450 teherautó érkezett a Gázai övezetbe. Az ENSZ szerint most vagy 200 teherautó áll készen, hogy a félszigetről az övezetbe jusson.

A külföldi útlevéllel rendelkezők evakuálása és a segélyszállítmány átvizsgálásának metódusáról való egyetértés hiánya csak még bonyolultabbá tette a segélyek bejutását, valamint az utak is megrongálódtak az övezetben folyó harcok miatt. A rafahi átkelő az egyetlen belépési pont a területre, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Izraeli bombázás miatt otthontalanná vált palesztin civilek az ENSZ Fejlesztési Programja által létesített sátortáborban, a Gázai övezetbeli Hán-Júniszban 2023. október 19-én. Forrás: MTI/AP/Fatima Sbair

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti koordinátora szerint a segélyek leghamarabb szombaton juthatnak be az övezetbe. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szóvivője Genfben azt mondta, hogy mélyreható és előrehaladott tárgyalások folynak a segélyekről.

15:47
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A volt izraeli miniszterelnök szerint a hadseregnek folytatnia kell a légitámadásokat

Naftali Bennett szerint az izraeli hadseregnek nem kellene elsietnie a gázai szárazföldi hadműveletet, hanem egyelőre folytatnia kellene a légitámadásokat. A volt miniszterelnök az X-en hozzátette, hogy Izraelnek ki kell használnia légi előnyét, mivel a Hamász harcosai alagutakban rejtőznek.

16:13
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ nemzetközi vizsgálatot sürget a kórházi robbanás ügyében

Az ENSZ emberi jogi hivatala független nemzetközi vizsgálatot sürgetett a gázai al-Ahli arab kórházban a hét elején történt robbanás ügyében.

Megpróbálunk mindent megtenni, hogy összerakjuk a történteket

- mondta egy szóvivő Genfben.

Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber
16:34
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A foglyok többsége életben van

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász által fogva tartott 200 ember többsége még életben van.

- áll a hadsereg közleményében, amely szerint 20 túsz gyermek volt, míg 10 és 20 közöttük 60 év feletti.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) sátrakat állított fel az izraeli bombázások miatt otthontalanná vált emberek számára a Gázai övezetben lévő Hán-Júniszban 2023. október 19-én. Forrás: MTI/AP/Ashraf Amra
16:56
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A német külügyminiszter is Izraelbe utazott

Annalena Baerbock német külügyminiszter arra figyelmezteti Iránt és a Hezbollahhoz hasonló milíciákat, hogy ne avatkozzanak be a Gázai övezetbe.

Figyelmeztetem Iránt, figyelmeztetem az iraki síita milíciákat, figyelmeztetem a jemeni huthiakat, hogy ne vegyenek részt a terrorban

- mondta Baerbock Tel-Avivban, miután találkozott izraeli kollégájával és ellenzéki politikusával, Benny Gantzcal.

17:08
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron üzent a túszok családjainak

A francia elnök elmondta, hogy beszélt a Hamász által fogva tartott foglyok családjaival, és fogadkozott, hogy Franciaország nem hagyja cserben népét. Emmanuel Macron az X-en azt írta:

17:24
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: mielőbb el kell juttatni a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe

Az ENSZ szerint a Gázai övezetbe irányuló nemzetközi segélyszállítmányoknak "a következő napon vagy még egy napon belül" meg kell érkezniük, mivel a palesztinok kétségbeesetten várják az életmentő ellátást.

Mintegy 175, létfontosságú gyógyszerekkel, élelmiszerrel és vízzel megrakott teherautó állt a távolban az Egyiptommal közös rafahi átkelőnél.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius főnökének szóvivője Genfben újságíróknak elmondta, hogy az első szállítmány "körülbelül a következő napon" várható.

Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi igazgatója szerint a 20 teherautónyi mennyiség "csepp a tengerben", és 2000 teherautóra lenne szükség. Az ENSZ szerint Gáza 2,3 millió lakosából több mint egymillióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni, a humanitárius helyzet pedig "katasztrofális" és napról napra romlik.

17:33
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a bombariadók Franciaországban

Franciaországban harmadik napja folytatódtak pénteken a merényletfenyegetések a regionális repülőtereken, de bombariadók volt pályaudvarokon, iskolákban és múzeumokban is.

A BFM hírtelevíziót a francia közlekedési tárca arról tájékoztatta, hogy nyolc repülőtér kapott ismét fenyegetést (Lille-Lesquin, Rennes, Beauvais, Tarbes, Nantes, Béziers, Pau és Brest), amelyek közül hármat ürítettek ki (Rennes, Tarbes és Béziers). Szerdán és csütörtökön tucatnyi regionális repülőtéren volt hosszabb-rövidebb ideig bombariadó, valamennyi hamisnak bizonyult.

A versailles-i kastélyt is újból kiürítették pénteken egy pokolgépes fenyegetés miatt.

Egy hét alatt ez volt az ötödik bombariadó az egyik leglátogatottabb francia turisztikai célpontnál, amely szombaton, kedden, szerdán és csütörtökön is kapott fenyegetést. A bombariadók - pályaudvarokon, iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban - mindennapossá váltak Franciaországban múlt péntek óta, amikor egy radiális iszlamista halálra késelt egy francia tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

17:53
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Egy skizofrén férfi volt a versailles-i kastélyt fenyegető telefonáló

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a versailles-i kastélyt csütörtökön fenyegető telefonálót előállították: a gyanúsított egy 37 éves munkanélküli férfi, büntetlen előéletű, a szüleivel él, skizofréniában szenved.

Tettére nem tudott magyarázatot adni, de elnézést kér, a rendőrség feltételezése szerint nincsenek terrorista indítékai.

A hatóságok figyelmeztettek arra, hogy minden egyes riasztás után több órát vesz igénybe a rend helyreállítása, amely számos rendfenntartót igényel. Szombaton a Louvre múzeumát kellett kiüríteni egy riasztás miatt, és a tűzszerészek 60 ezer négyzetméternyi területet vizsgáltak át, míg a versailles-i kastályban mintegy 10 ezer embert kellett evakuálni a riasztásokkor, és öt kutyával keresték a rendőrök az állítólagos robbanóeszközöket.

18:03
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg a hamis terrorriasztás

Rengeteg a hamis terrorriasztás Franciaországban. Gérald Darmanin belügyminiszter csütörtök este a BFM hírtelevízióban elmondta: eddig 18 embert állított elő a rendőrség a hamis riasztások miatt, többségük kiskorú.

Valamennyiüket bíróság elé állítják, és a hamis riasztás okozta károkat a szüleiknek meg kell téríteniük.

A brüsszeli terrortámadás miatt Franciaországban megnövelték a biztonsági készültséget. Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

- hangsúlyozta a tárcavezető. Gabriel Attal oktatási miniszter jelezte, hogy

csak az iskolai hamis riasztások miatt több tucat előállítás történt. "11, 12, 13 vagy 14 éves gyerekekről van szó"

- mondta a tárcavezető. Eric Dupont-Moretti igazságügyi miniszter pénteken az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: 22 eljárás indult e-mailen vagy a közösségi oldalakon érkezett hamis fenyegetések miatt, és a rendőrség minden riasztás elkövetőjét megtalálja az IP-címek alapján.

18:24
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A német külügyminiszter Libanonban - fotó

Annalena Baerbock német külügyminiszter (b) megbeszélést folytat a libanoni miniszterelnökkel, Nadzsib Mikátival Bejrútban 2023. okóber 20-án. Forrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh
18:44
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételen a Gáza elleni légitámadások hatása

A Maxar Technologies által készített képeken két gázai városi és egy deir el-Balahi iskola udvarán menedéket kereső emberek láthatók. A gázai tengerparthoz közeli útszakasz mentén kerek kráterek sora jelzi azokat a helyeket, ahol a légitámadások a földbe csapódtak, és nem tették földdel egyenlővé az otthonokat.

Forrás: Maxar Technologies via AP
18:56
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Beni Ganz: hosszú és nehéz háború lesz

Beni Ganz, a nemzeti vészhelyzeti kormány szűk hadikabinetjébe belépő, Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke szerint hosszú és nehéz háború vár Izraelre - jelentette a helyi média pénteken.

- nyilatkozta Ganz a szombati ünnepnap kezdete előtt.

Beni Ganz Forrás: AFP/NurPhoto/Artur Widak

- hangsúlyozta a közvélemény-kutatások szerint Izrael jelenlegi legnépszerűbb politikusa.

- zárta szavait Beni Ganz.

19:19
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nyugaton már túlélési stratégia kell a vallásos zsidóknak - videó

19:41
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez nem Izrael és a palesztin nép konfliktusa, hanem a Nyugat ellen indított civilizációs háború - videó

Miként gyűrűzhet át Európára az izraeli-palesztin konfliktus, és vajon maradt-e még annyi immunitás bennünk, európaiakban, hogy megvédjük magunkat - többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a 48 perc - Házigazda Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásában az M1 aktuális csatornán.

A hirado.hu beszámolója szerint a házigazda felidézte a Hamász Izrael elleni brutális támadását, és azt is, hogy a múlt héten egy francia tanárt késeltek halálra, Brüsszelben pedig svédeket gyilkolt egy - a hatóságok által megfigyelt - tunéziai származású arab férfi. "Vajon Európa felébred-e és megérti-e a migrációban rejlő veszélyeket?" - tette fel a kérdést Lánczi Tamás, és emlékeztetett rá, hogy Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint nagy hiba volt ennyi idegen népességet ráereszteni Európára.

"A mostani európai vezetés nemhogy nem érti meg, hanem még olajat is önt a tűzre" - reagált Törcsi Péter. Az Izraelt ért támadás hatásairól Lánczi Tamás kifejtette, hogy drámaiak az európai fejlemények.

Tömegtüntetéseken éltetik a terrort, Dávid-csillagot festettek német állampolgárok ajtajára, miközben Németország azért küzdött az elmúlt hetven évben, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő.

"Az európai zsidóságot fizikai létében fenyegetik" - jegyezte meg Lánczi Tamás. "Itt valóban csak a zsidóságról van szó, vagy általában a nyugati civilizáció áll támadás alatt?" - kérdezte a házigazda.

"Egyértelműen a Nyugat ellen lépnek föl. A kereszténység és a zsidóság ellen" - szögezte le Mráz Ágoston Sámuel, hangsúlyozva, hogy a titkosszolgálatok már rég tudják, hogy baj van, ám az EU döntéshozói még mindig szét akarják osztani a migránsokat.

"Nekünk is szánnak néhány tízezer bevándorlót" - tette hozzá, és kiemelte, hogy a migránsok beáramlásával nő a terrorfenyegetettség veszélye, ám az átlagpolgárokkal ellentétben az európai vezetőkre mindig vigyáznak a különböző biztonsági szervek. "Ez terrorizmusimport, amit csinál Európa" - fakadt ki a Nézőpont Intézet vezetője.

19:49
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház 106 milliárd dolláros biztonsági csomagot kér a háborúra

Joe Biden amerikai elnök sürgősen 106 milliárd dolláros nemzetbiztonsági csomagot kért Izrael, Ukrajna és az amerikai határvédelem finanszírozására - írja az AlJazeera. Biden azt követően kérte a hatalmas biztonsági csomagot, amelyből 14 milliárd dollárt Izraelnek szán, hogy Tel-Avivban tett látogatást, és megígérte országa rendíthetetlen támogatását.

Forrás: AFP/Jack Guez

Az amerikai vezető azt reméli, hogy azzal, hogy Izrael finanszírozását többek között Ukrajnával és a határbiztonsággal együtt csoportosította, egy olyan kötelezően elfogadandó kiadási törvényt hozott létre, amellyel megnyerheti a képviselőházat.

19:56
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptomba érkezett a brit miniszterelnök, a regionális eszkaláció elkerülésére szólítja fel a vezetőket

A brit miniszterelnök az "erőszak terjedésének" megakadályozására tett erőfeszítések részeként Egyiptomba érkezett, és kijelentette, hogy a világ vezetőinek együtt kell működniük a "regionális eszkaláció" elkerülése érdekében. Rishi Sunak az X-en azt írta:

James Cleverly brit külügyminiszter várhatóan szombaton részt vesz a kairói békecsúcson, ahol több államfő és tisztviselő megvitatja a konfliktust és a gázai helyzetet.

20:14
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Már Egyiptomban is tüntetnek

Egyiptomiak ezrei tüntettek az észak-afrikai ország városaiban és településein, hogy kifejezzék szolidaritásukat az ostromlott Gázai övezetben élő palesztinokkal.

Több százan gyűltek össze a Kairó központjában található Al-Azhar mecset, a szunnita-muzulmán világ legjelentősebb vallási intézményének udvarán.

 

Ó Al-Aksza, ne aggódj, lelkünkkel és vérünkkel megváltunk téged"  

 – skandálták egybehangzóan a péntek déli ima befejezése után. A megszállt Kelet-Jeruzsálemben található Al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye.

20:44
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Greta Thunberg az arab terroristákat támogatja

Az IDF szóvivője, Aryeh Sharouz Shalikar kritizálta a svéd ökoaktivistát, Greta Thunberget, amiért támogatását fejezte ki Palesztina mellett – írta meg a Politico pénteken.

Shalikar szerint azok, akik "így vagy úgy azonosulnának Gretával, a terrorizmus támogatói".

Hangsúlyozta, hogy Thunberg a Gázai övezettel szolidaritást vállalva – anélkül, hogy egy szót is szólna az izraeliek haláláról – mélyen hallgat a terrorcselekményekről.

Korábban Greta Thunberg ökoaktivista az X (korábban: Twitter) közösségi portálon szólalt fel Palesztina mellett, megjegyezve, hogy „a világnak fel kell emelnie szavát, és azonnali tűzszünetet kell követelnie".

21:18
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szabadon enged két amerikai túszt

Izraeli tisztviselők megerősítették, hogy két amerikai túszt szabadon enged a Hamász – írja Barak Ravid, az Axios munkatársa.

A szabadon bocsátás egyoldalú lépés volt a Hamász részéről, és nem egy alku részeként történt egy izraeli tisztviselő szerint.

21:49
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Németország a bűncselekmények "gócpontjává" vált a Hamász támadása óta

A német rendőrség több mint 1100 bűncselekményt regisztrált az izraeli-gázai konfliktussal kapcsolatban, amióta a Hamász a hónap elején halálos támadást indított – közölte Nancy Faeser belügyminiszter.

A regisztrált bűncselekmények között "testi sértés, gyűlöletkeltés és vagyoni károkozás" szerepel – mondta a sajtótájékoztatón Jürgen Peter, a BKA helyettes vezetője.

Peter szerint Berlin a bűncselekmények "gócpontjává" vált, a legtöbb bűncselekmény a fővárosban történt, itt voltak a leghevesebbek a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapások.

Több mint 100 rendőr sérült meg az üvegek és a petárdák dobálásától"

– mondja Faeser, hozzátéve, hogy "ez az erőszak semmiképpen sem elfogadható".

Faeser elmondása szerint 211 Izrael-párti és 129 palesztinbarát rendezvényre került sor ebben az időszakban.

22:01
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptomba érkeztek a Hamász által szabadon engedett túszok

A Hamász által szabadon engedett anya és lánya megérkezett Egyiptomba – jelentette a 12-es csatorna.

Az egyik nagy amerikai híroldal jelentése szerint a Hamász az anya romló egészségi állapota miatt döntött a páros szabadon bocsátása mellett.

Mindketten izraeli és amerikai kettős állampolgárok – írja a Channel 12.

22:38
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több országban is terroristapárti tüntetéseket tartottak

Jordánia fővárosában több ezren vettek részt pénteken egy Hamász melletti megmozduláson. Ammán belvárosában mintegy hatezer tüntető gyűlt össze az ellenzéki pártok és a törzsi csoportok szervezésében. A demonstrálók légitámadásokra és öngyilkos merényletekre buzdítottak Izrael ellen, és azt kiáltozták, hogy "mi vagyunk a hadseregetek". "Hamász, lőjétek őket al-Kasszam rakétákkal...Hozzátok el Tel-Avivba az öngyilkos merénylőket" – skandálták a palesztin szervezet fegyveres szárnyára, az Ezzedin al-Kasszam Brigádjaira célozva.

An Iranian schoolboy in a fake military uniform and a young girl wave Palestinian flags during an anti-Israel rally protesting the Israeli air strike on Al-Ahli hospital, in northern Tehran, October 20, 2023. Israel's military denied responsibility for the Gaza hospital attack, attributing it to a failed rocket launch by the Palestinian Islamic Jihad group. MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Forrás: NurPhoto via AFP/Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Morteza Nikoubazl

A jordániai fővárosban az izraeli nagykövetségnél is több ezren gyülekeztek pénteken, azt kiáltozva, hogy "arab földön nem lehet zsidó nagykövetség". Az ammáni hatóságok a héten több zavargást is feloszlattak az izraeli nagykövetség környékén, majd leszögezték: nem fogják tolerálni az Izrael elleni harag kiaknázására felbujtott "csőcselék" pusztítását. Feltartóztattak továbbá a határ felé tartó több mint kétezer tüntetőt is, akik a hatóság engedélyét követelték a Hamászhoz való csatlakozáshoz.

Demonstrators chant slogans near the Israeli Embassy in Amman on October 20, 2023, to show solidarity with the Palestinians of the Gaza Strip. (Photo by Khalil MAZRAAWI / AFP) Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

Egyiptomban tiltakozók ezrei gyűltek össze az al-Azhar mecsetnél és azt skandálták: "hol van az arab hadsereg?", mások a Tahrír téren gyülekeztek. A demonstrálók egy része katonai fellépést követelt Izrael ellen, más tüntetők pedig azt, hogy az Öböl-menti országok állítsák le az olaj és a gáz izraeli exportját.

Demonstrators wave Palestinian flags at the Unknown SoldierMemorial, Cairo, Egypt, October 20 2023, during a demonstration in support of Palestine against Israel, following a devastating explosion at the Arab National Hospital in the Gaza Strip that killed hundreds of people. (Photo by Ziad Ahmed/NurPhoto) (Photo by Ziad Ahmed / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Forrás: NurPhoto via AFP/Ziad Ahmed/NurPhoto/Ziad Ahmed

Törökországban a kormány a gázai kórházi robbantásban elhunyt áldozatok iránti szolidaritásból háromnapos gyászt hirdetett. A pénteki ima után Ankarában és Isztambulban is több ezren tüntettek mecsetek előtt. Isztambulban iszlamista csoportokkal szimpatizáló tüntetők török és palesztin zászlókat lengettek, és Izrael gázai légitámadásait elítélő jelszavakat skandáltak.

Protestors gesture during a demonstration to show solidarity with the Palestinian people, after Friday prayers in Istanbul on October 20, 2023. People protesting Israel's hospital attack in Gaza displayed a model of Benjamin Netanyahu and the U.S. burned their flags. (Photo by Umit Turhan Coskun/NurPhoto) (Photo by Umit Turhan Coskun / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Forrás: NurPhoto via AFP/Umit Turhan Coskun/NurPhoto/Umit Turhan Coskun

Irakban tüntetők százai gyűltek össze a Jordánia mellett található Trebil határátkelőnél az Irán által is támogatott Coordination Framework szövetség demonstrációján. A szövetség Bagdadban is tüntetést szervezett a nemzetközi övezet kapuja közelében, az amerikai nagykövetség közelében.

BASRA, IRAQ - OCTOBER 20: Hundreds of people carrying a large Palestinian flag stage a protest in support of the Palestinians in Basra, Iraq on October 20, 2023. Haidar Mohammed Ali / Anadolu (Photo by HAIDAR MOHAMMED ALI / ANADOLU / Anadolu via AFP) Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Haidar Mohammed Ali

Marokkóban egy kisebb tüntetés keretében több száz ember demonstrált a tuniszi amerikai nagykövetség előtt, az összegyűltek terroristának nevezték Izraelt és a gázai támadásokat "segítő" Egyesült Államokat.

A Dél-Afrikában kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) pénteken terroristapárti tüntetést szervezett az izraeli nagykövetség elé Pretoriában. A több mint ezer összegyűlt tüntető palesztin zászlókat lengetve Izrael-ellenes transzparenseket tartott a magasba. A tömeget az ANC vezetői irányították, a kormánypárt pedig szolidaritásáról biztosította a palesztin népet.

Malajziában közel ezer muzulmán tüntető vonult végig Kuala Lumpur egyik forgalmas főútján pénteken Izraelt agresszornak nevezve, és a gázai "gyilkosságok" befejezésére szólítottak fel. A palesztin zászlókat lengető tömeg az amerikai nagykövetség előtt gyűlt össze.

A boy holds a placard during a demonstration in support of Palestine in Kuala Lumpur, on October 20, 2023. (Photo by Afif Abd Halim/NurPhoto) (Photo by AFIF ABD HALIM / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Forrás: NurPhoto via AFP/Afif Abd Halim/NurPhoto/Afif Abd Halim

Indonézia fővárosában több mecsetből gyűlt össze egy nagyobb tömeg, amely átvonult a szigorúan őrzött amerikai nagykövetségig. Hasonló demonstrációkat szerveztek az ENSZ-képviselet és az indonéz külügyminisztérium épülete elé.

23:06
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ők tértek haza a Hamász terroristák fogságából

A The Times of Israel című izraeli napilapnak nyilatkozó magas rangú izraeli tisztviselő a Hamász által szabadon engedett két túszt Judith Raanan és lánya, Natalie néven azonosította.

A párost, akik mindketten amerikai állampolgársággal rendelkeznek, átadták a Nemzetközi Vöröskeresztnek – mondja a tisztviselő.

A két nő a Chicago melletti Illinois állambeli Evanstonban él, és rabbijuk szerint ebben a hónapban érkeztek Izraelbe, hogy megünnepeljék egy rokonuk 85. születésnapját és a zsidó ünnepeket.

A Raanan család éppen a Szimchát Torát ünnepelte Nahal Ozban, egy izraeli kibucban, körülbelül egy mérföldre a gázai határtól, amikor a Hamász támadása megkezdődött.

A 18 éves Natalie Raanan nemrég érettségizett, és alig várta, hogy meglátogassa a tengerentúli családját.

23:30
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonból támadják Izraelt

Páncéltörő irányított rakétákat lőttek Libanonból az északi határon lévő Netu'a és Biranit térségében tevékenykedő izraeli csapatokra – közölte az Izraeli Védelmi Erők.

Az IDF azt mondja, hogy tüzérségi lövésekkel válaszol a rakétatűz forrásaira.

A hadsereg nem közöl azonnal információkat az esetleges áldozatokról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!