<P class="MsoNormal">Uniós határőrség a schengenieknek

Vágólapra másolva!
A német belügyminiszter pártolja közös európai határrendőrség létrehozását a schengeni országok külső határainak ellenőrzésére.
Vágólapra másolva!

"Most készül egy tanulmány ennek megvalósíthatóságáról"- mondta Otto Schily német belügyminiszter a Mittelbayerische Zeitung hétfői kiadásának, jelezve: eldöntendő például, hogy az esetleges uniós határrendőrséget az Európai Bizottságnak, vagy a miniszteri tanácsnak rendeljék-e alá.

Schily rámutatott az Europol működésének pozitív tapasztalataira, és indokoltnak ítélte közös, kiegészítő határrendőrség létrehozását, hiszen az EU mindinkább egységes jogi övezetté nő össze. Ami Németország keleti határait illeti, a miniszter megjegyezte, hogy az ott posztoló német határőrök azért Lengyelország és Csehország EU-belépése után sem maradnak máról holnapra munka nélkül.

A schengeni egyezményt 1985. június 14-én kötötték a névadó luxemburgi városban az EU egyes tagjai. Az egyezmény elvileg a személyek teljesen szabad mozgását teszi lehetővé az érintett országok között. A megnövekedett felelősség miatt a szóban forgó országok külső határain fokozták az ellenőrzést, és kiépítettek egy számítógépesített információs hálózatot is, amely a tagok rendőrségei, nyomozó szervei és vámhatóságai között teremt összeköttetést.

Korábban:

Kelendőek a schengeni vízumok Kelet-Európa feketepiacain

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről