Iránban szigorúan tilos a piros ruha

Vágólapra másolva!
Évek óta csak fekete egyenruha engedélyezett az iráni lányiskolákban. Mostantól néhány más szín is választható, de továbbra is szigorúan tilos a lányokat pirosba és narancssárgába öltöztetni.
Vágólapra másolva!

Az 1979-es forradalom óta először vezethetnek be színes egyenruhát az lányiskolák Iránban. A hatóság engedélyezte, hogy az iskolák tarkára válthatják a fekete uniformist, eddig a fekete volt az egyetlen szín, amelyet az iszlám erkölcsökhöz illőnek tekintettek az egész országban.

Az oktatási minisztérium női ügyekért felelős hivatalának döntéséről a hétvégén számolt be az "Irán" című napilap, kiemelve, hogy a hivatal úgy tartja, a színek jó hatással lehetnek a lányok lelkivilágára. Pszichológus szakértők ugyanis azt gondolják, hogy a hihetetlenül kedvetlen fiatal iráni nők többek között azért olyan szomorúak, mert gyakorlatilag semmilyen más színt nem látnak maguk körül, mint feketét. Évek óta egyre több fiatal nőt ápolnak komoly depresszióval Iránban.

Az új rendelkezés értelmében a lányiskolákban ezentúl megengedhetők rózsaszín, sárga és zöld kendők, de továbbra is szigorúan tilos piros és narancssárga ruhában járni. "Ezek a színek ugyanis provokálják és megszédítik a férfiakat" - magyarázta a minisztérium hivatalnoka.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről