Előretörés Bahmutnál, hatalmas robbanás volt Odesszában

Események

Horizontal orosz ukrán háború
A Maxar Technologies május 17-én készült műholdképén a bahmuti színház és a környékén egykor működő üzletek maradványai láthatóak
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 449. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
05:58
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:05
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 5116 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4384 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül 42 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

06:12
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb pénzek Ukrajnának

Az Európai Unió külpolitikai főképviselője, Josep Borrell további 3 milliárd font hozzáadását javasolta az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek finanszírozására használt alaphoz – közölték uniós források a Reuters hírügynökséggel.

Borrell arra kérte az EU kormányait, hogy biztosítsanak több készpénzt az Európai Békeprogram számára. Az alap eddig már 4 milliárd font katonai segélyt különített el Kijevnek.

06:43
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

A kijevi erők közelítenek a készenléti állapothoz

Egy, a Sky Newsnak nyilatkozó nyugati tisztviselő szerint a lehetséges ukrán ellentámadás kapcsán a kijevi erők "közelítenek a készenléti állapothoz", és megvannak a "lehetőségei, hogy némi sikert érjenek el". Hozzátette azonban: "Azt mondanám, hogy vitathatatlanul fontosabb lesz a Kremlben tartózkodókra gyakorolt ??kognitív hatás, mint a frontvonalakon érezhető.

„Úgy értékelnék, hogy ez egy esély arra, hogy Ukrajna megmutassa Putyin elnöknek, hogy nem nyerhet egyszerűen úgy, hogy a védelmi lövészárkok mögött kivárja a háborút."

07:12
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Így néz ki most Bahmut az űrből - fotók

Friss műholdfelvételeket tett közzé Bahmutról a Maxar Technologies. Ezeket összehasonlítva a háború előtt a területről készült képekkel, látható, hogy a hónapok óta tartó heves harcok miatt gykorlatilag nincs épségben maradt épület a városban, sőt egyes házak szinte teljesen el is tűntek.

Bahmut látképe az űrből békeidőben és 2023. május 16-ánForrás: AFP/Maxar Technologiesmiddleon190405630

A piros tetős épület a bahmuti színházForrás: AFP/Maxar Technologiesmiddleon200005675

Iskola és körülötte lakóépületek 2022. májusában és egy évvel később Forrás: AFP/Maxar Technologies

A 12-es számú iskola és a körülötte lévő lakóházak 2022. május 8-án és 2023. május 15-én Forrás: AFP/Maxar Technologies
07:33
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz rakétatámadás indult Kijev ellen

Ukrajna fővárosát a levegőből támadja Oroszország – mondta Kijev polgármestere, ez a kilencedik támadás ebben a hónapban. Mivel a városban több robbanásról érkeztek hírek, Vitalij Klicsko elmondta, hogy az egyik kerületben a tüzet a lehulló törmelék okozta.

Robbanások is hallatszottak Ukrajna középső részén, Vinnitsa, Hmelnyickij és Zsitomir régiókban. Az ukrán sajtó arról számol be, hogy orosz rakétákat indítottak repülőgépekről a Kaszpi-tenger térségében.

Klicsko Telegramon azt írta: "A főváros elleni támadás folytatódik. Ne hagyja el az óvóhelyeket a légiriadó ideje alatt!"

Elmondta, hogy a tűz egy garázsban ütött ki Kijevben, Darnitsja környékén, de hozzátette, senki sem sérült meg.

08:04
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Befagyasztották Finnország és Dánia bankszámláit

Befagyasztották Finnország és Dánia oroszországi bankszámláit, ami miatt nagykövetségeik készpénzben kénytelenek fizetni – közölték a két ország illetékesei.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter közölte, hogy a bankszámlák működése április 27-én leállt, hozzátéve, hogy az oroszországi nagykövetség és konzulátus készpénztartalékot használ fel számláik kifizetésére.

A dán külügyminisztérium azt közölte, hogy bankszámláit már tavaly nyáron befagyasztották, a nagykövetség bankkártyáit blokkolták. "Minden kifizetés előtt megnövekedtek az adminisztrációs követelmények. A nagykövetség már régóta készpénzben fizeti az alkalmazottakat és egyenlíti ki a számlákat" - közölte a minisztérium.

Az orosz központi bank nem nyilatkozott.

08:36
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna egyértelmű kijelentést tett Kínának

Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat a háború befejezésére, amelyek területvesztéssel járnak – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter egy kínai küldöttnek. Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője, egykori oroszországi nagykövet két napig Ukrajnában tartózkodott.

Kuleba részletesen tájékoztatta a kínai kormány különmegbízottját az Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásán alapuló fenntartható és igazságos béke helyreállításának elveiről. Kiemelte, hogy Ukrajna nem fogadott el egyetlen olyan javaslatot sem, amely területeinek elvesztésével vagy a konfliktus befagyasztásával járna.

08:59
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországnak üzent az ukrán kormányfő-helyettes

Ukrajna üdvözölte a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását, amit Moszkva is megerősített, de figyelmeztetett, hogy Oroszország ne szabotálja a megállapodást.

"A gabonaszerződés meghosszabbítása két hónapra szól" - mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. "Így nem szavakkal, hanem tettekkel van esély a globális élelmezésbiztonság biztosítására."

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes azonban azt mondta, Oroszországnak fel kell hagynia azzal, hogy az élelmiszert "fegyverként és zsarolásként használja".

09:34
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

500 métert haladtak az ukrán egységek Bahmutban

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy újabb előrelépéseket ért el a keleti Bahmut város közelében folyó heves harcokban. "Sikeresen végzünk védekező műveletet, ellentámadást, és a nap folyamán egységeink akár 500 méter mélyre is behatoltak a Bahmuti front egyes részein" - mondta Szerhij Cserevatyi katonai szóvivő az ukrán televíziónak. Azok a feltételezések, amelyek szerint az orosz erők lőszerhiánnyal küzdenek, helytelenek – tette hozzá.

10:11
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérést követel az ukrán nagykövet

Ukrajna franciaországi nagykövete bocsánatkérést követel, miután egy francia rádióműsor Volodimir Zelenszkij európai körútjáról tréfálkozott. Vadim Omelcsenko azt mondta, hogy az RTL France adása "empátia és felelősség nélkül" készült.
Megosztott egy klipet a műsorból, amelyben egy műsorvezető a "hamarosan a közeledbe kerülő Zelenszkij cirkuszról" viccelődik, utalva az ukrán elnök közelmúltbeli, több európai országban tett körútjára.
„Elnézést kérek elnökömtől és népemtől, akik szenvednek és harcolnak a szabadságukért, de a tiédért is" – írta a Twitteren.
Zelenszkij elnök három nap alatt négy országba, Németországba, Franciaországba, az Egyesült Királyságba és Olaszországba látogatott, hogy nagyobb támogatást szerezzen Ukrajnának.

10:46
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Németország kimarad az F-16-osok beszerzéséből

Az Egyesült Királyság és Hollandia megállapodott egy "nemzetközi koalíció" létrehozásáról, amely segít F-16-os vadászrepülőgépek Kijev számára történő beszerzésében. Boris Pistorius német védelmi miniszter azonban gyorsan kijelentette, hogy országa hozzájárulása korlátozott lesz ehhez a koalícióhoz.
"Nem játszhatunk aktív szerepet egy ilyen szövetségben, mert nem rendelkezünk sem a kiképzési kapacitásokkal, sem a kompetenciákkal, sem a repülőgépekkel" - mondta Berlinben brit kollégájával, Ben Wallace-szal folytatott találkozóját követően.

11:19
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Korlátozott brit segítség

Nagy-Britannia támogathatja Ukrajna hadseregét azáltal, hogy lehetővé teszi más országok számára, hogy vadászgépeket és egyéb katonai felszereléseket szállítsanak - mondta a brit védelmi miniszter. „Nyilvánvalóan hozzá tudunk járulni a képzéshez és a támogatáshoz, megint csak bizonyos kereteken belül, mert nincsenek F16-os pilótáink" – mondta Ben Wallace a német kollégájával tartott berlini sajtótájékoztatón, amikor arról kérdezték, hogy repülőgépeket küldenek-e Ukrajnába.

11:57
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Egyszerre előny és hátrány a csúcsfegyverek használata

Sean Bell, nyugalmazott tábornok, katonai elemző szerint Oroszország kifogyóban lehet a hagyományos rakétákból és az Irántól vásárolt 400 drónból, ezért veti be az olyan korszerű rakétáit, mint amilyen a Kinzsal. A ballisztikus rakéta, amelyik állítólag hiperszonikus, vagyis a hangsebesség ötszörösével is képes haladni, Putyin szerint legyőzhetetlen.
A Sky Newsnak nyilatkozó Bell szerint évekbe és dollármilliárdokba került a Kinzsal kifejlesztése, és nagy elrettentő ereje volt - egészen mostanáig, amíg nem használták őket. A legmodernebb technológia bevetésének ugyanis az a veszélye, hogy felfedi a képességeit, de a sebezhetőségét és a korlátait is, ennek pedig meg lehet találni az ellenszerét.
Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat nagy gondot fordított arra, hogy ne adja át a legmodernebb fegyvereit Ukrajnának. Példaként említette a brit Storm Shadow-t, amely nagyon jó képességű rakéta, de 25 éves technológiát hordoz, az amerikai Patriot légvédelmi rendszer pedig szintén hatásos, de az alapjait közel 40 éve fejlesztették.

12:28
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna is ferdít

Sok vita folyik Oroszország hiperszonikus Kinzsal rakétáiról. Ukrajna azt állította, hogy hatot lelőttek közülük egy orosz támadás során kedd hajnalban. Moszkva szerint nem lőhettek le ennyit, mert eleve kevesebbet indítottak célra. A Sky Newsnak nyilatkozva egy nyugati tisztviselő további részleteket árult el a jelentésekről és azok jelentőségéről.
A tisztviselő szerint "potenciálisan hat" Kinzsalt indított Oroszország, az ukránok pedig "többet" lelőttek, bár azt mondták, "nem tudnak nyilatkozni arról, hogy ez pontosan hogyan történt".
A Kreml szerint a Kinzsal „potenciálisan eléri a hiperszonikus sebességet", tekintettel a „ballisztikus pályájára", Moszkva pedig úgy gondolta, hogy lelőni „alapvetően lehetetlen lett volna". "Ez nem így történt" - tette hozzá a tisztviselő.

13:06
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán lőszerraktárat lőttek ki az oroszok

Az orosz hadsereg Kupjanszk irányában megsemmisített három ukrán Fury drónt, egy aknavető-legénységet és egy lőszerraktárat – mondta a RIA Novosztyinak Szergej Zibinszkij, az orosz fegyveres erők nyugati csoportjának sajtóközpont-vezetője.
"A tüzérségi csapatok a Grad többszörös kilövő rakétarendszer és az Msta-S tarackok tüzével megsemmisítettek egy aknavetős legénységet Szinkovka településen, valamint egy lőszerraktárat Beresztovoe és Kislovka települések környékén. A Tor légvédelmi rakétarendszer és a " Pantsir-S " légvédelmi rakéta- és lövegkomplexum legénysége megsemmisített három pilóta nélküli légijárművet" - mondta.

13:42
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán tüzérség csapásokat mért Herszon régióra

Az ukrán erők az éjszaka folyamán tovább folytatták a tüzérségi és rakétatámadásokat a Dnyeper bal partján fekvő Novaja Kakhovka, Kakhovka, Golaja Pristan városokra, valamint a Herszon megyei Kardashinka és Kairi falvakra - közölte csütörtökön újságírókkal a regionális mentőszolgálat egyik képviselője.

14:13
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Gabonát szállító tehervagonok siklottak ki a Krím félszigeten

Több vasúti kocsi kisiklott csütörtökön a Krím félszigeten, sérültek nincsenek - közölte Szergej Akszjonov, a 2014-ben Oroszország által elcsatolt terület vezetője.

"A szimferopoli körzetben gabonát szállító vasúti kocsik siklottak ki. Áldozatok nem voltak. A Szimferopol-Szevasztopol vonalon felfüggesztették a villanymozdonyok közlekedését. Az utasok számára vonatpótló buszokat állítanak be" - írta a Telegramon a Krími Köztársaság vezetője.

A helyi vasúttársaság, a Krími Vasutak közleményében arról számolt be a Telegramon, hogy kisiklást "illetéktelen személyek" beavatkozása okozta.

Gabonát szállító kisiklott vasúti kocsik a Krímben, a Szimferopol-Szevasztopol vonalon Forrás: MTI/AP/-
14:31
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg új gyalogsági lángszórót kapott

Az orosz hadsereg új Borodach gyalogsági lángszórót kapott - közölte Alekszandr Csocskin, a Tekhmash konszern vezérigazgató-helyettese a RIA Novosztyinak.

"Az MRO-A, vagyis a Borodach egy kézi kis méretű gyalogsági lángszóró (...). Egy eldobható gránátvetőnek mondható. Az orosz hadsereg már átvette" - mondta.

Kochkin szerint az új fegyvereket városi harcokban kívánják bevetni.

14:44
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás történt egy ipari létesítményben Odesszában

Az Odesszai terület hatóságai robbanásról számoltak be, amely egy ukrán ipari létesítményben történt - közölte Szerhij Bratcsuk, a regionális katonai közigazgatás vezetőjének tanácsadója.

14:56
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kórház és lakóházak sérültek meg a Donyecket ért lövésekben

Donyeck Kujbisev kerületében egy kórházépületet és több lakóházat is megrongáltak a lövések - közölte Olekszij Kulemzin, a város polgármestere.

"Ma reggel tűz alá került az Oktyabrszkij bányatelep a kujbisevi kerületben. Az előzetes információk szerint több lakóház és egy kórház is megrongálódott" - írta Kulemzin.

15:17
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérek megsemmisítettek egy ukrán páncéltörőt és egy aknavetőt

Orosz tüzérek éjjel megsemmisítettek egy Msta-B páncéltörőt és egy 120 mm-es aknavetőt legénységükkel és lőszereikkel együtt a Kijev által ellenőrzött Herszon közelében - közölte a RIA Novosztyival egy, a helyzetet jól ismerő forrás.

15:43
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok tíz rakétát lőttek ki Oleksandrivkára

Az ukrán erők csütörtökön tíz rakétát lőttek ki MLRS-ekből (rakéta sorozatvető rendszer) Oleksandrivkára - jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete az Ukrán Háborús Bűncselekményeket Ellenőrző és Koordináló Közös Központnál (JCCC).

16:33
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Peking: meg kell teremteni a béketárgyalásokhoz szükséges feltételeket

Kína folytatja Ukrajna humanitárius támogatását, egyúttal sürgeti az ukrajnai válságban érintett feleket, teremtsék meg a béketárgyalásokhoz szükséges feltételeket - áll a kínai külügyminisztérium csütörtöki közleményében, melyet nem sokkal Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja Kijevben folytatott egyeztetései után tettek közzé.

Li Huj szerdán találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, a tárca bejelentése szerint pedig megegyeztek abban, hogy a két ország folytatja a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést.
Kulebával folytatott egyeztetésében a különmegbízott Kína részvételének fontosságát hangsúlyozta a háború lezárását célzó békeerőfeszítésekben. Kuleba kiemelte, hogy Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztését vagy a konfliktus befagyasztását eredményeznék.

17:01
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Politizált propaganda

Kína több pekingi külképviseletet is értesített, hogy ne helyezzenek ki „politizált propagandát" épületeiken – közölték diplomaták a Reuters hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a kérés az orosz invázió óta lobogó ukrán zászlókra irányul.

17:24
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán háborús sérült katonákat fognak kezelni egy japán katonai kórházban

A japán védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy júniusban két ukrán háborús sérült katona kap rehabilitációs kezelést egy japán katonai kórházban.

A sebesülteket a tokiói Önvédelmi Erők Központi Kórháza fogadja a tárca közleménye szerint, azt azonban nem részletezték, hogy milyen természetűek a katonák sérülései, és arról sem tájékoztattak, hogy a későbbiekben további háborús sebesült ukrán katonákat is kezelnek-e majd Japánban.

18:04
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

A hidegháború óta először készít védelmi tervet a NATO egy lehetséges Orosz konfliktus esetére

A NATO a hidegháború vége óta az első nagyszabású védelmi tervet dolgozza ki az Oroszországgal való konfliktus esetére – számolt be a Reuters csütörtökön.

Az ügynökség szerint a szövetség útmutatót is készít a tagok számára haderejük és logisztikájuk korszerűsítésére.

18:43
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenka: Dezinformáció az ukrán ellentámadásról szóló beszéd

Dezinformációnak tartja az ukrán ellentámadásról szóló kijelentéseket Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki ezt a véleményét a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet (ODKB) Parlamenti Közgyűlésének Tanácsában, a szervezet csütörtöki ülésén fejtette ki Minszkben.

Szavait a BelTa helyi hírügynökség idézte. "Azt kell mondanom, hogy a legnagyobb félretájékoztatás ez az ellentámadás. Véleményem szerint nincs és nem is lehet ellentámadás. Ez egyszerűen őrültség. Öt az egy ellen a fronton felszerelésben és emberekben - egyszerűen őrültség" - mondta.

Nem, ehelyett kiterjesztik a háborút, rákényszerítik az ukránokat, hogy folytassák és mindenki fulladjon bele ebbe a konfrontációba" - fogalmazott.

Szólt arról, hogy Ukrajna előfeltételeket támaszt, hogy megakadályozzon minden tárgyalást az Oroszországgal fennálló konfliktus megoldásáról.

19:38
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán tartalékokra mért csapásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Csoportos csapásokat hajtott végre az éjszaka folyamán nagyhatótávolságú tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel az orosz haderő Ukrajnában a külföldi gyártmányú fegyvert és felszerelést tároló nagy raktárak, valamint ukrán tartalékok ellen - jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az orosz hadijelentésben - anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna - az áll, hogy a támadások az ukrán fegyveres erők jelentős fegyver- és lőszerkészleteit semmisítették meg, valamint megakadályozták a tartalékok átirányítását a hadműveleti területekre.

Konasnekov az elmúlt nap folyamán a fronton elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy 520 főben nevezte meg, akik közül, mint mondta, elérhette a kétszázat azoknak a katonáknak és "zsoldosoknak" a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el.

A harcokban megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között két harckocsit, egy Szu-24-es repülőgépet és egy Mi8-as harckocsit említett.

20:11
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország megkezdi ukrán pilóták repülési kiképzését

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy "megnyitotta a kaput" ukrán vadászpilóták kiképzése előtt, egy nappal azután, hogy munkavacsorán fogadta hivatalában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

"Ezt több, erre hajlandó európai országgal tesszük. Úgy hiszem, hogy tárgyalások folynak az amerikaiakkal is" - mondta a köztársasági elnök a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban.

Emmanuel Macron ugyanakkor úgy vélte, hogy harci repülőgépek esetleges jövőben szállítása Kijevnek "elméleti vita lenne"."Most a képzés megkezdésére van szükség, ebben állapodott meg több európai ország" - tette hozzá, de a kiképzés folyamatáról nem szolgált részletekkel.

20:43
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Berlin és London szerint a Fehér Háznak kell döntenie az F-16-osok Ukrajnába szállításáról

Az amerikai vezetés feladata eldönteni, hogy kaphat-e F-16-os vadászgépeket az orosz támadás ellen védekező Ukrajna - jelentette ki egybehangzóan a német és a brit védelmi miniszter szerdán Berlinben.

Boris Pistorius és Ben Wallace megbeszélésük után tartott közös tájékoztatójukon az Ukrajna által szorgalmazott, úgynevezett vadászgép-koalícióról szóló kérdésekre válaszolva rámutattak, hogy a német és a brit légierő sem rendelkezik a kijevi tervekben nevesített F-16-os vadászgéptípussal.

Egyaránt hozzátették, hogy mivel ezek a repülők amerikai gyártmányok, a Fehér Ház dolga eldönteni, hogy Ukrajna kaphat-e belőlük.

Ugyanakkor mindketten hangsúlyozták: támogatják, hogy Ukrajna rendelkezzék mindennel, ami csak szükséges az orosz támadás elhárításához.

21:25
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kínának köszönhetően megindult a párbeszéd Oroszország és Ukrajna között

Kína békefenntartó missziója konkrét eredményekhez vezethet. Denisz Deniszov, az orosz kormány alá tartozó Pénzügyi Egyetem szakértője május 18-án az Izvesztyija című lapnak nyilatkozott.

Szerinte Kína próbálkozásai az ukrajnai konfliktus rendezésére csak pozitívan értékelhetők. Deniszov emlékeztetett arra, hogy Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja, Li Hui többször is találkozott ukrán tisztviselőkkel Kijevben.

"Ez némi reményt ad arra, hogy az ilyen aktív kínai béketeremtő politika egészen konkrét eredményekhez vezet - jósolta a szakértő.

22:02
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevnek az utolsó esélye, hogy változtasson a fronton - állítják a médiajelentések

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Kijevnek kevesebb mint hat hónapja maradt arra, hogy megpróbálja a maga javára fordítani a konfliktus helyzetét - írja a Financial Times.

"Egyes szövetségesek, akik rendszeres kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal Ukrajna ügyében, azt mondják, hogy Washington a következő öt hónapot kulcsfontosságúnak tartja a konfliktus kimenetele szempontjából, úgy gondolja, hogy ez Kijev utolsó valós esélye arra, hogy megváltoztassa a helyzetet a hadszíntéren" - írta a kiadvány.

Ukrajna szövetségesei attól tartanak, hogy a Kijevnek nyújtott katonai támogatás mértéke hamarosan eléri a maximumot - írja a lap. Az előzetesen jóváhagyott segélycsomagok elegendőek ahhoz, hogy Kijevnek a következő öt hónapra biztosítsák azt, amire szüksége van. Egy tisztviselő szerint a támogatás jelenlegi szintje legfeljebb egy-két évig tartható fenn.

A Fehér Ház egyes tisztviselői úgy vélik, hogy a jelenlegi helyzet lehetőséget ad Kijevnek a tárgyalások megkezdésére.

22:41
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok törvényjavaslatot készít elő az Oroszország és Irán közötti együttműködés ellensúlyozására

Ted Cruz amerikai szenátor olyan törvényjavaslatot kíván benyújtani, amely szankciók bevezetésével ellensúlyozza az Oroszország és Irán közötti haditechnikai együttműködést. A jogalkotó ezt szerdán mondta el a washingtoni Hudson Intézetben.

Cruz kifejtette, hogy a jogalkotási kezdeményezés magában foglalja "az Ukrajnával kapcsolatos, meglévő szankciók alkalmazását bankok, olajszállító tartályhajók, repülőgépek, repülőterek, hajók és hajógyárak ellen", amelyeket Oroszország és Irán állítólag katonai-technikai együttműködésben alkalmaz.

Ráadásul, amint a szenátor megjegyezte, ennek a törvényjavaslatnak az a célja, hogy "blokkolja azt a több milliárd dollárt, amellyel Irán külföldön rendelkezik". Cruz szerint a lényeg az, hogy Teherán nem fog hozzájutni ezekhez az alapokhoz, ha "újabb atomalkut" kötnek.

23:40
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők légvédelmi állásokat létesítettek a háztetőkön a felderítő berendezések hiánya miatt

Az ukrán fegyveres erők (AFU) a felderítő berendezések hiánya miatt légvédelmi állásokat állítanak fel magas épületek tetejére. Erről május 18-án, csütörtökön számolt be Andrij Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) népi milíciájának nyugalmazott alezredese.

06:23
május 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről