Vágólapra másolva!
Optimista az orosz-japán kapcsolatok jövőjét illetően Vlagyimir Putyin elnök, aki tegnap érkezett háromnapos hivatalos látogatásra Tokióba. Az orosz államfőt és feleségét katonai tiszteletadás mellett fogadta Mori Josiro japán kormányfő, aki újságíróknak azt mondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok "minden aspektusáról nyílt párbeszédet" óhajt folytatni vendégével.
Vágólapra másolva!

Oroszország és Japán még a második világháborús ellenségeskedést sem zárta le, hiszen a békeszerződést csak az év végéig kötik meg - ha sikerül. Egyelőre nem tudnak megállapodni például a Kuril-szigetek hovatartozásáról; a négy kis földdarabot a háború végén foglalták el az orosz csapatok, és visszaadásuk lehetőségét Putyin tegnap ismét kizárta. "Mondta talán valaki, hogy az orosz kormány a Kuril-szigetek átadására készül? Tárgyalásokat folytatunk. Tudjuk, hogy létezik ez a probléma, de szóba sem kerül a Kuril-szigetek visszaadása" - jelentette ki az orosz elnök még Tokióba indulása előtt.

Az orosz NTV kereskedelmi televízió Putyin bejelentésével kapcsolatban úgy vélte, hogy ezzel az elnök azokra a feltételezésekre reagált, amelyek szerint Moszkva kész közös közigazgatás alá vonni, sőt, esetleg visszaadni a szigeteket Tokiónak egy 150 milliárd dolláros japán befektetésért cserében. Az információ az orosz internetes médiában jelent meg, arra hivatkozva, hogy a Kreml pragmatikus szárnyának sikerült meggyőznie az "üzletről" Putyint.

Moszkva számára egyébként valóban a gazdasági együttműködés fejlesztése a legfontosabb cél. Az orosz-japán kereskedelem mindössze ötmilliárd dollár évente, míg például az orosz-kínai hatvan. Putyin és Mori a tervek szerint mintegy 15 dokumentumot ír majd alá, amelyek egy sor témát ölelnek fel az energiától a környezetvédelemig.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. szeptember 3.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről