Egy 15 éves lány meghalt kergemarhakórban<br/>

Vágólapra másolva!
Egy 15 éves angol lány lett a kergemarhakór, a szarvasmarhákat sújtó szivacsos agysorvadás emberi formájának, a Creutzfeld-Jacob szindróma (CJD) új változatának a legfiatalabb áldozata. A lány, aki valószínűleg 10 évvel ezelőtt fertőződött meg egy hamburgertől, február végén halt bele hat hónapos szenvedés után a kórba.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi szakemberek szerint a fiatal áldozat több mint 10 évvel ezelőtt, még kisgyermekként kapta meg a gyógyíthatatlan betegséget fertőzött marhahúsból készült hamburgert fogyasztva. A lány az 52. áldozata a BSE emberi formája új változatának, amely a kilencvenes évek közepén pusztított kergemarhakórral együtt ütötte fel a fejét Nagy-Britanniában.

Az orvosok szerint még van néhány beteg, aki a BSE-vel fertőzőtt marha fogyasztása révén kapta meg a kórt. Az ugyan nem ismert teljes bizonyossággal, mennyi a betegség lappangási ideje, de az orvosok szerint a veszélyeztetettek száma egyre kisebb.

Közülük a legfiatalabb egy csecsemő lehet, akiről az orvosok feltételezik, hogy az édesanyjától fertőződött meg még az anyaméhben. A fiatalasszonyról, aki négy hónappal ezelőtt hozta világra a gyermekét egy közép-angliai kórházban, a szülés után két hónappal derült ki, hogy a CJD új változatában szenved. Az orvosok a csecsemő agyfelvételei alapján megállapították, hogy a CJD-re jellemző sejtkárosodás látszik nála is. Ha ezt a további vizsgálatok igazolják, bizonyítható lesz, hogy a betegség anyáról gyermekre is terjed.

Az egészségügyi minisztérium kénytelen volt intézkedéseket foganatosítani és széles körű vizsgálatot elrendelni, mert a gyermek születésénél használt orvosi eszközöket több más kismama szülésekor is felhasználták. Egy szakértői vizsgálat tavaly rávilágított arra, hogy a CJD-ért felelős fehérjét - priont - a leggondosabb hagyományos fertőtlenítéssel sem lehet elpusztítani, és fennáll a lehetősége annak, hogy a műtőkben használt orvosi eszközök is terjeszthetik a betegséget.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről