Még mindig emberi maradványok után kutatnak a gázai határ közelében, az Al-Sifa kórházban több mint 2000 ember lehet

Események

conflict Horizontal Izrael
Izraeli katonai járművek a Gázai övezet határában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 38. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
05:41
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:49
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Botrányba fulladt Greta Thunberg tüntetése

Félbeszakadt egy Greta Thunberg nevével fémjelzett amszterdami klímatüntetés, miután egy palesztin és egy afgán nőt felhívtak a színpadra, hogy beszéljenek a tömeghez.

"Nem hallgattunk. A hatalmon lévő emberek nem hallgattak" - mondta a tömegnek, amikor egy zöld kabátos férfi közeledett a klímaaktivistához. A férfi megragadta a mikrofont, és azt mondta: "Egy klímatüntetés miatt jöttem ide, nem politikai nézet miatt."

A férfitől eztuán elvették a mikrofont és arréb lökdösték. Greta Thunberg pedig azt skandálni, hogy "Nincs éghajlati igazságosság a megszállt területeken."

05:56
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Üzemanyag a kórháznak

A Hamász tagadja Izrael azon állításait, amelyek szerint megakadályozta volna, hogy üzemanyagot adjanak Gáza legnagyobb kórházának. Izrael korábban azt mondta, hogy megpróbálta üzemanyaggal ellátni az Al-Sifa kórházat, és kannákat hagytak a bejáratnál, de a Hamász megakadályozta, hogy a kórház átvegye az üzemanyagot, annak ellenére, hogy az intézmény kétségbeejtő üzemanyaghiánnyal küzd.

A Hamász szerint nem utasított el semmilyen orvosi használatra szánt üzemanyagot. Azt írták, hogy nem is állnak kapcsolatban az Al-Sifa kórházzal, az a palesztin egészségügyi minisztérium fennhatósága alá tartozik. Ugyanakkor hozzátették, hogy Izrael "lekicsinyli a betegeket és a sebesülteket", mivel a 300 literes szállítmányuk a kórház generátorainak működtetéséhez csak 30 percre elegendő.

06:44
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hét izraeli katona megsérült a Hezbollah támadásaiban

Az izraeli hadsereg közlése szerint hét katona könnyebben megsérült a Hezbollah észak-izraeli területet érintő aknavetős támadását követően. A hadsereg egy óra alatt 15 kilövést azonosított Libanonból - ahol a Hezbollah erős militáns csoport székhelye található -, és négyet elfogtak. A többi nyílt területekre esett – áll a közleményben.

Izraeli tisztviselők korábban azt mondták, hogy a Hezbollah páncéltörő rakétákat lőtt ki egy izraeli közösségre, közvetlenül a határ túloldalán, súlyosan megsebesítve közszolgálati dolgozókat.

Az izraeli hadsereg válaszul tüzérségi tűzzel csapott le a kilövés helyére.

07:07
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Maradványok után kutatnak

Az izraeli erők a gázai déli határ közelében még mindig kutatnak emberi maradványok és egyéb bizonyítékok után. Azt remélik, hogy további bizonyítékokat gyűjtenek az október 7-i Hamász-támadásokat követően, amelyekben 1200 izraeli vesztette életét.

07:27
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Macron pontosította a szavait

A francia elnök felhívta izraeli kollégáját, hogy tisztázza a nemrég adott interjújában tett megjegyzéseit. Emmauel Macron azt mondta a BBC-nek, hogy „nem igazolható", hogy Izrael bombázza „ezeket a csecsemőket, ezeket a nőket, ezeket az idős embereket".

A Jichák Hercog izraeli elnök hivatala által megosztott telefonhívásban azonban Macron azt mondta, hogy „egyértelműen támogatja Izrael államot és az önvédelemhez való jogát". Azt mondta, nem áll szándékában azzal vádolni Izraelt, hogy szándékosan ártatlan polgári lakosságot sért meg, és támogatását fejezte ki Izrael Hamász elleni háborúja mellett.

"Macron elnök kifejtette, hogy az interjú során tett megjegyzéseit a humanitárius helyzetre hivatkozva tette, amely továbbra is fontos kérdés számára és sok ország számára" - áll a közleményben.
Hercog azt mondta, hogy Macron megjegyzései "sok fájdalmat és felháborodást okoztak Izraelben", de jó, hogy a francia elnök tisztázta, mire gondol.

Az izraeli elnök megismételte, hogy Izrael állam és az izraeli hadsereg továbbra is humanitárius módon és a nemzetközi joggal összhangban cselekszik. Megjegyezte, hogy Izrael minden lehetséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a nem érintett civilek sérelmét.

07:47
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

2300 ember lehet az Al-Sifa kórházban

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint 2300 ember tartózkodik az Al-Sifa kórházban. A 600-650 fekvőbeteg mellett 200-500 egészségügyi dolgozó és körülbelül 1500, lakóhelyüket elhagyni kényszerült ember van az intézményben.

Az áram, a víz és az élelmiszer hiánya a helyszínen "közvetlen életveszélyt jelent" - közölte a WHO, megismételve az azonnali tűzszünetre és „a civilek és az egészségügyi dolgozók aktív védelmére" szóló felhívását.

08:04
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Nem lehet biztonságosan elszállítani a koraszülötteket a kórházból

Az Al-Sifa kórházban jelenleg kezelt több tucat koraszülött nem mozgatható biztonságosan - közölte egy segélyszervezet.

Miután az izraeli hadsereg megismételte, hogy felajánlotta a csecsemők „biztonságosabb kórházba" szállítását, a Medical Aid for Palestiinians kijelentette, hogy a kritikus állapotú újszülöttek mozgatása összetett technikai folyamat. A segélyszervezet vezérigazgatója, Melanie Ward nyilatkozatában kétségbe vonta Izrael állításait, és kijelentette, hogy mélyen aggasztják a kritikátlan médiajelentések.

"Mivel a mentők nem érik el a kórházat – különösen azok, akik rendelkeznek a csecsemők áthelyezéséhez szükséges szaktudással és felszereléssel –, és nincs olyan kórház, amely képes lenne befogadni őket, nincs utalás arra, hogyan lehet ezt biztonságosan megtenni" - közölte.

08:25
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Péntek óta nem frissítették a halottak számát

Muhammed Zaqout, a gázai kórházak igazgatója vasárnap azt mondta, hogy az egészségügyi minisztérium péntek óta nem tudta frissíteni a halottak számát, mivel az orvosok nem tudnak eljutni az izraeli bombázás által sújtott területekre.

Az UNOCHA ezt megerősítette vasárnapi jelentésében, és azt írta: „November 12-én, a második egymást követő napon, az északi kórházak szolgáltatásainak és kommunikációinak összeomlása után, a gázai Egészségügyi Minisztérium (EM) nem frissítette az áldozatok számát.

08:45
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Tűzszünetet kért az indonéz elnök

A világ legnagyobb muszlim lakosságának otthont adó Indonézia elnöke tűzszünetre szólított fel Joe Biden amerikai elnökkel való hétfői washingtoni találkozója előtt.

"Hamarosan be kell vezetni a tűzszünetet, fel kell gyorsítanunk és növelnünk kell a humanitárius segélyek mennyiségét, és meg kell kezdenünk a béketárgyalásokat" - mondta Joko Widodo elnök egy videóban, amelyet azután rögzítettek, hogy részt vett az Iszlám Együttműködési Szervezet ülésén Rijádban.

09:01
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Lehetséges egyezségről beszélt Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt megkérdezték, hogy létrejöhet-e az egyezség az október 7-i támadás során ejtett túszok kiszabadításáról. "Lehet" - mondta az NBC amerikai tévének. "Minél kevesebbet beszélek róla, annál nagyobb az esélye annak, hogy megvalósul" - fogalmazott.

Netanjahu nem közölt részleteket, de azt mondta, hogy az egyetlen dolog, ami kikényszerítheti a megállapodást, az a katonai nyomás, amelyet védelmi erői gyakorolnak a Hamászra. Netanjahu miniszterelnök visszautasította a tűzszünetre irányuló egyre növekvő felszólításokat, hacsak az nem tartalmazza az összes túsz szabadon bocsátását.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő azzal érvelt, hogy a konfliktusban meglehetősen jelentős szünetre lenne szükség a szabadon bocsátás érdekében.

09:22
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai csapás Szíriában

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közölte, hogy az Egyesült Államok vasárnap csapást mért két Iránnal kapcsolatos helyszínre Szíriában, válaszul az amerikai erők elleni támadásokra.

Kevesebb mint három hét alatt ez a harmadik alkalom, hogy az amerikai hadsereg olyan szíriai helyszíneket vett célba, amelyekről azt állítják, hogy Iránhoz kötődnek, és amely olyan fegyveres csoportokat támogat, amelyeket Washington okol a közel-keleti erői elleni támadások megugrásáért.

09:43
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 420 külföldi szerepel a Gázából evakuálandók listáján

Több mint 420 külföldi állampolgárt és kettős állampolgárságú személyt evakuálnak hétfőn a Gázai övezetből az egyiptomi határon lévő rafahi ellenőrzőponton keresztül. A listákat a palesztin enklávé határszolgálata tette közzé a honlapján. Marokkói, jordán, spany, amerikai, holland, perui, orosz és svéd állampolgárok szerepelnek a listán.

10:04
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza 36 kórháza közül legalább 20 már nem működik

Az ENSZ humanitárius ügynöksége szerint Gáza 36 kórháza közül húsz már nem működik. A Palesztin Vörös Félhold arra figyelmeztetett, hogy a gázai Al-Quds kórház is üzemen kívül van a generátor üzemanyag hiánya miatt. Vasárnap a gázai Al-Sifa kórház szemtanúi azt mondták az AFP-nek, hogy „erőszakos harcok" dúltak egész éjszaka.

10:25
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Félárbocon az ENSZ zászlaja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete ma félárbocra engedte a zászlaját a Gázában megölt munkatársai iránti tisztelet jeleként.
Az UNRWA – a palesztin menekülteket segítő ügynökség – pénteken közölte, hogy több mint 100 alkalmazottja halt meg Gázában október 7-e óta.

10:46
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Három nővér halt meg az Al-Sifa kórházban

Az ENSZ szerint az Al-Sifa kórház három ápolónője meghalt a kórház körüli "bombázások és fegyveres összecsapások" következtében. A kórház kritikus infrastruktúrája is megsérült – beleértve az oxigéntermelő létesítményt, a víztartályokat és a kutat, a szív- és érrendszeri létesítményt és a szülészeti osztályt.
Izrael korábban azzal vádolta a Hamászt, hogy földalatti parancsnoki központot üzemeltet Gáza legnagyobb kórháza alatt, amit a Hamász tagad.

11:06
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Műveletek a menekülttábornál

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy műveleteket hajtott végre az al Shati menekülttábor szélén. A tábor Gáza északi részén található, északnyugatra az al-Sifa kórháztól. A hadsereg azt is közölte, hogy „a központi kormányzati intézményekben található épületeket, köztük iskolákat, egyetemeket, mecseteket és aktivistaotthonokat vett célba".

A Hamász infrastruktúráját "szándékosan polgári épületekben, például az al Quds Egyetemen és a gázai központi mecsetben, Abu Bakrban helyezték el, ahol a csapatok nagy robbanásveszélyes területet tártak fel sok gyújtóanyaggal és robbanóanyaggal" - állította az IDF.

Hozzátették: a hadművelet során több tucat fegyvert, harci felszerelést és hadműveleti terveket foglaltak le.

11:30
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Razzia az Iszlám Dzsihád vezetőjénél

Az izraeli hadsereg közölte, hogy razziát tartott a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik magas rangú tisztviselőjének otthonában. Beit Hanounban pedig a csapatok "egy alagutat, a terrorszervezet hírszerzési anyagait és fegyvereket találtak".

11:51
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

11 új-zélandi is elhagyta Gázát

Új-Zéland kormánya hétfőn közölte, hogy az ország polgárai közül 11-en elhagyták Gázát, és a rafahi határátkelőn keresztül átjutottak Egyiptomba. A múlt héten az új-zélandi tisztviselők azt mondták, hogy 21 új-zélandival és családtagjaikkal dolgoznak azon, hogy segítsenek nekik elhagyni a területet.

12:13
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai katonák haltak meg egy támadásban

Egy kelet-szíriai amerikai bázis elleni rakétatámadásban amerikai katonák vesztették életüket, jelentette az Al Mayadeen libanoni tévécsatorna egy forrásra hivatkozva. Szerintük 15 rakétát lőttek ki a Deir ez-Zor tartományban található Koniko olajmező bázisára.

12:34
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael: Üzemanyagot szállítottunk a Shifa kórházba

Izrael szerint a Hamász azonban nem engedi, hogy bejusson az üzemanyag. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy 300 liter üzemanyagot szállítottak a gázai Shifa kórház közelében lévő gyűjtőpontra, de a Hamász nem engedi, hogy a kórházi személyzet megkapja az üzemanyagot, ami nyilvánvalóan szükséges a kórház számára - Breitbart 

12:59
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Németország külügyminisztere, Annalena Baerbock a gázai helyzetről

A német külügyminiszter brüsszeli EU-csúcsra érkezett, és arra figyelmeztetett, hogy létfontosságú a "remény" életben tartása Gázában, ebben a "hihetetlen helyzetben, amikor oly sok ember veszíti el a reményt". 

Azt mondta, létfontosságú, hogy "a katasztrofális gázai humanitárius helyzetet megfékezzük, és a Hamász és a terrorista szereplők Izraellel szembeni folyamatos fenyegetését megállítsuk, Izrael és népe biztonságban és békében élhessen, akárcsak a palesztinok." – The Guardian 

13:30
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Rekordszámú teherautónyi humanitárius segélyszállítmány érkezett vasárnap Gázába Rafahon keresztül

A humanitárius segélyek október 21-én kezdtek megérkezni a Gázai övezetbe, vagyis két héttel a legutóbbi palesztin-izraeli konfliktus kitörése után. Legalább 143, humanitárius rakományt szállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe a rafahi átkelőn keresztül vasárnap, vagyis a legutóbbi közel-keleti eszkaláció óta ezzel elérte a napi maximumot – közölte Izrael kormányzati tevékenységeinek koordinátora a területeken (COGAT) az X-en (korábban Twitter) –  írja a TASS

13:50
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Rishi Sunak brit politikus kirúgta belügyminiszterét a palesztinbarát tüntetésekkel kapcsolatos kijelentései miatt

Rishi Sunak hétfőn kirúgta belügyminiszterét, Suella Bravermant, miután elkeseredett vita alakult ki a londoni utcákon tartott palesztinbarát felvonulás rendfenntartása miatt. Braverman a múlt héten egy nagy visszhangot kiváltó cikket tett közzé  a Times-ban,  amelyben azzal vádolta a rendőrséget, hogy kedvezőbben bánik a palesztinbarát tüntetőkkel, mint a nacionalistákkal és a szélsőjobboldallal. Helyét James Cleverly veszi át, aki távozik a külügyminiszteri posztról -  írja a Politico

14:10
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

80 svéd hagyhatja el Gázát

80 svéd állampolgárból álló csoport engedélyt kapott arra, hogy hétfőn elhagyja Gázát, közölték a svéd hatóságok. A svéd külügyminisztérium közölte, hogy felvette a kapcsolatot a csoport tagjaival, azonban figyelmeztették a svéd állampolgárokat, hogy ne menjenek a rafahi határátkelőhöz, amíg nem kapnak értesítést a külügyminisztériumtól arról, hogy engedélyt kaptak a helyi hatóságoktól az átkelésre. Bár a külügyminisztérium azt mondta, arra számít, hogy hamarosan több állampolgára kap engedélyt a távozásra, addig nem tudják megerősíteni a távozók számát, amíg át nem haladtak a határátkelőn –írja a The Guardian.

14:30
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, eddig hányszor csapott le a Hamászra az Izraeli Védelmi Erők

Az Izraeli Védelmi Erők frissítést adtak ki a gázai katonai műveletükről, ahol állításuk szerint erőik eddig 4.300 csapást hajtottak végre. Azt állítják, hogy "körülbelül 300 alagútaknát" és "körülbelül 3000 terrorista infrastrukturális létesítményt" találtak el - The Guardian

14:50
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg Dél-Libanonban mért csapást az ellenségre

Az izraeli hadsereg egy aknavetős támadásra válaszul állásokat támadott meg Dél-Libanonban – jelentette az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sajtószolgálata a Telegram csatornán . 

"Az észak-izraeli Gornot HaGalil falu környékén riadó megszólalása után két aknavetős támadást észleltek libanoni területről Izrael irányába. A lövedékek nyílt területekre zuhantak, senki sem sérült meg a támadás következtében. Az IDF tüzérség csapást mért a helyszanre.” – áll a kiadványban, számol be a hírről a RIA.

15:10
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai csapások az Irán-barát csoportok ellen

Az Irán-barát csoportok elleni amerikai csapások Kelet-Szíriában 6 ember halálát okozták. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter korábban megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök vasárnap légicsapásokat rendelt el az Irán által támogatott csoportok ellen Kelet-Szíriában. Legalább hat ember meghalt az Irán által támogatott csoportok elleni amerikai légicsapásokban Kelet-Szíriában, jelentette a Fox News az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának magas rangú képviselőjére hivatkozva.

15:31
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Egy 98 fős orosz csoport elhagyta a Gázai övezetet

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma hadműveleti főhadiszállást állított fel az egyiptomi fővárosban, Kairóban, ahová ma este érkezett meg az oroszok első 70 fős csoportja Gázából. Mindegyikük kielégítő állapotban van, készen állnak a hazautazásra – írja a RIA 

15:50
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael négy óráig felfüggeszti a harci tevékenységeit Gáza déli részén

Avichay Adraee, az izraeli védelmi erők sajtószóvivője elmondta, hogy a humanitárius folyosó, amely a palesztin enklávé északi területeiről evakuálja a civileket, helyi idő szerint reggel 9:00 és délután 4:00 óra között ismét elérhető lesz az Al Shifa kórházból a Gázai övezet déli részébe, a Salah al-Din út mentén – írja a TASZSZ.

16:10
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-terroristák árva amerikai kisgyermeket tartanak túszul Gázában

Egy hároméves amerikai árva is a palesztin Hamász terrorista csoport által fogva tartott túszok között van, miután október 7-én barbár támadást hajtottak végre Izrael ellen. 

A kisgyermek szüleit a terrorszervezet lemészárolta a múlt hónapban történt mészárlás során, amelyben 1200 civilt öltek meg és körülbelül 200 embert túszul ejtettek, köztük legalább kilenc amerikai állampolgárt. A gyermek gázai jelenlétét a túszok között vasárnap hozták nyilvánosságra Joe Biden elnök és Amir Tamim Bin Hamad al-Thani katari sejk telefonbeszélgetésének felolvasásakor, amelyet a Fehér Ház tett közzé – írja a Breitbart.

16:31
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Török segélyszállítmány érkezett

Egy tábori kórházak számára anyagokat szállító török hajó érkezett hétfőn Egyiptom El Arish kikötőjébe, a Gázai övezettel közös rafahi határátkelő közelében. A nyilatkozó török tisztviselő hozzátette, hogy Ankara Kairó jóváhagyását kérte a tábori kórházak építéséhez El Arishban, amely mintegy 40 km-re fekszik a rafahi határtól - az egyetlen átkelőhely Gázába, amelyet nem Izrael ellenőriz. "Zöld utat kaptunk az egyiptomi hatóságoktól. Ezeket a kórházakat az egyiptomi hatóságok által bemutatott területeken állítjuk fel" – mondta a tisztviselő – írja a The Guardian

16:51
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Négy Hezbollah-drónt lőttek le a libanoni-izraeli határon

Az izraeli hadsereg legalább négy drónt lőtt le, amelyeket a síita Hezbollah csoport fegyveresei indítottak Libanon területéről, jelentette az Al Hadath TV-csatornaÁllításuk szerint a kamikaze drónok megsemmisültek, amikor elérték a határt.

17:16
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Herzog felesége közölte, hogy egyik fiuk Gázában harcol

Isaac Herzog izraeli elnök felesége elárulta, hogy az egyik fiuk egyike annak a több százezer izraelinek, akiket behívtak és harcolnak a Gázai övezetben. "Egy ideje nincs kapcsolatunk vele, de van remény" - mondta Michal Herzog a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak. Azt nem árulta el, hogy a házaspár három fia közül melyik tartózkodik Gázában – írja a The Times of Israel

17:30
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu figyelmeztette minisztereit

A miniszterelnök figyelmeztette a minisztereit, hogy az új "Nakba" (palesztin gyásznap) és a gázai atombombázással kapcsolatos megjegyzéseik után válogassák meg szavaikat, mivel a kormánytagok megjegyzései ártanak Izrael nemzetközi legitimitásának.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap figyelmeztette a kabinet minisztereit, hogy válogassák meg szavaikat Izrael Hamász terrorszervezet elleni háborújával kapcsolatban.

"Minden szónak jelentése van, ha diplomáciáról van szó. Ha nem tudsz valamit, ne beszélj"

– mondta a miniszterelnök a vasárnapi kormányülésen – írja a The Times of Israel.

17:51
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli erők a gázai főkórház kapujánál, több százan rekedtek benn

Az izraeli erők elérték Gáza legnagyobb kórházának kapuját, miközben több száz beteg, köztük több tucat csecsemő rekedt bent – a The Guardian jelenti. Több ezer ember menekült el a gázai al-Shifa kórházból, de egészségügyi tisztviselők szerint az ott rekedt betegek az izraeli csapatok és a Hamász fegyveresei közötti intenzív harcok közepette fellépő energiahiány miatt halhatnak meg. 

Az életmentő felszerelések, például az inkubátorok nem működhetnek energia nélkül.

Legalább 32 beteg, köztük három koraszülött halt meg az elmúlt három napban, közölte a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium. 

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy biztonsági folyosókat biztosít az embereknek ahhoz, hogy elmeneküljenek az intenzív harcok elől északról és délre költözzenek,

de a Shifa-ban tartózkodó palesztin tisztviselők szerint a komplexumot állandó heves ágyútűz veszi körül. 

18:10
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

A Moszad volt helyettes vezetője: "Irreális azt állítani, hogy Irán nem tudott a Hamász október 7-i terveiről"

Udi Lavi szerint a háború legfontosabb prioritása a túszok kiszabadulásának kell lennie; szerinte a Hamász vezetőit a következő hónapokban le lehet vadászni, ugyanúgy, mint a Fekete Szeptember terroristáit. Lavi, a Moszad korábbi helyettes vezetője vasárnap azt mondta, valószínűtlennek tartja, hogy Irán ne tudott volna előre a Teherán által támogatott Hamász terrorszervezet október 7-i pusztító támadásáról.

18:35
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hazaszállították a Gázai övezetből kimenekített lengyelek első csoportját

Varsóba szállította hétfőn a lengyel hadsereg két repülőgépe Egyiptomból a lengyel állampolgárok első, 18 fős csoportját, amelyet előző nap a Gázai övezetből kimenekítettek.

Jacek Goryszewski, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnokságának szóvivője a varsói katonai repülőtéren tartott sajtóértekezletén megerősítette: a hazaszállítottak között gyermekek is vannak.

Újságírói kérdésre Goryszewski elmondta: a hadsereg kész további hazaszállítási feladatok teljesítésére, minden további lépés viszont a lengyel külügyminisztérium és a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) döntésén múlik.

19:16
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

A jordániai király elutasít Gáza részleges megszállására vonatkozó minden izraeli tervet

II. Abdalláh jordániai király elutasít minden olyan izraeli tervet, amely a Gázai övezet részleges megszállására, vagy ottani biztonsági zónák létrehozására vonatkozik - közölte hétfőn a hásemita királyság sajtója.

A tájékoztatás szerint II. Abdalláh vezető politikusoknak a királyi palotában arról beszélt, hogy az izraeli-palesztin konfliktusnak "nem lehet sem katonai, sem biztonsági megoldása".

Hangsúlyozta, a háború dúlta Gázai övezetet nem szabad, hogy Izrael elválassza a többi palesztin területtől.

II. Abdalláh kiemelte, hogy "a válság gyökerei arra nyúlnak vissza, hogy Izrael megszállta a palesztin területeket és megtagadja a palesztinok törvényes jogait".

"A megoldásnak is innen kell erednie, minden más út kudarcra van ítélve, valamint az erőszak és pusztítás körforgását hozza magával" - mondta a jordániai uralkodó.

19:53
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kimerülőben az ENSZ gázai üzemanyag-raktára, kényszerleállások jöhetnek

Üzemanyag híján napokon belül bezárhatnak a kórházak, leállhat az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatás a Gázai övezetben, miután az ENSZ gázai övezeti helyi üzemanyagtározója rövid időn belül teljesen kiürül - jelentette be Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) vezetője hétfőn.

Az UNRWA csaknem 800 000 embernek nyújt menedéket, vagyis a Gázában élők mintegy harmadának, akik azután menekültek el otthonukból, hogy Izrael, a Hamász október 7-i brutális terrortámadására válaszul támadást indított a palesztin iszlamista terrorszervezet ellen.

Az ügynökség vezetője hétfőn azt közölte, hogy az ügynökség lassan kimeríti az egyik, az izraeli határon lévő, stratégiai tartalékokat tartalmazó üzemanyag-tározóját.

20:21
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaországban 330 eljárás indult antiszemita cselekmények miatt a Hamász izraeli támadása óta

Franciaországban 330 eljárást indítottak a hatóságok antiszemita cselekmények és terrorizmus dicsőítése miatt a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én Izraelben elkövetett támadása óta - tudatta hétfőn a francia igazságügyi tárca egy nappal azután, hogy csaknem 200 ezren vettek részt országszerte az antiszemitizmus elleni tiltakozó meneteken.

A belügyminisztérium pénteken közzétett összesítése szerint az elmúlt hónapban 1247 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban, és 539 embert állítottak elő, köztük 154 külföldit.

Összehasonlításképpen: tavaly egész évben 436 antiszemita cselekmény történt a hatóságok adatai szerint.

A hétfői közlés szerint eddig húsz esetben hoztak a bíróságok ítéletet.

20:58
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint ötszáz külföldi vagy kettős állampolgár hagyhatta el Gázát

Hétfőn ismét külföldiek és kettős állampolgárok százai hagyhatták el a Gázai övezet területét Egyiptom felé.

A rafahi határátkelő palesztin oldalán lévő ellenőrzőpont tájékoztatása szerint egyebek között Spanyolországból, Svédországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Jordániából és Oroszországból származó 525 külföldi vagy kettős állampolgár, valamint kis létszámban sebesültek és egy orvosi kezelés alatt álló páciens kísérőivel léphettek át Egyiptomba.

21:15
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: Ez a drámai válság azt mutatja, hogy a nemzetközi közösség kudarcot vallott

Ez a drámai válság, amely hihetetlenül sok izraeli és palesztin életébe került, azt mutatja, hogy a nemzetközi közösség politikailag és erkölcsileg kudarcot vallott - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben a közel-keleti helyzettel kapcsolatban.

A főképviselő, aki az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatót, elmondta: a helyzetre nem sikerült megoldást találni, a jelenlegi válság pedig fel kell, hogy nyissa az emberek szemét, hogy a kétállami megoldás elkerülhetetlen.

"Két államnak kell léteznie a jövőben, és ez nem csak Gáza újjáépítéséről szól, hanem arról, hogy fel kell építeni egy államot a palesztinok számára" - hangsúlyozta.

21:58
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

A Gázai övezetben folytatott hadművelet felgyorsítására igyekszik rávenni az Egyesült Államok Izraelt

A Gázai övezetben folytatott hadművelet felgyorsítására igyekszik rávenni az Egyesült Államok Izraelt, hogy a konfliktus ne befolyásolja Joe Biden amerikai elnök támogatottságát a választások előtt - közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

A közlemény szerint Washington "farizeus módon" fejezi ki aggályát a Gázai övezetben lévő kórházak és menekülttáborok válogatás nélküli bombázása miatt, és sürgeti a béke mielőbbi megteremtését.

"Az igazság azonban az, hogy zárt ajtók mögött az izraeli vezetéssel az amerikaiak egészen másféle beszélgetéseket folytatnak. Sürgetik az izraelieket, hogy gyorsítsák fel a hadműveletet és akadályozzák meg a lelassulását, mert ez negatívan befolyásolná Joe Biden helyzetét a választásokon" - állítja az SZVR.

22:42
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász elvesztette az uralmát a Gázai övezet fölött

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfő este bejelentette, hogy a Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett.

"A Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett, a terroristák délre szöknek, a civilek kifosztják a Hamász bázisait, nem bíznak már a rendszerben" - közölte Galant.

Erőink előrehaladnak, tervszerűen végzik feladataikat, ahogy növeljük a nyomást, látjuk az eredményét, minden nap újabb Hamász-parancsnokokat, s több tucat, néha több száz terroristát iktatunk ki. A hadsereg elér Gázaváros központjába, és megfontolásai alapján szerint cselekszik - mondta a védelmi miniszter.

"Az elmúlt napokban fokoztuk azon tevékenységünket az alagutak ellen, amely kikényszeríti a terroristákat a járatokból. És ott vagy elesnek, vagy feltétel nélkül megadják magukat, nincs harmadik lehetőség" - tette hozzá.

05:54
november 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!