Zelenszkij brutális tisztogatásba kezdett, nagy bajban van Ukrajna

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán páncélozott csapatszállító a bahmuti fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 635. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
05:05
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:17
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 4988 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5030 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 71 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:25
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev téli bombázásától tartanak

Több hetes szünetet követően Oroszország immár második este indított dróntámadást az ukrán főváros ellen. Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője a Telegram alkalmazásban így nyilatkozott: „Az ellenség UAV-jai (pilóta nélküli légi járművek) sok csoportban indultak útnak, és különböző irányokból támadták Kijevet, ugyanakkor folyamatosan változtatták a mozgásukat."

Az iráni gyártmányú Shahed drónok többségét még azelőtt hatástalanította az ukrán légvédelem, hogy elérték volna Kijevet, de néhány így is becsapódott. Nem érkeztek jelentések "kritikus károkról" vagy áldozatokról, de azt elismerték az ukránok, hogy néhány infrastruktúra megrongálódott.

Oroszország pontosan egy éve indított nagyszabású dróntámadást Ukrajna energetikai, katonai és közlekedési infrastruktúrája ellen. Kijev attól tart, hogy ez idén megismétlődik, komoly fennakadásokat okozva az energiaellátásban.

06:28
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij gyors változtatásra számít

Volodimir Zelenszkij gyors változtatásokat követelt az ukrán hadsereg hadműveleteiben, és bejelentette az egészségügyi erők parancsnokának leváltását. Az ukrán elnök lépését azután jelentették be, hogy találkozott Rusztem Umerov védelmi miniszterrel.

Anatolij Kazmircsuk, az Országis Katonai Klinikai Központ vezetője veszi át az egészségügyi parancsnokság irányítását, akitől a hadsereg eddiginél magasabb szintű orvosi támogatását várják el. A minőségi érszorítóktól a harctéri orvosokkal való őszinte kommunikációig az egészségügyi ellátás teljes átalakítására számítanak.

07:33
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

3-8 kilométerre az orosz erők

Az ukrán hadsereg közölte, hogy „3-8 kilométerre" visszaszorította az orosz erőket a Dnyeper folyó partjaitól, ami ha megerősítést nyer, ez lesz a kijevi erők első jelentős előretörése hónapokkal a csalódást keltő ellentámadás megindítása óta. Az ukrán és orosz erők több mint egy éve a déli Herszon régióban húzódó hatalmas vízi út ellentétes oldalain vannak, miután Oroszország tavaly novemberben kivonta csapatait a nyugati partról.

08:11
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelországban rekedtek

Mintegy 3000, főként ukrán teherautó, köztük üzemanyagot és humanitárius segélyt szállító járművek rekedtek a határ lengyel oldalán vasárnap a lengyel kamionosok több mint 10 napja tartó blokádja miatt - közölték az ukrán hatóságok.
A lengyel kamionosok a hónap elején elzárták az utakat három ukrajnai határátkelőnél, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány 2022 februárja óta adminisztratív és anyagi könnyítésekkel támogatja az ukrán fuvarozókat.

08:49
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Elfogták a Moszkva felé tartó drónt

A moszkvai légvédelmi egységek vasárnap késő este elfogtak egy, a várost célzó drónt - közölte Szergej Szobjanin polgármester. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy a főváros keleti részén, az Elektrostal negyedben lévő egységek elfogták a drónt. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés. A légvédelem egy dróntámadást is meghiúsított az orosz főváros ellen vasárnapra virradó éjszaka - közölték a hatóságok korábban.

09:16
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Sebesültek Herszonban

Öt ember, köztük egy hároméves kislány megsebesült a Herszon elleni orosz tüzérségi lövöldözésben vasárnap – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. Mindannyian repeszektől sebesültek meg.

10:00
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok Kelet-és Dél-Ukrajnában

Az ukrán és orosz csapatok folytatják a hadműveleteket Kelet- és Dél-Ukrajnában, bár az esős időjárás valószínűleg tovább lassítja ezek ütemét, amíg a téli körülmények teljesen be nem következnek – írta elemzésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

10:41
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Váratlanul Ukrajnába érkezett az amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában – írta a Kyiv Independent.

A miniszter november 20-án kora reggel Kijevbe érkezett, hogy találkozzon vezető ukrán tisztviselőkkel, és "megerősítse Ukrajna szilárd támogatását a szabadságharcban" - közölte a Pentagon.

11:15
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 37 ezer elesett orosz katonát azonosítottak

A Mediazona orosz független médiaorgánum nyílt forrású kutatással, a BBC Oroszországgal közösen megerősítette annak a 37 052 orosz katonának a nevét, akiket Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta megöltek – írta a Kyiv Independent.

12:02
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok, ketten meghaltak - fotó

Az oroszok ma reggel egy herszoni szállítási létesítményt támadtak, két sofőr meghalt, egy személy pedig megsebesült - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó. Az elmúlt napban három ember halt meg, kilencen megsebesültek az orosz támadásokban.

12:45
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Japán küldöttség érkezett Kijevbe

November 20-án japán tisztviselőkből és üzleti képviselőkből álló küldöttség, köztük Kiyoto Tsuji külügyminiszter, Kazuchika Iwata ipari miniszter és a Keidanren - Japán legnagyobb üzleti lobbijának - tagjai érkeztek Kijevbe, hogy találkozzanak ukrán tisztviselőkkel egy újjáépítési konferencia előtt, amelynek Japán ad otthont. A delegáció 175 millió dollárnyi újjáépítési támogatásról is dönt.

13:22
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ilyenek az utak az ukrán fronton – videó

14:12
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz repülőgépbázist lőttek rakétákkal az ukránok - videó

Az oroszok bázist létesítettek a herszoni Taraszivka repülőtéren, ezt a ukránok rakétákkal semmisítették meg.

15:16
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kirúgták az ukrán különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat vezetését

Az ukrán kormány felmentette a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat (Goszszpecszvjaz) vezetését - jelentette be hétfőn Tarasz Melnicsuk, az ukrán kormány állandó parlamenti képviselője.

"Felmentették Jurij Scsigolt Ukrajna Állami Különleges Hírközlési és Információvédelmi Szolgálatának elnöki tisztségéből" - írta a tisztviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette: távozik Scsigol helyettese, Viktor Zsora is. Ő a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt.
A szolgálat élére ideiglenes jelleggel Dmitro Makovszkij került. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök szerint ő korábban az ügynökség vezetőjének első helyettese volt.

16:22
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz ágyúzásban meghalt egy idős nő

Az orosz erők november 20-án támadták a Dnyipropetrovszki területen fekvő Nikopolt. Egy 83 éves nő meghalt, egy 53 éves férfi pedig megsebesült - közölte Szerhij Liszak kormányzó.

17:25
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország lezárja Oroszországgal közös határát

Finnország előkészületeket tesz az Oroszországgal közös határszakasz teljes lezárására. A finn kormány november 20-án hoz döntést az ügyben - jelentette az Iltalehti finn média.

18:43
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 94 elesett katona holttestét küldte haza

Ukrajna november 20-án visszakapta 94 elesett ukrán katona holttestét az orosz megszállás alatt álló területeiről - jelentette a hadifoglyok ügyével foglalkozó koordinációs központ.

Cserébe Ukrajna átadta az orosz félnek a harcokban elesett orosz katonák maradványait - közölte a főhadiszállás.

19:44
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nem engedik be a humanitárius segélyt Ukrajnába

Tiltakozások közepette a lengyel határőrök állítólag megtagadták a humanitárius áruk, köztük üzemanyagot szállító teherautók beengedését Ukrajnába - jelentette az Ukrinform november 20-án.

20:28
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Erre számít Amerika idén télen

Lloyd Austin találkozott Volodimir Zelenszkijjel, ahol a "sürgős harctéri igényekről és a hosszú távú védelmi követelményekről" tárgyaltak.

Austin újságíróknak elmondta, hogy az USA arra számít, hogy Oroszország ezen a télen ismét az ukrán infrastruktúrát fogja támadni.

Oroszország valószínűleg az elektromos hálózatot veszi majd célba, ami kritikussá teszi a légvédelmet.

21:32
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Sikkasztás miatt bocsátottak el ukrán tisztviselőket

Két magas rangú ukrán kibervédelmi tisztviselőt elbocsátottak sikkasztás miatt - közölte egy magas rangú kormánytisztviselő.

Jurij Scsiholt, az Ukrán Különleges Hírközlési és Információvédelmi Állami Szolgálat (SSSCIP) vezetőjét és helyettesét, Viktor Zhora-t elbocsátotta a kormány - írta Tarasz Melnyicsuk kabinetfőnök a Telegramon.

Ugyanakkor a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított egy állítólagos hatfős összeesküvés miatt, ahol 62 millió ukrán hrivnyát (598 millió forint) sikkasztottak el.

05:25
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről