Percről percre

Újabb várost vettek be az oroszok, az új ukrán drónok tankokat is képesek megolvasztani

Oroszország, Ukrajna, háború, oroszukrán, konfliktus, orosz-ukrán háború, háborús helyzet
Az ukrán hadsereg a BTR-4 páncélozott csapatszállító harci tesztelését végzi a katonai kiképzés során
Fotó: Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül5 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 960. napjáról.

 

06:51
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Diplomáciai nagyüzem

24 órán belül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egyes országokban tárgyal az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország vezetőivel. Ezt az államfő jelentette be a horvátországi Dubrovnikban. Zelenszkij azt mondta, a tárgyalások után a következő Ramstein-találkozón mutatja be a partnerországoknak a Győzelmi Tervet.

A 25. Ramstein-találkozót október 12-re tervezték, de bizonytalan időre elhalasztották, mert Joe Biden amerikai elnök a Milton hurrikán miatti teendőire hivatkozva lemondta a részvételét.

05:48
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Jövőre véget érhet a háború

Volodimir Zelenszkij szerdán Horvátországban azt mondta, hogy a háború legkésőbb jövőre véget érhet. A harmadik dubrovniki Ukrajna – Délkelet-Európa csúcstalálkozón az ukrán vezető azt mondta: „Októberben, novemberben és decemberben valódi esélyünk van arra, hogy a helyzetet a béke és a hosszú távú stabilitás felé mozdítsuk el. A csatatéren kialakult helyzet lehetőséget ad ennek a döntésnek a meghozatalára – a háború legkésőbb 2025-ig történő lezárására irányuló határozott fellépés mellett.” 

Zelenszkij nem fejtette ki, hogyan és miért érzékelte ezt a lehetőséget. Az orosz erők jelenleg Ukrajna keleti és déli részének alig 20%-át birtokolják.

04:45
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Novemberre elkészül a "békekeret"

Novemberre elkészül a "békekeret" dokumentum, amely felvázolja a háború igazságos befejezésének részletes feltételeit. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondta Dubrovnikban a harmadik Ukrajna - Délkelet-Európa csúcstalálkozón. Szerinte Oroszország kerüli az őszinte diplomáciát, ezért Ukrajna olyan akciótervet dolgozott ki, amely áthidalhatja a jelenlegi helyzet és a sikeres békecsúcs közötti szakadékot.

„Számunkra ez egy győzelmi terv. Minden ország számára ez a megbízható stabilitás terve. Amikor a Terv teljes mértékben megvalósul, Oroszország elveszíti azon képességét, hogy fenyegethet bennünket, Európát” – szögezte le az elnök.

04:38
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. október 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 5060 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4795 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:29
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósíásunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!