Robbanás volt egy orosz erőműnél, az EU elismerte, nem képes megfelelő mennyiségű fegyvert küldeni Ukrajnának

Események

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.23.  Traces of war in Ukraine's Kupyansk ghıst city,ghost town,snow,snowy,Ukraine,Ukrainian,war,winter Horizontal
KUPYANSK, UKRAINE - NOVEMBER 21: Soldiers patrol the area as the war between Russia and Ukraine continues in Kupyansk, Kharkiv, Ukraine on November 21, 2023. Kupyansk had over 20 thousand residents which had been reduced to 6 thousand due to the war. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 638. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
05:42
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:44
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Mielőbb véget kell vetni az ukrajnai tragédiának

Ukrajnában "tragédia" történik, és meg kell találni a módját annak, hogy mielőbb vége legyen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csoport szerdai online csúcstalálkozóján.

"Néhány kolléga a felszólalásában arról szólt, hogy megdöbbentette őket Oroszország folytatódó ukrajnai agressziója. Igen, a katonai akció nyilvánvalóan mindig tragédia. Konkrét emberek, konkrét családok és az ország egészének tragédiája. És feltétlenül el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet megállítani ezt a tragédiát" - mondta.

Putyin emellett rámutatott, hogy nem Oroszország, hanem Ukrajna utasítja el a tárgyalásokat, és zárkózik el a párbeszéd elől, miközben Moszkva mindig is készen állt erre. (MTI)

05:52
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás az erőműnél, áram nélkül egy orosz város

A moszkvai terület egyes részei, köztük Lytkarino városa áram nélkül maradt, miután ma kora reggel robbanásokat jelentettek elektromos alállomások közelében.

Lytkarino lakosai fényes villanásról és tűzről számoltak be hajnali 1 óra körül.

06:23
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4873 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3780 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

08:06
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Hat év munkatábort kapott egy 17 éves fiú

Egy orosz bíróság hat év munkatelepre ítélte a 17 éves Jegor Balazeikint, mert megpróbált felgyújtani két katonai sorozási irodát Kirovszkban és Szentpéterváron – írta a Kyiv Independent.

08:45
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Nem változtat a légiriadó-rendszeren Ukrajna

A jelenlegi légiriadó-rendszer továbbra is érvényben marad - közölte Jurij Ihnat, a légierő parancsnokságának szóvivője. "Számunkra a lakossági értesítési rendszer nem fog változni. Igyekszünk a lehető leghamarabb figyelmeztetni az embereket a hivatalos Telegram csatornánkon keresztül" - nyilatkozta a szóvivő.

09:30
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU elismerte, hogy nem képes kielégíteni Ukrajna katonai szükségleteit

Az EU szerint nem lesz képes kielégíteni Ukrajna katonai szükségleteit – márciusig egymillió tüzérségi lövedéket –, ezért az EU készen áll arra, hogy lövedékeket vásároljon Kijevnek a blokkon kívül, ha a szállítások meghiúsulnak – mondta el egy magas rangú francia diplomata a Politicónak adott interjújában .

A diplomata szerint az Ukrajnának nyújtott katonai segítség ügyében az EU-országok elsősorban a hazai lőszergyártók kapacitásának növelésére koncentrálnak, de „tudják, hogy rugalmasnak kell lenni".

10:11
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy erőműben a moszkvai régióban

Tűz keletkezett egy elektromos alállomás közelében a Moszkva melletti Lytkarino városában - számolt be a Baza a Telegram csatornán.

A helyi lakosok elmondása szerint hajnali 1 óra körül egy erős villanást vettek észre az alállomás oldaláról, ami után a környéken minden lámpa kialudt, és kisebb tűz keletkezett a villanás helyén.

Az előzetes adatok szerint a moszkvai régió több települése is áram nélkül maradt. Az áramszolgáltatás másfél órával az incidens után helyreállt.

10:53
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Váratlan ellenség az északi katonai körzetben

Az északi katonai körzet övezetében az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harcosainak lövészárkaiban megjelentek a rágcsálóhordák. A Japan Times jelentése szerint az internet elérése kapcsán a katonai személyzetnek nehézségekkel kell szembenéznie, mert az egerek rágják a vezetékeket.

11:35
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Szu-25-ökkel támadott Donyeck irányában Oroszország

Az orosz Szu-25-ösök eltalálták és megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) álcázott állásait – számolt be a Honvédelmi Minisztérium. A támadás Donyeck déli irányában történt.

12:05
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Károk Krivij Rih infrastruktúrájában

Az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban található Krivij Rih városában éjszaka megrongálódott egy infrastrukturális létesítmény – számolt be a regionális tanács vezetője, Nikolai Lukashuk a Telegramon.

12:33
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Erősítés Kupjanszknál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a hideg időjárás miatt Kupjanszk irányában páncéltörő fegyverekkel erősítik a védelmet – jelentette bve Andrej Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság Népi Milíciájának nyugalmazott alezredese.

Az alezredes pontosította, hogy Kupjanszk északkeleti és délkeleti részén történik az erősítés, amely elsősorban a gránátvető és a páncéltörő irányított rakéták (ATGM) jelenlétét jelenti.

13:42
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Károk Herszonban

A Kijev által ellenőrzött Herszonban gyárak területén keletkeztek károk – mondta el Alekszandr Prokudin, Herszon régió ukrán katonai közigazgatásának (OVA) vezetője.

Hozzátette, november 23-án éjszaka történtek támadások.

14:17
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnában koalíció jött létre a légvédelmi rendszerek fejlesztésére

Ukrajnában 20 országból álló új koalíció jött létre a földi légvédelmi rendszerek fejlesztésére – nyilatkozta Rusztem Umerov az ukrán védelmi minisztérium vezetője a Telegramon.

14:49
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna légvédelmi támogatást kap

Ukrajna további segítséget kap a ramsteini partnerektől, többek között egy német légvédelmi csomagot, amelyet Boris Pistorius német védelmi miniszter kijevi látogatása során jelentett be a héten. Rusztem Umerov védelmi miniszter egy holland és egy észt csomagot is bejelentett az informatikai segítségnyújtás érdekében.

15:27
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna háborús szponzorként ismerte el a német Knaufot

Ukrajna felvette a „háborús szponzorok" listájára a világ egyik legnagyobb építőanyag-gyártóját, a német Knauf céget - írja a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) honlapján.

16:00
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz régiót támadott Ukrajna

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Kurszk régiójában található Gorodiscse falut ágyúzták – jelentette be a régió kormányzója, Roman Starovoyt a Telegram csatornáján.

16:30
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna kimerült Avdijivkánál

Az Avdijivka irányában folytatott több mint egy hónapos, elhúzódó harcok kimerítették az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU) – nyilatkozta Vlad Shlepchenko, háborús rovatvezető.

Elmondása szerint az orosz csapatok északi csapatai nemcsak Sztyepovoe (Petrovszkoje) faluból űzte ki az ukránokat, hanem Novokalinovo falutól délre, Ocheretino falu felé is előrenyomultak.

A szakember megjegyezte, ez a település egy magaslaton fekszik, a rajta áthaladó út a dombgerinc mentén halad. A köztük lévő folyók védelmi vonalat hoznak létre, ahol az ukrán fegyveres erők lehet, hogy megpróbálják megvetni a lábukat.

Jól látható az ukrán védelem leépülése, már a legjobban megerősített állásaikat feladták

– mondta el a rovatvezető.

16:54
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Négy ukrán drón támadta meg a Krímet

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) négy drónja támadta meg a Krímet – számolt be a Mash Telegram csatorna november 23-án.

Feltehetően kínai gyártású Mugin 5 pro modellekkel támadtak.

17:27
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás a rosztovi régióban

A rosztovi régióban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) pilóta nélküli légi járműve (UAV) megtámadta az Orosz Gárda katonai egységét – számolt be a Mash Telegram csatorna.

18:05
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország csapást mért egy ukrán kommunikációs központra

Az orosz csapatoknak sikerült eltalálniuk az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kommunikációs központját a Hmelnyickij régió repülőterén – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Hozzátették, hogy egy lőszerraktárat is megsemmisítettek a repülőtér közelében.

18:37
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy ukrán Mi-8-as helikopter

A légvédelmi rendszerek lelőttek egy ukrán Mi-8-as helikoptert – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A gépet a Herszon megyei Tyaginka falu közelében lőtték le.

Emellett az orosz hadsereg 24 ukrán drónra csapott le Zaporizzsja térségében, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban.

19:11
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kazettás lőszert használt Avdijivkában

Az orosz hadsereg RBK-500 kazettás bombákkal támadta meg az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) állásait Avdijivka irányában. Jurij Knutov katonai szakértő elmondta, hogy

az Orosz Fegyveres Erők nagyszámú kazettás lőszerrel rendelkeznek, amelyek felülmúlják a hasonló típusú NATO szabványos lőszereket.

Miután a NATO kazettás lőszert szállított Ukrajnának, az ezekkel a lövedékekkel végrehajtott csapások száma jelentősen megnőtt.

– mondta a szakértő, hozzátéve, hogy eltávolodtak a harc klasszikus szabályaitól.

19:54
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország lezárja az Oroszországgal közös határátkelőket

Az európai határőrség, a Frontex közölte, hogy a jövő héten több tisztviselőt küld Finnországba, mivel az északi ország igyekszik korlátozni az Oroszországon keresztül érkező menedékkérők számát.

Helsinki azzal vádolta Moszkvát, hogy olyan országokból, mint Jemen, Afganisztán, Pakisztán, Szomália és Szíria, migránsokat irányít a határra, amit a Kreml tagad.

Finnország tegnap közölte, hogy az Oroszországgal közös 1340 km-es határon

a legészakibb határátkelőhely kivételével az összeset lezárja, és csak egy távoli sarkvidéki útvonalat hagy nyitva.

A Frontex közölte, hogy 50 határőrt és járőrkocsikat telepít Finnországba az ellenőrzés megerősítése érdekében.

20:22
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországot nem befolyásolják a nyugati szankciók

Oroszországnak sikerült szinte az összes kőolaját jóval a nyugat által bevezetett 60 dolláros hordónkénti árplafon felett értékesítenie

- közölte egy orosz kormánytisztviselő.

Az EU, a G7-országok és Ausztrália tavaly decemberben vezette be az orosz olajra vonatkozó árplafont azzal a céllal, hogy korlátozza Oroszország utánpótlásait az ukrajnai konfliktus finanszírozására.

20:50
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

A holland választások kimenetele megváltoztathatja a játékszabályokat

Geert Wilders szélsőjobboldali pártjának sokkoló győzelme a hollandiai választásokon politikai remegést okozott Brüsszelben, hét hónappal a kulcsfontosságú uniós választások előtt.

Wilders ellenzi Ukrajna további támogatását, és barátságos Moszkvával.

A politikus ezt írta közösségi oldalán:

Wilders nem biztos, hogy képes lesz olyan koalíciót létrehozni, amely őt miniszterelnökké teszi, de veszélybe kerülhet Európa Ukrajnának nyújtott támogatása.

A júniusban tartandó európai parlamenti választások újabb próbatételei lesznek Wilders népszerűségének.

21:10
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök hálaadás alkalmából megköszönte az USA eddigi támogatását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hálaadáskor megköszönte az Egyesült Államok támogatását, és

azt mondta, hogy az amerikai támogatás több millió ukrán életet mentett meg.

21:30
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament átgondolatlan tervei a gabonakereskedelmi szabályok megváltoztatására teljesen leállíthatják Ukrajna gabonaexportját

November 21-én a parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megváltoztatná a gabonaexport ügyletek adóztatására vonatkozó szabályokat, és minimális exportárakat vezethetne be a gabonára.

A törvényjavaslat célja, hogy minimalizálja az egyes mezőgazdasági termékek, például a gabona és az olajos magvak adóelkerülését.

Az UGA szerint az új követelmények közül néhányat lehetetlen teljesíteni, mások pedig jelentős veszteségeket okozhatnak mind a kereskedők, mind a mezőgazdasági termelők számára.

Ukrajna a negyedik legnagyobb gabonaszállító volt a világon Oroszország 2022 előtt.

Az UGA szerint a törvényjavaslatban az áll, hogy a minimális exportárak ne legyenek alacsonyabbak, mint a nemzetközi tőzsdéken az előző 10 napban jegyzett gabonaárak átlaga.

21:53
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az Európai Tanács elnöke biztosította Ukrajnát támogatásáról

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az ukrán fővárosban tett látogatása során azt mondta, hogy az a célja, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy pozitív döntés szülessen az EU-integrációról.

Mindent megteszek a pozitív döntés érdekében, de az Európai Tanácsban egyhangúan kell szavaznia az összes tagállamnak. Ez mindig nagy kihívás. Számomra a legfontosabb, hogy az EU geopolitikai szempontból is megfelelően járjon el.

21:58
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Hatra emelkedett a mai civil halottak száma

Egy orosz bombatámadásban három ember halt meg ma Ukrajna déli részén, Herszon városának külterületén. Ezzel legalább hatra emelkedett a nap folyamán meghalt civilek száma.

22:12
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország gazdasága 2024-re háromszor gyorsabban fog növekedni, mint az euróövezeté

Európa legnagyobb alapkezelője, az Amundi arra számít, hogy az orosz gazdaság 2024-re háromszor gyorsabban fog növekedni, mint az euróövezeté - mondta ma a cég befektetési igazgatója.

Hangsúlyozta, hogy a Moszkva ellen bevezetett szankciók hasztalanok.

Olyan országok, mint Törökország és Kazahsztán pedig csak profitáltak a szankciókból, mivel Oroszországnak sikerült kiterjesztenie exportját.

22:25
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

400 millió dollár kedvezményes hitelt kapnak az ukránok Nagy-Britanniától

Az ukrán pénzügyminisztérium sajtószolgálata közölte, hogy Ukrajna 400 millió dollár kedvezményes hitelt kapott Nagy-Britanniától a szociális kiadások fedezésére.

A kölcsönt kedvezményes feltételekkel, 19 éves törlesztési idővel, 5 éves türelmi idővel nyújtották.

A finanszírozást az ukrán állami költségvetés azon kiadásainak részleges kompenzálására fordítják, amelyek az egészségügyi dolgozók nyugdíjának és bérének visszatérítése során merültek fel az egészségügyi garanciaprogram keretében.

Nagy-Britannia az Ukrajna elleni orosz invázió 2022 februári kezdete óta 2 milliárd dollár pénzügyi támogatást biztosított a kelet-európai országnak.

22:31
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz politikus cáfolta azt a hírt, hogy ukrán árvát fogadott örökbe

A BBC orosz és ukrán forrásokra hivatkozva ma arról számolt be, hogy Szergej Mironov orosz törvényhozó örökbe fogadott egy most kétéves gyermeket, akit tavaly vittek el egy árvaházból az ukrajnai Herszon városában.

A politikus cáfolta a hírt, miszerint örökbe fogadott egy ukrajnai árvaházból erőszakkal elhurcolt csecsemőt.

Anélkül, hogy kommentálta volna a BBC riportjának konkrét részleteit, azt mondta, hogy ez egy információs támadás, amelynek célja az ő lejáratása.

A 70 éves Mironov egy Kreml-barát ellenzéki pártot vezet az orosz parlamentben.

Határozottan támogatja az Ukrajna elleni katonai kampányt, és Putyin kitüntetéseket adományozott neki az Oroszországért tett szolgálataiért. Mai válaszában Mironov azt mondta, hogy Oroszország teljes győzelmet fog aratni Ukrajna ellen a csatatéren.

22:41
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi minisztérium bejelentette, hogy felgyorsította az új típusú fegyverek szállítását

A tárca hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közlemény szerint a szállítások felgyorsítása a 2015. február 25-én hozott kormányhatározat módosításainak köszönhetően valósulhatott meg, amelyeket Rusztem Umerov védelmi miniszter kezdeményezésére idén november 21-én fogadott el a kabinet.

A változtatások nyomán várhatóan húsz napra csökken az új típusú fegyverek és katonai felszerelések szállítási folyamata,

ez az időtartam azonban a gyártó által biztosított anyagok minőségétől függően változhat.

Annak érdekében, hogy fegyverek vagy felszerelések eljussanak az ukrán fegyveres erőkhöz, a gyártóknak korábban hat szakaszból álló hivatali eljáráson kellett keresztülmenniük, ami több hónapig is elhúzódhatott. A változtatás más szakaszokban is csökkenti a határidőket, beleértve az új típusú fegyverek tesztelését, és harci tulajdonságaiknak ellenőrzését közvetlenül a csatatéren.

Mostantól viszont elhárult az egyik leghosszabb bürokratikus akadály, az üzembehelyezési parancs kiadása,

ami a védelmi minisztérium és a vezérkar közötti egyeztetések miatt általában egy hónapig is eltartott.

22:52
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Sikeresen áttelepítették az ukrán vetőmagbankot

Ukrajna nemzeti vetőmagbankját - amely a világ egyik legnagyobb - biztonságosabb helyre költöztették a frontvonalban lévő keleti Harkiv városából. Tavaly tavasszal megrongálódott egy, a vetőmagbank közelében lévő kutatási létesítmény.

Ez aggodalmat keltett a világ 10. legnagyobb vetőmaggyűjteményének megőrzésével kapcsolatban.

A génbank számos endemikus vetőmagfajt tartalmaz, amelyek közül néhány, köztük a búza és a repce fontos az élelmezésbiztonság szempontjából. Harkiv mindössze néhány kilométerre fekszik az orosz határtól, és a várost folyamatosan orosz rakéták támadják.

A gyűjtemény új helyét nem hozták nyilvánosságra.

22:59
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna követeli, hogy oldják fel a Lengyelországon keresztül vezető exportútvonalakat

Ukrajna szeretné, ha feloldanák a Lengyelországon keresztül vezető exportútvonalakat, mielőtt tárgyalásokat folytatnának Varsóval és az Európai Bizottsággal a lengyel kamionosok tiltakozásának szüneteltetéséről. Két ukrán sofőr meghalt, és több ezer teherautó napok óta várakozik a téli hidegben.

A kamionosok elzárták a lengyel-ukrán határ három átkelőhelyéhez vezető utakat, amelyek Ukrajna kereskedelmi forgalmának kulcsfontosságú útvonalai.

- mondta Tarasz Kacska, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!