Vágólapra másolva!
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő alkotmányellenesnek tartja a jugoszláv szövetségi kormány szombaton elfogadott rendeletét, amely hivatalos szintre emeli Belgrád és a hágai Nemzetközi Törvényszék kapcsolatait, és megnyitja az utat az emberiség elleni bűnökkel vádolt jugoszláv állampolgároknak, köztük Milosevicsnek a hágai bíróságnak történő kiadatása előtt - jelentette ki Toma Fila, Milosevics egyik védőügyvédje vasárnap.
Vágólapra másolva!

Fila elmondta, hogy Milosevics álláspontja szerint a Nemzetközi Törvényszék illegitim testület, ráadásul a jugoszláv alkotmány tiltja a hágai bírósággal való együttműködést szabályozó törvény elfogadását, így jugoszláv állampolgárok külföldre történő kiadatását is.

A volt elnök ügyvédjei hétfőn a jugoszláv alkotmánybírósághoz fordulnak, és azt kérik a taláros testülettől, hogy függessze fel a szóban forgó kormányrendelet végrehajtását mindaddig, amíg döntést nem hoz a jogszabály alkotmányosságáról.

A Milosevics-féle Szerbiai Szocialista Párt már szombaton jelezte, hogy szintén megtámadja a kormány rendeletét az alkotmánybíróság előtt. Momcsilo Grubacs jugoszláv igazságügyi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a rendelet összhangban áll a jugoszláv alaptörvénnyel.

A jugoszláv kormánynak kötelessége együttműködni a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, hiszen ezt előírja az ENSZ Biztonsági Tanácsának 827-es számú határozata, a hágai bíróság alapszabálya, valamint a daytoni békeszerződés - fejtette ki Grubacs a Tanjug jelentése szerint. Goran Szvilanovics jugoszláv külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy a Milosevics esetleges kiadatásáról szóló döntés meghozatala a "megfelelő igazságügyi hatóságok" és a szerb kormány hatáskörébe tartozik.

A belgrádi központi börtön előtt vasárnap ismét tüntettek Milosevics hívei: mintegy kétszázan gyűltek össze, és a "Szabadítsátok ki Milót" jelszót kiabálva járták körbe-körbe az épületet. A hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Milosevicset április 1-je óta őrzik Belgrád központi börtönében.

A szerbiai igazságszolgáltatás hatalommal való visszaélés és pénzügyi szabálytalanságok elkövetésének vádjával indított eljárást a volt államfő ellen. A nyugati országok üdvözölték a jugoszláv kormány rendeletét, de az Egyesült Államok és Nagy-Britannia világossá tette azt is, hogy addig nem lesz elégedett teljes mértékben, amíg Milosevics és az összes háborús bűnös nem kerül a hágai bíróság őrizete alá. A törvényszék munkatársai pedig jelezték, hogy a szavakat követő tetteket kívánják látni.

(MTI)

Korábban:

(2001. június 23.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről