Tömeggyilkosság a Columbine High Schoolban<br/>

Vágólapra másolva!
Kedden az Amerikai Egyesült Államok Colorado államában, Littleton Columbine High School nevű iskolájában két, fekete viharkabátba öltözött, sísapka-álarcos fiatalember lőfegyverrel és robbanó eszközökkel 23 személyt megölt és legkevesebb 18-at megsebesített, majd minden jel szerint öngyilkosságot követett el. A tettesek a "Viharkabát Maffia" néven emlegetett, 12 fiatalból álló csoporthoz tartoztak, akik horogkeresztet viseltek, Adolf Hitlerért lelkesedtek, és a náci diktátorhoz hasonló ismertségre vágytak.
Vágólapra másolva!

Egy diáklány - valóban csodával határos módon - kilenc lőtt sebbel a mellkasában élte túl az öldöklést. Az összesen 1800 fős, általános iskolát és középiskolát is magába foglaló, nagy kiterjedésű oktatási intézmény éttermében, ebédidőben kezdődött az ámokfutás: a fegyveresek válogatás nélkül mindenkire tüzet nyitottak, majd végigrohantak a tantermeken, és tovább tüzeltek, több kézigránátot robbantottak. A diákok azokon a kijáratokon menekültek, ahol tudtak, de több tucatnyian rekedtek az épületben, mert a két álarcos ellenőrzése alatt tartotta a főfolyosót.
A rendőrség perceken belül körbevette az épületet. A kimenekülő iskolásoknak - nehogy a fegyveres támadók valamelyike elvegyüljön közöttük - rendőrségi felszólításra tarkóra tett kézzel kellett a kordon mögé szaladniuk.
Az épületbe behatoló rohamosztag a két támadónak már csak a holttestét találta meg az iskola könyvtárában. A hatóságok nem tüzeltek, a két ámokfutó minden bizonnyal önmaga ellen fordította fegyverét.

A tettesek a "Viharkabát Maffia" néven emlegetett, 12 fiatalból álló csoporthoz tartoztak, akik horogkeresztet viseltek, Adolf Hitlerért lelkesedtek, és a náci diktátorhoz hasonló ismertségre vágytak. A vérengzés Hitler 110. születésnapjára esett. A náci diktátor 1889. április 20-án született a felső-asztriai Braunauban.
A Viharkabát Maffia néven emlegetett csoport gyakran beszélt az osztályteremben arról, hogyan lehet embereket lefejezni. Az osztálytársak kinevették a bandát, amely korábban nem követett el erőszakos cselekményeket, és ártalmatlannak tűnt.

Egy szemtanú szerint a két fegyveres társaságában egy fehér inges fiatalember is volt, aki pokolgépet dobott az iskolaépület tetejére. Őt egyelőre nem találták meg. A rendőrök rövid időre őrizetbe vettek három fekete ruhás fiatalt, aki a közelből figyelte az eseményeket.
A rendőrség a mészárlás módszerességéből arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosok előre eltervezték az öldöklést. Célpontjaikat tudatosan választották ki: főként a színesbőrűek és a jó sportoló diákok közül szedték áldozataikat.

Bill Clinton amerikai elnök megrendült hangú beszédben szólt a történtekről, azt mondta, hogy az amerikaiak együtt imádkoznak az áldozatok hozzátartozóival, és reményét fejezte ki, hogy a társadalom képes lesz megakadályozni az ilyen tragédia megismétlődését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!