<A name="OLE_LINK1">Nem megy önként Hágába a </A>jugoszláv hadsereg ezredese

Vágólapra másolva!
A jugoszláv hadsereg egy ezredese, akit a hágai nemzetközi törvényszék háborús bűnökkel vádol, szerdán kijelentette, hogy nem bűnös és nem szándékozik megjelenni az ENSZ-bíróság előtt.
Vágólapra másolva!

48 éves Veselin Sljivancanin ellen a törvényszék 1995-ben emelt vádat, amiért állítólag 1991-ben Horvátországban katonai egysége élén részt vett az etnikai alapú gyilkosságokban. Az ezredes - aki sosem mutatkozik a nyilvánosság előtt, és most a Rada Milcanovic által róla írott könyv megjelenése alkalmából nyilatkozott az északon fekvő Verbász (Vrbas) városában - hazugságnak nevezi Hága vádjait.

Sljivancanin ezt mondta: "Azt cselekedtük, amire szükség volt ahhoz, hogy megmentsük hazánkat, katonatisztként és emberként. Nyugodtam alszom, mert nincs okom félni vagy szégyellni bármit is, és nincs miért rejtőzködnöm akárki elől is".

A hadsereg ezredese kijelentette, hogy nem látja Hágába menetelének okát. Szerinte az igazságszolgáltatás a jugoszláv bíróságok feladata. Hozzátette: nem tart attól, hogy a hatóságok kiadják őt külföldnek. Sljivancaninon kívül a hágai törvényszék 1995-ben vádat emelt két másik tiszt, Mile Mrksic és Miroslav Radic ellen is csaknem 200 horvát és egyéb nem szerb személy meggyilkolásáért. Mrksic és Radic már nem szolgál a hadseregben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!