Ukrajna utánpótlási útvonalai megszűntek, újult erővel támadnak az oroszok

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.06.14.
Fotó: AFP/Jose Colon
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 972. napjáról.

 

04:21
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tuósításunkat ITT TALÁLJA.

04:27
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. október 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 4843 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4097 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 16 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:33
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

400+800 millió dollár

Az Egyesült Államok új döntést hozott Ukrajna támogatásáról, egy új, 400 millió dollár értékű védelmi csomag formájában. Emellett egy külön csomag is készül az ukrán drónok gyártásának finanszírozására, 800 millió dollár értékben. Ukrajna hálás ezért a támogatásért - mondta napi videójában az ukrán elnök.

05:30
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij rendszerszintű változást ígért

"Sajnos az Orvosi és Szociális Szakértői Bizottságok tisztességtelen munkája miatt több száz jogsértés történt különböző szinten. Ennek megoldására rendszerszintű, személyzeti és eljárási változtatások lesznek" - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, utalva a közelmúltban kitört botrányra, miszerint a korrupt rendszer kihasználásával - pénzért - több százan mentesültek a katonai szolgálat alól.

06:27
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Olyan kölcsönt kap Kijev, amit sosem kell visszafizetnie

Az Egyesült Királyság 2,26 milliárd font (2,79 milliárd dollár) kölcsönt ad Ukrajnának fegyvervásárlásra és egyéb támogatásra az orosz invázió elleni küzdelemhez, a pénzt a befagyasztott orosz vagyon kamatai fedezik.

A G7 országok júniusban tettek ígérethez, hogy összesen 50 milliárd dollárt (38,5 milliárd font) kölcsönöznek Kijevnek a hadsereg számára. 
Ezt a mechanizmust úgy tekintik, mintha Vlagyimir Putyint arra kényszerítsék, hogy kezdje meg az általa Ukrajnában okozott károk megfizetését – de kisebb a jogi kockázata, mintha a befagyasztott orosz vagyont egyszerűen átadnák az ukrán kormánynak.

07:34
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Csütörtökön találkozhat Putyin és Guterres

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön találkozhat António Guterres ENSZ-főtitkárral, hogy megvitassák az ukrajnai konfliktust. Az ENSZ-vezető legutóbb röviddel a háború kirobbanása után, 2022. áprilisában járt Moszkvában.
Ukrajna erősen kritizálja a találkozót, mondván: „Az ENSZ főtitkára visszautasította Ukrajna meghívását a svájci első globális békecsúcsra, Putyin kazanyi meghívását azonban elfogadta.”

08:45
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az ENSZ nem erősítette meg a találkozót

A Putyin-Guterres-találkozót a tervek szerint a BRICS-csúcs oldalvizén rendeznék meg az oroszországi Kazany városában. Guterres korábban bírálta Moszkva Ukrajna elleni háborúját.
Az ENSZ hivatalosan még nem erősítette meg a találkozót. A szervezet szóvivője azt mondta: "A főtitkár jövőbeli utazásairól később adnak majd tájékoztatást."

09:21
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Halottak és sebesültek Zaporizzsjában

A Zaporizzzsja városa ellen végrehajtott orosz rakétatámadásban két ember meghalt, tizenöten pedig megsebesültek a város központjában, miközben óriási károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, köztük egy óvodában és több mint 30 lakóépületben – mondta Ivan Fedorov régiós kormányzó.

10:09
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

8 millió észak-koreai lövedék a fronton

A dél-koreai hírszerzés tavaly augusztus óta 70 lőszerszállítmányt – lőszereket, rakétákat és páncéltörő rakétákat – figyelt meg, amelyek Észak-Koreából Oroszországba érkeztek, és becslése szerint 8 millió lőszert szállítottak az ukrán frontra, köztük a Moszkva számára nélkülözhetetlen 152 mm-es és 122 mm-es lövedékeket.

10:52
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Szigorúbb szankciókat követelnek

A demokrata és a republikánus pártok tucatnyi amerikai képviselője sürgette a Biden-kormányzatot, hogy szigorítsa meg az orosz olajszállítmányokra vonatkozó szankciókat, és megkérdőjelezte a világ legnagyobb olajmezőtársasága, az SLB számára kiadott kivételt, hogy Oroszországban működhessen.
Az 52 képviselő azt mondta, hogy a az ukrajnai harcok 2022 februári kezdete óta az SLB új szerződéseket írt alá, több száz alkalmazottat vett fel, és közel 18 millió dollár értékben importált berendezéseket Oroszországba. "Ez az amerikai székhelyű vállalat jól be van olajozva Vlagyimir Putyin hadi gépezetébe" - állítják.

11:44
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna segítséget kér a kikötők védelméhez

Ukrajna külföldi támogatást kért a fekete-tengeri kikötői elleni orosz csapások leállításához, miután több halálos támadást, köztük Odessza elleni támadást is elkövettek.
Andrij Szibiha, ukrán külügyminiszter Törökországba látogatva elmondta, hogy az elmúlt hetekben végrehajtott csapások négy polgári hajót károsítottak meg. Szibiha elmondta, hogy ő és a török ​​elnök, Recep Tayyip Erdogan a biztonságos hajózáshoz szükséges feltételekről tárgyaltak a Fekete-tengeren.

13:17
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország fölénybe került Harkovban

Vitalij Gancsev, a harkovi régió orosz vezetője elmondta, hogy az orosz hadsereg erőfölényben van és aktívan fellép az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellen Kupjanszk irányában. Korábban Gancsev megnevezte az orosz ellenőrzés alatt álló harkovi régió településeinek számát. Elmondása szerint számuk eléri az 50-et.

13:57
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

A Nyizsnyij Novgorod-i repülőtér felfüggesztette működését

A Nyizsnyij Novgorod-i repülőtér átmenetileg leállította a járatok fogadását és küldését – jelentette a Rosaviatsiya a Telegram csatornáján. A Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség hozzátette, hogy a repülőgép-személyzet, a légiforgalmi irányítók és a repülőtéri szolgálatok minden szükséges intézkedést megtesznek a biztonság érdekében.

15:31
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna rakéta- és dróntámadást hajtott végre a Kurszk régióban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kombinált támadást hajtottak végre a Kurszk régió ellen – jelentette be Alekszej Szmirnov ezt a Telegramon.

A csapást az orosz légvédelmi erők visszaverték. 

Három drónt és a két rakétát lőttek le a régió felett.

Urán drón, ukrán front, háború
Urándrónukránfrontháború
Harci drón.
Fotó: Paula Bronstein /Getty Images 

 

15:57
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Egy drón zuhant rá egy ipari vállalkozás épületére

Egy drón rázuhant egy ipari vállalkozás műhelyépületére a voronyezsi régióban – jelentette a voronyezsi régió kormányzója, Alekszandr Guszev a Telegram csatornáján. Elmondása szerint senki sem sérült meg. 

A dróntalálat következtében az épület egyik emeletén tűz keletkezett. 

Gusev megjegyezte, továbbra is fennáll az UAV-támadás veszélye a régióban.

16:25
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Hat dróntámadás történt Brjanszkban

Az orosz hadsereg egyik napról a másikra megakadályozta a hatodik ukrán dróntámadást a régió ellen – közölte Alekszandr Bogomaz, az orosz régió vezetője a Telegram csatornán. Mint a kormányzó megjegyezte, 

a légvédelmi erők további két, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) által indított repülőgép-típusú pilóta nélküli légijárművet (UAV) fedeztek fel és semmisítettek meg

Sérülés vagy kár nem történt. Az operatív és a segélyszolgálatok a helyszínen dolgoznak – mondta a politikus.

17:04
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Két robbanás történt Efremovban

A Tula régióban található Efremov város lakói két robbanásról számoltak be – írja a Shot Telegram csatorna. A robbanások moszkvai idő szerint 02:10-kor és 02:15-kor öt perc különbséggel hallatszottak. 

Egy sorozat robbanás után tűz ütött ki az Efremov-i gumigyár közelében.

Korábban az orosz légvédelmi erők az ukrán fegyveres erők négy drónját lőtték le Belgorod térsége felett.

17:42
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország elrettentő erők telepítését kéri Ukrajnába

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter kijelentette, hogy foglalkozni kell a nem nukleáris elrettentő erők Ukrajna területére történő telepítésének kérdésével – írja a RIA Novosztyi az LCI tévécsatorna közvetítésére hivatkozva.

A politikus szerint a Kijev által bemutatott „győzelmi terv” az út kezdete, és fel kell készülni arra, mi lesz ezután.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter és Zelenszkij.
Volodimir Zelenszkij és Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter.
Fotó: AFP

A nem nukleáris elrettentő erők Ukrajna területén egy olyan lehetőség, amellyel egy újabb lehetséges orosz fenyegetés ellen lehetne fellépni.

Korábban Stephane Sejournet francia külügyminiszter engedélyezte csapatok bejutását Ukrajnába az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) bizonyos szükségletei miatt, de anélkül, hogy közvetlenül részt vettek volna az oroszországi konfliktusban.

18:04
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadták Oroszországot

A légvédelmi rendszerek egyik napról a másikra 18 pilóta nélküli légijárművet (UAV) semmisítettek meg Brjanszk, Belgorod, Kurszk, Tula és Orjol régiók felett.

A múlt éjjel, amikor a kijevi rezsim repülőgép-típusú UAV-okkal terrortámadást kísérelt meg végrehajtani az Orosz Föderáció területén lévő objektumok ellen, a szolgálati légvédelmi rendszerek 18 ukrán pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg

- írták.

18:32
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás és tűz Tambovban

Robbanás hallatszott, majd tűz ütött ki a Tambov régióban található Biokhim vállalatnál, feltehetően egy drón miatt 

- mondta Maxim Egorov, a régió vezetője.

robbanás
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Hristo Vladev/NurPhoto

 

18:56
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Kreml: Moszkva minden téren fejleszti kapcsolatait Észak-Koreával

Oroszország minden téren a kapcsolatok továbbfejlesztésére készül Észak-Koreával (KNDK) - reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az újságírói kérdésre, küldött-e a KNDK katonákat, hogy orosz oldalon harcoljanak az Ukrajnai háborúban.

A KNDK közeli szomszédunk, partnerünk, kapcsolatainkat minden téren fejlesztjük, és ez a mi szuverén jogunk. Ez senkiben nem kelthet aggodalmat, mert ez az együttműködés nem irányul harmadik országok ellen. Tovább fogjuk fejleszteni ezt az együttműködést

– szögezte le az orosz elnök szóvivője.

putyin és Kim Dzsongun
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun 2024 nyarán Phenjanban.
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

Peszkov egymásnak ellentmondónak nevezte az észak-koreai katonáktól szóló dél-koreai és amerikai kijelentéseket,

és mivel szavai szerint az az ukrajnai háborút érinti, azt tanácsolta az újságíróknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot az orosz védelmi minisztériummal.

19:24
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

A szöuli külügyminisztérium bekérette a dél-koreai orosz nagykövetet

A szöuli külügyminisztérium bekérette a dél-koreai orosz nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Oroszország észak-koreai katonákat vet be az Ukrajna ellen vívott háborújában.

A dél-koreai titkosszolgálat a múlt héten közölte, hogy Észak-Korea októberben 1500 katonát küldött Oroszországba, hogy Ukrajnában vessék be őket, 

és várhatóan további észak-koreai katonákat is vezényelnek majd az ukrán frontra.

oroszkatonák
Orosz katonák.
Fotó: AFP

 

20:13
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Elítéltek egy orosz producert rágalmazás miatt

Egy moszkvai bíróság hétfőn távollétében nyolc és fél évi szabadságvesztésre ítélte Alekszandr Rodnyanszkij producert, az orosz hadsereg megrágalmazása miatt.

20:37
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin az Egyesült Arab Emírségek elnökével találkozott

Mohammed bin Zajed al-Nahjan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke hétfőn, amikor Moszkvában fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz államfő, 

kijelentette, hogy hazája folytatja a közvetítői erőfeszítéseket a Moszkva és Kijev közötti hadifogolycsekkével ügyében.

Putyin megköszönte vendégének a humanitárius kérdések megoldásában való részvételét.

20:58
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

London a zárolt orosz eszközök hozamából ad hitelt Ukrajnának

A zárolt orosz pénzügyi eszközök hozamából nyújt hitelt Ukrajnának a brit kormány. A londoni pénzügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint az ebből a forrásból származó 

2,26 milliárd font (1090 milliárd forint) kölcsönt Ukrajna a katonai célokra fordított költségvetési kiadások finanszírozására - mindenekelőtt légvédelmi és tüzérségi eszközök beszerzésére - használhatja.

A tárca hangsúlyozza, hogy a hitelt a brit kormány az Ukrajnának eddig jóváhagyott idei 3 milliárd fontos brit katonai támogatáson felül nyújtja.

21:31
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

A donyecki Novoszadove elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Novoszadove települést - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult,

és Ukrajnában 11, a kurszki régióban pedig két ellentámadást vert vissza. 

ukrajnaiháború, ukrajnai, tank
Háború Ukrajnában.
Fotó: AFP

 

22:00
október 22, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadásban többen meghaltak Szumiban

Mintegy 60 drónnal támadta az orosz hadsereg keddre virradóan Ukrajnát, az északkelet-ukrajnai Szumi városa elleni légicsapásokban legkevesebb három ember meghalt, köztük gyerekek - közölték kedden városi tisztségviselők és a hadsereg. Ihor Kalcsenko, Szumi megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy 

a megyeszékhelyet kedd hajnalban érő légicsapások az egyik lakónegyedet és a létfontosságú infrastruktúrát rongálták meg. 

A kormányzó képeket is közzétett füstölgő romokról és megrongálódott lakóépületekről. A Szumi megyei katonai közigazgatás jelentése szerint 

az egyik légicsapás lerombolt egy többemeletes lakóépületet.

Усю цю ніч і ранок Суми та область – під російськими ударами. На місцях працюють усі необхідні служби

Posted by МВС України on Tuesday, October 22, 2024
06:34
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!