Átfogó támadásokat indítottak az oroszok, heves harcok folynak Ukrajnában

Russian troops attack Odesa region with drones at night  fire debris aftermath drone Russian aggression Russian-Ukrainian war Odesa Ukraine December 27 2023 Wreckage Downed Russian UAV Southern Ukraine Country House, orosz-ukrán háború, Ukrajna
A country house in the suburbs of Odesa, southern Ukraine, is currently experiencing the aftermath of a fire caused by the wreckage of a downed Russian UAV on December 27, 2023. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Nina Lyashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 674. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
06:54
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:11
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Teljesen megsemmisült egy orosz hajó

A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy az orosz partraszállító dokkhajó, amit december 26-án Feodoszijában támadtak meg az ukránok, teljesen megsemmisült.

07:22
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren érkeztek csütörtökön

Magyarország területére 2023. december 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6686 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6126 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 85 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

09:12
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntörmelék okozott tüzet egy odesszai toronyházban

Oleh Kiper, Odessza kormányzója elmondta, hogy még vizsgálják a kárt, és hogy vannak-e áldozatok.

10:12
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Szumi megyét lőtték az oroszok

Aknavető gránát sebesített meg egy nőt Esmanban, kórházba vitték.

10:51
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Sorozatos robbanások Kijevben

Vitalij Klicsko polgármester arra kérte a lakosokat, hogy keressenek menedéket, miután megszólaltak a légi szirénák. Több robbanást is hallottak.

11:15
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Több helyen is voltak robbanások

Robbanásokat jelentettek Kijeven kívül, Lviv, Dnyipro, Harkov, Szumi, Zaporizzsija és Odesza megyékben. A robbanásokról a helyi hatóságok és az ukrán média számolt be.

11:46
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt Harkovban

Oleh Syniehubov, Harkov megye kormányzója a Telegramon azt írta, az orosz támadásokban egy ember meghalt, 8 ember pedig megsebesült.

12:24
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

7 ember került kórházba Kijevben

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy az orosz támadások során megrongálódott a Lukyanivska metróállomás, és Podilszkij kerületben egy raktár is lángokban áll. Hét ember megsérült, őket kórházba vitték.

13:02
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lakóházat talált el egy rakéta Lvivben

Makszim Kozickij, Lviv megye kormányzója azt mondta, hogy az orosz rakétatámadásban egy lakóépületet találat ért, valamint egy ember meghalt, hárman megsebesültek

13:19
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

110 rakétát lőttek ki az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon azt írta, hogy Oroszország körülbelül 110 rakétát lőtt ki Ukrajnára december 29-én, állítása szerint ezek többségét lelőtték.

13:49
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Egész éjjel támadtak az oroszok

Sok halottja és sebesültje van szerte Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak, amely még csütörtökön kezdődött és egész éjjel tartott. A helyi hatóságok nem végleges összesítése szerint 16 civil vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Dnyipro, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma megközelíti a százat. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán.

Az Ukrán hadsereg közlése szerint az orosz által indított 122 rakétából 87-et, a 36 iráni gyártmányú drónból pedig 27-et semmisítettek meg.

16:19
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Megduplázták az oroszok a fegyverkezésre szánt forrásokat

Oroszország azt állítja, hogy a fegyverkezési versenyben jelentős fölénybe került – írta meg a Kurier. Denisz Manturov, a fegyverkezésért felelős miniszterelnök-helyettes szerint az állami védelmi szerződésekre szánt pénzeszközök az idei évben megduplázódtak 2022-hez képest, és egyes fegyverek gyártása megtízszereződött.

Vlagyimir Putyin korábban bejelentette, hogy a legyártott drónok, harckocsik és páncélozott járművek száma meredeken emelkedik.

17:29
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

650 ezer hadköteles ukrán menekült tartózkodik az EU-ban

Jelenleg mintegy 200 ezer hadköteles korú ukrán menekült él Németországban - annak ellenére, hogy az ukrán kormány követeli a hazatérésüket. A német bevándorlási törvény szerint Berlin nem köteles kiadni Ukrajnának ezeket a férfiakat.

Az Eurostat adatai szerint az EU egészében mintegy 650 ezer hadköteles korú ukrán tartózkodik.

18:41
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Légtérsértés Lengyelország fölött - még vizsgálódnak

Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba - közölte a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága. A tárgyat a határ átlépésének pillanatától követték a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel, amíg el nem tűnt - közölték a műveleti parancsnokság X közösségi felületén.

Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő később a Polsat News kereskedelmi televízióban is közvetített sajtóértekezletén közölte: a tárgy rádiójelei a kelet-lengyelországi Zamosc város környékén szűntek meg. Az illetékesek vizsgálják, hogy pontosan mi történt - mondta el Goryszewski.

Hozzátette: az incidens kapcsán megemelték a lengyel légierő harckészültségét.

Wieslaw Kukula altábornagy, vezérkari főnök sajtókonferencián elmondta: "minden jel arra mutat", hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, amely a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott onnan.

Klisz altábornagy hozzátette: a rakéta mintegy 40 kilométeres mélységben hatolhatott be Lengyelország fölé, és a légtérsértés mintegy 3 percig tartott. A röppályájára vonatkozó műszaki adatok megerősítése végett a hadsereg terepszemlét is tart - közölte Klisz.

20:21
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO figyelemmel kíséri a lengyelországi helyzetet

A NATO figyelemmel kíséri a lengyelországi helyzetet - írta az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken, miután Ukrajna irányából egy légi eszköz - a lengyel hadsereg szerint nagy valószínűséggel orosz rakéta - repült be Kelet-Lengyelországba.

A főtitkár azt írta, hogy telefonbeszélgetést folytatott Andrzej Duda lengyel elnökkel a rakétaincidensről.

- fogalmazott Jens Stoltenberg a bejegyzésben.

Wieslaw Kukula, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke pénteki sajtótájékoztatóján közölte: minden jel arra mutat, hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, ahonnan a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott is.

20:43
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős csapást mértek az oroszok Kijevre

Kijev elöljárója szerint egy ember meghalt, hét ember került kórházba, és egy óvóhelynek használt metróállomás megrongálódott.

Kijev északi részén, a Pogyil kerületben egy háromezer négyzetméteres hangár leégett, és sok a sérült

- közölte Szerhij Popko, a fővárosi katonai közigazgatás vezetője.

20:58
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

110 rakétát lőttek ki Ukrajna ellen

Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában, legkevesebb 16 ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv és Harkov, a sebesültek száma több tucatra tehető.

Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légitámadást követően Odesszában 2023. december 29-én. Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában. Forrás: MTI/AP/Artem Perfilov
21:29
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij a frontvonalon fekvő Avgyijivkába látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkába látogatott, amelyet az orosz erők hónapok óta ostromolnak és próbálnak körülzárni.

- írta a Telegramon az ukrán államfő.

Az üzenetet kísérő videofelvételen látni lehet az elnököt a városnévtábla előtt, és amint kitüntetéseket ad át a katonáknak. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy ez a front egyik legnehezebb szakasza. Köszönetet mondott a katonáknak, és megvitatta az egység parancsnokával a védelmi helyzetet és a legfontosabb szükségleteket.

- jelentette ki.

21:55
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

A légicsapások után több kerületben is tomboltak a tüzek

A helyi hatóságok szerint a támadások legalább öt másik várost is célba vettek, köztük az északkeleti Harkovot, a nyugati Lvivet, a keleti Dnyiprót és a déli Odesszát. Legalább nyolc ember megsérült és egy meghalt - közölte Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere a televízióban.

Eddig 22 csapást számoltunk össze Harkov különböző kerületeiben

- tette hozzá. A nyugat-ukrajnai Lvivben, egy ritkábban célba vett városban Makszim Kozickij, a megye kormányzója azt mondta, hogy egy ember meghalt és három megsebesült. Dnyipróban Borisz Filatov polgármester arról számolt be, hogy öt halálos áldozat van.

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a város egyik szülészeti kórháza súlyosan megrongálódott.

22:30
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Odesszában kigyulladt egy épület

Odesszában Hennagyij Truhanov polgármester szerint kigyulladt egy épület, miután egy csapás során lelőtt drón törmelékei eltalálták. A tüzet gyorsan sikerült megfékezni.

22:59
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Három iráni gyártmányú drónt semmisítettek meg Szumi megyében

A helyi katonai közigazgatás szerint három ember megsérült a Szumi megyében található Konotopban, ahol lakóépületet ért csapás.

A hadsereg szerint ott három iráni Sahid drónt semmisítettek meg.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légitámadást követően. Forrás: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko

A dél-ukrajnai régió parancsnoksága 14 harci drón megsemmisítését jelentette be, sérültek említése nélkül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!