Hárman kórházban egy belfasti robbantás nyomán

Vágólapra másolva!
Két rendőrtiszt megsérült, egy nő pedig szívrohamot kapott, amikor unionista tüntetők bombát dobtak egy katolikus gyerekekből és az őket kísérő szüleikből álló csoportra.
Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters

Nagy pánik tört ki, amikor a csoport közelében felrobbant a bomba. A támadás után ijedten sikoltozva a diákok szüleikkel együtt elkezdtek menekülni az iskola felé, ahová tartottak. Két rendőrtiszt sérült meg, egyikük a lábán, a másik pedig a fülén. Egy nőt szintén kórházba kellett szállítani, mert szívrohamot kapott - írja a BBC.

Az északír biztonsági erők immár harmadik napja megerősített szolgálatot látnak el a térségben, ahol előző este is a protestáns tüntetők benzines palackokkal, szögbombákkal, téglákkal ostromolták órákon át a katolikus lakosság védelmében fellépő rendőröket, katonákat.

Három nappal ezelőtt a rendőrség és a katonaság közösen felállított egy kordont, hogy megvédjék a Szent Kereszt lányiskolába siető gyerekeket. A helyi protestáns lakosok azt sérelmezik, hogy a katolikus gyerekek az ő negyedükön keresztül járnak iskolába. A tüntetők az útvonal megváltoztatására akarják rábírni a szomszédos katolikus negyed lakóit, arra hivatkozva, hogy azok az ír sziget egyesítéséért, a brit uralom ellen harcoló ír köztársasági mozgalom vezetésével el akarják űzni őket otthonaikból.

Az eset kapcsán az észak-belfasti Progresszív Unionista Párt tagja, Billy Hutchinson felszólította a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a demonstrációkkal. A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy szégyelli unionista voltát, amikor azt látja, hogy katolikus kislányokat támadnak meg.

Korábban:

Belfast több kerülete lángokban áll

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről