Hamarosan megérkeznek az észak-koreai egységek Kurszkba, hatalmas a káosz Ukrajnában

Események

Ukrajna
Dróncsapás után dolgoznak a tázoltók Szumiban
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 973. napjáról.

 

06:23
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:32
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. október 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 5072 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3876 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:33
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Papíron feltűnően sok a rokkant

Kiugróan magas a rokkantak aránya az ukrán vám-, adó-, nyugdíjpénztári és önkormányzati tisztviselők körében - legalábbis papíron, ami okot ad arra, hogy ezeket a leszázalékolási eseteket sürgősen felülvizsgálják - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nyíltan arra utalt, hogy a nemrég kiderült ügyészi botrány után ezekben a munkakörökben is csalással és megvesztegeséssel juthattak emberek rokkantsági igazolásokhoz, csak hogy elkerüljék a katonai szolgálatot.

07:34
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Újabb koreai egység készülődhet

Napi videójában a katonai főparancsnokra hivatkozva azt mondta az ukrán elnök, hogy akár két, egyenként 6000 fős észak-koreai katonai egység is készülődhet az Ukrajna elleni bevetésre.

Volodimir Zelenszkij szerint ha Észak-Korea be tud avatkozni az európai háborúba, az azt bizonyítja, hogy nem elég erős az Oroszországra nehezedő nemzetközi nyomás.

08:01
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna lakossága több mint 10 millió fővel csökkent

Ukrajna lakossága több mint 10 millió fővel csökkent az ország ellen 2022 februárjában indított orosz támadás óta, a kivándorlás és a termékenység csökkenése miatt - jelentette ki az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) regionális igazgatója kedden.

Florence Bauer kiemelte, hogy jelentésüket az ukrán kormány adatai alapján állították össze; hozzátéve, hogy az ország "már a háború eszkalációja előtt is komoly demográfiai gondokkal nézett szembe, mivel a tömeges kivándorlás miatt a legalacsonyabb népesedési rátával rendelkezett Európában.

08:41
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

A lengyel külügyminiszter elrendelte egy orosz konzulátus bezárását

Varsó a nyugat-lengyelországi Poznanban működő orosz konzulátus bezárásával válaszol a Lengyelországban és a szövetséges országokban az utóbbi időben történt szabotázsakciókra – jelentette be keddi sajtóértekezletén Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.

Sikorski szerint a szabotázsakciók, valamint a lengyel-fehérorosz határ destabilizálása és a kibertámadások a hibrid háború részét képezik.

A lengyel hatóságok által folytatott nyomozásra hivatkozva a miniszter Oroszországot nevezte felelősnek a Lengyelországban és a vele szövetséges országokban az utóbbi hónapokban történt szabotázsakciókért.

„Ezért úgy döntöttem, hogy visszavonom a működési engedélyt az Oroszországi Föderáció poznani konzulátusa számára, annak személyzetét pedig nemkívánatos személyeknek nyilvánítjuk” – jelentette ki Sikorski.

09:22
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz külügy: Lengyelország "fájdalmas" választ fog kapni a poznani orosz konzulátus bezárására

Lengyelország "fájdalmas" választ fog kapni a poznani orosz konzulátus bezárására - jelentette ki kedden Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

"Az újabb ellenséges lépésre fájdalmas választ fogunk adni" - húzta alá Zaharova, akit a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézett.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter keddi sajtóértekezletén közölte, hogy Varsó a nyugat-lengyelországi Poznanban működő orosz konzulátus bezárásával válaszol a Lengyelországban és a szövetséges országokban az utóbbi időben történt szabotázsakciókra.

09:44
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Bejelentette lemondási szándékát az ukrán főügyész

Andrij Kosztyin ukrán főügyész bejelentette, hogy lemond tisztségéről kedden az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülése után, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök az állami tisztségviselőknek kiadott, a hadkötelezettség megkerülésére alkalmas, hamis rokkantsági igazolások miatt hívott össze.

Kosztyin a Telegramon közzétett bejegyzésében elismerte, hogy az ukrán ügyészek körében számos ilyen esetet rögzítettek. Hozzátette: az állam minden szintjén folynak az ellenőrzések, és indultak büntetőeljárások is. 

"Teljes mértékben helyesnek tartom Volodimir Zelenszkij ukrán elnök álláspontját, miszerint nemcsak a rokkantság megállapításáról, az ennek megfelelő nyugdíj meghatározásáról és egyéb kedvezményekről szóló jogsértő határozatokat kell eltörölni, nemcsak egyértelmű jogszabályi és szervezeti változtatásokat kell végrehajtani, hanem vállalni kell érte a személyes felelősséget, beleértve a politikait is."

10:31
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek négy hajót az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy likvidáltak négy ukrán pilóta nélküli hajót a Fekete-tengeren, a Krím-félsziget felé.

11:11
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

12000 észak-koreai katona érkezhet Kurszkba

Kijev arról értesült, hogy két észak-koreai egység, összesen akár 12 000 katona fog részt venni a háborúban. A fegyveres erők állítólag szerdán érkeznek meg az oroszországi Kurszk régióba.

11:53
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ezt mondta az indiai miniszterelnök Putyinnak

Narendra Modi indiai miniszterelnök a BRICS-csúcstalálkozó előtt azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy békét akar Ukrajnában, és országa kész segíteni a fegyverszünet elérésében.

12:51
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Hatalmas a káosz Ukrajnában

A közelgő tél igazi próbatétel lesz a háború harmadik évében kimerült ukrán lakosság számára. Oroszország folyamatosan építi le az ország energetikai infrastruktúráját, erőműveket, villamosenergia-hálózati alállomásokat és tároló létesítményeket vettek célba. 

A legnagyobb teher a frontvonalbeli városokra, például Harkovra hárul, a várost kiszolgáló erőművek közül kettő ugyanis márciusban megsemmisült.

14:47
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Öt ember, köztük egy gyerek is meghalt a kelet-ukrajnai Szumi és Donyeck régiókban

A drónokkal és tüzérséggel végrehajtott orosz támadások lakóépületeket értek, öt ember, köztük egy gyerek is meghalt a kelet-ukrajnai Szumi és Donyeck régiókban – közölték tisztviselők. Két ember meghalt, egy másik pedig megsebesült Mirnograd városában orosz lövöldözés következtében. 

A moszkvai védelmi minisztérium kedden bejelentette, hogy erőik elfoglalták a donyecki régióban található Novoszadove települést. Ukrán dróntámadásban Enerhodar városában, ahol a zaporizzsjai atomerőmű is található, egy ember meghalt.

15:23
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ekkor találkozik Vlagyimir Putyinnal António Guterres, az ENSZ főtitkára

Csütörtökön találkozik Vlagyimir Putyinnal António Guterres, az ENSZ főtitkára a BRICS-csúcson – erősítette meg hivatala, miután az ukrán külügyminisztérium bírálta a látogatásról szóló hírt. 

Guterres helyettes szóvivője, Farhan Haq a Putyinnal folytatott tárgyalásokról kérdezve azt mondta, Guterres „megerősíti jól ismert álláspontját” az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és felvázolja „az igazságos béke feltételeit”. 

Guterres döntése sokakat feldühített nyugaton, mióta a nemzetközi büntetőbíróság 2023 márciusában elfogatóparancsot adott ki Putyin letartóztatására az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

16:02
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Alexander Stubb: Az észak-koreai csapatok bevetése az orosz elkeseredettség jele

Alexander Stubb finn elnök szerint az, hogy észak-koreai katonákat vethetnek be az oroszok, az elkeseredettségüket mutatja. 

Iráni fegyverekre, észak-koreai katonákra támaszkodnak. Lehet ez még rosszabb?

- mondta Stubb, aki jövő héten Kínába látogat. 

Kijelentette, hogy arra kéri Hszi Csin-ping elnököt, hogy semmilyen módon ne támogassák Oroszországot. 

16:27
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb hírek a Kurszba érkező észak-koreai csapatokról

Az ukrán katonai hírszerzés arra számít, hogy szerdán észak-koreai katonák jelennek meg Oroszország kurszki régiójában. Holnap érkezhetnek az első egységek Kurszkba – mondta Kirillo Budanov altábornagy, a HUR hírszerzési igazgatóságának vezetője a The War Zone című amerikai lapnak. 

Egyelőre nem világos, hogy hányan érkeznek és hogyan lesznek felszerelve. Pár nap múlva meglátjuk. 

ukrajnaiháború, ukrajnai, tank
Háború Ukrajnában.
Fotó: AFP

 

17:19
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Behívták katonának, öngyilkos lett

Ukrán tisztviselők szerint egy férfi, akit be akartak sorozni, öngyilkos lett. Történt ez azután, hogy rendőrök elvitték a Poltava városában található toborzóközpontba. 

Nem volt hajlandó alávetni magát az orvosi vizsgálatnak

– közölte a toborzóközpont, akik a férfi holttestét a központ egyik „technikai helyiségében” találták meg. 

Halála pontos körülményeinek feltárására vizsgálat indult. A mozgósítás érzékeny téma Ukrajnában. 

A legtöbb munkaképes férfi nem hagyhatja el az országot, a 25 év felettieket pedig behívják katonának. 

18:39
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Nem csak ügyészek szereztek rokkantsági státuszt

Nemrég bejelentette lemondását Ukrajna legfőbb ügyésze, Andrij Kosztin egy sorozási botrány miatt. Ennek alapja, hogy több tucat hivatalnokot azzal vádolnak, hogy pozíciójukat kihasználva szereztek rokkantsági státust, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot. 

„Egyébként nem csak az ügyészek” – mondta Zelenszkij legutóbbi beszédében. 

toborzás, katonaitoborzás, sorozás, sorozásukrajna,
Sorozás Ukrajnában, illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Több száz olyan eset van, amikor nyilvánvalóan indokolatlan rokkantsági státusz van a vám- és adótisztviselők körében, a nyugdíjpénztári rendszerben és a helyi hatóságoknál… Mindezt gondosan és gyorsan kell kezelni

– magyarázta az ukrán elnök.

19:22
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Hamis hírek tisztségviselők leváltásáról

Zelenszkij cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint leváltani készülne Rusztem Umerovot a védelmi tárca és Kirilo Budanovot a katonai hírszerzés éléről.

20:02
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Két halott, egy sérült Donyeckben

Éjszaka légicsapást mért az orosz hadsereg a kerület lakóövezetére.

Egy magánház romjai alól mentettek ki egy sérült férfit, majd két halott holttestét vitték el.

🔴Донеччина. З-під завалів приватного будинку надзвичайники врятували поранену людину та вилучили тіла двох загиблих осіб...

Posted by МВС України on Wednesday, October 23, 2024
20:37
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz hadijelentés

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel 11 páncélozott harcjárművet - közük 

két amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet -, két nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és egy vontatott tarackot, egy francia amerikai HAMMER légibombát,

HIMARS sorozatvetők négy rakétáját, továbbá 77 repülőgép típusú drónt.

20:46
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkvában bekérették a német nagykövetet a rostocki haditengerészeti bázis miatt

Bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden Alexander Graf Lambsdorff német nagykövetet, tiltakozásul 

a rostocki haditengerészeti parancsnokság létrehozása miatt, amelynek célja a NATO védelmi készültségének megerősítése a Balti-tenger térségében.

A moszkvai tárca közleménye szerint a parancsnoki központ felállítása sérti a német újraegyesülés során kötött, úgynevezett Kettő plusz Négy szerződés rendelkezéseit, amelyek tiltják NATO-csapatok állomásoztatását Kelet-Németország területén.

21:05
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU reméli, hogy a BRICS-en részt vevő országok nyomást gyakorolnak Moszkvára

Az Európai Unió reméli, hogy a BRICS-országok kazanyi csúcstalálkozóján részt vevő vezetők 

nyomást gyakorolnak Vlagyimir Putyin orosz elnökre annak érdekében, hogy Oroszország hagyjon fel az Ukrajna elleni agresszióval és tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot

- jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője szerdán.

Peter Stano az uniós testület szokásos napi sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy 

a háború következményeit a csúcson részt vevő országok is érzik, a többi között az emelkedő élelmiszer-és energiaárak formájában.

 

21:27
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Két donyecki település elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Szribrjanke és Mikolajivka települést 

- közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. 

oroszkatonák
Orosz katonák.
Fotó: AFP

A tárca szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult, és Ukrajnában 21, a kurszki régióban pedig két ellentámadást vert vissza. 

21:45
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország a globális élelmiszer-ellátás biztonságát veszélyezteti az ukrajnai kikötők elleni támadásokkal

A brit miniszterelnök szerint Oroszország a globális élelmiszer-ellátás biztonságát veszélyezteti az ukrajnai kikötők elleni támadásokkal. Sir Keir Starmer a Downing Street által szerdán közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: 

A fekete-tengeri kikötők ellen válogatás nélkül végrehajtott támadásokkal Vlagyimir Putyin orosz elnök akár a világ élelmiszer-ellátásának biztonságát is kész kockára tenni csak azért, hogy Ukrajnát megadásra kényszerítse.

A munkáspárti brit kormányfő szerint ennek következményeitől több millió veszélyeztetett ember szenved Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten.

22:00
október 23, 2024
Vágólapra másolva!

Megerősítette a Fehér Ház, hogy észak-koreai katonák érkeztek Oroszország keleti részébe

Megerősítette szerdán a washingtoni Fehér Ház egy tisztségviselője, hogy értesüléseik szerint október elején észak-koreai katonák érkeztek Oroszország keleti részébe. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 

Phenjan legkevesebb 3 ezer katonát küldhetett Oroszországba az október eleje és közepe közötti időszakban, de Washington azt egyelőre nem tudja, hogy milyen küldetéssel.

Értesüléseink szerint ezek a katonák hajón érkeztek az észak-koreai Vonszanból a délkelet-oroszországi Vlagyivosztokba, majd onnan több különböző kelet-oroszországi katonai létesítménybe utaztak tovább, és jelenleg is folyik a kiképzésük

- mondta el Kirby.

04:37
október 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésük véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!